Kolesterolsänkande mat

Startat av Fröken Dill, 2009-11-17 11:09

Föregående ämne - Nästa ämne

Fröken Dill

I dessa GI-tider har man nästan glömt bort kolesteroldebatten, men när min kille fick diagnosen på tok för högt kolesterolvärde fick jag mig en tankeställare. Hur är det man ska äta om man har de problemen?
Smör, feta mejeriprodukter, äggulor och rött kött har jag för mig INTE är bra?
Någon som vet bättre? Ät t ex olivolja och rapsolja i måttliga mängder bra eller bör fett överhuvudtaget minimeras?
Vad är bra att äta?
Undrar fröken Dill

Gunnel

2009-11-17 14:09 #1 Last Edit: 2009-11-17 14:48 by Gunnel
Ja om jag inte går in på fett för det vet jag bara att riktig olivolja och smör är bra så kan jag säga att alla ärtor och bönor sänker kolesterolet och rätter på ärtor av alla slag och bönor.Men om jag inte minnsa fel måste man först blötlägga kikärtor och hälla bort vattnet.Måste kolla om linser också gör det!

Jag står i liknande situation som Du men makens kolesterol är inte så häögt men finns i kärlväggarna som plack.Så nu arbetar jag febrilt för atthitta rätt mat/Gunnel som önskar lycka till

Gunnel


Grönsaker: Bönor, pumpa, shitake champinjoner, lök, tomat, aubergine, ingefära och Collard greens

Frukt: äpplen, blåbär, tranbär och vindruvor

Nötter och frön: Kanel, flaxseeds, mandel, valnötter och pumpafrön

Övriga: Brunt ris, vitlök, soja-produkter, havre, mörk choklad, svart te, grönt te, oliver, bockhornsklöver, kronärtskockor, gurkmeja och jordnötssmör som inte innehåller hydrerad eller delvis hydrerade oljor

Icke-vegetarisk mat: Lax

Olja: Extra virgin kokosolja och extra jungfruoljaDessutom är det bra att äta sånt som det finns havre råg och

Dessutom är fiberrik kost att föredra.Jag letar vidare

agnetasch

Vad är flaxseeds o Collard greens för nånting?

Jag är tveksam till att man kan påverka sin kolesterolhalt så mycket genom maten. Tidigare var det ju totalförbjudet att äta ägg o skaldjur om man hade höga kolesterolvärden, nu är det ju fritt fram; maten påverkar bara kolesterolvärdet marginellt. Då är det väl troligt att det är likadant på andra hållet.
Jag o min man äter en modifierad LCHF. Jag höjer mitt kolesterolvärde, han sänker sitt. Jag tror att en stor orsak till höga kolesterolvärden beror på arv. Det är som med hjärtinfarkter; är det inte rökningen så är det arvet som är en stor orsak.

Jag tror man ska äta det som känns bra för ens kropp o psyke. Det är stressande att ha dåligt samvete för att man inte äter så hälsosamt som alla hälsogurus vill. Så om man bara äter tranbär, fibrer o grönt te så kanske man aldrig dör, men man önskar nog att man var död.

Fröken Dill

Hoppas att det stämmer. Min kompis man blev helt fanatisk och fick fullständigt spader om det köptes hem rött kött eller ägg. Man blir ganska trött på lax och kyckling efter ett tag suckade resten av familjen..
Hälsning från fröken Dill

Kapten

Att söka mat som är kolesterol skänkande är väldigt svårt. Inte bara för att det bygger mycket på vad för typ av livstil och genetiskt arv man har utan också mycket på hur vår mat har blivit manipulerad över tid. Det som gör det än mer tragiskt är att är hur denna form av manipulation skapar behov som i normala fall inte skulle behövas.


Agnetasch du får mig väldigt nyfiken över det du säger om din mans och ditt kolesterolvärde. Jag skulle vilja veta mer om det finns någon möjlighet. Jag tror inte att det genetiska skall ha så stor effekt.

agnetasch

"FH, familjär hyperkolesterolemi, är en av de vanligaste ärftliga ämnesomsättningssjukdomarna,
lika vanlig som diabetes typ 1. Om den ena föräldern bär på arvsanlaget är risken 50 procent att barnet ärver anlaget" skriver FH:s patientförening.
En annan variant som min hjärtprofessor berättat om är vissa släkter på olika ställen i världen kända för sina skyhöga kolesterolvärden. Men det verkar inte ha någon negativ effekt på dom utan alla mår bra (varför tillhör man inte en sån släkt :( )
Mitt kolesterolvärde har sjunkit! Jag var o tog prover förra veckan o fick veta att efter fyra månader med LCHF har totalkolesterolet sjunkit från 6,66 till 5,04 Inte illa efter en diet på 74% fett, mestadels bestående av smör, creme fraiche, fläskkött o fet fisk  :o
Triglycerider o det "onda" kolesterolet har sjunkit (bra) men det "goda" kolesterolet har inte höjts (dåligt)

agnetasch

PS Aldrig får man vara glad. Jag hann bara vara lycklig över det sjunkande kolesterolvärdet några dagar när jag nu fått veta att blodsockret har höjts i stället.
Det låter ju rätt knasigt, alla andra sänker sitt blodsocker med hjälp av LCHF o botar diabetes o har sig, men jag höjer mitt jag :-\

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal