Bakbord

Startat av jelvis, 2007-12-26 13:27

Föregående ämne - Nästa ämne

jelvis

Eftersom jag fick "The Bread Bible" i julklapp av min kära mor så hade jag tänkt att sätta igång och baka lite framöver. Jättetrevlig bok, btw! Martins brödblogg, stängningen av Emmerys i Malmö och Roses bok har gett även mig lust att baka!

Vad använder ni att baka på? Min lägenhet är från 80-talet och det var inte precis ett tidevarv då man byggde in bakbord i köken. Man kanske skulle kunna baka direkt på den rostfria diskbänken men det känns inte helt fräscht med tanke på vad man dräller på den och att den då och då rengörs med rengöringsmedel av varierande styrka.

Bakbordet på hus-mordern.se ser bra ut men jag har ingen aning om vad jag ska titta efter.  :)

kurt

Rostfritt blir nog mycket renare än träunderlag! Man behöver väl inte torka av med disktrasan kanske.

roffekock

Ett träunderlag är bättre att knåda mot och inte svårt att hålla rent bara att skrapa med en bakbordskrapa. Att få ett sådant beställt hos en snickare kostar inte mycket och är en engångsinvestering. Det bästa materialet är en obehandlad träplyfa men en kant runt så att du inte dräller mjöl överallt.Storleken på ditt bakbord kan du anpassa efter förslagsvis ditt köksbord.

/rolf
Matforum är bäst

johannao

Jag har ett bakbord av trä men jag gillar rostfritt också. Jag tvättar av det noga innan med diskmedel, en ren trasa och kokande vatten och efterår är det så himla smidig att rengöra med stålull (alltså inte löddrande svinto utan såna där ståltrådsbollar om nån vet vad jag menar).
Jag tvättar iofs. bakbordet på samma sätt (stålbollarna), funkar bra på små intorkade degrester.

roffekock

johanno jag tycker att du skulle göra ett  studiebesök på ett bageri alltså nu inget industribageri utan ett lite mindre som sysslar med bageri o conditori titta på vilka material man har på sina arbetsbänkar och se efter om dom gör kemiskt rent på arbetsbänkar som användas till degar. Man skrapar sin träbänkar varje dag men nästan aldrig vatten användes, om du tex tittar på degblandare så tvättas aldrig blandarna med vatten dom skrapas med degskrapa.Det finns en orsak till detta,där har du sunda bakterier som man är rädd om. För den sakens skull handlar det inte om dålig hygien utan om en sund sådan.
Visst funkar det att knåda deg på en plåt men kan inte jämföras med en träskiva,men om du nu ska tex kavla en deg så har du problem såvida du inte använder massor av mjölvilket inte alltid är önskvärt.
Trä är ett av det bästa material som man kan ha i ett kök men det måste vara sprickfritt och skötas på rätt sätt då är det oslagbart inte bara som bakbord utan även som skärbräden,plankor mm. Nu är det inte alla som tycker som jag det vet jag men om man tittar på lite undersökningar av tex bräden så ser man att trä är inte så dumt. Klart är att det är bra om man har ett bräde som enbart är till för rå fågel och detta kan mycket väl vara i plast. Vad gäller jord mm så har man inte detta i sitt tillagningskök sådana saker ska rengöras och helst skalas  bortom skärbrädet.


/rolf
Matforum är bäst

johannao

javisst...jag öser inte vatten på ett bakbord, det skulle ju dessutom kunna bli skevt. Jag är inte ett dugg bakterierädd faktiskt (även om jag för ovanlighetens skull kokade disktrasor efter diskussionen här  ;)) utan rengör mest för att det inte ska mögla eller bli förstört.
Med undantag för rostfri bänk då, där kan det ju som sagt finnas läskiga kemikalierester som jag inte vill ha i mig.

Där jag bor nu har jag ingen stor diskbänk så jag använder bara bakbord av trä, men jag vidhåller att rostfritt (många gånger) funkar utmärkt för mig. Det är väl okej? :)

Men jag kan lika gärna skriva under på att trä är ett härligt material på många sätt. Det slår mig nu att jag relativt sällan bakar saker som ska kavlas, men där har du ju rätt, där är det trä som gäller. Om jag däremot kavlar t.ex marsipan eller sockerdeg så gör jag det mellan plastdukar och då kan jag lika gärna använda matbordet.
På de konditorier som jag gjort praktik på (en handfull åtminstone) så har de haft riktigt härliga och stabila träbänkar. Men kavlingen har väl mest skett i maskin på tygmatta. En sån skulle man ha...

roffekock

Jag förstod väl det att du gillar trä johanno. ;)
Jag såg en kavlingsmaskin m bullrivare kan de vara nåt? :D
http://www.blocket.se/vi/14205184.htm?ca=23_11_s&last=1 ;D detta är väl bara plats som fattas :D

/rolf
Matforum är bäst

Johansson

Hade tur, huset vi köpte hade bakbord i köket :) Men jag får nog göra ett nytt snart, det börjar bli slitet.. Skulle kunna tänka mig ett i exempelvis marmor eller liknade, dock lär det bli hiskeligt dyrt och tungt om det skall plockas upp och ned varje gång.

Lisa H

Jag nyttjar diskbänken, mest för att jag inte har något bakbord. Däremot så klurar jag på om jag ska köpa mig ett, just för att jag tycker det är så bökigt att använda en massa mjöl. Bakverken blir ju inte som de "ska".

Jag är inte ett dugg bakterierädd och tror det har gått troll i det hela. Jag undrar hur folk överlevde gammalt tillbaka eg? Tror inte det var så många matförgiftningar då. Å andra sidan ska ska disktrasa och diskbordste bytas ofta/kokas ofta. Där är jag hård, men i övrigt så gäller vettig hygien så klarar man sig undan de flesta bakterier som är skadliga. Tror jag då.  :) Fast jag har aldrig drabbats av matförgiftning så jag vet ju eg inte ens vad det vill säga.

*svamlar vidare i någon annan tråd*

Harry Bergman

Bakbord

Vi har alltid haft bakbord av trä , limmat i stavar av något ädelträ massivt och med viss tyngd, för rengörning använd en plastskrapa obs ej vatten.

Harry Bergman


Kari

Ni som är erfarna bagare: Hur ser ert bakbord ut?

Själv är jag ju rätt ny i bageriträsket, men redan nu inser jag att diskbänken inte är helt optimalt att baka och knåda på.
Jag behöver ett bakbord av två anledningar, få upp arbetshöjden något och veta att bakbordet är just bara för degar och mjöl. Lite bacillskräck ni vet ;)

Vad ska jag köpa för material till skivan? Törs jag använda vanligt trälim typ Casco till kanterna? Något mer jag ska tänka på?




Andreas

Trä är väl det klassiska och mysiga valet. Men en man med genuin bakterieskräck hade kanske hellre valt laminat typ bänkskiva eller kanske del av perstorpsplattematbord?

Hade du tänkt göra ett fristående bord med ben hela vägen till golvet eller skall det stå ovanpå befintligt bord/bänk?

Skall bordet ha sarger?
Den som inte frågar får inga svar.

Helge

Kari - Jag använde en skiva av vattentålig plywood ung en cm tjock. Fungerade alldeles utmärkt. Sarger eller inte beror väl på hur mycket mjöl man vill ha på golvet ;D
/Helge

PerG

Jag har köpt ett bakbord som består av en plywoodskiva med lister som kanter (och en kant undertill som håller den på plats mot bänken).

Se dock till att ha en ganska tjock skiva om du bygger en själv. Den jag köpte var egentligen för tunn och har man den på diskbänken (som har en kant) så måste jag lägga under saker för att den inte ska "bukta" ner eller vad det heter..

Kari

Genuin bakterieskräck, den var bra! ;)

Nja, rent trä blir det inte, gärna med vattentålig yta så man kan skrapa och tvätta utan att träet reser sig.
Skiva ska ligga på befintlig diskbänk så tipset om en tjock/tung skiva med kant under som skall hamna så skivan ligger stilla. Rent av gummifötter, tror jag sett rejäla på Kjell & Co.

Sarg eller inte, hmmm, jo höger, vänster och längst in vore bra. Det är här min lim fråga kom in. Fast utan sarger går ju skivan in bakom vilken dörr som helst.. Kanske börja utan ändå? Det är mest frugan som dräller mjöl i besticks lådorna under annars.. ;)

Hur stora är er bakbord?

Mickan

Man kan ha en gummiduk under. Min mamma som är reumatiker har dessa lite halvkladdiga att lägga under bunkar och liknande för att det ska ligga still. Krävs bara ett par kvadratdecimeter för att hålla ett helt bakbord på plats. Kant är att föredra!Det finns att köpa på

http://www.bitbox.se/1004/index.php?visaProdukt=26&visaKat=14

Mammaledigt nu men jag funderar på att köpa ett sånt.
Video meliora proboque deteriora sequor

Miss Fish

Jag köpte ett sådant här när jag bodde i en pytteliten etta utan diskbänk.. http://www.clasohlson.se/Product/Product.aspx?id=54916204

Har inte använt den många gånger..

PerG

Är det detta du menar:
http://www.bitbox.se/1004/index.php?visaProdukt=26&visaKat=14&visaArtikel=924

Det var där jag köpte mitt! Kolla om de har bytt till tjockare plywood först då...

Citat från: Mickan skrivet 2009-04-15 14:46
Man kan ha en gummiduk under. Min mamma som är reumatiker har dessa lite halvkladdiga att lägga under bunkar och liknande för att det ska ligga still. Krävs bara ett par kvadratdecimeter för att hålla ett helt bakbord på plats. Kant är att föredra!Det finns att köpa på

http://www.bitbox.se/1004/index.php?visaProdukt=26&visaKat=14

Mammaledigt nu men jag funderar på att köpa ett sånt.

Kari

Bra, där fick jag ett mått iaf, här skall byggas själv ;D Frågan är om man ska bygga in ett par högtalare när man ändå är på gång... ;)

Clas O länken vill inte på min dator ??? Men jag kan gå förbi och kolla istället.


Tomas J

Ett bakbord som dök upp ur minnet nu är detta: http://www.hastmannen.com/images/gallery/rattfalla.jpg

Det är hemma hos Stig-Anders "Hästmannen" www.hastmannen.com

Vill minnas att man i filmen såg en mus kila förbi på bänken när han skulle till och baka. Den hade nog för länge sedan lär sig undvika fällan på bakbordet.

Detta på tal om bacillskräck och bakbord :)

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal