Är all odlad fisk ett gigantiskt resursslöseri?

Startat av Andreas, 2008-04-14 11:17

Föregående ämne - Nästa ämne

Andreas

Efter att ha sett TV4-inslaget igår om http://www.camillasmatuppror.se så surfade jag inte och tittade på Carolas Eko och där fastnade jag för denna mening i högerhörnet på denna sida http://www.carolaseko.se/carolaseko.html "För varje kilo odlad fisk går det i genomsnitt åt två kilo vildfångad fisk till att göra fiskfoder."

Kan det verkligen stämma?  ??? I så fall borde man ju aldrig köpa odlad fisk..?
Den som inte frågar får inga svar.

jelvis

Sydsvenskan hade en artikel torskodling i Norge där de berörde det här också. Fodret innehöll en hel del fisk även om de försökte använda så mycket vegetabilier som möjligt. Förhoppningen var att gå över till ett vegetabiliskt foder till slut om man lyckades finna rätt fodersammansättning.

Fast din fråga ovan borde bara gälla rovfisk såsom lax och torsk. Men det är kanske främst rovfiskar man odlar än så länge.

Å andra sidan finns det väl gott om skarpsill och sill att mata de odlade fiskarna med nu när man snart har utrotat de vilda rovfiskarna.

kurt

När det gäller lax och annan rovfisk så kan man för närvarande inte ge dem speciellt mycket vegetabilisk mat, de kan inte bryta ner endel komponenter i vegetabilisk föda. Men det finns ju många fiskar som naturligt äter vegetabilisk föda, t ex karpar och malar .

Karpfiskar är den fiskgrupp som är störst inom odlad fisk, men den syns ju inte så mycket i de nsvenska handeln. Här kan vi t ex hitta hajmal (Pangasius ), att man sedan bygger dammar för att odla dessa är en annan sak.

Andreas

Tittade lite på nätet om torskodling och hittade nyhetsbrevet EcoSensus 1/2004 http://www.albaeco.com/ecosensus/ecosensus1-04.pdf Där står det om en bok som heter "Torskar torsken" av Nils Kautsky och i den förekommer också siffran 2 kilo vildfångad fisk (vitling, ansjovis och skarpsill) för att ta fram ett kilo odlad. I samma artikel föreslår naturresurshushållningsforskaren Max Troell att istället odla växt- och planktonätande fiskar som exempelvis Karp eller Tilapia. (Precis som du var inne på Kurt. Och det låter ju vettigt.)

Även Hallands Nyheter hade år 2005 en artikel om torskodling http://www.hn.se/m_standard.php?id=489676&avdelning_1=109&avdelning_2=294&;  där det berättas att torskyngel till skillnad från lax kräver levande föda, dessutom kräver de att födan blir större i takt med att de själva växer. Torskodlaren måste alltså odla plankton också fram till dess att småtorskarna blir 5-6 veckors gamla och kan börja äta pellets. Rätt komplicerat alltså, men kostnaden för att odla 1 kg torsk var ändå inte mer än 23 kr/kg då.

Och i DN fanns en artikel år 2006 http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=145&a=582511 där man får veta att forskarna lyckats lura torskarna att leka året om med hjälp av konstgjort ljus. Man planterar ut dem i kassar när de väger 100 gram och så har man ännu mer lampor för att lura dem att inte bli könsmogna för fort eftersom könsmogna fiskar inte växer lika bra. I kassarna matas fisken automatiskt via ett datorprogram och övervakas med undervattenskameror. Upp till 50% av fodret kan vara vegetabiliskt.

Det finns många miljöproblem med fiskodling -
¤ Vilda fiskbestånd kan hotas när den odlade rymmer - den odlade har gener som inte är bra att korsa med den vilda
¤ Fiskavföring och oätet foder från odlingen kan ge övergödning och bottendöd "100 ton torsk om året skulle släppa ifrån sig runt fem ton kväve och ett halvt ton fosfor" (från hn.se-artikeln).

På vilket sätt menar du att dammarna är ett problem Kurt?

Men tillbaka till hur mycket vildfångad fisk det går åt för att ta fram ett kilo odlad - lägger man ihop uppgifterna "2 kilo vildfångad för 1 kilo odlad fisk" och "50% av fodret kan vara vegetabiliskt" så innebär det att en fisk äter 4 kilo foder för att växa 1 kilo, kan det stämma?

Du såg förresten ingen direkt procentsats på hur mycket fisk fodret innehöll i Sydsvenske-artikeln du läste jelvis?

Och ingen som har sett nån siffra på hur mycket energi det går åt för att fånga in den fisk som den odlade ska ha till foder?
Den som inte frågar får inga svar.

kurt

Det beror främst hur de odlar dem, om de gör dammar på samma sätt som vid odlingen av jätteräkor så skövlas mangroveskog. Men jag antar att jätteräkorna behöver salt/bräckt vatten, och att det är därför de dammarna byggs vid havet? Medan dammar för hajmal och karp kan byggas vart som helst. I vissa fall utnyttjas ju t ex risodlingar till fiskuppfödning.

I Sverige vill företaget Greenfish odla fisk i tankar inomhus, jag tycker att det låter dyrt. Men fördelen är väl kanske att de växer hela året:

http://www.greenfish.se/

jelvis

Citat från: Andreas skrivet 2008-04-15 17:25
Du såg förresten ingen direkt procentsats på hur mycket fisk fodret innehöll i Sydsvenske-artikeln du läste jelvis?


Jag tror att det stod i artikeln. Tyvärr verkar inte artikeln vara online så jag kan inte ta fram den därifrån. :-(

Rent spontant känns det som om det vore bättre att odla i dammar och bassänger på land (eh) än i havet. På så sätt kan man ha en helt annan kontroll över utsläppen.

jaw76

Vid uppfödning av norsk lax används vanligtvis c:a 40% fiskmjöl i födan och denna kommer i regel från fisk som enbart fiskas i detta syfte, vilket ju innebär ett rejält resursslöseri.

Vid ekologisk odling (KRAV eller Debio) produceras däremot fiskmjölet av fiskrens från fiskindustrin. Här tillvaratar man istället resurser som annars som annars skulle gå till spillo. Resultatet blir en dyrare men miljövänlig produkt.

Läs mer på http://www.krav.se/sv/Konsument/Vara-tjanster/Fordjupande-lasning-/Djur/Vattenbruk-och-vildfisk/

Andreas

Ett betydligare energieffektivare alternativ än att mata fiskodlingar med fiskrens är att istället använda renset direkt i industrilell tillverkning av fiskprodukter, Chalmers bedriver ett projekt på detta. "För att få fram renat protein tillsätts stark syra som löser upp fiskrensets muskelvävnader m.m. Sedan centrifugerar man bort orenheter och får kvar renade proteiner att använda vid livsmedelstillverkning av marina produkter." http://www.newsdesk.se/pressroom/svenskfisk/pressrelease/view/fiskrens-blir-haelsosam-mat-220372

Undrar om fisksmaken blir kvar då proteinerna renas ut från renset?
Den som inte frågar får inga svar.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal