Matforum

Hemmalagat - laga själv => Maträtter, recept, tillagning => Ämnet startat av: ivanl skrivet 2009-01-21 22:20

Titel: Den ultimata klyftpotatisen
Skrivet av: ivanl skrivet 2009-01-21 22:20
Är lite av matperfektionist, förfinar gärna ett recept gång på gång istället för att ständigt laga nya rätter.
Nu undrar jag om någon annan kommit fram till hur man gör den ultimata klyftpotatisen - perfekt krispig på ytan, lagom mjuk på insidan, vacker gul stekyta med lätt brynta inslag.
Här är i alla fall vad jag kommit fram till. Är nyfiken på hur ni andra gör! Finns det mer förfinade metoder?

1. Lämplig potatissort
Ska vara en fast sort. Asterix tycker jag har blivit allra bäst. Även ekologisk Sava har blivit fin.
Mjölig potatis har blivit usel i klyftor däremot OK som helstekt.

2. Skala potatisen
Oskalade klyftor ser visserligen rustika ut men jag tycker det blir klistrigt under skalet.
Kanske finns något knep för att få skalsidan krispig?

3. Ganska tjocka klyftor. En normalstor potatis skärs i kvartar på längden, en stor bjässe blir 2 x 3 klyftor.
Tunna klyftor har en tendens att bli för knapriga.

4. Torka klyftorna noggrant. Jag torkar varje klyfta med en ren kökshandduk för att få bort vätska och stärkelse.
Har funnit att stekytan blir mycket bättre än om man lagar klyftorna fuktiga.

5. Pensla klyftorna i en blandning av skirat smör och olja. Tycker själv att rapsolja blir bäst. Se till att klyftorna är jämnt insmorda. Med rent smält smör tycker jag ytan blivit ojämnt brynt.

6. Stek i ugn 200 grader varmluftsgrill ca 20 minuter. Eller vanlig över-under 225 grader ca 30 min och avsluta med grillelementet.

7. Vänd endast en gång under stekningen. Tycker att klyftorna tenderar bränna fast lite i botten annars.

8. Salta vid bordet. Tycker att saltet "sugs in" om man saltar vid tillagningen...

Titel: SV: Den ultimata klyftpotatisen
Skrivet av: PerG skrivet 2009-01-21 22:28
Jag gjorde hemmagjorda pommes strips nyligen och gjorde faktiskt som du enligt 1 (asterix), 2, 3(fast tjocka stavar då), 4, 5 (dock bara olja och med salt).

Jag körde dock på lägre temperatur än dig. c:a 150 grader i en 20-30 minuter och sedan ökade jag på till 200 grader på slutet tills rätt färg kom fram (kommer inte ihåg hur länge). Jag gjorde dem dessutom på bakplåtspapper så att de inte skulle fastna och vände dem nog 2-3 ggr.

Blev perfekt och ska defintivt göra nästa gång igen. Ska testa ditt tips med smör&olja och att bara salta efteråt.
Titel: SV: Den ultimata klyftpotatisen
Skrivet av: crlhrv skrivet 2009-01-21 22:28
jag gör i princip likadant, men kokar klyftorna ca. 10 minuter innan jag kör in dom i ugnen. på så sätt försvinner ytterligare stärkelse.
Titel: SV: Den ultimata klyftpotatisen
Skrivet av: ivanl skrivet 2009-01-21 22:35
Mycket intressanta svar!

PerG: Vilket ugnsläge körde du - vanlig varmluft, varmluftsgrill, grill eller vanlig över/under?

Calle: Torkar du klyftorna när du kokat dem, låter du dem ånga av sig eller häller du bara av vattnet och sen direkt ner i pannan/på plåten?
Titel: SV: Den ultimata klyftpotatisen
Skrivet av: PerG skrivet 2009-01-21 23:06
Vanlig värme över/under (har ingen varmluftsugn tyvärr). Nästa gång ska jag nog köra vanlig över/under de första 150 grader/30min och sedan grill på 200 de sista.. .
Titel: SV: Den ultimata klyftpotatisen
Skrivet av: Gilius skrivet 2009-01-21 23:33
Brukar göra enligt ett tips från Dean & De Luca Cookbook, stora bakpotatisar i 250C ugn 45m 115g til 1h 30m för 350g. SKär upp dem i klyftor (bränner mig alltid), sedan in i ugnen 280c i ca. 20 min, på med flingsalt och bra olivolja.

