Köksmaskin, matberedare, assistent, hushållsmaskin

Startat av justrom, 2007-06-17 20:07

Föregående ämne - Nästa ämne

justrom

Hej,

Jag funderar allvarligt på att skaffa en köksmaskin. Främst för att laga bröd och då främst grovt mörkt bröd. Den jag närmast är intresserad av är en Electrolux Assistent. Den finns i 500W och 700W varianter. Kanske det finns fler för Electrolux hemsida verkar inte innehålla någon information.

Spelar effekten roll? Jag är lite orolig att den inte skall orka med de tunga degarna.

Såg också att min mammas gamla Bosch Mum fortfarande säljs. Har inget hänt sen 80-talet?  :) Det stod dock inget om effekten på den.

Rekommenderar ni någon? Helst skall den inte kosta över 2000 kr men 700W varianten kostar 2600.

Anne

Om du ska göra riktigt grova degar tror jag du gör rätt i att köpa den med kraftigare effekt. Ingen egen erfarenhet tyvärr...
Anne's Food - min matblogg

Andreas

Jag håller med Anne, för grova stora degar satsa på hög effekt.

Jag har en Bosch MUM 7200 på 700W som klarar 2 l degvätska för vitt bröd och 1 l för mörkt. Har dock kört 2 l mörkt utan problem. Den är stark och bra men lite jobbig att diska vilket tyvärr gör att man ibland drar sig för att använda den.

Annars har jag bekanta som har en just Electrolux 700W som ska klara 1,5 l degvätska och de är nöjda med den.

EN test på köksmaskiner hittar du i råd & rön nummer 1/2006 och där fick Electroluxen betyget "Mycket bra". Det enda den maskinen var riktigt dålig på enligt testen är småkakor.

Min Bosch klagade de på att den är bullrig "ett gällt skärande" - men så upplever jag då inte min. Eller jovisst lever den om, men inte så hemskt som den där formuleringen lät.

Borde förresten finnas fler köksmaskintester, jag ska hålla ögonen öppna.

Hur stora degar har du tänkt dig?

Du kan inte tänka dig något begagnat? Ibland hittar man fräscha maskiner på blocket också.

Egentligen känns det onödigt att ha en hushållsassitent som kan mer än att blanda deg när det är just blanda deg man vill. Jag har ibland funderat på att köpa en specialiserad degblandar-maskin, vet att philips hade en fin sån förut men har inte lyckats hitta nån vettig nu.
Den som inte frågar får inga svar.

Kari

Mer motorkraft är alltid bra, båtar, bilar, borrmaskiner etc, inte för att det kanske går snabbare med en motor får längre livslängd då man inte måste köra den på max hela tiden. Så har jag lärt mig. Av pappa. Pappa vet ju bäst. *ler*

Men plånboken är en viktig parameter å

justrom

Hej,

Måste tacka för alla svar. Tyvärr reste jag bort och sen glömde jag av min fråga. Jag är ganska novis när det gäller köksmaskiner och min mamma har inte kört sin på 10 år (Den fungerar inte längre heller...)

Jag kan få tag på Råd och Röd så den skall jag kolla.

Begagnat vet jag inte om jag vågar mig på. Men om man kan och åka titta på den är ju ett alternativ. Säkert finns det någon som köpt en ny hipp och vill sälja sin gamla fungerande.

Jag vill nog att den skall kunna vara mixer också. Min stavmixer är ju smidig men ibland vill man ju ha en vanlig mixer.

Jag var just på Electrolux hemsida och de hade en "KITCHENAID ARTISAN" på 300W för 6000:- så effekten är inte allt.


Kari

6000:-? Wow, men den var bra "snygg" i grafitgrått, undra om den är 10-20ggr bättre än en riktigt budget variant från Jula tex..

Anne

Ja, Kitchen-Aid är onekligen dyrt, men snyggt. Och jag gillar min. :) Men den klarar inte stora degar.
Anne's Food - min matblogg

Andreas

Kitchen Aid finns med i Råd & Rön recensionen jag nämnde, läs mer i denna tråd:
http://matforum.nu/index.php?topic=142.0

Tror inte du behöver vara rädd för begagnat om du köper en maskin som bara har ett par år på nacken (om den inte gått extremt mycket vill säga, men har den gått mycket så brukar det synas tydligt slitage där kraftöverföringen sker, dvs kraftuttaget på själva maskinen och på de detaljer som ligger precis mot det). Såna här maskiner brukar ju fungera i flera 10-tals år.
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch


Andreas

Nu läser du slarvigt Agneta, flera 10-tals innebär i min värld minst 20 och gärna betydligt mer. ;)

Har du nån bild på din Kenwood att förgylla tråden med? Vad använder du den till?
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

Förlåt,förlåt.Ja,jag läste slarvigt.Att Kenwooden har hållt så länge beror nog på att den inte används så himla mycket.Vi mal all viltfärs vi behöver(vilket förstås blir rätt mycket)Stora degar görs i den+storbak av nöttårtor(det finns mixer på den)Är jag inne i någon hälsokostperiod händer det att jag gör morotsjuice o sånt i den också.

justrom

Nu har jag kollat in Råd och Rön. Inte blev jag så mycket klokare, men Electroluxen känns fortfarande rätt. Blocket.se hade inte så mycket intressant. En nästan oanvänd Bosch Mum, men den var långt ifrån där jag bor. Jag har inte så bråttom än så det blir inte köp förrän mot hösten tror jag.

Man kan ju undvika att göra bröd som gör att man får mjölksyra i armarna. Men testa olika grova bröd är det jag vill mest.

Andreas

Agneta: Det ser ut att vara en riktig pärla till maskin. Hur stora degar klarar den?

Justrom: Du kan ju sätta annonsbevakning på Blocket så kanske det dyker upp något.

Hittade en till test här:
http://www.icakuriren.se/ArticlePages/200501/28/20050128150002_Icak315/0505assistenter.pdf
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch


justrom

Tack för ICA Kuriren länken. Tyvärr var det i princip samma maskiner som Råd och Rön hade.

Jag hittade faktiskt mer information om Electrolux Assistent på Electrolux hemsida. Om man sökte på Assistent så hittade man en PDF med all information.

http://www.electrolux.se/Files/brochures/Sweden/assistent_565kb.pdf

Här skrivs följande om den billigaste Assistenten(3110W): "Fodret vid kittelns infästning är gjort av plats till skillnad från de övriga som har foder av rostfritt stål". Det kändes inte så bra så AKM 4110W ligger bättre till nu.

Andreas

Håll tillgodo. :) Egentligen finns det nog inte så många olika maskiner att välja på. I testerna finns Bosch, Braun, Electrolux, Kenwood och Kitchen aid. Vad finns det mer?

Ja denna Krups KA9017 för 3990 var rätt skoj med inbyggd våg, 1000W motor och 2 kilo kapacitet.
http://www.onoff.com/online/se/inet.nsf/vProd/47174?opendocument

Sen har NetOnNet tydligen ett obskyrt märke som heter Severin, men den tycker jag såg lite racklig ut.
http://www.netonnet.se/index.asp?iid=104730

Vad gäller Electrolux så 2590:- för 4110W och 1854:- för 3110W är 750 kronors prisskillnad, frågan är om ett foder av rostfritt stål, timer och belysning på vreden verkligen är värt de pengarna?
Den som inte frågar får inga svar.

Kari

4110W? Som i watt? Går inte proppen då? Har för mig att en 10A går varm vid 2200W..

/Inte elektriker  ;D

justrom

Slutet på min historia. Jag har varit hemma hos mamma och kunde konstatera att man kunde laga maskinen. Hon hade råkat ställa blandarskålen på en varm platta så att kopplingen till maskinen smälte. En ny sån för 220 kr och den fungerade igen. Samt ett byte av en packning för 20:-.

Min mor är inte intresserad längre av sånt så jag har fått låna den på obestämd tid. Bullar, ciabatta och nu senast har jag gjort spånbullar.

Skickar med en bild på underverket. En Bosch Mum Universal 400W med äkta 80-tals design...

Sen en bild på spånbullarna som är ett recept från en kompis mamma.

agnetasch

Hallå där!Det räcker inte med bild på spånbullarna,receptet också tack ;D

justrom

Citat från: agnetasch skrivet 2007-07-22 17:56
Hallå där!Det räcker inte med bild på spånbullarna,receptet också tack ;D


Hehe. Jag får återkomma när jag konfererat med originalförfattaren. Men de är ganska lika vad de kallar Matbröd med kross i Vår kokbok om du har den.

Äh förresten så får du en länk till det brödet.
http://www.coop.se/includefiles/MODULER/CCMS/show_page.asp?iMappeID=180&sSideNavn=Recept+kort&iOpskrift=32344

Återkommer som sagt.

agnetasch


justrom


Gilius

Någon som har erfarenhet av en ny Kenwood Major, mest intresserad av degbearbetning.

/gilius

Andreas

Att döma av Icakuriren-testet jag länkade till på sida ett i denna tråd så är Kenwooden ingen deghöjdare då den bara fick betyget 3 på grovt matbröd medan Bosch och Elektrolux tog full pott.

Fast tittar man istället i Forbruker-rapporten så får Kenwooden 5.0 i bakning
http://forbrukerportalen.no/Tester/2006/1136896637.08

Den ständige totala testvinnaren överallt verkar ändå vara Electroluxen. Den har dessutom större degkittel. Fast den krypande degen i bunken på s. 2 här http://forbrukerportalen.no/filearchive/test_kjkmaskiner_6_2002.pdf ser förstås inte så kul ut... undrar just om det är ett problem även på de nyare Electroluxmaskinerna..?
Den som inte frågar får inga svar.

mani75

Assistent är ett säkert kort fast ta inte de billigaste modellerna. Har själv en på 700 W och den pallar det mesta. Enda nackdelen är att det är skålen som snurrar och inte kroken men går bra ändå. Att degen kryper upp kan bero på att degen är för fast, degar ska vara lösa för det mesta. Morsan har en Assistent som hon haft nästan hela livet så kvaliteten är det inget fel på. Lite bökig att ta fram bara, Kitchen Aid är ju smidigare och snyggare men klenare, orkar inte större degar. Kört deg upp till sex bröd i min, blrv lite varm men den ångar på  :D
Det är lättare att laga god mat än tvärtom!

roffekock

Tester är luriga och det enda som egentligen gäller och det är att Testa själv och jag har haft  förmånen att få testa i stort sett alla stora maskiner som finns på Marknaden i Sverige och min uppfattning är att den bästa degblandaren är otvivelaktigt Kenwood men den är högljudd.

mani du har rätt att degens konsistens är gietvis mycket viktig men i detta fallet så spelar det ingen roll här handlar det om ett konstruktionsfel,

/rolf
Matforum är bäst

mani75

Ja, Assistentens krok är skum, om det är den du syftar på? Det ultimata är en krok som roterar sen måste maskinen orka, bakar man på proteinrikt mjöl typ vetemjöl special eller manitoba måste den orka köra i 20-25 minuter för att degen ska bli bra och då ser jag inget alternativ förutom Assistent...fast Kenwood har jag varken sett eller hört om så den kan jag icke döma  ;)
Det är lättare att laga god mat än tvärtom!

roffekock

Ja det är just kroken som är skum det är bara den som jag använder till degblanding. Den når ju inte ut till kanten på skålen så den blandar inte som den ska,det är min bestämda uppfattning. Detta är på Kitchen Aid som jag talar om.

/rolf
Matforum är bäst

mani75

OK, trodde det var Assistens krok, den är lite skum och kör man en för fast deg kryper den upp, fast en normal, lite lösare deg funkar den perfa  ;D
Det är lättare att laga god mat än tvärtom!

webguide

Jag har en Kitchen Aid Artisan och visst den är snygg, alla tillbehör har proffsiga snabbfästen, vilket gör den mycket lättanvänd. Det är t.ex. hur snabbt och smidigt som helst att montera köttkvarnen, mala köttet och sedan ta bort + diska den.
Den är bra att vispa maräng och dessertsåser med.

Men det klarar inte tunga degar, jag vill gärna jobba med t.ex. Levain när jag bakar bröd och då får den slita ordentligt, dessutom kör jag degen i ca 20 miinuter. Så jag skall skaffa mej en betydligt kraftfullare maskin framöver. Håller också med om att det är problem med dekgroken, jag brukar hjälpa till genom att stänga av den och trycka ner degen med händerna å så köra igång igen. Funkar bra...

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal