Matforum

Hemmalagat - laga själv => Köksredskap, utrustning och maskiner => Ämnet startat av: jelvis skrivet 2008-03-24 12:32

Titel: Köksmaskin för bakning
Skrivet av: jelvis skrivet 2008-03-24 12:32
Nu är jag inne på mitt andra bröd (om man inte räknar bagels och scones) och har redan tröttnat på att knåda för hand. Jag har en gammal, liten hushållsassistent med degkrok som jag försökte använda men den klarade inte av en deg på 300g ens innan motorn blev överhettad och stängde av sig själv.

Så jag funderar på att köpa något lite större och jag är nyfiken på vad ni har för erfarenheter.

Som jag ser det så finns det ett antal olika alternativ:


När jag tittar på maskinerna så tycker jag att Bosch och Electrolux ser bäst ut om man vill använda dem till degar. Dessutom verkar de vara av gedigen kvalitet, min mor har en Electrolux som har firat 30-årsjubileum och en kompis har en Bosch som troligtvis har 20 år på nacken.

Jag kommer dock att ha maskinen framme eftersom jag inte har så mycket skåputrymme. Så då kommer faktorer som utseende och storlek också in i bilden. Electroluxerna verkar vara en god kompromiss, tycker jag.

Vad har ni för erfarenheter? Jag vill ha något snyggt, praktiskt, hållbart och som är lätt att underhålla. Det mesta ska helst gå att diska i diskmaskin, jag avskyr att diska för hand.
Titel: SV: Köksmaskin för bakning
Skrivet av: bryggens skrivet 2008-03-24 14:51
Jag har själv en Bosch MUM 6001, har funkat klanderfritt i de år jag har haft den. Har även en mixertillsats och en köttkvarn till den. Det finns en hel del andra tillsatser också. Den är väl kanske inte så snygg, men för min del gör det inget, den står "alltid redo" i "gå in" skafferiet. Som med det mesta, man får för det man betalar.
Titel: SV: Köksmaskin för bakning
Skrivet av: roffekock skrivet 2008-03-24 15:41
Dina tankar om en bakmaskin är sunda. vad du än gör köp inte Kitchen Aid det är rena skiten som bakmaskin betaktat och tar väldigt små degar. Den bästa är Kenwood ,mycket kraftig maskin som tar stora degar, en aningens högljudd,Bosch mycket bra,Elektrolux en väl beprövad maskin som håller i evigheter det enda som behöver bytas vart 10 år är remmen som man byter själv,jag tycker att du ska försöka få tag på en som är begagnad dom har inte ändrats på dom senaste 20 åren bara kosmetiskt, en såda maskin kan du få tag på för en 5 hundring.

/rolf
Titel: SV: Köksmaskin för bakning
Skrivet av: Jomael skrivet 2008-03-24 19:42
Jag har en electrolux, är supernöjd med den. Det är säkert de flesta som har den, den är ju väldigt trygg och funktionell.
Titel: SV: Köksmaskin för bakning
Skrivet av: Jomael skrivet 2008-03-24 19:44
Lite OT: Vad gulligt att vi har titlar med påsktema :). En fjäder är inte att förakta! :)

*kittlar er lite på överläppen som läser*
Titel: SV: Köksmaskin för bakning
Skrivet av: Anne skrivet 2008-03-25 14:28
Jag bakar med mycket stor glädje med min Kitchenaid, som definitivt inte är "rena skiten". Har haft min i.. åh, sex år kanske? det den däremot inte kan är att hantera stora degar. Ungefär ett kilo mjöl är max. Jag använder min maskin för både bröd, kakor och allt annat tänkbart. jag gillar att den är väldigt allround och kanonbra på småsaker som att vispa maräng. (DET är desto bökigare med en electrolux.) Så, allt beror på vad du vill göra... Har även hört många som är missnöjda med att electrolux inte klarar SMÅ degar särskilt bra.

har en kompis som har Kenwood Artisan och hon är däremot inte alls lika nöjd. Kenwood titanium Major tror jag däremot är ett bra köp. Den är betydligt tuffare.
Titel: SV: Köksmaskin för bakning
Skrivet av: roffekock skrivet 2008-03-25 15:52
anne om jag uttrycker mig om en maskin som även jag använt till mycket under 5-6 år nästan dagligen,så är det en välgrundad bedömning och som bakmaskin så är den oduglig och det var ju det tråden handlade om, att den sen är nim till en massa småpilleri som att riva,vispa mm så är den OK det har jag även skrivit i andra inlägg om denna maskin. Problemet med degkroken är om du sätter fast den och fäller ner maskinen så ser du att mellanrummet där är alldeles för stort, kroken skall ligga klistrad intill bunkens kant och inget annat. Detta gör att degen skruvar upp sej på kroken och det blir ingen tillfredställande blandning. Och då är min bedömmning även den att ska man betala 6` för en maskin så kan man ju lika bra köpa en som funkar i alla lägen och då e´det Kenwood som gäller, den har alla bra  oscillerande rörelse som en proffsmaskin ska ha inget tvivel. Om man sen tycker att den har en retrolook så är det en annan sak men som degmaskin är den otroligt dålig, dessutom tar den max max 7 dl degvätska två små bröd. Om man inte är nöjd med sin Electrolux för att den inte klarar små degar så är det ett handhavandefel den klarar detta med bravur men måste ställas in rätt. :D

/rolf
Titel: SV: Köksmaskin för bakning
Skrivet av: jelvis skrivet 2008-03-26 19:04
Tack alla för svaren! Det känns inte riktigt som om något av valen är direkt felaktigt.

Jag lutar åt en Electrolux. Den är inte lika snygg som KitchenAiden men jag hade tänkt att använda den till nästan uteslutande degblandning. Jag hade inte tänkt att köra några större degar, jag kommer att baka till mig själv enbart. Men det verkar ändå som om Electroluxen är lite mer ändamålsenligt och dessutom väsentligt billigare (3000:- mot 4500:-).

Den här modellen är dock snygg nog för att stå framme i mitt tycke.

http://www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=330418

Hoppas att Rolf har rätt i att den hanterar mindre degar bra och att det bara är en inställningsfråga.

Någon som har den här modellen?
Titel: SV: Köksmaskin för bakning
Skrivet av: annamaria skrivet 2008-03-26 20:53
Jag har en sån! Min har några år på nacken och ser inte exakt likadan ut men nästan. Jag har använt den senast idag till brödbak. Jag tycker den är alldelels lagom för min bakning (bakar ganska mycket bröd). Ibland kan den ha en förmåga att svämma över kanten - det beror nog dock på henne som sköter maskinen....
Titel: SV: Köksmaskin för bakning
Skrivet av: jelvis skrivet 2008-03-26 21:27
Citat från: annamaria skrivet 2008-03-26 20:53
Jag har en sån! Min har några år på nacken och ser inte exakt likadan ut men nästan. Jag har använt den senast idag till brödbak. Jag tycker den är alldelels lagom för min bakning (bakar ganska mycket bröd). Ibland kan den ha en förmåga att svämma över kanten - det beror nog dock på henne som sköter maskinen....


Hahaha! Får väl ta det i beaktande, jag är ganska klantig.

Men är du nöjd annars? Fungerar den med små degar också?
Titel: SV: Köksmaskin för bakning
Skrivet av: annamaria skrivet 2008-03-26 21:34
Ja jag bakar i regel allt mellan en halv till en och en halv liter degvätska och det funkar bra. Allt från kraftiga degar med skållat mjöl till vanliga lättare vetedegar. Idag blev det Tebröd från Australien - en deg som gav 25 mindre bröd. Ingen översvämning. Dottern lyckades dessutom fastna lite med fingarna bakom degskålen...påtal om klantigt.
Titel: SV: Köksmaskin för bakning
Skrivet av: justrom skrivet 2008-03-26 22:52
Eftersom jag numera har Jan Hedhs bok i min ägo så kan jag meddela att han har en Elektrolux Assistent.
Fast jag kan inte ha framme någon köksmaskin oavsett hur snygg den är. Mitt kök är för litet för det.

Jag har en Bosch Mum Universal på bara 400W och den fungerar utmärkt även för större degar. Skumt egentligen, när Assistenten har hela 700W. Men de kanske gjorde bättre saker förr i tiden?
Titel: SV: Köksmaskin för bakning
Skrivet av: Anne skrivet 2008-03-27 07:42
Rolf, låter som om din maskin behöver justeras (vilket görs med en skruv) för att få degkroken närmare bunken. Min glappar inte, och min snurrar inte heller upp degen på kroken.
Titel: SV: Köksmaskin för bakning
Skrivet av: kurt skrivet 2008-03-27 08:30
När det gäller electrolux, så kan man ju både finna de vackra blekgula med runda former från början av 60-talet (tidiga modeller hade  degblandare i trä) och de orange från 70-talet, förutom de nya.
Titel: SV: Köksmaskin för bakning
Skrivet av: Gilius skrivet 2008-03-27 10:35
Hade jag inte redan haft en bra maskin hade jag köpt denna.
http://www.blocket.se/vi/15514742.htm

/gilius
Titel: SV: Köksmaskin för bakning
Skrivet av: roffekock skrivet 2008-03-27 10:49
Jag känner väl till den skruven men med den justerar du djupet på degkroken och inte mellanrummet på kroken mot degskålens vägg sett uppifrån. Det avståndet är för stort därav maskinens oduglighet och om du inte har problem med att degen skruvar upp sig på kroken är det bara att gratulera men jag med många andra tycker att detta är en stor svaghet hos K,A. Det här med maskiners funktion är som "baken" delad en del tycker si andra så men om du tittar på en större maskin i ett bgeri så ska du se att alla krokar går nära kanten och det skulle knappast göra det om det inte fanns en mening med detta. Mitt påstående om maskinens funktion kan du läsa om på en plats på nätet som har mycket med bakning att göra,här har du en länk:http://paindemartin.blogspot.com/feeds/posts/default
Nu vill jag inte ta ifrån dej glädjen att äga en maskin som K,A. men när frågeställningen kommer så får du räkna med att jag lägger mina synpunkter. För nuvarande har jag i mitt kök Electrolux,K,A.Kenwood och en proffsmaskin + en snabbhack som man kan köra 15 liter i och när små degar görs så åker alltid electroluxen fram kanske av gammal vana för kenwooden är faktiskt bättre (Major) men så blir det.

Nu får du inte uppleva det som jag försöker att spela "herreman jarl" utan detta är mina iaktagelser vad gäller blandningsmaskin. Många människor har sina maskiner ståeende framme i sina utställningskök och tycker att K,A. har en glassig framtoning men det tror jag inte du är ute efter,jag är ofta ute hos folk privat och lagar mat på olika tillställningar "rent a foodlover" så jag ser hur marknaden har svängt.
Det är alldeles för mycket folk som har fina och glassiga kök som nästan inte används,Hur tror du att det känns att komma till sådana kök och jobba rädda för att välta ner något eller skita ner. Detta är OT men kul ändå.

/rolf

Titel: SV: Köksmaskin för bakning
Skrivet av: roffekock skrivet 2008-03-27 10:51
Gilius. :D
I love it.

/rolf
Titel: SV: Köksmaskin för bakning
Skrivet av: jelvis skrivet 2008-03-27 17:18
Citat från: Gilius skrivet 2008-03-27 10:35
Hade jag inte redan haft en bra maskin hade jag köpt denna.
http://www.blocket.se/vi/15514742.htm

/gilius


Oj, synd att jag har beställt en Electrolux redan. Fascinerande att den i stort sett ser likadan ut fortfarande. Måste vara ett vinnande koncept.
Titel: SV: Köksmaskin för bakning
Skrivet av: kurt skrivet 2008-03-27 19:44
Passertillsatsen till hushållsassistenten är mycket bra om man skall göra äppelmos, eller om man har andra bär eller frukter som man inte orkar rensa, utan bara vill ha ett bärmos från t ex krusbär eller svarta vinbär.
Titel: SV: Köksmaskin för bakning
Skrivet av: Anne skrivet 2008-03-28 07:39
Nejdå, du tar inte ifrån mig glädjen med min Kitchen-Aid alls - det är ju bara att beklaga att den fungerar så dåligt för dig. Den fungerar däremot helt utmärkt för MIG, och jag tycker inte att det är riktigt schysst med kategoriska uttalanden som du gjort.

(Och jodå, jag läser Pain de Martin sen starten - en av många roliga bloggar om bröd.)
Titel: SV: Köksmaskin för bakning
Skrivet av: roffekock skrivet 2008-03-28 11:57
anne jag önskar dig ett gott liv med din K,A. Skulle vara trevlig att få ett gott recept av dig på ditt bröd och tillvägagångsättet då e det ju så att jag hanterar maskinen helt fel,jag vet att fler skulle vilja ha ett tips på hur man unviker att degen klättrar på degkroken när man blandar degen. Tackar dig på förhand.

/rolf
Titel: SV: Köksmaskin för bakning
Skrivet av: Anne skrivet 2008-03-28 21:18
Absolut - här har du några av de brödrecept jag framgångsrikt bakar i min Kitchen-Aid. Fler finns på bloggen.

Bagels: http://annesmat.blogspot.com/2006/02/bagels.html
Baselbröd från Jan Hedh: http://annesmat.blogspot.com/2006/11/baselbrd.html
Morotsbröd med solrosfrön: http://annesmat.blogspot.com/2007/07/morotsbrd-med-solrosfrn.html
Portionsbröd på Manitoba Cream: http://annesmat.blogspot.com/2006/12/portionsbrd-med-manitoba-cream-mjl.html
Cranks bröd: http://annesmat.blogspot.com/2007/02/cranks-brd.html



Titel: SV: Köksmaskin för bakning
Skrivet av: jelvis skrivet 2008-04-06 17:53
Nu har jag bakat tre olika bröd med hjälp av min degblandare och jag är mycket nöjd. Lättanvänd och lättdiskad! Ser dessutom ok nog ut för att ha framme. I synnerhet eftersom den står brevid min mikrovågsugn som är mycket fulare.

Om den är bättre eller sämre än andra kan jag inte svara på men jag är nöjd i alla fall! :-)
Titel: SV: Köksmaskin för bakning
Skrivet av: Johansson skrivet 2008-05-04 15:21
Jag har en fråga om maskiner, vissa har ju bara en degkrok (en sån har jag själv) andra har ju en "rulle" som knådar degen, hoppas ni förstår vad jag menar, vilken är bäst? Eller är det strunt samma?
Titel: SV: Köksmaskin för bakning
Skrivet av: jelvis skrivet 2008-05-04 15:32
Electroluxen har både degkrok och rulle. Jag har inte märkt någon skillnad personligen. Om man har en väldigt liten eller stor degmängd så skulle man däremot välja den ena eller den andra. Eftersom jag bara bakar till mig själv så funkar båda. :-)
Titel: SV: Köksmaskin för bakning
Skrivet av: annamaria skrivet 2008-05-04 15:57
Vilken ska jag använda då när jag bakar mycket? Jag har bara använt min rulle. Vet knappt om jag har en krok. Får kolla. Min deg vill som sagt inte alltid få plats.... ;)
Titel: SV: Köksmaskin för bakning
Skrivet av: jelvis skrivet 2008-05-04 16:07
Vad jobbigt, ska jag behöva titta i manualen. :)

Degkrok
"Vetebrödsdegar och lösa matbrödsdegar på 1 - 1.5 liter degspad."[...]

Rulle
"Vete- och lösa matbrödsdegar upp till 1.5 liter degspad. Hårda matbrödsdegar upp till 1 liter degspad." [...]

Verkar som manualen bara rekommenderar degkroken till ganska stora degar. Jag har dock använt den framgångsrikt även till små där tycker jag nästan att den varit bättre än rullen.

För att göra det hela lite mer komplicerat så rekommenderar Rose Beranbaum i "The Bread Bible" att man ska använda degkroken.

"Pain de Martin"-Martin har sin egen modell, kolla i kommentarerna under:
http://paindemartin.blogspot.com/2008/02/rgbrd-i-racerfart.html
Titel: SV: Köksmaskin för bakning
Skrivet av: Per-Erik skrivet 2008-11-03 21:52
Är det någon som har använt Kenwoods billigare typ prospero KM260, de kostar ju  bara ca: 1100:- tycker att en planetarisk vore smidigt på mindre degar.
(Gör mest degar på ca 1/2l)
Har just nu en bosch mum 7400 och tycker att degen lägger sig i mitten och bara åker med degkrokarna runt.
Titel: SV: Köksmaskin för bakning
Skrivet av: Per-Erik skrivet 2008-11-13 10:03
Har nu testat en kenwood Major och även den har samma problem som kitchen aid verkar ha, d.v.s degkroken går inte nära kanten då man blandar deg (enl. roffekock).
Finns det inte någon riktigt bra konsument köksmaskin?
Min uppfattning om nuvarnade maskiner:
E-lux: robust men knådar inte degen speciellt bra då den blir lite hårdare utan degen bara åker runt,runt.
Bosch: degen lägger sig i mitten på degkroken och åker runt,runt.
k-a: ?
kenwood: mindre degar så ligger mycket av mjölet på kanten där inte degkroken kommer åt utan man måste peta ner den hela tiden.
proffsmaksiner: för stora.
Titel: SV: Köksmaskin för bakning
Skrivet av: agnetasch skrivet 2008-11-13 11:30
I våras gjorde Smartson en köksmaskintest. Den som fick högsta betyg var en Krups. Kan det vara ett alternativ?

http://www.smartson.se/test/forenkla-baket-test-av-8-koksmaskiner.htm
Titel: SV: Köksmaskin för bakning
Skrivet av: Per-Erik skrivet 2008-11-13 18:49
Tester är lite vanskliga,  de tar ju hänsyn till allt möjligt och båda apparaterna jag har har varit testvinnare:
bosch, ICA-Kuriren nr 9/99,
kenwood major, Råd och rön 1/06

Men jag ska ta en titt på krups.
Titel: SV: Köksmaskin för bakning
Skrivet av: henali skrivet 2008-11-14 06:03
En elvisp av bättre kvalitet och degkrokar funkar utmärkt tycker jag om man inte har plats/råd med ännu en skrymmande maskin i köket.
Titel: SV: Köksmaskin för bakning
Skrivet av: ena skrivet 2008-11-14 18:10
Krups KA9011 står överst på min önskelista när jag får ett stort kök igen *ler*

Hade en sådan på mitt förra jobb och var väldigt sugen på att kidnappa den med mig när jag slutade ;)
På nuvarande jobb har jag en KA och är inte alls lika nöjd *letar efter nåt att gömma mig bakom* den låter mer, rör sig mer och är inte alls lika trevlig...
Titel: SV: Köksmaskin för bakning
Skrivet av: Pekka skrivet 2008-11-19 14:27
Letar också efter köksmaskin... :-\

Eftersom detta ofta är en maskin som står framme, så är det för mig absolut nödvändig att den är både bra och snygg.
Vad som är bra och snyggt, är ju upp till var och en...men för mig så innebär det att den helst gå i en äldre stil och idealet är ju Kitchen Aid. Har ju hört en del mindre bra saker om denna och under alla omständigheter så tycker jag att den är alldeles för dyr. Bra är ju också något relativt och jag letar definitivt inte efter någon proffsmanskin..

En maskin som utseendemässigt tilltalar mig är Kenwoods Patissier....någon som har någon uppfattaning eller erfarenheter av denna..??
Titel: SV: Köksmaskin för bakning
Skrivet av: agnetasch skrivet 2008-11-19 15:41
Snygg o Kenwood är ju alltid Kenwood. Jag har alltid varit nöjd med vår gamla apparat; en riktig arbetshäst.
Titel: SV: Köksmaskin för bakning
Skrivet av: hoff skrivet 2008-11-19 16:54
Hemmabutiken säljer ju Elextrolux AKM4110 för 2295:-. Är riktigt sugen på att införskaffa den. Någon som har någon erfarenhet av den?. Är den värd de extra pengarna man får ge istället för än AKM3110?. Tror 3110 ligger 4-500kr billigare i pris.
Titel: SV: Köksmaskin för bakning
Skrivet av: Anne skrivet 2008-11-19 17:00
Min kompis har Kenwood Patissier och är inte alls nöjd. Den klarar varken små saker - typ vispa en äggvita - eller stora saker - typ bröddeg. Bra på kaksmet, däremot. Synd, för den är snygg och billigare än Kitchen-Aid.
Titel: SV: Köksmaskin för bakning
Skrivet av: agnetasch skrivet 2008-11-19 18:27
Redan 2004 gjorde Smarson en test med bl.a Kenwood Patissier. Tester ska man ju ta med en nypa salt men lustigt nog var dom nöjda med just det din vänninna klagade på; äggvitor o deg ???

http://www.smartson.se/test/hushall/koksmaskiner.htm
Titel: SV: Köksmaskin för bakning
Skrivet av: Pekka skrivet 2008-11-20 07:56
Citat från: agnetasch skrivet 2008-11-19 18:27
Redan 2004 gjorde Smarson en test med bl.a Kenwood Patissier. Tester ska man ju ta med en nypa salt men lustigt nog var dom nöjda med just det din vänninna klagade på; äggvitor o deg ???

http://www.smartson.se/test/hushall/koksmaskiner.htm
Ja...de omdöme och tester jag läst ger också maskinen klart godkänt.
Hur upplever du att det funkar med den lite mindre skålen på 4 liter..?
Även om jag inte ska öppna bageri så vill man ju kunna använda den till att baka ett normaltstort bröd.

Sedan verkar det inte finnas några tillbehör alls till den, bortsett från de som medföljer....stämmer det..?? :-\
Titel: SV: Köksmaskin för bakning
Skrivet av: agnetasch skrivet 2008-11-20 10:53
Jag har inte en Patissier utan en gammal Chef från 70-talet ;D Den har en lite större bunke, c:a 4,5l o den klarar faktiskt 1 l-degar.
Verkar dåligt med tillbehör till Patissier, svagt!Det verkar som om utseendet är viktigare än funktionen.
Den dag min gamla trotjänare packar ihop ska jag köpa en sån här:

http://www.ellos.se/DetailPages/DetailPage.aspx?categoryid=22950&productId=169210&SellingFlag=SearchText&SearchBackLink=

För 3000:- får man en Kenwood Megapack Chef med bunke på 6,7l. Stor plastbunke, mixer o köttkvarn medföljer.

PS Mitt kök är så fult i övrigt så jag bryr mig inte om hur maskinen ser ut ;D



Titel: SV: Köksmaskin för bakning
Skrivet av: Pekka skrivet 2008-11-20 11:02
Citat från: agnetasch skrivet 2008-11-20 10:53
Jag har inte en Patissier utan en gammal Chef från 70-talet ;D Den har en lite större bunke, c:a 4,5l o den klarar faktiskt 1 l-degar.
Verkar dåligt med tillbehör till Patissier, svagt!Det verkar som om utseendet är viktigare än funktionen.
Den dag min gamla trotjänare packar ihop ska jag köpa en sån här:

http://www.ellos.se/DetailPages/DetailPage.aspx?categoryid=22950&productId=169210&SellingFlag=SearchText&SearchBackLink=

För 3000:- får man en Kenwood Megapack Chef med bunke på 6,7l. Stor plastbunke, mixer o köttkvarn medföljer.

PS Mitt kök är så fult i övrigt så jag bryr mig inte om hur maskinen ser ut ;D




Hmmm...det blir inte lätt detta.
Kenwood Megapack Chef verkar ju mycket vettig...i alla fall får man många funktioner för pengarna, men....
Jag vägrar att släpa in en maskin med alltför modern design. Bor i ett äldre hus i lantligt stil och en alltför modern maskin rent utseendemässigt, kommer inte över tröskeln...
Verkar som att jag får knåda för hand... :-\
Titel: SV: Köksmaskin för bakning
Skrivet av: agnetasch skrivet 2008-11-20 11:54
Ja det får du väl göra om du låter utseendet gå före funktionen. Har du vedspis o isskåp också? ;)
I värsta fall kan du ju sy ett överdrag, eller köpa ett:
http://www.bagarenochkocken.se/shop/?artnr=20209&cat_id=67

Titel: SV: Köksmaskin för bakning
Skrivet av: Pekka skrivet 2008-11-20 12:00
Citat från: agnetasch skrivet 2008-11-20 11:54
Ja det får du väl göra om du låter utseendet gå före funktionen. Har du vedspis o isskåp också? ;)
I värsta fall kan du ju sy ett överdrag, eller köpa ett:
http://www.bagarenochkocken.se/shop/?artnr=20209&cat_id=67


Vill ju helst inte välja mellan utseende och funktion....utan jag vill ha båda två...
...och hade en vedspis fått plats i köket, så kan jag lova att jag hade haft en sådan...i alla fall som komplement och för trivselfaktorns skull... :)
Det där med isskåpet får jag fundera vidare på... ;)
Titel: SV: Köksmaskin för bakning
Skrivet av: Kari skrivet 2009-03-29 12:46
Citat från: henali skrivet 2008-11-14 06:03
En elvisp av bättre kvalitet och degkrokar funkar utmärkt tycker jag om man inte har plats/råd med ännu en skrymmande maskin i köket.


Nyfiken nybörjare här ;D

Jag kör med elvisp och krokar, ännu :) Men den luktar mysko vid hårt jobb.. :-[

Min fråga, vad blir/är skillnaden att köra sin deg med en riktig maskin? Snabbare och effektivare och mindre ont i armen - men sen då?

--

Om jag ska söka en begagnad assistent med hela tillbehörs kittet, köttkvarn etc. Vilken maskin ska jag ha och hur kan jag kolla att den är ok vid köp? Vad får detta kosta?
Utseendet är inte viktigt.

Titel: SV: Köksmaskin för bakning
Skrivet av: agnetasch skrivet 2009-03-29 18:27
Citat från: Kari skrivet 2009-03-29 12:46
Men den luktar mysko vid hårt jobb.. :-[
Det gör min elvisp också. Fast det beror nog på att jag fick den för länge sedan av min gamla mamma som i sin tur fick den av en ännu äldre väninna. Jag tror den är K-märkt;det är dammet som luktar ;D
Titel: SV: Köksmaskin för bakning
Skrivet av: Kari skrivet 2009-03-29 21:15
Min Philips är från 2003.... :P ;) Den kommer inte gå i arv... ::)
Titel: SV: Köksmaskin för bakning
Skrivet av: Kari skrivet 2009-04-28 08:58
Sprattlar till i tråden!

Citat från: Kari skrivet 2009-03-29 12:46
Om jag ska söka en begagnad assistent med hela tillbehörs kittet, köttkvarn etc. Vilken maskin ska jag ha och hur kan jag kolla att den är ok vid köp? Vad får detta kosta? Utseendet är inte viktigt.


Nyfiken ännu.. ;)
Titel: SV: Köksmaskin för bakning
Skrivet av: ena skrivet 2009-04-28 09:15
åhå... nu är ena också nyfiken, min degblandare dog i fredags o ekonomin tillåter inte någon ny apparat för tillfället...
Titel: Vilken av dessa degblandare borde jag köpa?
Skrivet av: Viggo skrivet 2009-09-27 12:48
Hallå där!
Jag funderar på att köpa en degblandare/köksassistent. Jag vill ha någon som är hyffast billig, inte för högljud och även ganska snygg.
Det jag kommer använda den till är väll mest bröd & kakor.

Vilken av dessa rekommenderar ni att jag ska ta?
Kenwood World KMX54 eller
Kenwood World MX271

Vad säger ni? Ni kan som sagt tipsa mig om andra, men den måste ligga runt ~3500, gärna under 3000.
Titel: SV: Köksmaskin för bakning
Skrivet av: DeBe skrivet 2009-10-08 18:51
Hej!
Det här är mitt första inlägg på forumet, älskar att laga mat och har nu funderingar på att baka bröd.
Skulle vilja ha en riktigt bra maskin. Hur den ser ut kvittar, det viktiga är att den är bra och knådar degen ordentligt. Läste att några rekommenderade Electrolux. Jag surfade lite på nätet och såg att de har två olika modeller, Electrolux AKM6120 och Electrolux AKM3110. Hur stor skillnad är det på dem i degvolym? Är det möjligt att baka mindre degar i den större modellen?
Titel: SV: Köksmaskin för bakning
Skrivet av: Kari skrivet 2009-10-08 23:11
Debe: Kolla närmaste loppis. Jag fyndade min: http://receptomaten.blogspot.com/2009/07/electrolux-assistent-tungt-fran-forr.html
Titel: SV: Köksmaskin för bakning
Skrivet av: Ia skrivet 2009-10-10 12:23
Nu känner jag att det är dags för mig att inhandla en bakmaskin så att jag kan baka surdeg. Jag bor inte så stort, har inte så mkt utrymme över. Någon som kan tipsa om en liten men ändå Bra bakmaskin?
Titel: SV: Köksmaskin för bakning
Skrivet av: Groet skrivet 2009-10-24 20:59
Varför behöver du en bakmaskin för att baka surdeg? Du menar inte en köksassistent?
Titel: SV: Köksmaskin för bakning
Skrivet av: Rob skrivet 2009-10-25 02:05
Vi "fick" en Kitchenaid 5qt assistent till huset nar vi flyttade till USA.
Vi bakade brod (forsta gangen sedan vi kom) igar kvall och jag maste saga att jag inte ar imponerad. Maskinen ar nastan helt ny och hade stora problem med en deg om ca 1 liter vatska.

I Sverige har vi en gammal arvd elektrolux hushallsassistent och den ar grymt stabil jamfort med Kitchenaiden.

Givetvis kan jag inte uttala mig om hur Kitchenaid har utvecklats de senaste aren, men jag gissar att de har sparat bra pa kostnader i olika delar och darmed minskat pa kvaliten.
Titel: Hjälp med inköp av köksassistent
Skrivet av: Paul Lindqvist skrivet 2010-03-26 11:43
Hej!

Min fru och jag är i farten att införskaffa en assistent för brödbakning och budgeten är inte oändlig som vanligt :-)

Vi har tittat på en enkel Bosch MUM46R1, då volym kapaciteten skulle vara tillräcklig för de flesta degar frun gör. Dock så oroar vi oss för att den kanske är lite för klen med sina 550w ?

Om budgeten var obegränsad så skulle vi nog tittat på en Bosch MUM86A1, eller en Assistent.

När det gäller modell så har vi läst att de maskiner där bunken snurrar är svårare att diska/rengöra (såsom assistent) stämmer det ?

Vi vill inte spendera för lite på en maskin som inte kommer fungera/hålla, men samtidigt inte köpa en maskin med överkapacitet för det vi gör.

Då vi stort sett inte köper bröd, så bakar vi 2-3ggr i veckan och vi är 6 i familjen.

Tips/råd gällande de maskiner jag nämnt samt generalla är mycket välkommet.

MVH
Paul

Titel: SV: Köksmaskin för bakning
Skrivet av: Hasse skrivet 2010-03-26 15:41
Hej Paul och välkommen till Matforum!

Eftersom funderingar kring köksmaskiner behandlats tidigare, flyttade jag ditt inlägg till denna tråd. Låt oss diskutera vidare här.

Själv är jag definitivt ingen flitig bagare, men köpte en begagnad Electrolux Assistent som duger för mina behov. Så begagnatmarknaden kan vara värd att undersöka.
Titel: SV: Köksmaskin för bakning
Skrivet av: annamaria skrivet 2010-03-26 21:41
Hej Paul! Jag kan bara hålla med Hasse. För mig har det varit viktigt att själva bunken är tillräckligt stor - och det är assistentens. Jag bakar också ganska ofta - och då mest bara bröd. Jag älskar min assistent. Självklart är Kitchenaid snygg....men har mindre bunke. Hade också satsat på en begagnad.
Titel: SV: Köksmaskin för bakning
Skrivet av: Helge skrivet 2010-03-27 17:27
Hej Paul!
Jag håller också på en Assistent. Vi köpte en för många år sedan men tyckte att den kanske var för stor och klumpig för våra behov. Har sedan haft två Boschmaskiner, senast en MUM4750 som fungerat bra för små degar - ca 5 dl vätska och att vispa och sådant. Felet med den tycker jag bl a är att degen "klättrar" på degkroken så nu har Assistenten kommit fram ur källaren och är i full drift med ett utmärkt resultat och gör det lättare att baka litet större satser. Att det skulle vara svårare att göra ren bunken förstår jag inte. Har aldrig märkt det.
Satsa på en Assistent - gärna en begagnad. Lycka till!
M v h Helge
Titel: SV: Köksmaskin för bakning
Skrivet av: Davidj skrivet 2010-03-30 21:53
Hej!

Jag är helt ny här på Matforum.

Såg att denna frågeställning finns på flera ställen.

Idag fick jag en KRUPS KA940 av min flickvän. Valet av maskin är ett resultat av omfattande studier, bl a här(!), och besök i affärer.
Att det blev KRUPS berodde på en mängd faktorer, såsom ljudet, kvaliten, motorn, garantier, samt testresultat.

Jag har ännu inte provat den, håller på för fullt och "scannar" av marknaden i jakt på tillbehör.

Intressant att notera är att när det gäller tillbehör är INTE MediaMarkt billigast........!

Om det finns intresse återkommer jag gärna när jag hunnit provköra och fått lite erfarenhet.

/D
Titel: SV: Köksmaskin för bakning
Skrivet av: Ringo skrivet 2010-04-01 19:03
På tal om tillbehör så kan det ju vara värt att tänka på att det inte säkert att de tillbehör som butiken säljer nu passar om du köper en begagnad maskin. En del tillverkar byter fästena mellan modellerna - så då kan det bli att leta på begagnatmarknaden även då.
Titel: SV: Köksmaskin för bakning
Skrivet av: Karin B skrivet 2010-04-05 11:51
Hej!

Jag upptäckte den här sidan för några dagar sedan i val och kval inför inköp av en Assistenten, Kenwood (hur många modeller finns det!?) eller någon annan köksmaskin för lite större, tyngre degar. En god vän menar att Assistenten med degkrok inte bearbetar degen och en annan att hennes Assistenten - med cylinder och degskrapa - knådat maffiga degar i tjugo år. Och här låter det ju som att den är värd att satsa på. Kanske hänger det på instruktionsboken? Någon här skrev om inställningar som lite knepiga, om jag minns rätt. Har någon en ledtråd eller en kommentar? (Jag vill inte köpa en begagnad maskin.)

Det vore också intressant att höra, Davidj, hur du tycker att din nya KRUPS KA940 funkar, och vad du testat den på för degar.

På återhörande!
Karin
Titel: SV: Köksmaskin för bakning
Skrivet av: Ringo skrivet 2010-04-05 13:22
Citat från: Karin
....köksmaskin för lite större, tyngre degar....

Äger du en maskin nu som du gillar men som är för liten för en stor deg eller är det din första maskin du tänker köpa? Om du redan äger en maskin får du gärna berätta om den, vad du gillar och inte gillar och när du tycker den blir för liten.
Titel: SV: Köksmaskin för bakning
Skrivet av: Karin B skrivet 2010-04-07 09:50
Nej, Ringo, jag äger ingen köksmaskin. Jag bakar för hand och tänkte alltid förut att "kunde mormor, så kan jag".

Jo förresten, en Bosch matberedare (MCM12 står det på bruksanvisningen) skaffade jag för att kunna passera rotfrukter till soppa - det blir dock lite grynigt - men den är ju faktiskt kanonbra för att snabbt svänga ihop en pajdeg. Så det gör jag ofta.

En elvisp (Braun MultiMix M 700) fick jag för flera år sedan av mamma, som inte alls haft samma principiella motstånd mot maskiner som jag. Den är jättebra, men degkrokarna klarar ju inte tunga degar. Men sedan jag insett att det inte är så bra att slita på axlar och handleder i onödan, har jag faktiskt använt dem ibland till brödbak på ½ liter degvätska och det funkar bra.
Titel: SV: Köksmaskin för bakning
Skrivet av: Davidj skrivet 2010-04-10 22:59
Hej!

Nu har jag haft min Krups KA940 ett tag.
Är oerhört nöjd med den.

Jag har provat att baka med den. Jag gjorde en deg på 0,5 L degvätska, och det fungerade alldeles utmärkt, har inte provat större.
Inga protester från maskinen, man kan köra vilken hastighet man vill, maskinen verkar orka hur mycket som helst. Troligen kan man köra på 1 L degvätska också.
Hursomhelst, maskinen arbetar bra, blandar bra, och visar inga tendenser till att vara "trött".
Dessutom är den tyst!!!!
Det är lätt att rengöra såväl delar, som maskin!

Jag har också provat att göra såväl köttbulls-smet, som köttfärslimpa-smet. I princip samma sak. Det fungerar hur bra som helst.

Vidare har jag bakat mjuk kaka med maskinen, och det fungerade också mycket bra.

Skall villigt erkänna att jag har ingen vana vid att nyttja en hushållsassistent, så i det avseendet har jag inget att jämföra med.

Men den här maskinen gör det jag såväl hade hoppats på, som det jag hade tänkt. Och den gör det tyst, och utan att visa några tendenser till att tycka att det är "jobbigt"!!

Nästa steg är att beställa tillbehör. Har fått ett nummer till en liten affär i Stockholm, de är billigast så här långt.

Kanske inte skulle nyttja ordet billigt, prylarna kostar. Men håller de samma kvalitet som själva maskinen, så är de nog värda det.......!

Jag tänker inte påstå/anklaga, andra maskiner för att vara dåliga - men jag påstår att den KRUPS jag köpt, är väldigt bra - och värd sitt, förhållandevis, höga pris.

Har man inte, som jag, nyttjat en hushålls-assistent förut, är det helt fantastiskt hur smidigt det är när man väl har en.

Om någon önskar mer information, så skriv en rad.

/David
Titel: SV: Köksmaskin för bakning
Skrivet av: agnetasch skrivet 2010-04-11 10:04
Grattis! Du verkar att ha hittat din drömmaskin :D
Titel: SV: Köksmaskin för bakning
Skrivet av: Davidj skrivet 2010-04-11 16:38
Dröm-maskin kanske kan diskuteras........ :) Men ja, jag är, så här långt, nöjd med den. Framtiden får utvisa om det var ett rätt val.
Men jag ägnade mycket tid och energi på att söka information på nätet, det var så jag hamnade t ex här!
I min begreppsvärld kan jag tänka mig att lägga pengar på kvalitet, funktion och "lättanvändning" (som t ex att maskinen skall vara lätt att rengöra.)
Men, och för mig är detta ett viktigt men, bara tanken att lägga pengar på design/färg, finns inte! Vi har alla olika prioriteringar, och i min värld skiter jag högaktningsfullt hur maskinen ser ut! Alltså går alla s k "retro"-liknande maskiner bort!

Det jag gillar med min Krups är;
Den är tyst.
Den har en stark motor, kopplat till att hastighetsväljaren har många steg.
Stor skål, skall klara 1 L degvätska
Bra tillbehör
Ger ett bra mekaniskt intryck, jag tror/hoppas att den skall hålla länge.
Extrafunktioner i form av t ex inbyggda vågen.

Nå, det finns säkert andra apparater som också är bra.

Och jag tar tacksam emot tips/ideér rörande vad man kan nyttja sin hushålls-assistent till!
För, trots allt, jag är att betrakta som nybörjare i köket i allmänhet, och avseende dylika apparater i synnerhet.

/David
Titel: SV: Köksmaskin för bakning
Skrivet av: Dennis skrivet 2010-08-25 20:50
Hej! Jag har läst och läst men jag har fortfarande problem att bestämma mig för en köksassistent. Det står mellan Kenwood KM020 och Electroluxen (eller ankarsrum som den heter nu). Så svårt att välja då dom verkar så jämnlika. Jag bor i Finland och jag kan få en Assistent (vit ska de va) för 529 med frakt lokalt. En Kenwood kan jag få för 480 med frakt från Tyskland, så Kenwooden är lite billigare.

Jag brukar baka mera pizza och bröddeg än kakor och sånt, men jag vill ju ha möjligheten att göra så mycket som möjligt med tanke på pengarna, köket  (http://i33.tinypic.com/2uemjyh.jpg)är också inte så stort då man bor i lägenhet. Köttkvarn är väl det enda tillvalet jag vet att jag vill ha och båda har det tillbehöret för liknande priser. Kan hända kenwooden har ett övertag iochmed att den har ett "food processor" tillbehör, det skulle bespara mig en extra apparat i framtiden, men ja det är ändå svårt att välja. Jag har velat fram och tillbaka i en vecka nu.