Matforum

Hemmalagat - laga själv => Maträtter, recept, tillagning => Ämnet startat av: Fröken Dill skrivet 2009-08-31 16:45

Titel: Rönnbärsgelé
Skrivet av: Fröken Dill skrivet 2009-08-31 16:45
Rönnarna dignar av bär. Är rönnbärsgelé något att satsa på eller blir det bara otäckt sur/beskt och räligt?
Undrar fröken Dill
Titel: SV: Rönnbärsgelé
Skrivet av: agnetasch skrivet 2009-08-31 17:40
Lägg in dom i frysen några dygn så blir dom tydligen inte så räliga :D
Titel: SV: Rönnbärsgelé
Skrivet av: annamaria skrivet 2009-08-31 19:45
Hur gör man sen då? Undrar om det går att göra annat av rönnbär än bara gelé?
Titel: SV: Rönnbärsgelé
Skrivet av: agnetasch skrivet 2009-09-01 07:53
Rönnbärsaperitif kanske? Den uppfann jag alldeles nu:
Plocka mogna rönnbär. Lägg i frysen ett dygn. Rensa. Fyll därefter en flaska till 3/4 med bär. Häll på renat brännvin eller vodka tills flaskan är full.
Låt stå i rumstemperatur en vecka. Peta i skal från en apelsin och låt dra en dag till.Häll upp på ny flaska. Söta med råsocker eller honung efter behag.
Svensk "Campari" ;D
Titel: SV: Rönnbärsgelé
Skrivet av: ena skrivet 2009-09-01 12:43
man kan koka chutney på rönnbär också... en skväll konjak tar bort den strävaste smaken :) o så ska de ju vara frostnypna såklart...

rönnbärsgele är jättegott till grytor och stekar...
Titel: SV: Rönnbärsgelé
Skrivet av: Fröken Dill skrivet 2009-09-02 13:23
OK, för att få till geléen fryser man först mogna bär ett dygn. Sen då? Hur gör man geléen som ska smaksätta med lite konjak på bästa sätt?
Undrar fröken Dill
Titel: SV: Rönnbärsgelé
Skrivet av: ena skrivet 2009-09-02 19:59
använd vilket recept som helst, tasteline har ett bra
http://www.tasteline.com/Recept/Ronnbarsgele
tillsätt en msk konjak när det kokat färdigt.

//ena
Titel: SV: Rönnbärsgelé
Skrivet av: Fröken Dill skrivet 2009-09-04 13:06
Ok, nu är bären i frysen och snart ska jag göra gelédebut!
Hälsar fröken Dill
Titel: SV: Rönnbärsgelé
Skrivet av: annamaria skrivet 2009-09-05 19:26
Måste man alltid parafinera eller vad det nu heter på gelé?
Titel: SV: Rönnbärsgelé
Skrivet av: ena skrivet 2009-09-06 21:46
jag parafinerar inte om det finns ett tättslutande lock, däremot är det ju enda sätter att försluta såna där fina geleglas som man hittar på loppisar o dyl :)

om man försluter med paraffin är det en god idé att fästa en snörbit i parafinlocket för att underlätta när man sen ska öppna burken :)
Titel: SV: Rönnbärsgelé
Skrivet av: Fröken Dill skrivet 2009-09-07 10:34
Om man inte ska spara jättelänge går det bra att ersätta smält paraffin med plastfolie som läggs på utan av geleen. Peta inte på den sida av folien som ska vara nedåt och se till att det blir lufttätt!
Hälsar fröken Dill
Titel: SV: Rönnbärsgelé
Skrivet av: Fröken Dill skrivet 2009-09-14 05:46
Gelé gjord efter tasteline-receptet blev bra!
Hälsar fröken Dill
Titel: SV: Rönnbärsgelé
Skrivet av: ena skrivet 2009-09-14 10:40
med eller utan konjak?? *nyfiken*
Titel: SV: Rönnbärsgelé
Skrivet av: Agik skrivet 2009-09-14 10:54
Då ska jag helt klart testa receptet från Tasteline! Ska få en omgång rönnbär idag som ska in i frysen, skönt att köra på ett recept som någon redan testat =)
Titel: SV: Rönnbärsgelé
Skrivet av: MOG skrivet 2009-10-06 21:44
Tips på jättegod gele.
7 hg rönnbär
3 hg äpple
5 dl vatten
Koka och låt rinna av som saft.
Mät saften, låt koka några minuter, sätt till lika mycket socker som saft. Gärna "bärsocker"...låt koka tills geleprovet visar ok.


Titel: SV: Rönnbärsgelé
Skrivet av: Alice skrivet 2009-10-19 14:53
Gjorde precis lite rönnbärsgelé efter Dannsukkers grundrecept på gelé, med viss modifikation. När den stelnat så återkommer jag med en utvärdering.
Titel: SV: Rönnbärsgelé
Skrivet av: Alice skrivet 2009-10-19 20:06
Gelén stelnade som den skulle, men smakade inget vidare.