Blir alltid bra med god smak, lägg ned tid på att hitta bra bakpotatis i samma storlek, ju större desto bättre. Vet inte vilka sorter som jag använt, men de är engelska och brukar finnas i de flesta affärer, kvaliteten kan dock skilja på olika kartonger så jag brukar gräva igenom en hel del innan man har hittat rätt.

/gilius
Titel: SV: Den ultimata klyftpotatisen
Skrivet av: agnetasch skrivet 2009-01-22 11:52
ivanl, tänk så olika vi lagar mat! Så här gör jag:

-Använder mjölig potatis, tycker fast blir för blöt.
-Låter skalen sitta kvar ibland, men då ska det vara ekologisk potatis.
-Ganska tunna klyftor; åtta-tio per potatis.
-Gör klyftorna i god tid o låter dom ligga i kallt vatten. Låter dom bara rinna av i durkslag.
-Häller olja i ugnsform, häller i potatisen o rufsar runt så den blir oljig på alla sidor.
-225° i 35 min i mitten av ugnen.
-Vänder ett par gånger.
-Saltar rejält från början.

-Har gärna i lökklyftor, både röd o gul lök.


Titel: SV: Den ultimata klyftpotatisen
Skrivet av: ivanl skrivet 2009-01-23 19:12
Agneta:
Ja tänk vad lustigt! Hur tycker du att ytan blir på dina potatisar?
Kanske blötan kompenserar de tunna klyftorna och bevarar dem saftiga inuti?

Gilius: Har provat detta, blir nöjd med ytan men tycker bakpotatisarna har lite tamare smak än normalstora Asterix. Jag tror stora potatisar innehåller mer vatten i förhållande till smaken. Eller har du hittat bakpotatisar med rejäl potatissmak?
Titel: SV: Den ultimata klyftpotatisen
Skrivet av: Gilius skrivet 2009-01-24 05:05
Rent generellt verkar det som om storleken på potatisen ger smaken, så stora som möjligt ger bäst smak, men vet inte vad sorten heter skall göre en efterforskning.

/gilius
Titel: SV: Den ultimata klyftpotatisen
Skrivet av: agnetasch skrivet 2009-01-24 10:46
Citat från: ivanl skrivet 2009-01-23 19:12
Hur tycker du att ytan blir på dina potatisar?
Ytan blir som råstekt potatis, inte åt pommes friteshållet. Nu använder jag en tunn aluminiumform i ugnen, aldrig glasform eller ugnsplåt. Då vätskar sig klyftorna gärna.
Titel: SV: Den ultimata klyftpotatisen
Skrivet av: ivanl skrivet 2009-01-24 18:37
Aha då förstår jag... jag gör mina mer som pommes frites med gyllengul, krispig yta. Den råstekta ytan som du får i kombination med mjölig potatis gillar jag bäst ihop med renskav, bacon och lök. Har aldrig hört något namn på denna rätt men man kanske kan kalla den för viltpytt?
Titel: SV: Den ultimata klyftpotatisen
Skrivet av: agnetasch skrivet 2009-01-25 12:20
Citat från: ivanl skrivet 2009-01-24 18:37
man kanske kan kalla den för viltpytt?
Nej det tycker jag inte man kan, renar är ju tamboskap.
Titel: SV: Den ultimata klyftpotatisen
Skrivet av: Mickan skrivet 2009-01-25 16:56
Gåsfett! Kan inte bli godare klyftpotatis. Lätt kokt potatis innan och ruggad yta. Skaka runt i grytan ett par varv.
Titel: SV: Den ultimata klyftpotatisen
Skrivet av: stiligkrispigt skrivet 2009-01-27 06:16
Jag vet inte vilka sorter jag har använt, men de är engelska och brukar finnas i de flesta butiker, kvalitet kan dock skilja mellan olika lådor så jag tenderar att gräva igenom mycket innan du har hittat rätt.
Titel: SV: Den ultimata klyftpotatisen
Skrivet av: ivanl skrivet 2009-01-29 20:55
Citat från: agnetasch skrivet 2009-01-25 12:20
Nej det tycker jag inte man kan, renar är ju tamboskap.

Hmmm... om man får vara lite petig så låter tamboskap mer som djur som har ett fast bo... vet inte om detta gäller för renar just, det blir i väldigt vidsträckt bemärkelse då.
Titel: SV: Den ultimata klyftpotatisen
Skrivet av: agnetasch skrivet 2009-01-30 10:05
Testa om ren är vilt; skjut ett par renar i en renflock. Invänta samernas gratulationer till en god jakt ;D

Jordbruksverkets definition: Som husdjur räknas nötboskap, häst, gris, får, ren och burhöns.

Sen håller jag med dig att ren SMAKAR "vilt"
Titel: SV: Den ultimata klyftpotatisen
Skrivet av: ivanl skrivet 2009-02-02 00:23
Citat från: agnetasch skrivet 2009-01-30 10:05
Testa om ren är vilt; skjut ett par renar i en renflock. Invänta samernas gratulationer till en god jakt ;D
Jordbruksverkets definition: Som husdjur räknas nötboskap, häst, gris, får, ren och burhöns.
Sen håller jag med dig att ren SMAKAR "vilt"

Haha... behövs inte, det är bara att köra efter malmtåget och samla upp.
Jordbruksverkets definition har nog med bidragssystemet att göra.
Vore intressant att äta "äkta" vildren någon gång, kanske någon har provat, har den ännu tydligare viltsmak?
Titel: SV: Den ultimata klyftpotatisen
Skrivet av: Mickan skrivet 2009-02-02 20:56
Vildrenen är utdöd i Sverige.
Titel: SV: Den ultimata klyftpotatisen
Skrivet av: Kapten skrivet 2009-02-02 21:27
Det sätt som jag tycker man får den ultimata klyft potatisen är att ta stora, väl tvättade, bakpotatisar. Baka av dem i ugnen på 180 grader i ca 40min. Har du en ångugn så är det ett stort pluss. när de är klara låt de svalna och stå i kylskåp minst 24h. Klyfta dem bryn dem i en riklig blandning av smör och vanlig rapsolja 50/50 tills de att de har fått en gyllembrun yta och ett krispigt skal. värm dem sedan ca 10 min i ugn på 150 grader.Servera!
Titel: SV: Den ultimata klyftpotatisen
Skrivet av: ivanl skrivet 2009-02-02 21:35
Citat från: Mickan skrivet 2009-02-02 20:56
Vildrenen är utdöd i Sverige.

Japp, men inte i Kanada.
Titel: SV: Den ultimata klyftpotatisen
Skrivet av: ivanl skrivet 2009-02-02 21:37
Kapten: Intressant! Är detta egenpåkommet eller har du fått receptet någon annanstans?
Varför behövs den sista värmningen på 150 grader?
Titel: SV: Den ultimata klyftpotatisen
Skrivet av: Nilsson skrivet 2009-02-03 10:33
Vildrenens utdöende i Sverige är ett rent politiskt beslut och har ingenting med natur att göra. Det faller sig bara så att lagen säger att en omärkt ren tillfaller närmaste same ungefär. I Norge finns vildren utanför renskötselområdet, så även i Kanada. Jag tycker mig inte ha upplevt någon större skillnad mellan varken Svensk tamren, norsk vildren eller kanadensisk caribou. Så ska man göra en sån där "klöv-gris" pytt så kan man nog hävda caribou och kalla den viltpytt om man vill.. :)

Jag kommer ihåg att han den arga killen på the F word kokade sin potatis i några minuter HEL innan han delade den/ skalade den. Alltså som inledning på matlagningen. Jag provade men det blev mest sjukligt varmt åt fingrarna att skala. Så jag brukar skålla mina klyftor i durkslaget, och sen i ugnen har jag med en klyftad lök. Penslar med smör och olja blandat. Dock kan jag väl erkänna att jag många gånger fått bättre klyftpotatis än min egen, tycker faktiskt att klyftpotatis är en riktigt svår rätt att få till bra.
Titel: SV: Den ultimata klyftpotatisen
Skrivet av: Kapten skrivet 2009-02-04 16:21
Ivanl: Det finns väl inte nått som inte är redan påkommet? det är bara frågan hur man utför det. Att laga potatis på detta sätt har jag sanppat upp lite här och där.  På frågan om varför 150 grader på slutet är för att bibehålla krispigheten i skalet på potatisen om man inte har en ugn som kan ta bort fukt. Sen så gillar jag när mina potatisar är heta  ;)