Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av Ebhen
 - 2015-05-08 23:01
Instämmer helt med synen på amerikaner och deras rökning och BBQ. Men jag har förhoppning om att den här boken ska vara mer inriktad mot enbart rökningens konst än ren matlagning. Jag återkommer med en recension när jag läst igenom den.
Det är nästan så man blir sugen på att samla ihop så mycket kunskap på ämnet man kan och faktiskt skriva en egen bok. De svenska som finns är bra men väldigt ytliga vad jag sett. Man vill gärna ha lite mer fördjupning i röktider, skillnader mellan ved och spån, insaltningstips och lite annat matnyttigt. :)
Skrivet av agnetasch
 - 2015-05-08 07:57
Ja, svensk röklitteratur är en utrotningshotad art. Det enda man kan göra är att skaffa sig ett par bra rökrecept o sedan experimentera vidare. Det tar sin tid o en del grejer går direkt i soptunnan men till slut kan man.

Frågan är vad man gör av sin rökning. Vill man varm- eller kallröka vardagsmat till husbehov eller är det show off vid grillen man vill åt?
Efter flera års sökande efter bra rökrecept har jag intrycket av att det finns mängder med amerikanska recept. Problemet är bara att "amerikansk" rökning ofta inriktar sig mer på grillat med röksmak än vanlig rökning; det vimlar av rubs, cures o marinader vilka man vid svenska förhållanden inte förknippar med rökning. Tid o temperatur varierar oerhört från recept till recept, ibland undrar man om det är samma matvara som tillagas.
Men ibland hittar man en pärla, jag hoppas din nya bok innehåller många pärlor. I så fall kan du väl dela med dig :)
Skrivet av Ebhen
 - 2015-05-07 13:50
Det var ju rätt kasst med material på Svenska ska jag ju erkänna...
Hittade dock en amerikansk bok som verkar lovande, har beställt den så får vi se. :)

http://www.amazon.com/Backyard-BBQ-The-Art-Smokology/dp/0971801428
Skrivet av agnetasch
 - 2015-05-06 08:30
Om du ska röka i en Bradley: http://www.smartfritid.se/recept-1
Skrivet av Ebhen
 - 2015-05-05 23:45
Jag tänker blåsa liv i den här tråden igen för jag är på jakt efter bra böcker om rökning. Då det svenska utbudet uppenbarligen tycks begränsa sig till 2-3 böcker i ämnet så får det bli engelska. Amerikanerna älskar ju att röka och grilla så där borde det väl finnas rätt bra med böcker, receptsamlingar mm.? Även bra hemsidor och bloggar är av intresse såklart.
Vad har ni för tips där? :)
Skrivet av agnetasch
 - 2009-10-30 09:27
Jag köpte min "Rökning av kött och fisk" på ett nätantikvariat förra året. Det fanns rätt många att välja på.

Har vi visat den här länken tidigare?

http://www.roegeovnens-venner.dk/

Vi har gjort halvvarmrökt bacon enligt deras metod; ska provätas nästa vecka.
Skrivet av helfgren
 - 2009-10-29 21:57
Drar lite i den här tråden .
Vill veta om det är någon som har några bra tips på böcker som berör rökning,torkning och allt däromkring, som det stog i en annan tråd så har dem slutat trycka boken  "Rökning av kött och fisk : hobbyrökning och teknisk rökning" av Schatz.
Eller är det någon som har tips på hemsidor där man tar upp dessa ämnen ?

MVH// Henrik
Skrivet av Tommy
 - 2008-11-18 07:59
Om ni har tur på något antikvariat kan denna bok finnas. Den trycktes inte i så stor upplaga och har sålt slut i butik.

Isterband, Spickekorv och chorizo.
Göran Bengtsson, Carita Brinck, Görgen Göransson, Göran Odham och Gunilla Westerdahl.
Utgiven 1983.
ISBN - 91 - 85330 - 60 - 4

/Tommy
Skrivet av Kari
 - 2007-06-26 15:00
Nej, Bengt-Arnes har jag missat! Överingenjör - jo jag tackar!  ;) Påminner inte det dom film från förr med typ Åsa-Nisse där det betitlas till höger och vänster?

Tackar som ödmjukast för boktipset, herr Webredaktör!

Skrivet av Andreas
 - 2007-06-26 08:23
Ah tack, såg att "Så röker Du kött och fisk"  du talade om finns här hos Bokus för 138:-
http://www.bokus.com/b/9789175865133.html

Hittade även "Rökning av kött och fisk : hobbyrökning och teknisk rökning" av Schatz, Bengt-Arne
http://www.bokus.com/b/9789146203452.html
"f d överingenjör på Felix" lät ju som om den skulle kunna vara rätt djuplodande. Har du läst den?
Skrivet av Kari
 - 2007-06-25 19:38
Läge att gå på biblioteket eller titta in hos bokhandlarn!

Fick av min sambo, efter att ha läst sönder bibliotekets exemplar, "Så röker Du kött och fisk" skriven av Alf Andersson. Bra beskrivande både i text och illusrationer om hela proceduren, bygga rök till lite recept. Runt 100 sidor eggande sängläsning som får saliven att komma igång...  ::)

Den borde gå att köpa hos jakt och sportfiske handlarn också.

Annonser

Powered by EzPortal