Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av jelvis
 - 2007-12-16 02:03
Citat från: agnetasch skrivet 2007-12-15 14:54
Grattis till att få tag på billig viltfärs (om det är den du menar) Det har inte jag möjlighet till. Jag satt häromdagen o räknade ut vad mina julköttbullar kostade o det var ingen rolig slutsumma. Jaktarrendet gör att älgkött från just det området kostar c:a 300:-/kg.


Oj, vid 300:-/kg hade nog jag också tänkt två gånger även om jag normalt inte bryr mig särskilt mycket om vad mat kostar. Då är det ju betydligt billigare att handla i viltaffären här i Malmö eller på ICA. Numera lär väl färsen vara ännu billigare på ICA. :-)
Skrivet av agnetasch
 - 2007-12-15 14:54
Citat från: jelvis skrivet 2007-12-14 20:38
Jag bryr mig inte om att dryga ut färsen av kostnadsskäl (det är hur som helst rätt billigt)

Grattis till att få tag på billig viltfärs (om det är den du menar) Det har inte jag möjlighet till. Jag satt häromdagen o räknade ut vad mina julköttbullar kostade o det var ingen rolig slutsumma. Jaktarrendet gör att älgkött från just det området kostar c:a 300:-/kg. Nu får man ju lite fint kött också men mycket är färs o inga resor, vapen, kläder,hundar eller ammunition är medräknat. Egentligen är det löjligt att äta så dyrt kött men eftersom jakten är mannens liv får man väl äta o tiga. Det är inte det värsta exemplet heller; vad sägs om två änder á 600:-/st från Hornborgasjön?  :o
Skrivet av annamaria
 - 2007-12-15 14:03
Åh vad kul! jag är allt lite avundsjuk!!! svärmor och jag har planerat korvtillverkning eller isterband till nästa jul. Vi hann inte i år ( vi gjorde i alla fall hemystad ost, ostkakor och limpor)....
Skrivet av roffekock
 - 2007-12-14 22:18
I går kväll gjorde vi 30 meter rådjur och älgfärs blandat med 50% fläsk dessa ligger nu i mognad och skall in i kallrök om 2 dagar. Vi undrar just vad det månde bli av denna färs. Håll tummarna jag kommer med en recension och lite bilder på tillverkning och utrustning om ett par dagar.
Tyvärr så hade vi bara små fjälster dom stora var slut därav antal meter och det är av typ svinfjälster. Kul att hålla på med korvtillverkning. :D
Skrivet av jelvis
 - 2007-12-14 20:38
Själv brukar jag köra mest på viltfärs och lammfärs numera. Förmodligen en reaktion mot att jag som skåning också är uppfödd på fläskfärs. :-)

Indisk kofta på lammfärs är en höjdare. Jag har även gjort köttbullar på rådjursfärs med gott resultat. Jag bryr mig inte om att dryga ut färsen av kostnadsskäl (det är hur som helst rätt billigt) men jag tycker ofta att konsistensen blir bättre och det är lättare att lägga till en del grädde i smeten om man har ströbröd eller panko.
Skrivet av annamaria
 - 2007-12-14 13:34
Vad bra då ska jag sluta försöka lära mig äta nötfärs då.... ;) nej skämt och sido - jag använder också det i hamburgare. Som sagt jag är uppvuxen med fläskfärs - Min älskade lilla Mormor skulle aldrig komma på tanken att använda något annat. Det är det där med generna och vanorna. Kålpudding på nötfärs går bara inte....heller.
Skrivet av agnetasch
 - 2007-12-14 12:10
Nej annamaria, du har inte fel på dina smaklökar. När jag växte upp i Skåne lagades det ju bara färsrätter på fläskfärs o det var jättegott! När jag flyttade till Göteborg fanns ingen fläskfärs så då vande jag mig vid blandfärs, gott det också, det har alltså med vana att göra (men ibland bara måste jag göra min barndoms köttfärslimpa på fläskfärs)
Eftersom jag har tillgång till glada grisar lagar jag sällan något på ren nöt- eller viltfärs. Jo, hamburgare o köttfärssås så klart.
Fläskfärs är inte onyttigt! Det innehåller mättat fett som ju inte anses som farligt längre.
Skrivet av annamaria
 - 2007-12-14 10:02
Jag har nog något fel på mina smaklökar - för jag tycker bäst om fläskfärs...ja ja jag vet att det är mer onyttigt. Men grisen har mått väl och jag maler själv när grisen anländer till mitt kök - styckad och klar. Kanske det beror på det. Skinkfärs - finmalen - åååhhh så gott.... :)
Skrivet av joanna
 - 2007-12-13 23:08
Ja det är klart att det går bra att forma köttfärsen ändå. jag funderar på varför jag alltid använder ägg.. det kan hända att smaken blir godare. ska prova utan nästa gång ;) och se om det blir någon skillnad..

Jag använder nästan uteslutande nötfärs och saftigheten är faktiskt väldigt bra på färsen! Kan bero på att färsen just har sådan bra kvalité. både kravmärkt och gräsuppfött :)
Skrivet av agnetasch
 - 2007-12-13 11:30
roffekock: häromdagen satt jag o dagdrömde om brynt kålsoppa med frikadeller. Är det nån som gör det numera? Mannen rynkade på näsan, han hade bara ätit skånsk(obrynt) kålsoppa o gillade inte ens det.
annamaria: som "vardagsfärs" använder jag 2 delar älgfärs o 1 del fläskfärs med lite övervikt åt fläskfärsen så det blir som en 60/40-blandfärs. Till fest använder jag älgkalvfärs o nu talat vi "köttfärs av yppersta kvalitet" minskar jag litet på utdrygningmedlen ;)
Skrivet av roffekock
 - 2007-12-12 22:39
Kalvfrikadeller i en god sursöt dillsås med pressad mandelpotatis och rosmarinmarinerade rotfrukter. :-*
Skrivet av annamaria
 - 2007-12-12 18:47
Vad använder ni för färs då? Ox - fläsk eller bland eller kyckling kanske..?
Skrivet av agnetasch
 - 2007-12-12 10:41
Det här med utdrygningsmedel i köttfärs är inget som går "av bara farten för mig" Det är noga utprovat för att jag ska få det bästa resultatet på mina köttbullar o biffar. Jag är sparsam med det miljöpåfrestande köttet o drygar gärna ut det, vid de tillfällen jag äter GI använder jag kokt kall skalpotatis. En helt outblandad färsrätt = gammaldags frikadeller;hur smakrika var dom? ;D
Jag må vara snål men att tillsätta ägg i färssmeten bara för att kunna forma den tycker jag verkar överkurs. Det är väl inte svårt att göra biffar? Våta händer o rätt teknik löser problemet ;)
joanna:Du kan övertyga mig om att du har rätt genom att ge mig receptet på dina biffar så får jag provlaga o jämföra. OK?
Skrivet av roffekock
 - 2007-12-11 21:11
Det här med utfyll i färs är väl mest ett gammat knep som man använde i besparingsyfte och som nu bara går med av farten.
Att ägg har en effekt på att smeten lättare håller ihop är en iakttagelse som jag gjort men jag tror att det är hugget som stucket. Mycket av det vi gör när vi snickrar med maten är gammla inlärda mönster som sitter i generna inget fel med det.

/rolf
Skrivet av joanna
 - 2007-12-11 20:31
Varför fylla ut biffarna med något som bara är onyttigt och tar bort smaken? Kolhydrater är an sak jag försöker undvika att i min kost. Protein är däremot att föredra! Sedan blir det inte det minsta hårt med bara köttfärs, däremot blir det mycket godare och smakrikare! Och jag tycker att ägget gör det lättare att forma biffarna så att dom blir riktigt fina  ;)

Annonser

Powered by EzPortal