Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av Hasse
 - 2012-06-20 16:37
Några deciliter klorin och några liter kallt vatten fungerar för att bleka bort fläckar. Låt skärbrädan ligga i lösningen över natten eller så. Men jag är osäker på hur bra klorin är ur miljösynpunkt.

Du kan också prova att köra den i diskmaskinen, men då måste du vara beredd på att den kan bli skev.

Det är kanske inte så kul att servera på en missfärgad skärbräda, men så länge jag bara använder den till att skära på, så struntar jag i fläckarna.
Skrivet av SimonH
 - 2012-06-20 14:13
Min plastskärbräda har blivit missfärgad av att jag hackat röd chili. Några tips på hur man får bort det?
Skrivet av Hankki
 - 2012-06-03 00:00
Citat från: Urban skrivet 2007-05-12 23:46
Det låter ju inte helt ovettigt med målarsoda.. Förmodligen så dör nog allt levande på skärbrädan då. Fast samtidigt är det förenat med en risk att använda kemikalier av denna klass.. Kan nog inte rekommendera någon att göra det.

Målarsoda är natriumkarbonat med e-nummer 500 och måste ingå i mineralvatten (Wikipedia) så det är väl inte värre än klorin.

Själv har jag använt målarsoda och 12v el till rostborttagning men även citronsyra E330 går att använda till rostborttagning

Tillbaka till ämnet.
Jag har många plastskärbrädor, vissa väldigt gamla ifall man borde byta två ggr/år, och diskar alltid i maskin och har ingen skillnad om jag en dag skär kyckling och nästa dag grönsaker. Har ej heller varit magsjuk på över 20 år trots att jag många gånger kanske borde ha blivit.

Kan detta ha betydelse?
Jag föddes på Karolinska i oktober 71 och har hört att jag och min mamma ingick i en testgrupp. 5 mammor med barn delade rum första veckan och alla kastade blöjor och annat skräp i en låda som inte tömdes på hela veckan.

Jag tror att samhället idag är för sterilt och alla är för rädda för bakterier. Hur ska kroppens immunförsvar utvecklas om man inte utsätts för lite skit?
Skrivet av vilsjin
 - 2011-09-25 20:56
Skrivet av antevante
 - 2008-12-26 15:27
Ska man sterilisera något är det minst 121 grader som gäller, tiden bör ligga på minst 20min.

Men å andra sidan dör de allra flesta (eller väldigt mycket i a f) bakterier redan vid ca 50 grader, så 70 grader under 15-20 min borde göra att risken för magsjuka är liten.
Skrivet av macce
 - 2008-08-30 11:32
Citat från: Andreas skrivet 2008-08-29 15:22

Blir det verkligen varmare vid torkning än de 55-60 grader diskvattnet har? Hur varmt då i så fall?


Jag började också fundera på saken och försökte hitta fakta på nätet, men efter en lång stunds googlande gav jag upp - torktemperaturen finns inte angiven någonstans.
Skrivet av ena
 - 2008-08-29 23:36
rätt mkt salt på brädan...lite diskmedel och en diskborste alternativt skurborste (som inte använder till annat!!) och så skrubbar man tills man tycker att det är nog och sköljer sen väl.

vill man inte använda diskmedlet så strör man på rejält med salt och sen en ituskuren citron att skrubba med :)
Skrivet av Andreas
 - 2008-08-29 15:22
Hur gör man när man skrubbar med salt egentligen? ???

Citat från: macce skrivet 2008-08-12 09:20
Det är i torkningsskedet som maskinen är som hetast och det gäller att inte släppa ut den värmen för tidigt om man vill ha kål på bakterierna.


Blir det verkligen varmare vid torkning än de 55-60 grader diskvattnet har? Hur varmt då i så fall? Och finns det förresten över huvud taget bakterier som överlever maskindiskmedel?
Skrivet av ena
 - 2008-08-19 17:29
där jag jobbade tidigare skrubbade vi träskärbrädorna (vilket var det enda vi använde) med salt o diskmedel efter att ha skurit kött eller fisk på dem. Övriga skärbrädor en gång varannan vecka ungefär.

Våra tryckplattetester visade ingen större bakteritillväxt...inte mer än på den helt nya skärbräda vi testade för att ha en egen referens ;)...helt rent blir det ju aldrig någonstans

salt och citron använde alltid min mormor...

Viktigt är också att skärbrädorna lufttorkas!! att lägga en fuktig skärbräda i en låda eller att stapla flera fuktiga skärbrädor är en bakteriehärd utan dess like...
Skrivet av carro
 - 2008-08-19 09:54
Det där med aceton lät ju lite farligt men själv brukar jag bränna av träskärbrädan med gasolbrönnaren - lite mer kontroll :-)
Skrivet av macce
 - 2008-08-12 09:20
Det där med aceton lät intressant - litet som att flambera skärbräden, men som finländare måste jag ju säga att det enda rätta är att torka av skärbrädet med en trasa rejält fuktad i Koskenkorva :)

Njaa allvarligt talat så har jag för mig att det viktiga för plastskärbräden är att man inte öppnar diskmaskinen för tidigt. Det är i torkningsskedet som maskinen är som hetast och det gäller att inte släppa ut den värmen för tidigt om man vill ha kål på bakterierna.
Skrivet av Knivmannen
 - 2007-06-28 00:20
Salt har använts i århundraden för konservering och bakteriedödning.
Huggblock ska regelbundet saltas in och skrubbas med en stålborste. Det känner alla styckare till. Man kan även hälla aceton på ytan och tutta eld på den för att få bort bakterier men pröva inte detta hemma nu är ni snälla!
Skrivet av Sweber
 - 2007-06-21 11:27
Nix, jag är inte 100. Detta är något som jag fått berättat för mej av någon kunnig människa någon gång. Tyvärr minns jag inte vem det var, så jag kan inte i skrivande stund fråga om min sagesman är 100. Dessutom har jag inte testat själv, jag har igentligen inget att referera till så mitt tips är inte att betrakta som vetelskapligt bevisat sant. Men eftersom saltning ät en effektiv konserveringsmetod, tyckte jag att det lät logiskt och jag hoppades att någon annan på forumet skulle känna igen tipset och bekräfta att det funkar med referenser till egna eller andras försök eller motiveringar. Själv kör jag med plastskärbrädor som jag diskar i maskinen och både jag och min familj lever och har hälsan. :D
Skrivet av Andreas
 - 2007-06-21 00:58
Sweber: är du verkligen 100 på att allt dör av salt? Även exempelvis jordbakterier?
Skrivet av Kari
 - 2007-06-20 14:19
Själv hade jag en skärbräda av något säkerhetsglas, kanon att diska men jag tror att den sprack när jag hade den lite för varmt vid grillen.
Men fram tills dess var den en favotit.

Annonser

Powered by EzPortal