Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av Henny
 - 2015-05-31 11:49
Använder aldrig ströbröd, det är en hemsk uppfinning. Använder riven parmesenost och finrivet citronskal, vitlök och brynt lök + div. örtkryddor i mina bullar.
Skrivet av webguide
 - 2015-02-25 14:24
Citat från: Skogis skrivet 2015-02-25 13:34
Jag har provat att byta en del av vätska med rödvin, med gott resultat. 30-50% fungerar med sen tar vinet över.
Går det att säga att smaken blir djupare???


Ja det kan man kanske säga, emn det beror ju på vad det är för vin, hur hög syra det har etc.
Skrivet av Skogis
 - 2015-02-25 13:34
Jag har provat att byta en del av vätska med rödvin, med gott resultat. 30-50% fungerar med sen tar vinet över.
Går det att säga att smaken blir djupare???
Skrivet av agnetasch
 - 2015-02-25 08:14
Citat från: webguide skrivet 2014-12-29 13:27När man kokar dem så kokar man ju ur en hel del smak.
Det har jag inte märkt, men jag kanske kryddar bullarna rätt ordentligt. Skulle det slinka ut lite smak i kokspadet gör det inte så mycket; jag fortsätter alltid med att koka ett tjockt revbensspjäll i spadet (innan ugnsstekning) Spadet + en skvätt rosévin får koka in lite o blir (efter redning) en underbar sås till både spjäll o köttbullar.

Citat från: Psilander skrivet 2015-02-25 00:21
Whiskey i bullarna är ett tipås (från Grand Hôtel i Lund)
Kul idé. Jag letade efter ett recept på whisky-bullarna o hittade lite tips; ägget till smeten delas o äggvitan vispas hårt. Fiffigt, här får man in lite luft i bullen. Lite frågande ställer jag mig till hur man hackar en lök o sedan mosar den med gaffeln. ???
Skrivet av Psilander
 - 2015-02-25 00:21
Whiskey i bullarna är ett tipås (från Grand Hôtel i Lund)
Skrivet av webguide
 - 2014-12-29 13:27
Citat från: agnetasch skrivet 2014-12-29 09:06
Under mina LCHF-perioder brukar jag göra köttbullar utan utdrygningsmedel. Jag tycker dock att dom blir lite väl kompakta. Men jag gör ofta frikadeller på bara kryddad blandfärs o dom blir rätt luftiga. Man kanske ska koka dom oblandade köttbullarna först o sedan steka dom för att få rätt konsistens?


Mmmm, det är en ide. Eller köra dem sous vide, men då blir de platta. När man kokar dem så kokar man ju ur en hel del smak.
Skrivet av Skogis
 - 2014-12-29 10:04
Citat från: agnetasch skrivet 2014-12-29 07:03
Tänk då på vad ICA säger; det måste vara fiberhavregryn. Vanliga havregryn gör att bullarna blir geléeiga o kladdiga.


Tackar, jag hade trampat rätt ut i missödet utan din varning :)
Skrivet av agnetasch
 - 2014-12-29 09:06
Under mina LCHF-perioder brukar jag göra köttbullar utan utdrygningsmedel. Jag tycker dock att dom blir lite väl kompakta. Men jag gör ofta frikadeller på bara kryddad blandfärs o dom blir rätt luftiga. Man kanske ska koka dom oblandade köttbullarna först o sedan steka dom för att få rätt konsistens?
Skrivet av webguide
 - 2014-12-29 08:08
Det går ju att göra köttbullar utan tillsatser, alltså bara kött. Det blir väldigt gott att göra hamburgare på entrecote så det borde bli bra att göra köttbullar av... Nu blir de ju inte klassiska i smaken, men det funkar :)
Ett enkelt sätt att få dem att funka borde också vara (har inte testat) att fritera dem, då bevöer man ju inte rulla runt dem i pannan och de har större möjlighet att hålla ihop.
Skrivet av agnetasch
 - 2014-12-29 07:03
Citat från: Skogis skrivet 2014-12-28 10:06Havregrynen ska testas istället för det sedvanliga ströbrödet
Tänk då på vad ICA säger; det måste vara fiberhavregryn. Vanliga havregryn gör att bullarna blir geléeiga o kladdiga.
Skrivet av kayaker
 - 2014-12-28 18:23
Jag gör polpette istället. En rejäl dos parmesan borde vara ett lyft för alla köttbullar. :)
Skrivet av Skogis
 - 2014-12-28 10:06
Min erfarenhet av egna köttbullar har väl mest bestått av en förundran varför dom blir bra ibland (oftast) men helt usla emellanåt. Senaste omgången var den sämsta jag varit med om så denna tråden är en välsignelse. Havregrynen ska testas istället för det sedvanliga ströbrödet och grädde är aldrig fel.

Kan det vara färsen som är boven i dramat? Tycker att övriga ingredienser inte kan variera i kvalité så mycket att det skulle påverka resultatet.
Skrivet av agnetasch
 - 2014-12-28 06:50
Grattis! :)
Skrivet av ms_wiz
 - 2014-12-27 12:22
Bästa köttbullen för mig är att jag äntligen lyckats göra köttbullar överhuvud taget. Sedan jag flyttade hemifrån 1979 har dom bränts vid, fallit isär, blivit platta och allmänt injagat skräck. Och plötsligt kan jag!
En stor del av äran ger jag till min nya teflonstekpanna och induktionsspisen. Har vanligt standardrecept med ströbröd, ägg, mjölk, brynt lök och blandfärs samt kryddor. Timjan i för extra vild smak.
Kanske blir 2015 köttbullens år för mig!
:) Anneli
Skrivet av Hasse
 - 2014-12-23 17:06
Kul med en köttbulletråd!

Mitt recept är väldigt traditionellt och trots att jag är skåning använder jag nötfärs till köttbullar, och de blir inte torra.

1 kg nötfärs
3 dl buljong
2 dl ströbröd
1 liten finhackad lök som fått svettas i lite smör
1 ägg
1 msk salt
4 krm vitpeppar

Låt ströbrödet svälla i buljongen en stund. Blanda ihop smeten, forma köttbullarna och stek i panna. Eventuellt kan man nöja sig med att bryna dem i pannan och steka färdigt i ugnen.

Gud jul!

Annonser

Powered by EzPortal