Ja vad kan man göra tillsammans som är trevligt och lättsamt? Grilla är förstås en sak, men just nu råder regnigt kallt november och trevlighetssäsongen - dvs den tid då det faktiskt är trevligt att samlas utomhus runt en grill - är slut.
Grädda våfflor vid bordet har jag skrivit om tidigare.
Ostfondue är också nåt jag kommer att tänka på.
Men vad finns det mer som är pyssligt och trevligt och matlagning medan man äter i ett påtvingat behagligt tempo?
Räkor och vitt vin. Socialt utan stök och bök. Avsluta med Marshmallows i brasan så blir barna glada.
Å så måsten det ju finnas mer?? Köttfondue..? Finns det inte en choklad dito som dessert?
Tacos, kanske? Tacoskal eller tortillas med tillbehör i små skålar som man plockar med under måltiden.
Tacos är ju ett kanon förslag! Det gillar alla åldrar. Nu blev jag sugen..
Göra egen pasta, t.ex. egna tortellinis, det är roligt att göra tillsammans och man får maten precis som man själv vill ha den (äta den)
Racklett
Roffekock: Skulle du kunna förklara vad raclett är för nånting och vad man gör?.
Vi bakade våra egna pizzor - alla fick göra sin egen med fritt val av pålägg osv. Väldigt mjöligt och faktiskt ganska bökigt men ändå... :)
Raclette kan du läsa om här.
http://en.wikipedia.org/wiki/Raclette o här http://www.raclette.com.au/
och här kan du se hur en sådan apparat ser ut och vad kostar
http://www.pixmania.com/se/se/456551/art/tefal/raclette-grill-crepe-appa.html
Kronärtskockor är trevligt att sitta o pilla med tillsammans, doppa i smör eller citron.
Oj oj Agneta det som är så gott! Bästa förslaget!
Roffekock: Det är alltid mycket trevligare om man kan få en utförlig beskrivning i forumet ;). Sen är det kanske inte alla som förstår Engelska så bra.
Urban jag håller med dej, men om jag inte minns fel så har vi avhandlat detta en gång förut men visst finns intresse kan jag göra det.
Men dett finns inga självklara regler vad som ingår, det blir lite av att man tar vad man haver. Förutom en god raclettost som kan vara nog så svår att få tag på.
Andra ideér kan vara olika typer av fondue. tex.sukijaki,kött,ost och choklad. Ett trevligt sätt att umgås i all enkelhet. ;D
För några helger sen så blev vi bjuden på Sukiyaki av några vänner.
Sukiyaki är en slags buljongfondue där man lägger ner önskade indgridienser i kokande buljong.
Vad man stoppar i buljongen är en smaksak men vi hade marinerad kycklingfilé, thailänska fiskbullar, marinerat fläsk, räkor, fisk, lever, Div. grönsaker och risnudlar.
Det kan låta som en salig soppa men det är riktigt gott faktiskt!.
Efter man har kokat det man vill äta så lägger man maten i en djuptallrik och öser på en del av buljongen så det nästan blir som en soppa.
Sedan så smaksätter man ytterligare med Sukisås efter smak o tycke. Sukisåsen är rätt så stark vilket jag gillar skarpt.
Vidare så har man en liten dippskål med sukisås som man kan dippa fläsket, kycklingen mm. i för ytterligare piff :).
Egentligen så ska man väl använda en speciell kokare när man tillreder detta.
Men eftersom ingen sådan fanns så använde vi oss av en vanlig riskokare från Jula ;D.
När man äter detta så tar det tid att äta och det som jag tycker är trevligt med maträtter som denna.
Så ska det se ut Urban en riktig höjdareinfo. ;D
Men du man får inte ha riskokaren på bordet.
Ordet sukiyaki består av de japanska orden suki (tycka om) och yaki (stekning).
Urban: Vad innehåller sukisås?
Roffekock: Varför får man inte ha riskokaren på bordet, det blir väl inge vidare "umgåsmatlagning" om man ställer den på exempelvis diskbänken och ska springa med råvarorna dit?
Läste om Sukiyaki på Wikipedia för att lära mig lite mer om detta.
Och tydligen så finns det flera varianter av just Sukiyaki. Och detta jag blev bjuden på var tydligen en variant.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Sukiyaki (http://sv.wikipedia.org/wiki/Sukiyaki)
Suki såsen innehåller:
Sesamfrön, vitlök, chili, Soya, socker, salt, chilisås, fisksås, vinäger, vatten. Men jag kan tänka att det finns andra varianter av sukisås också.
Köper man såsen färdig eller brukar man blanda den själv?
Denna sås var köpt i en thaibutik men nog tror jag att man kan blanda den själv om man har ett recept.
Här är en butik i Umeå som har Sukisås http://www.thaisupermarket.se/ (http://www.thaisupermarket.se/)
Att ah riskokaren på bordet är enligt mej inte den rätta stilen. Sen får du ha vad du vill på ditt bord. Men när du väl fått upp temp. på buljongen så behöver du bara en enkel brännare typ sprit el pasta.
Det finns många sorters sukijaki lokala mm man tar vad man har.
Är det någon som tillämpar köttfondue.Skulle vara kul att höra lite om vad ni brukar ha för tillbehör.Olika kött mm.