Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av agnetasch
 - 2016-06-27 09:01
Citat från: Mlle du Sfonctionelle skrivet 2016-06-26 13:29Fast jag blandar ihop allt och vispar tills det har tjocknat.
Det gör du rätt i. Varför krångla till det som inte behöver krånglas till :D
Skrivet av Mlle du Sfonctionelle
 - 2016-06-26 13:29
En som min väldigt kinkiga femåring (som råkat förälska sig i friterad kyckling med sötsur sås på Kinakrogen i området dit jag som änka inte har råd att gå och äta med barnen så ofta) köpte med hull och hår är följande, men det äkta kan man ju tvivla på när ketchup ingår. Hemma blir det inte friterad kyckling, utan pankopanerad (mjöl, ägg, panko i tur och ordning).

Receptet är ganska rejält tilltaget. Halva räcker faktiskt till fyra pers. Den som lagt ut det här receptet har i anslutning till det lagt ut ett recept på frityrsmet. Det tror jag slutar med brandkårsutryckning för min del.

6 dl vatten
8 msk socker
6 msk ris-eller vitvinsvinäger
1 1/2 tsk salt
4 msk tomatketchup
5 tsk potatismjöl, utrört i 4 msk vatten


Häll vattnet, sockret, saltet, vinägern och ketchupen i en kastrull. Låt sjuda upp. Tillsätt stegvis det utrörda potatismjölet och rör om medan såsen tjocknar.


Fast jag blandar ihop allt och vispar tills det har tjocknat.
Skrivet av Ulf Björklund
 - 2011-11-17 09:51
Har ni något recept på sötsur sås ???
Hälsningar
Ulf
Skrivet av mahre
 - 2011-04-08 12:50
Vilka underbara recept. tusen tack
Skrivet av agnetasch
 - 2009-11-28 12:16
Spännande!!
Skrivet av annamaria
 - 2009-11-27 19:58
Citat från: agnetasch skrivet 2008-08-02 09:21
Lättrörd sås :'(
2 dl grönsaksbuljong, 2 dl ananasspad (juice) 1 msk potatismjöl. Rör ihop o koka upp. Tillsätt 1 msk vitvinsvinäger och...den viktigaste ingrediensen; Euroshoppers blandsaft efter tycke o smak.
Lägg ev. i några ananasbitar i såsen.


I morgon är det dags. Friterad kyckling och Euroshoppersås!
Skrivet av Asanisse
 - 2009-04-20 17:55
Har alltid letat efter ett mycket enkelt recept på sötsur sås. Det finns hur många recept som helst men inget som går snabbt o enkelt att göra.
Exprimenterat själv många gånger, men igår lyckades jag till det ultimata att komma så nära den såsen man får på kinakrogar.

Receptet är som följer:
0,5 dl olja
0,5 dl ketshup
3 msk socker
1 msk vinäger
ev. lite salt

Bland ihop och värm upp tills sockret smällt, ej kokas.
Kan då lätt skära sig.

Såsen har en stark smak o räcker till 2 personer. Vill man har mer är det bara att utöka efter behov.

Hoppas det smakar era smaklökar också som det gjorde för mig o min fru.

//Asanisse
Skrivet av Tommy
 - 2008-12-08 10:21
Här har ni en variant som var med i Allt Om Mat juni-81

Kinesisk sötsur sås

1 msk Matolja
1 Vitlöksklyfta pressad i 1/2 glas vatten
1/2 tsk Salt
3 msk Socker
4 dl Kycklingbuljong
1 msk Potatismjöl
1 msk Vinäger
1,5 msk Tomatpuré

Pressa vitlöken och lägg i vattnet. Låt dra i ca 10 minuter. Blanda sedan alla ingredienser och låt koka upp under omröring. Man kan ev. ha lite mandelspån i såsen.

Riv lite apelsinskal i eller lite färsk ingefära. (OBS! Mina egna tillägg)

/Tommy
Skrivet av agnetasch
 - 2008-11-22 09:17
Ingen som har lust att utarbeta ett mer utförligt recept?
Skrivet av annamaria
 - 2008-11-21 21:46
Kavliten den struntar vi i just i den här tråden - det är precis ditt svar som är det rätta! Just den där sötsliskiga goda lite tunna såsen till friterad kyckling...mums!
Skrivet av thundercat
 - 2008-11-19 18:19
Jag gjorde sötsur sås hos en kompis en gång, alla riktiga ingredienser saknades, så den gjordes på ättika, apelsinjuice, ketchup, chili, honung och potatismjöl!

Minns inte proportionerna, men DEN såsen smakade precis som den man får på kinakrogen, vilket säger en del om kvalitén antar jag ;)
Skrivet av dePaul
 - 2008-11-03 12:41
Citat från: agnetasch skrivet 2008-11-03 12:03
Det är inte sån man får på kina-krogarna :'(
Verkligen inte. Skillnaden är monumental! :)

~Paul~
Skrivet av agnetasch
 - 2008-11-03 12:03
Det är inte sån man får på kina-krogarna :'(
Skrivet av dePaul
 - 2008-11-03 11:51
För ca 10 år sedan så fick jag tag i en mycket intressant bok som handlade om klassisk kinesisk matlagning, dvs sådan matlagning som behandlar originalrecepten från flera sekler, ibland millenia år tillbaka. Ett av dessa trevliga recept handlade om sötsur sås.

Med en liten anpassning till moderna ingredienser så ser receptet ut såhär:

Sötsur sås (klassisk, 4 portioner)

Ingredienser:
Ca 4 hackade, mellanstora, färska champinjoner (bitarna skall vara ungefär lika stora som gröna ärtor)
50 g små, fina, gröna ärtor (frysta är bäst. Inte konserv)
2,5 tsk Maizena löst i 2 msk vatten
4 msk ris- eller vitvinsvinäger
4 msk strösocker
4 msk tomatketchup (helst Heinz)
1 tsk salt
1½ tsk mörk sojasås
½ msk risvin eller halvtorr sherry (Amontilado)
2,5 dl vatten
4 msk matolja
1 stor, finhackad vitlöksklyfta
1 liten, gul lök, skuren i små tärningar
50 g tärnade bambuskott (helst hela som man tärnar själv. Man strävar efter att få alla ingredienser lika stora)

Arbetsgång:
1. Blanda ihop Maizena, socker, vinäger, ketchup, salt, sojasås, vin och vatten i en bunke.
2. Hetta upp en stekpanna eller wok tills den ryker. Häll i matoljan och fördela över pannan.
3. Tillsätt vitlök och lök och stek under ständig omröring i 1 minut.
4. Tillsätt champinjoner, ärter och bambuskott.
5. Rör om i vätskeblandningen i bunken ordentligt och häll den i pannan.
6. Låt allt koka upp och rör oavbrutet tills det tjocknar.

Servera gärna till friterade kinesiska rätter eller grillad kyckling med ris (!).

~Paul~
Skrivet av matlagarn
 - 2008-11-03 09:03
Anne är helt rätt ute. Så här gör jag:

En burk ananas öppnas. All saft tas till var + några bitar annans kan vara roligt att ha kvar i såsen.
-lök
-vitlök
-vinäger
-råsocker
-ketchup eller pure
-kyckling buljong

Fräser vitlök, lök i olivolja. Slänger på lite råsocker och rör runt. I med buljong och resten av ingr.(ej ananas)
När såsen kokat en stund så silar jag den. Tillsätter ananasen och reder med lite maisena. Blir perfekt! tror jag har bilder på min blogg.   matlagarn.blogg.se

Annonser

Powered by EzPortal