Fusket på Ica - Uppdrag granskning/SVT (ommärkt kött)

Startat av Kari, 2007-12-04 14:14

Föregående ämne - Nästa ämne

Björn

ICA-cheferna strejkar!

Damp ner i min maillåda, vill inte undanhålla er det  ;)

Kari

 ;D Björn bjuder på dagens bästa!  ;D Ligger och skrattar på golvet här! (sorry Ica)

(sväfars bästa kompis är Icahandlare, hoppas han inte läser på forumet, skulle vara slutet på mycket gott  ;) iofs kör han Volvo )

crlhrv

En av de utpekade, Markus Lönnroth, lämnar nu sin ICA-butik i Botkyrka. Bör även de andra lämna in?
http://www.city.se/nyheter/1.966328/utpekad-ica-handlare-lamnar-butik
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

Andreas

Rolf: Är inte resonemanget där att tid är pengar? Förmodligen skulle köttfärsen bli några kronor dyrare om den skulle malas i butik...

Nu har vad jag kan se http://www.icamaxibotkyrka.se och http://www.icamaxihaninge.se helt tagit bort sina offentliga ursäkter.

Och Ica Maxi i Botkyrka får som Calle säger en ny handlare "-Det har gått för långt med alla lögner och förtal. Jag orkar inte längre, säger Markus Lönnroth... Han kallar "Uppdrag Gransknings" reportage för "oerhört vinklat och dramaturgiskt skickligt" och Aftonbladets nya anklagelser om att hans butik även sålt skämd fisk menar han är "helt grundlösa"." http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?a=724557

Undrar just hur mycket han fick för butken av Ica Sverige...

Skämd fisk? Ja Daniel som syntes i Uppdrag-granskningreportaget berättar för Aftonbladet "Färsk fisk märktes om och såldes långt efter bäst-före-datum. -Man öppnade paketen, vände filén och paketerade om den.  ... -Killen som jobbade i fiskdisken före mig har berättat helt öppet om hur han doppade gammal och gulnad torsk i citronbad för att den skulle bli vit och fräsch..." http://www.aftonbladet.se/nyheter/article1453942.ab

Och Ica Maxi i Växsjö hanterar visst köttfärs med bara händer "Och dessutom fick Smålandsnytts reportageteam komma in i hanteringsutrymmena utan att ta på sig skyddskläder." http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=33731&a=1001162

Och nu har man hittat köttfusk även hos Ica Norge "Vid en oanmäld tillsyn vid Ica Maxi Åsane i Bergen fann Mattilsynet att cirka 100 kilo köttfärs hade fått sista förbrukningsdag framflyttad - från 12 december till 14 december."
http://www.lantbruk.com/Article.jsp?article=35287

Och det kommer mer om fusk på icke-Ica-butiker: Erika Ciryllus berättar i Världen idag om mögelkorv på 80-talet som tvättades i "en stor kooperativ butik i Solna Centrum" - "De rökta, goa korvarna som inte gått åt i julruschen hade liksom möglat till i sina vakuumförpackningar. Charkchefen visste att hans chef skulle surna till om han såg 500 kilo korv i soporna. Därför skars plasten upp (och kunde gömmas i torrsoporna) och sedan tvättades möglet bort." http://www.varldenidag.se/index.php?option=com_content&task=view&id=164&Itemid=30

Och ännu mer: Klara Strandberg berättar i ETC om morgonrutinen "Ingenting ska kastas" när hon arbetade hos "en av Sveriges andra livsmedelskedjor", de verkar ha använt alla tricks man kan tänka sig: nytt datum på "fräsch" köttfärs, maling av grått fläskkött och fula köttbitar till färs, biff lindström eller lasagne av färs som börjat mörkna och bli bitter, på med grillkrydda på gamla kycklingfiléer och grilla dem osv. http://etc.se/artikel/16304/ingenting-ska-slaengas

Men "reklamexperter" tror att Ica-Stig överlever (ja mest deras egen reklambyrå) "Reklamproffsen är nästan eniga. Köttfärsskandalen däckar inte "Ica-Stig". "Svenska folket skulle inte accepetera om "Ica-Stig" inte överlevde..." http://www.dagensps.se/article.aspx?articleID=34755&categID=12
Den som inte frågar får inga svar.

Björn

Svårt att tycka synd om Markus, han har bäddat för detta. Dessutom behöver vi inte vara oroliga för att han behöver gå från hus, hem och racerbilar:

"ICA-handlaren Marcus Lönnroth i Botkyrka har tar, förutom lön, ut en aktieutdelning på i snitt 5 miljoner kronor om året och han och hans bolag äger aktier i ICA:s moderbolag värda 43 miljoner kronor."

Ovanstående ett citat från denna sidan:
http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=80662&a=991626&lid=puff_990032&lpos=extra_0

Barbro

Läste Ida´s artikel i expressen i går om köttsnusket.Där ICA går ut med många recept på köttfärs i sin tidning Buffe´.
Vill uppmana alla att även sluta att köpa den nya "Gasade" köttfärsen. Den är gasad med koloxid för att hålla i hundra år. Vem vill betala för sån mat. Vem vill överhuvudtaget äta skriten?
Barbro

annamaria

Jag tycker det är sorgligt att ICA Maxi Växjö upphör med sin kötthantering.  Jag arbetade under en period i ett kök på Maxi Växjö. Stora kunskaper finns hos de som jobbar med kötthanteringen (om än tydligen inte tillräckliga). Det var en fröjd att gå in till dem - man lärde sig massor. Särskilt som då ganska grön inom området. En fantastisk chark har de haft med ett stort utbud. Synd.

Christina Linnea

Då matlagning är ett av mina stora intressen har jag tagit del av debatten om Köttfusket och utifrån egna erfareheter och tankar kommenterat den på min blogg:

Köttfusket, julmaten och dold kvinnokunskap
http://ortendahl.blogspot.com/2007/12/kttfusket-julmaten-och-dold.html

Butikerna som Gud, eh menar, Janne Josefsson glömde
http://ortendahl.blogspot.com/2007/12/butikerna-som-janne-josefsson-glmde.html

Det finns många ICA-Stig därute
http://ortendahl.blogspot.com/2007/12/det-finns-mnga-ica-stig-drute.html

Syfte, resultat eller process
http://ortendahl.blogspot.com/2007/12/syfte-resultat-eller-process.html

ICA och Janne Josefsson
http://ortendahl.blogspot.com/2007/12/ica-och-janne-josefsson.html

Vore intressant att höra vad andra matintresserade tycker!


roffekock

Efter att ha läst din rapakalja så är jag inte ett dugg klokare. Du menar att det har att göra med politisk färgning om man nu avslöjar ett sånt här fusk i branchen?
Vi som jobbar och har jobbat med livsmedel har fullständig koll på att detta är en del av systemet,att det fuskas på alla plan i samhället.
Mat ska och bör inte säljas på detta sätt i alla fall inte färskvaror vi måste gå fram till basic igen.
Men profithunger styr och då finns det inte plats för annat än nuvarande system vilket bara är början till något som vi inte kan se och förstå ännu.
Jag tycker att du bör vara tacksam för att dennna smutsiga byk grannskas om det sen är jossefson el någon annan som gör det så betyder det nada. Han har bara gjort sitt jobb och jag anser att han gjort det på ett proffsigt sätt. Att avslöja folk med fingrarna i kakburken är betydligt svårare än du tror, särskilt när man blir trakasserad och sparkad från sitt arbete om man inte visar företaget respekt och sk. solidaritet. Naturligtvis kan ju inte alla tycka det, jag träffar dem dagligen men dom har lite att tillföra debatten. Man hör nästan bara om dom oförskämdheter som reportern använde sig av inget om de profithungriga vargarna som tar sig friheter långt utöver det som är acceptablet. Märkligt nog så kommenteras det vanligtvis av personer som kommer från samma politiska läger, människor som inte kan känna empati över okunskap utan i stället utnyttjar det för egen hög vinning.

No Good

/rolf
Matforum är bäst

Sweber

Roffekock, jag blir inte klok på en del av dina inlägg. Du drar slutsatser som får mej att undra om du läst Christins Linneas inlägg  eller om du bestämt dej för en uppfattning baserat på rubrikerna.

Som jag tolkar hennes blogg kritiserar hon fusket, tar avstånd från bedrägerierna som ommärkningen är. Hon beskriver sina personliga erfarenheter av fusk i branschen. Hon skriver om värdefull kunskap som gott förlorad. Att det är trist att kvällstidngarna tar alla chanser att sälja lösnr på folks rädsla. Hon skriver att det är bra att Josefsson drar fram fusket och lagbrotten i dagsljuset. Var hittar du felen i detta? Vad av detta är rappakalja? Varför är detta "No Good"? Jag förstår inte.

Eller är det ifrågasättandet av Josefssons metoder och ev mål som stör dej? Det verkar nästan så då du tolkar kritiken av Josefssons metoder som att hon tycker att det är fel att dra upp byken i ljuset. Så tolkar inte jag hennes inlägg. Jag tolkar hennes bloggtexter som att hon undrar varför bara ICA granskas när detta är ett branschproblem (vilket ni ju är helt överrens om) och varför det fokuseras på att dessa handlare har blivit rika på sitt slit med sina affärer. Detta är det enda jag hittar som berör ämnet politisk färgning. Och även kända journalister måste väl få ifrågasättas och granskas, eller?
Om det är något som är rappakalja så är det ditt snudd på obegripliga inlägg där du sparkar in öppna dörrar.

För tydlighetens skull, jag gillar inte Josefsson men jag tycker att det är mycket bra att han har avslöjat ommärkningsfusket hos ICA.

Jag anser att det som han avslöjat är bedrägeri, att sälja kött med framflyttat datum som färskt är att luras och är brottsligt och ska bekämpas.

Jag tror inte för ett ögonblick på att detta bara förekommer hos ICA och jag saknar en mediadebatt om matfusk i resten av branschen.

Jag undrar varför Josefsson valt att göra just ICA till fuskets ansikte, när det uppenbarligen förekommer överallt.

Weber One Touch Gold 22,5" lätt modifierad, samt Weber Go-Anywhere helt i orginal.

roffekock

Mina inlägg är en del av mej,tänk att min hustru säger precis samma sak som du det ligger kanske något i de. Det som irriterar mej är upplägget med pengar som lyfts fram på ett sådant sätta att man får bilden av att det är det viktiga och att Tv reportren skulle var ojuste för att svenska folket fick veta att pengarna som dom delvis tjänar är pengar som dom snott från dej och mej.

Sen kan man se det från den sidan att även jag förstår inte allt som skrivs men ibland krävs en stunds eftertanke. Nu menar jag inte så att du inte tänkt till innan du svarat på mitt inlägg.

/rolf
Matforum är bäst

Sweber

Att tjäna pengar på att luras eller bedrägeri kan aldrig vara acceptabelt. All form av självberikelse är verkligen inte försvarbart eller ok. Men i detta fall tycker jag att det viktiga är att det finns ett stort problem i en hel bransch och gillar inte att en del ICA-handlare får klä skott för detta genom att bil utpekade som skurkar för att dom blir rika på sin butik. Det är delvis en annan diskussion.
Weber One Touch Gold 22,5" lätt modifierad, samt Weber Go-Anywhere helt i orginal.

Andreas

Citat från: Andreas skrivet 2007-12-14 11:10
Men "reklamexperter" tror att Ica-Stig överlever (ja mest deras egen reklambyrå) "Reklamproffsen är nästan eniga. Köttfärsskandalen däckar inte "Ica-Stig". "Svenska folket skulle inte accepetera om "Ica-Stig" inte överlevde..." http://www.dagensps.se/article.aspx?articleID=34755&categID=12


Tänk vad rätt de hade, nu är Ica-Stig tillbaka!

Hans "Ica-Stig" Mosesson: "- Vi måste lägga köttfärsskandalen bakom oss, säger han till aftonbladet.se och menar att Ica har tagit problemen på allvar och visat handling." http://wwwc.aftonbladet.se/vss/telegram/0,1082,70762150_852__,00.html
Den som inte frågar får inga svar.

roffekock

Trevligt Att Stig är tillbaka på banan som en påminnelse om att ärlighet varar längst. Jag lyfter på hatten. :)
Matforum är bäst

crlhrv

Appropå att ICA-Stig numera syns i tv-rutan igen tycker jag att SVDs Martin Jönsson har några bra och intressanta tankar:

"Som reklam är det helt okej: att våga nämna k-ordet är förstås hämtat ur krishanteringens första grundkurs. Ledningen hoppas säkert på att det ska visa på handlingskraft och öppenhet.

Men för mig signalerar det framför allt två saker:
1) en förhoppning om att köttfärskrisen ska bli kortvarig
2) en omsorg om det egna reklamkonceptet som är större än omsorgen om kunderna och de enskilda Ica-handlarna."

Läs hela bloggen och inlägget på: http://blogg.svd.se/reklamochmedier?ID=5605
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

Andreas

Ica-Stig-reklamtaktiken är väl att skoja lite försiktigt om köttfärs denna vecka för att sen nästa vecka kunna skoja på precis som vanligt så att de kan få ut extrapriser igen lagom till den stora nyårshandeln.

Citat från: Barbro skrivet 2007-12-14 11:31
Vill uppmana alla att även sluta att köpa den nya "Gasade" köttfärsen. Den är gasad med koloxid för att hålla i hundra år. Vem vill betala för sån mat. Vem vill överhuvudtaget äta skriten?


Vad är det som är så farligt med gasad köttfärs? Själva gasen eller det att köttfärsen har lagrats längre när man äter den?

Citat från: Sweber skrivet 2007-12-15 09:56
Jag undrar varför Josefsson valt att göra just ICA till fuskets ansikte, när det uppenbarligen förekommer överallt.


Är det inte logiskt att välja ut den överlägset största aktören på marknaden? Hittade precis förra årets siffror för dagligvaruhandeln och Ica är helt dominerande, de har nästan hälften av all handel och är alltså betydligt större än både Coop och Axfood tillsammans.

Så här såg det ut 2006
Ica 49,8%
Coop 21,6%
Axfood 16,5%

http://www.dlf.se/webb06/pdf/Dagligvarukartan_2006.pdf
Den som inte frågar får inga svar.

Sweber

Citat från: Andreas skrivet 2007-12-18 12:03

Är det inte logiskt att välja ut den överlägset största aktören på marknaden? Hittade precis förra årets siffror för dagligvaruhandeln och Ica är helt dominerande, de har nästan hälften av all handel och är alltså betydligt större än både Coop och Axfood tillsammans.

Så här såg det ut 2006
Ica 49,8%
Coop 21,6%
Axfood 16,5%

http://www.dlf.se/webb06/pdf/Dagligvarukartan_2006.pdf


Nej jag kan inte se logiken i det annat än om man har en dold agenda som går ut på att bryta ICAs dominans. Visserligen är jag skeptiskt till journalister i allmänhet och hr Josefsson i synnerhet, men att han har det som mål med sin kampanj mot matfusket, vill jag inte tro.

Du får gärna förklara så att jag oxå förstår varför det är logiskt att bara straffa den mest framgångrika och skona resten av en bransch, när problemet finns överallt. Eller har jag missförstått något, det kanske bara är ICA som fuskar med ommärkt kött?
Weber One Touch Gold 22,5" lätt modifierad, samt Weber Go-Anywhere helt i orginal.

crlhrv

sweber: att ge sig på den största aktören genererar absolut störst medieuppmärksamhet och om den största aktören fuskar, vad är då risken att inte också de andra fuskar? Det hjälper inte heller att ägarna går runt och är mångmiljonärer (på kundernas bekostnad?).

hela den här historien är dramaturgiskt upplagt på ett alldeles lysande sätt. det finns good guys, oskyldiga kunder och så finns det bad guys, ICA-handlare som slirar runt i Ferraris.

någon dold agenda tror jag absolut inte på, eller har Josefsson akter i Axfood?

Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

kurt

Man "skonar" väl inte övriga, jag är säker på att även alla andra drabbas av minskad försäljning i samband med detta. Man kan ju göra en parallell till att köra rattfull eller fortkörning, som båda två är utbredda företeelser. Skulle polisen avstå att ingripa bara för att den ALDRIG kan få fast alla?

roffekock

Jag fattar inte riktigt varför det inte går in. Alla fuskar därför att det ligger en ögla i systemet. Naturligtvis drabbas alla av detta man behöver inte sätta fingret på någon, nu råkar det bara bli ICA eftersom dom är störst och varit mest aktiva i sitt snespel dom  har försökt skapa en falsk bild av sej själva. Sen skulle jag vilja ha en förklaring till varför Josefsson måste bli misskrediterad, det är väl inte han som begått fel. Snart får man den bilden.

/rolf
Matforum är bäst

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal