Citat från: Mat-Janne skrivet 2018-01-22 17:18
Trissorna ska absolut snurra
Citat från: Mat-Janne skrivet 2018-01-22 17:18
Idag anlände min Minosharp. Fyllde i vatten och provslipade några knivar och visst blev de vassare men inte speciellt mycket mer än innan.
Ska trissorna snurra när man drar kniven fram och tillbaka? Har en gammal Ikea-slip med samma grundkonstruktion, där snurrar trissan men inte i Minosharpen.
Citat från: Mat-Janne skrivet 2018-01-20 13:49
Lång artikel:
http://www.edgepal.com/slipverktyg/enkel-knivkunskap-17892500
Citat från: Mat-Janne skrivet 2018-01-19 12:22
Tack för alla tips. Det blev en tre-trissors Minosharp. Anländer nästa vecka.
Citat från: Gastrofysik skrivet 2018-01-18 16:34
Jag har faktiskt ingen evidens alls att inte stålbrynen skulle funka. Jag bytte till keramiskt nån gång när mitt stålbryne från 80-talet började se väl misshandlat ut. Då blev det keramik.
På nätet florerar dels åsikten att stål inte tar ordentligt på hårda japanska knivar och dels att man kanske inte bör använda brynstav alls på superhårda knivar. Risken skulle vara att man kan råka slå av delar av eggen utan att man i stället ska använda superfina våtslipstenar för att underhålla eggen. Ingen aning om det stämmer... Om man nördar ner sig ämnet för mycket är väl risken att man lägger mer tid på knivslipning än matlagning ;-)
Citat från: Gastrofysik skrivet 2018-01-17 22:20
Global är lätta att slipa. De är lite mjukare än traditionella japanska knivar och går att underhålla ett tag med keramisk brynstång men måste slipas på nytt då och då.