Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av annamaria
 - 2010-10-29 20:57
Har i kväll gjort en råg och en vetesurdeg. Tänkte barnen och jag skulle baka på det kommande höstlovet. Har hittat ett danskt rågröd med rågsurdeg, lite sugen på att prova det. Dessutom är jag förtjust i frallor med vetesurdeg i.

Andra tips?
Skrivet av jelvis
 - 2010-01-21 20:58
Citat från: annamaria skrivet 2010-01-21 19:10
Spännande. Det finns helt klart oändliga åsikter kring dessa surdegar. Har era fått kräkdoften då? Inte bara den rätta syrliga doften?


Tycker att de har ett stort luktregister. :-) Brukar inte bry mig om doften så mycket. Så länge den inte är grön eller luden så tycker jag att det är lugnt.
Skrivet av annamaria
 - 2010-01-21 19:10
Spännande. Det finns helt klart oändliga åsikter kring dessa surdegar. Har era fått kräkdoften då? Inte bara den rätta syrliga doften?
Skrivet av jelvis
 - 2010-01-20 22:11
Citat från: Kari skrivet 2010-01-20 21:20
Slänga? Mina har fungerat efter dränering och matning. Jag har en som jag slarvat med riktigt som står i kylen, omatad nu sen drygt två månader. Dax för experiment :)


Så brukar jag också göra. Bildas ofta ett vätskigt lager med väldigt stickig doft på toppen. Jag häller ut vätskan och matar som vanligt. Funkar finfint.
Skrivet av Kari
 - 2010-01-20 21:20
Slänga? Mina har fungerat efter dränering och matning. Jag har en som jag slarvat med riktigt som står i kylen, omatad nu sen drygt två månader. Dax för experiment :)
Skrivet av annamaria
 - 2010-01-17 17:23
Jag har letat lite efter svar på detta med kräkdoften. Det beror på att surdegen stått för kallt. Då startar en process som ger ättiksmak. Det var inte så mycket att göra - släng den och gör en ny. Ställ den gärna över elementet, 27 grader är önskvärt.
Skrivet av Kari
 - 2010-01-08 20:19
Ett experiment kan ju vara på sin plats också, istället för att hälla överskottet i slasken, häll upp i två tre burkar och sätt nummer på dem. Mata sen i olika takt eller med olika sorters mjöl. Ha någon ute på diskbänken, en i kylen och se vad som händer. Fotografera och skriv anteckningar och på ett par veckor har du massor med erfarenhet :)
Det ska mycket till att en surdegsgrund blir dålig. När du har en riktigt bra surdegsgrund passa då på att lägga 100 g i frysen som backup ifall det händer något.
Surdegen blir ett husdjur till slut eller skulle man säga en levande Tamagocchi?
Skrivet av jempa39
 - 2010-01-08 20:07
Citat från: Kari skrivet 2010-01-08 19:44
Det luktar antingen spya eller lösningsmedel förr eller senare om en surdeg. Häll bort 75% och mata, låt stå ett par timmar så reser sig härligheten igen.
Inget att bli rädd för ;)


Då är det bara på med näsklämman och köra igen då :)

Tack Kari ;)
Skrivet av Kari
 - 2010-01-08 19:44
Det luktar antingen spya eller lösningsmedel förr eller senare om en surdeg. Häll bort 75% och mata, låt stå ett par timmar så reser sig härligheten igen.
Inget att bli rädd för ;)
Skrivet av annamaria
 - 2010-01-06 17:01
Ja vi får nog be surdegsproffsen här på forumet om hjälp. Jag vet inte heller.
Skrivet av jempa39
 - 2010-01-06 16:31
Citat från: annamaria skrivet 2010-01-06 14:34
Det ska lukta surt.... ;)


Jo jo...men detta luktade omänskligt! ;)
Skrivet av annamaria
 - 2010-01-06 14:34
Det ska lukta surt.... ;)
Skrivet av jempa39
 - 2010-01-06 14:06
Hej!

Försökte mig på att sätta en surdeg som nu stått ca 11/2 dag ute i rumstemperatur. Igår bubblade det och luktade ok. Nu på morgonen hade det blivit en spydoft över det hela. Det här känns tveksamt...har jag kört surdegen i diket? :)
Skrivet av DeBe
 - 2009-10-10 01:58
Fantastiskt. De ser riktigt goda ut de där. mums
Skrivet av Kari
 - 2009-10-10 00:39
Börja här med att se vad jag skrivit: http://receptomaten.blogspot.com/2009/09/ruisleipa-ragbrod-pa-finska.html

Så fyller du på med frågor. Jag är ingen expert men hjälper gärna till, har nu bakat detta 6 eller 7 ggr.

--

Nu handlar denna tråd om surdeg och sist ställda frågan av DeBe är:
Citat från: DeBe skrivet 2009-10-08 19:25
Hur kan jag laga det finska hembageriets råglimpa? Använder jag endast surdeg eller ska jag blanda med annat?


Svar: Endast surdeg (i mitt fall)

Så, börja med att göra en surdeg mitt eller någon annans som bara innehåller ekologiskt rågmjöl och vatten. Alt be att få en klick på bageriet eller hos någon som brukar baka.
Finns du i mina trakter så säg till :)

Annonser

Powered by EzPortal