Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av Yoghurt
 - 2009-03-31 19:18
Så lite så :)
Skrivet av Kari
 - 2009-03-30 21:43
Tack Yoghurt!! :)
Skrivet av Yoghurt
 - 2009-03-30 19:18
En process som sker är att när cellväggarna krossas så reagerar enzymet Alliinas med ämnet alliin och bildar allicin. Allicin är det ämnet som anses ha effekt på blodtryck mm. Allicin och andra thiosulfinater utgör den karakteristiska lukten.
Mer info hittar du bl. a. här http://en.wikipedia.org/wiki/Allicin
Skrivet av Kari
 - 2009-03-26 11:23
Någon som kan kemin när en vitlök pressas? Försökte Googla på både svenska och engelska, men jag är för dålig på att formulera mig rätt :'(
Skrivet av agnetasch
 - 2009-03-26 10:31
Jag reagerar på vilken vitlökspress som används också:
Jag använder alltid en liten där det bara ryms en klyfta, medan mannen gärna tar en större där det går i 3-4 klyftor. I den lilla blir gojan mycket godare ;)
Skrivet av Yoghurt
 - 2009-03-25 18:42
Använde hackad igår och tyckte att det smakade ungefär som vanligt...
Det känns som att jag får göra 3 olika köttfärssåser i helgen :D
Skrivet av Kari
 - 2009-03-25 10:05
Håller med Agneta, pressad och hackad är två olika saker. Men det har väl med safterna i vitlöken att göra, vid pressning geggas ju allt ihop och blir extra mumma..
Skrivet av ena
 - 2009-03-25 09:58
kör man vanlig lök i typ matberedare får man en rät så frän smak tycker jag, så handhackad ska det vara *S*

vitlöken... den river jag på rivfat om jag inte grovhackar den... grovhackad kan man ha mycket av i en gryta som får puttra länge men den rivna kan man ju tillsätta när man vill :) och precis som agneta säger, det går åt väldigt mycket mindra om man river/pressar den
Skrivet av agnetasch
 - 2009-03-25 09:51
Jag tycker (inbillar mig) att det är skillnad på hackad o pressad vitlök. Den hackade upplever jag som mildare o sötare än den vassa o metalliska pressade varianten. Det blir billigare att pressa; ofta räcker det med halva mängden pressad mot hackad.
(Jag är petig med vanlig lök också, vill bara ha handhackad, körd i maskin är inte gott)
Skrivet av Miss Fish
 - 2009-03-24 22:16
Vad jag vet så finns det inga vetenskapliga belägg för att den gröna grodden i vitlöken minskar lukten, men har också hört detta många gånger. Den gröna grodden ska däremot smaka bäskt så den kanske man ska ta bort i alla fall??
Men vad vet jag, jag tål inte färsk vitlök (jag är vampyr)
Skrivet av MiGa
 - 2009-03-23 22:50
Jag brukar bara krossa vitlöken med handen och låta den puttra med i grytan eller vad det nu är man tillagar.Det ger en mild och fin vitlökssmak. Sen har jag hört att tar man bort den gröna strängen i mitten så slipper man lukta så myket vitlök. Har provat nån gång och jag tyckte att man lukta mindre kanske inbillade man sig bara , vad tror ni? :)
Skrivet av Hasse
 - 2009-03-23 20:24
Jag tycker att det är skillnad. Pressad ger en skarpare smak än hackad.

Men, jag brukar låta hackad vitlök koka med ganska länge, medan jag tillsätter pressad mot slutet. Det har naturligtvis också betydelse för smaken.
Skrivet av Mickan
 - 2009-03-23 20:19
För några år sedan läste jag en engelsk mattidning där några kockar som förespråkar att smaken blir sååå mild och fin när man hackar fick ett blindtest. Ingen av dem kunde känna skillnad på riven och hackad i köttfärssås! Jag river på microplane. Lätt att diska!
Skrivet av Yoghurt
 - 2009-03-23 20:16
Tycker allt oftare att jag hör hur de olika sätten att behandla vitlöken ska påverka smaken i produkten.
Ärligt talat så kan jag inte känna någon större skillnad om jag pressar eller river eller för den delen hackar väldigt fint.
Är det bara jag som inte känner det, eller blir det faktiskt en smakskillnad beroende på hur man gör?

Annonser

Powered by EzPortal