Matforum

Hemmalagat - laga själv => Vetgirig, frågelåda => Ämnet startat av: Andreas skrivet 2009-04-02 07:57

Titel: Huvudsnusk - snusk från näs- och svalgregionen i mat?
Skrivet av: Andreas skrivet 2009-04-02 07:57
Den gamle kocken köksmästaren, pedagogen och fartygsintendenten Bernd Rentzing i Ystad har skrivit en insändare i Ystads Allehanda med rubriken "En förstklassig studie i snusk" apropå bilder i matreportage där kockarna enligt Rentzing är alldeles för nära maten de lagar med sitt huvud. "Avståndet till maten är på sin höjd 25-30 centimeter. Maträtten de sysslar med duschas formligen av bakterier från kreatören näs-och svalgregion." http://www.ystadsallehanda.se/article/20090330/TYCKTTANKT/143880060

Ligger det något i detta, finns det på grund av jox i utandningsluften anledning att hålla sitt huvud så långt borta som möjligt från maten vid tillredning?
Titel: SV: Huvudsnusk - snusk från näs- och svalgregionen i mat?
Skrivet av: Kari skrivet 2009-04-02 09:53
Blev tvungen att ta fram ett måttband, runt 60cm är det från diskbänk och spis till min haka.
Klart att det finns massor av jox i utandnings luften, men värre är väl att man rättar till glasögon, kliar sig på näsan och hakan utan att man tänker på det. Då har man joxet på fingrarna.
Titel: SV: Huvudsnusk - snusk från näs- och svalgregionen i mat?
Skrivet av: Kari skrivet 2009-04-07 13:33
Men hallå alla ni som jobbar eller har jobbat professionellt i kök, något måste ni väl ändå tycka och tänka? ???

Eller är det bara Andreas och jag som tycker snusk är intressant? ;)
Titel: SV: Huvudsnusk - snusk från näs- och svalgregionen i mat?
Skrivet av: agnetasch skrivet 2009-04-07 16:18
Jag har också förundrats över kockars underliga kurande kroppsställning, kanske inte när de lagar maten men när de lägger upp den.
Det som bekymrat mig mest är hur länge deras ryggar kommer att hålla men det kanske är lite ohygieniskt också att stå så där nära maten. Speciellt när man inte har mössa på sig :-\

http://www.umbra.ax/start.con?iPage=6&m=20
Titel: SV: Huvudsnusk - snusk från näs- och svalgregionen i mat?
Skrivet av: ena skrivet 2009-04-07 16:51
förstår inte riktigt dem som inte har mössa på sig... vi hade diskussioner om det på förra jobbet då de klagade på mitt långa hår (som jag alltid har flätat eller uppsatt när jag jobbar samt mössa) medan killarna jobbade helt utan mössa...

dessutom, varför ska man doppa näsan i maten?? jag passar nog inte såna där "fina" kök *ler snett*
Titel: SV: Huvudsnusk - snusk från näs- och svalgregionen i mat?
Skrivet av: agnetasch skrivet 2009-04-07 17:10
Citat från: ena skrivet 2009-04-07 16:51
jag passar nog inte såna där "fina" kök *ler snett*
Nej vem sjutton gör det, det är grabbarnas lekplats ;)
Titel: SV: Huvudsnusk - snusk från näs- och svalgregionen i mat?
Skrivet av: ena skrivet 2009-04-07 17:12
*skrattar* var väl därför jag fick sluta och ersattes med en grabb... fast nu har de ingen som bakar längre *flinar*

fram för mer "riktig" mat o kockar som tänker ;)
Titel: SV: Huvudsnusk - snusk från näs- och svalgregionen i mat?
Skrivet av: agnetasch skrivet 2009-04-07 17:15
 ;) ;) ;)
Titel: SV: Huvudsnusk - snusk från näs- och svalgregionen i mat?
Skrivet av: Hasse skrivet 2009-04-07 17:30
Jag trodde att Livsmedelsverket kräver att man bär mössa i köket?
Titel: SV: Huvudsnusk - snusk från näs- och svalgregionen i mat?
Skrivet av: agnetasch skrivet 2009-04-07 17:38
Riktiga karlar har inte mössa i köket ;D
Titel: SV: Huvudsnusk - snusk från näs- och svalgregionen i mat?
Skrivet av: Miss Fish skrivet 2009-04-08 19:33
Vilka krav finns egentligen?? Vad jag har läst finns bara krav på "god personhygien" och skyddande klädsel. (EUs standard för livsmedelshygien). SLVFS 1996:36 har ju slutat att gälla (men det är ju den som jag lärt mig under min tid i kök, så jag vidhåller denna)

Hade en diskussion om detta en gång med en kock som ansåg att vigelring var okej i köket (med åsikten att han inte medförde någon livsmedelsrisk). För mig är det otänkbart att ha det om jag jobbar med livsmedel (min förlovningsring åker av, även om jag jobbar med handskar då jag hanterar livsmedel). Jag stör mig på alla tv-kockar som har ringar på sig..

Mössa/keps/hårnät är ju obligatoriskt i köket.
Titel: SV: Huvudsnusk - snusk från näs- och svalgregionen i mat?
Skrivet av: Andreas skrivet 2009-04-09 09:13
Hmm... mycket prat om mössor... men vad jag undrar över är ju "duschas formligen av bakterier från kreatören näs-och svalgregion" dvs. är det som kommer från munnen och näsan - saliv och snorslem via utandning och ofrivillig spottning - på maten när man har huvudet nära och lagar ett problem för mathygien och bakterietillväxt? Skulle kockar i största allmänhet skulle behöva munskydd eller är det jag citerar från signaturen Rentzing i första inlägget starkt överdrivet?
Titel: SV: Huvudsnusk - snusk från näs- och svalgregionen i mat?
Skrivet av: Jonas skrivet 2009-04-09 13:37
Citat från: agnetasch skrivet 2009-04-07 17:38
Riktiga karlar har inte mössa i köket ;D

Fjantig diskussion tycker jag. (nu är jag sur)
Titel: SV: Huvudsnusk - snusk från näs- och svalgregionen i mat?
Skrivet av: agnetasch skrivet 2009-04-10 09:00
Citat från: Jonas skrivet 2009-04-09 13:37
(nu är jag sur)
Varför är du sur?
Titel: SV: Huvudsnusk - snusk från näs- och svalgregionen i mat?
Skrivet av: Kvasthilda skrivet 2009-04-10 19:57
Citat från: Andreas skrivet 2009-04-02 07:57
Den gamle kocken köksmästaren, pedagogen och fartygsintendenten Bernd Rentzing i Ystad har skrivit en insändare i Ystads Allehanda med rubriken "En förstklassig studie i snusk" apropå bilder i matreportage där kockarna enligt Rentzing är alldeles för nära maten de lagar med sitt huvud. "Avståndet till maten är på sin höjd 25-30 centimeter. Maträtten de sysslar med duschas formligen av bakterier från kreatören näs-och svalgregion." http://www.ystadsallehanda.se/article/20090330/TYCKTTANKT/143880060

Ligger det något i detta, finns det på grund av jox i utandningsluften anledning att hålla sitt huvud så långt borta som möjligt från maten vid tillredning?


"Bilder i matreportage" skriver du, Andreas. Är det inte bara posering för bild då?
Titel: SV: Huvudsnusk - snusk från näs- och svalgregionen i mat?
Skrivet av: Andreas skrivet 2009-04-11 09:52
Det är inte jag som skriver, det är ju köksmästaren, pedagogen och fartygsintendenten Bernd Rentzing i Ystad. :)

Jag vet inte hur det faktiskt vanligtvis förhåller sig, kanske har kockarna alltid sina bakteriesprutande munnar och näsor på behörigt avstånd från maten, kanske inte. Vad säger ni som jobbat professionellt i kök, finns där folk som håller sina huvuden nära maten?
Titel: SV: Huvudsnusk - snusk från näs- och svalgregionen i mat?
Skrivet av: ena skrivet 2009-04-11 10:12
titta på tv till en början, där ser de flesta mästerkockar närsynt ut när de lägger sista touchen på en maträtt och tyvärr har det väl sett så ut där ena jobbat också.

Och av någon märklig anledning är det de yngre kockarna som tagit till sig den stilen mest... någon trend kanske....
Titel: SV: Huvudsnusk - snusk från näs- och svalgregionen i mat?
Skrivet av: Kvasthilda skrivet 2009-04-12 22:23
Dom kanske är närsynta och anser att det är ohygieniskt med glasögon i köket...?  ;)
Titel: SV: Huvudsnusk - snusk från näs- och svalgregionen i mat?
Skrivet av: Kari skrivet 2009-04-13 09:27
Glasögon kan faktiskt vara riktigt snuskiga om man har dessa på sig jämt. Då menar jag inte bara glasen utan pluttarna vid näsan och skalmarna...
Titel: SV: Huvudsnusk - snusk från näs- och svalgregionen i mat?
Skrivet av: Mickan skrivet 2009-04-13 16:08
Citat från: Kari skrivet 2009-04-13 09:27
Glasögon kan faktiskt vara riktigt snuskiga om man har dessa på sig jämt. Då menar jag inte bara glasen utan pluttarna vid näsan och skalmarna...



Om man behöver glasögon men lagar mat utan dem blir det också snuskigt i köket ;D Jag tvättar mina glasögon...
Titel: SV: Huvudsnusk - snusk från näs- och svalgregionen i mat?
Skrivet av: Kari skrivet 2009-04-13 16:59
Fast nu talar vi inte om dig och mig, utan snusk rent(?) generellt.. :)
Titel: SV: Huvudsnusk - snusk från näs- och svalgregionen i mat?
Skrivet av: Kvasthilda skrivet 2009-04-13 20:41
Men det finns ju kontaktlinser - som funkar i storkök också! Det har jag sett i tv-reklam.......  ;D
Titel: SV: Huvudsnusk - snusk från näs- och svalgregionen i mat?
Skrivet av: Kari skrivet 2009-04-13 21:11
Då blir det ju linssoppa.... *asg*
Titel: SV: Huvudsnusk - snusk från näs- och svalgregionen i mat?
Skrivet av: Andreas skrivet 2009-04-14 08:26
Hmm... först mössor... och nu glasögon. Men som sagt, tråden handlar om det som kommer på maten från munnen och näsan när kocken har huvudet nära maten vid tillagning.

Vad innehåller vår saliv egentligen? "Smutsigaste delen på en telefon är faktiskt inte handtaget, utan området som vi pratar i. - I saliv finns en hel del bakterier" http://www.aftonbladet.se/kropphalsa/article3651421.abr Och förkylning, herpes och körtelfeber smittar via saliv. Vad mer? Meningokocker hittar jag "2-åring dog av vanlig bakterie ... Bakterien meningokocker kan bli mycket agressiv och orsaka hjärnhinneinflammation och blodförgiftning. ... Sjukdomen smittar genom saliv som slungas ut när man hostar eller nyser. " http://wwwc.aftonbladet.se/nyheter/9806/14/bakterie.html

Frågan är om de mängder som kan komma på maten från kockens mun är smittsamma..?
Titel: SV: Huvudsnusk - snusk från näs- och svalgregionen i mat?
Skrivet av: Kvasthilda skrivet 2009-04-15 10:53
Förkylning smittar ju via salivdroppar i luften, så kallad airosol. Men om den kommer på maten? Du ska ju inte stoppa maten i näsan.  >:(

Magsjuka låter däremot mer sannolikt.
Titel: SV: Huvudsnusk - snusk från näs- och svalgregionen i mat?
Skrivet av: Andreas skrivet 2009-04-16 09:17
Nä helst inte stoppa maten i näsan och munnen när man lagar och sen lägga den på tallriken. Men behöver man göra det då för att det skall bli riskabelt, innehåller inte själva fukten från utandningsluften samma sak som när man rent fysiskt berör saliven?

I viss mån beror det väl på vad man lagar, att sätta slem och saliv på mat som skall till att hettas upp (kokas/stekas/ugnsbakas) gör knappast något eftersom eventuella farligheter dör vid upphettning. Samma med slem och saliv på mat som är färdig och riktigt varm och skall ätas direkt, då hinner knappas några farligheter växa till.

Men om det är något ljummet/kallt exempelvis en sallad eller något som skall stå länge på en buffé borde det vara mer petigt..?
Titel: SV: Huvudsnusk - snusk från näs- och svalgregionen i mat?
Skrivet av: Kvasthilda skrivet 2009-04-16 13:22
Jag tänkte mer att gästerna inte ska stoppa maten i näsan.  ::)
Men det kanske smittar ändå....
Titel: SV: Huvudsnusk - snusk från näs- och svalgregionen i mat?
Skrivet av: Mickan skrivet 2009-04-17 20:11
Kanske stoppar personalen maten i näsan...

http://www.aftonbladet.se/webbtv/nyheter/utrikes/article4931346.ab
Titel: SV: Huvudsnusk - snusk från näs- och svalgregionen i mat?
Skrivet av: gimmiahug skrivet 2009-04-17 22:44
Citat från: Andreas skrivet 2009-04-11 09:52
Det är inte jag som skriver, det är ju köksmästaren, pedagogen och fartygsintendenten Bernd Rentzing i Ystad. :)

Jag vet inte hur det faktiskt vanligtvis förhåller sig, kanske har kockarna alltid sina bakteriesprutande munnar och näsor på behörigt avstånd från maten, kanske inte. Vad säger ni som jobbat professionellt i kök, finns där folk som håller sina huvuden nära maten?



Jag jobbade som kock i London i många år, men jag har aldrig ens tänkt på det där att kockar står böjda över maten - men visst är det så! Det är väl i synnerhet när man monterar en rättt, man böjer sig för att kunna se rätten 'framifrån' kanske...? Gör ett experiment nästa gång ni dekorerar en rätt hemma (eller skivar bröd t ex. Då böjer man sig gärna utan att tänka på det), stanna upp och se hur ni står egentligen? Skulle vara kul att veta om alla gör så här eller bara kockar. :) Sen hoppas man ju att ingen kock står och dreglar eller nyser under sin montering....!

Vad som gäller rent hygieniskt i restaurang-Sverige vet jag inte, men jag vet att det är slappare här än i många andra länder (det tror man inte men det är faktiskt så)! T ex får kockar här aldrig gå uppfräschningskurser i mathygien medan man i England MÅSTE gå en gång om året, och dessutom ta en liten tenta var gång för att ha rätten till att jobba i kök. Det sker fyra gånger så många slumpmässiga köksinspektioner där som här dessutom, och inte får man som tjej ha någon som helst make up eller parfym t ex. Hårt hårt.
Titel: SV: Huvudsnusk - snusk från näs- och svalgregionen i mat?
Skrivet av: gimmiahug skrivet 2009-04-17 22:47
.....killar får förresten inte heller ha make up på sig i kök i England. :D