Vegetarisk julmat?

Startat av Mattias, 2007-11-18 19:12

Föregående ämne - Nästa ämne

Mattias

Nån som har några skojiga förslag? Hur får man en jansson att smaka jansson utan anschovis till exempel?   ??? :)

Hasse

Varför inte bara tänka bort de traditionella, animaliska rätterna och helt enkelt laga vegetarisk mat?

Personligen tycker jag det är lite konstigt att välja bort en råvara, men ändå sträva efter smaken av det du har valt bort. En vanlig potatis- eller rotsaksgratäng borde bli gott.

Mattias

jo, jag fattar hur du menar. jag gillar både potatis- och rotsaksgratäng, men man vill ju att det ska vara lite "julspecialiserat" liksom..

i midsomras var jag på fest där en kille bjöd på vegansk "sill" som han gjort på aubergine. märkligt nära originalet, men jag vet inte vad det innehöll. nån som hört talas om den varianten? :)

Hasse

Aubergine blir ju lite sladdrigt när man steker det. Kanske kan man lägga in detta i lag för sillinläggning. Jag hittade t.ex. detta:

http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=9706&a=148367&lid=puff_358851&lpos=extra_0

Mattias

vad bra! dessutom - under övrigt i receptet står det: "Ett halvt noriblad (sjögräs) kan tillsättas för lite "havsflavour". " om det funkar generellt så kanske man kan ha det i jansson också?

..fast tveksamt om nori smakar anschovis iofs... *-)

johannao

2007-11-19 10:17 #5 Last Edit: 2007-11-19 10:20 by johannao
Åh, vad roligt, min specialité! Alltså, det ska erkännas, själv klarar jag mig utan ett julbord men av någon anledning lagar jag alltid massor med mat åt andra. Bland det jag brukar göra:

MATEN

* Mandelbullar och qournbullar. De förstnämnda hittas på min hemsida: http://www.saffranochcitron.blogspot.com/ (ett inlägg ner) och de sistnämnda görs som vanliga köttbullar med undantaget att qournfärsen smaksätts mer (m. bla. marmite och annat) och mixas till en slät smet innan den rullas.

* potatis i någon form. I år tänkte jag köra mandelpotatis- och jordärtskockspuré med tryffelsmör till.

*rödbetssallad är ett måste, alternativt ugnsbakade rödbetor med fetaost.

* rökt ost. Helst ricotta, dock svårt att få tag på. I år kanske jag ugnsbakar ricottaosten. oftast finns en trevlig ostbricka om man äter det. Ugnsbakad brie med tomatsallad funkar också.

* stuvad grönkål eller grönkålssallad m. äpple,russin och hasselnötter

* tryffelmarinerade champinjoner (världsenkelt, skiva champinjoner och smaksätt med den fuskiga tryffeloljanoch havssalt)

* broccoli och ädelostpaj. Jag har i lite ädelost men mest vanlig ost och gör små portionspajer i muffinsformar.

*rödkålssallad med apelsinfile, rödlök och svarta oliver

*veggojansson med strimlad tomat (svårt dock att få tag på någon som smakar något),oliver och salladskapris (som är det som sätter ansjovissmaken, eller iaf. sälta och skarphet)

*rödbetsrisotto med ugnsbakade rotfrukter och vitlök (yumyum!).

*bakad sötpotatis med ostkräm (feta- get eller ädelost)

*rostade kastanjer, pepparkakaor med ädelostkräm, fetaostfyllda dadlar, vitvinskokt purjolök

*Bästa skinkersättningen enligt mig: 1 skiva knäckebröd med lite smör, skivad avkado och söt senap (Johnnys är min favorit). Det finns ju veggoskinka och den är jättegod att griljera faktiskt, men som vanligt, svårt att få tag på.

*Satsa också på gott hembakt bröd, fruktlimpa, valnötsbröd, vörtbröd (hembakt) med gott knäcke funkar fint.

*Överlag brukar jag försöka se till att det blir mest grönsaker i olika varma och kalla konstellationer och kombon rött/grönt gör att det känns juligt vad tusan det än är. Avokado med hallonvinägrett är jättegott, brysselkål med cocktailtomat, saffranskokt fänkål m. rostad potatis, pepparrotspotatis m.m


GODIS
Sen hör ett rejält efterrättsbord veggojulen till, några få förslag:
Chokladkaka med glöggtäcke, fruktsallad med granatäpple och stjärnanis, chokladtryfflar, rödbetskaka med phillyglasyr och pistaschnötter, snickerskaka, kola, knäck,fikonbollar, saffranskulfi, äppelgranité osv,osv.

DRYCK
äppelglögg m. kanel och nejlika
tranbärsdryck med stjärnanis och kardemumma





agnetasch

Oj,vilken vegetarian blir inte överväldigad av detta julmatsförslag? T.o.m gamla köttätare känner hur det porlar runt kindtänderna! :D

Andreas

Ja herrejisses johannao det lät verkligen trevligt. Jag skulle vilja veta hur man gör -

  • mandelpotatis- och jordärtskockspuré med tryffelsmör

  • ugnsbakad ricottaost

  • rödbetsrisotto med ugnsbakade rotfrukter


Kan du berätta?

Sen undrar jag över det här med julgodis - finns det något "vanligt" julgodis man inte kan äta som vegetarian?
Den som inte frågar får inga svar.

johannao

Jag börjar med godisen först, hehe...
Ja, egentligen betyder vegetarian vegan, så man kanske inte ska utgå ifrån att folk äter ägg och mjölkprodukter och framförallt inte ost (men hårdost ingår väl sällan i godis). Gelatingodis går inte hos några vegetarianer, men marmelad, som äts på julen innehåller väl oftast pektin och det är ok. Annars kan jag inte komma på nåt.

* Purén m. tryffelsmör har jag inget recept på men jag kokar väl skockorna och potatisen (en liten mandelpotatis och en skocka har lika lång koktid) i svag buljong. Kör dem i en potatispress, blandar i grädde/mjölk och salt och peppar. Tryffelsmöret har jag eg. ingen aning om hur jag ska göra men jag hade tänkt bryna lite smör, droppa över purén och hyvla över lite tryffel. Om jag har råd. Säkert nån annan som har en bättre idé. Man kan ju röra rumsvarmt smör med tryffel och servera en liten smörboll på varje portion.

* ugnsbakad ricottaost: värm ugnen til 250 c. lägg ricottan (vält ur den ur burken bara) på en plåt med bakplåtspapper. Spreja olivolja över och ugnsbaka 15-20 minuter eller tills den är gyllenbrun. Servera på gott bröd med nån smaskig röra (röd pesto t.ex)

* Rödbetsrisotto: ett recept från nedlagda tidningen "gott och grönt". Den här gör jag oftast när det ska vara lite tjusigare liksom. Det blir så dekorativt med den röda risotton, gröna blad (spenat, ruccola) och de gyllene färgerna från bakade rotfrukter.

rotfrukter:
en hel, oskalad vitlök (skär bara av toppen). morot, palsternacka,squash, pumpa eller vad du än har,i klyftor. Baka i ugnsform med olivolja, salt och några timjankvistar. Servera till risotton. ca. 175 c i ca. 30 minuter.

Rödbetsrisotto 4-6 p:

1 hackad gul lök
2 hackade vitlöksklyftor
3 msk olivolja
2 rårivna rödbetor
1 tärnad rå rödbeta (ca 1½cm kuber)
3 msk tomatpuré
4½ dl. risottoris
8-10 dl buljong
2 dl rödvin
parmesanost
2 msk smör
1 dl riven parmesanost + mer vid servering
salt och peppar

Låt lök och vitlökmjukna i olivoljan. Tillsätt rödbetor och tomatpuré. Rör ner riset och häll på vinet. låt vinet koka in, ca. 10 min. Sänk värmen och späd med buljong, låt koka in allteftersom, efter ca. 30 min. är risotton som en mjuk gröt. när det är klart, vänd ner smör och parmesanost. Smaka av med salt och peppar.
riv över extra parmesanost vid servering.



hämtat från min receptsamling på nätet: http://se.msnusers.com/recept/

Andreas

Tack så hemskt mycket Johannao, kommer definitivt att prova under julen!

Sådana här förslag kan man inte få för många av, ingen som har bra tips på rätter till julbordet som innehåller bönor, linser eller tofu?
Den som inte frågar får inga svar.


Andreas

Tack igen! Tycker dessa verkar speciellt trevliga:
¤ Saffransmozzarella http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=118&a=213697
¤ Ramsays bönpastej med lime http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=118&a=84725
¤ Bönsallad med saffran och rödlök http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=118&a=726328

Och så hade du så många bra förslag, nu blev det svårt att välja...
Den som inte frågar får inga svar.

johannao

Ja, visst verkar det härligt gott?

Jag fastnade också för saffransmozzarellan! Jag minns vagt ett recept (någonstans ifrån) på saffran- och limemarinerad mozzarella som klämdes in mellan brödskivor och friterades. Kanske skulle man modifiera Voltairés recept med lite lime också. Hennes fetaostpaj med granatäpplekärnor och grönkålspaté lät mumsigt det med.

Hoppas att alla postar här i efterhand också så att vi kan spara recept till nästa år!!

johannao

Fick du möjlighet att prova något under julen Andreas? Skulle vara skoj att höra vad du tyckte...någon annan som gjorde nån extra schysst julmat? Eller har det helt fallit i glömska nu? Jag tycker kanske att julmaten är det roligaste som finns och vill inte riktigt släppa taget ;)

Jag gjorde iaf. ingenting av det jag föresatt mig. Mest besviken på mig själv är jag för att jag inte gjorde jordärtskocks och tryffelpurén. Den måste jag bara göra men i gränsmånaden student/arbetslös är inte tryffel det första jag köper...hehe.

Andreas

Jojomänsan, provade några. Nu har det tyvärr gått lite för lång tid för att jag ska komma ihåg så mycket detaljer men jag gjorde din Rödbetsrisotto och den var väldigt god och uppskattad! Provade även "Bönsallad med saffran och rödlök" och även den var riktigt bra. Och till sist "Saffransmozzarella" men den var jag inte lika nöjd med - gott blev det men inte super, tycker inte att receptet riktigt gjorde mozzarellaosten rättvisa.

Apropå att släppa taget så kan man ju äta mycket av julmaten året om fast då blir det inte vidare speciellt på julen. ;)
Den som inte frågar får inga svar.

Mimmi

2008-01-17 21:56 #15 Last Edit: 2008-01-17 22:14 by imse
Andreas och johannao jag hänger på erat veg.prat.....
Jag gillar att varva med grönt på julbordet, så i år blev det en grönkålspaj med ädelost på en botten av bla valnötter.
En sallad med rödkål och fänkål i en smarrig marinad.
Traditionsenligt den varma grönkålen och även rödkål.
Wasabicheescaken har jag flaggat för vid ett annat tillfälle, det är bara att skippa det animaliska på toppen.

Juldan åt vi en superfräsch apelsinsallad med kanderade mandlar.

Att man inte äter mer av grönkålen året runt är ju heltokigt. Så användbar och multinyttig.

Ser fram emot alla grönsakerna som förhoppningsvis sprutar upp ur mitt land till sommaren.. :)

johannao

Kul Andreas och imse! Ni har varit duktiga matlagare under julen alltså!
Jag äter nog en del av julmaten året runt men på julen har man så mycket av den samlad att det är lite speciellt ändå...och saffran är en sån krydda, som trots att jag älskar den (kolla in min blogg liksom) så äter jag den inte året runt...den tillhör julmaten...trist att mozzarellan inte föll i smaken, den kanske behöver nåt mer, chili? Lime?

Ang. Grönkålen kan jag bara hålla med, men den är svårtillgänglig resten av året. Jag tycker väldigt mycket om all slags kål, grönkål har blivit en favorit på senare år.

wasabicheesecake låter smaskens, går den att leta upp här på forumet kanske? och rödkål/fänkål, det lät som en kombo med fänkål jag skulle kunna gilla! Tycker att den är lite svårtillagad annars...

Tommy

Hej!

Jag är gift med Marianne som varit Lacto-ovo-vegetarian i snart 40 år.
I vår familj är det jag som lagar maten för jag tycker det är så himla kul!

När jag gör Jansson till henne på julen, tar jag och gör en ättikslag på 1 msk ättikssprit och 1-2msk socker samt 3 msk vatten.
I den lägger jag lite oregano, nejlkor, svart och vitpeppar, lite kanel och gärna mald sandelträ(om man får tag i det).
Detta får dra någon timma och sen gör jag Jansson som vanligt och slår den silade lagen över. Det blir väldigt bra lika men utan anjovis.
Det kan behövas lite mer lag än jag beskrev men det är enkelt att dubbla.

Något annat som bara måste finnas på vårt kombinerade vegetariska/animaliska(?) julbord är en svamppastej som var med i Allt om mat nr 11 1988.
Här är min lätt modifierade variant på receptet:

400 gr Blandad svamp eller gärna frysta champinjoner
1 Gul lök
1 msk Smör
1 tsk Salt
1 krm Svartpeppar
1 dl Vispgrädde
2 msk Vetemjöl
2 Ägg
2-3 Vitlöksklyftor, pressade
1 Gul paprika i bitar ca 3 x 3 cm
1-2 dl Grovhackade valnötter

Skär svampen i bitar. Skala och grovhacka löken. Fräs svamp och lök i en panna. Tillsätt vitlöken mot slutet. Kör svamp och lök i en mixer eller mixa med stavmixer. Tillsätt salt, peppar, grädde, mjöl och ägg. Blanda ordentligt gärna med mixern. Rör ner paprikabitar och valnötter. Häll smeten i smord form av glas eller keramik (rund form blir bra). Grädda ca 1 timma i nedre delen av ugnen vid 175°C. Skiva och ät som paté eller bred kall på en knäckemacka dagen efter. Den är god både varm och kall.

/Tommy

Tommy

Hoppla!

Jag glömde en viktig rätt från våra systrar och bröder i öst, Finland.

Finsk kålrotslåda som kanske inte låter så got men verkligen är det!

1 kg Kålrot
1 dl Veteströ eller vanligt ströbröd
2 dl Grädde
1 msk (eller mer) mörk sirap
1 tsk Riven ingefära
1,5 tsk Riven muskotnöt
salt & vitpeppar ev lite kryddpeppar
smör

Skala kålrot och skär i mindre tärningar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten.Sila av kokspadet men spara det Mosa eller kör med elvisp. Blanda ströbröd och grädde och låt det svälla en stund. Blanda mosad kålrot med grädden och ströbrödet samt övriga ingredienser. Späd med kokspadet så konsistensen blir som tjock välling. Häll smeten i en ugnssäker form och gör mönster med en grov gaffel. Strö lite ströbröd över hela ytan och lägg några klickar smör på. Grädda i nedre delen av ugnen ca 2 timmar vid 175°C.

Det luktar verkligen jul när denna rätt står i ugnen vill jag lova och även den skeptiske animalisten äter denna rätt med glädje!

Tack Finland för god mat!

/Tommy

Andreas

Konsums och Icas kundtidningar Buffé och Mersmak har jag i princip slutat läsa, man fullkomligt överöses av recept hela tiden och har man dessutom följt dem några år känns det som att mycket kommer igen utan större variation. Men ibland finns där trots allt en del trevligt, i Mersmak 12/2008 tipsar "Mat"-Sara Bergner om grönt och gott på julbordet, jag har provat två av recepten.

Rödkålssallad med fetaost och rostade solroskäror
¤ 1 liter finstrimlad rödkål
¤ 1 tsk flingsalt
¤ 1 tsk rosmarin, torkad
¤ 4 msk olivolja
¤ 200 g fetost i bitar
¤ 4 dl rostade solroskärnor
¤ 2 krm svartpeppar
¤ 1/2 kvist färsk rosmarin

Lägg rödkålen i en bunke, banka kålen med knytnäven så kålen blir mjuk (jag använde inte näven utan en trägaffel). Stöt salt och rosmarin i en mortel tillsammans med oljan (nä, olja i morteln lät inte som en bra idé så den tillsattes direkt i kålen). Rör ihop rödkålen med oljan och kryddorna. Rör ner fetaost, solroskärnor och peppar. Garnera med färsk rosmarin.

Hur blev det då? Jo en god och ovanlig rödkålsallad men där var väldigt väldigt mycket solroskärnor, undrar om 4 dl är tryckfel? 1-2 dl är nog mer lämpligt.

Ljummen bulgursallad med saffran och brysselkål
¤ 1 finhackad gul lök
¤ 2 finhackade vitlökslyftor
¤ 1 msk olivolja
¤ 4 dl bulgur
¤ 1 påse saffran
¤ 8 dl vatten
¤ 2 msk grönsaksfond el. 1/2 grönsaksbuljongstärning
¤ 300 g brysselkål
¤ 1 dl grovhackade valnötskärnor
¤ 1 dl sultanrussin
¤ 3 krm salt
¤ 2 krm vitpeppar
¤ 1 msk finhackad persilja

Yoghurtsås
¤ 2 dl 10% yoghurt
¤ 1 dl mangochutney
¤ 1 krm salt
¤ 1 krm svartpeppar
¤ 1/2 citron

Fräs gul lök och vitlök i olja i en kastrull utan att det tar färg. Tillsätt bulgur och saffram och låt fräsa med någon minut. Tillsätt vatten och fond och koka enligt anvisning bulgurförpackningen.

Lägg under tiden brysselkålen i en kastrull och häll på vatten så det täcker och koka i 5 minuter. (Vill man vara bekväm använder man fryst brysselkål då färsk kan vara arbetssam att rensa.) Häll av vattnet och låt kålen ånga av. Blanda bulgur, brysselkål, nötter, salt, peppar och persilja.

Blanda ihop yoghurtsåsen och servera genast.

Hur blev det då? Mycket lyckat och fräscht, denna kommer jag garanterat att göra igen.
Den som inte frågar får inga svar.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal