2024-03-28 09:33


Skriv svar

Följande fel inträffade under postandet av inlägget:
Varning - medan du läste inläggen, hann någon posta ett annat svar i ämnet. Du kanske bör se över ditt inlägg.
Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av Le Reh
 - 2018-12-20 09:55
Frikassé är alltid redd till skillnad från rugu - äggula är ett möjligt sätt att reda
Skrivet av andersj61
 - 2018-02-27 14:26
Jag lärde mig en gång i tiden att i en ragu så kokar man med köttet hela tiden medan i en fricassé så kokar man köttet färdigt, tar upp det och gör en sås/stuvning som det koka köttet läggs ner i.
Skrivet av agnetasch
 - 2008-05-01 13:42
Amerikansk mat ÄR en köksolycka ;) Tänk dig dessa ägg ihop med vedpinnebacon, wettexpannkakor med en flod lönnsirap, lite smaklös grits o en mugg tefärgat kaffe. MUMS ;D
Skrivet av jelvis
 - 2008-04-30 16:18
Citat från: agnetasch skrivet 2008-04-30 12:01
Jag skrev inte vanlig fransk omelett i motsats till ovanlig fransk omelett utan i motsats till t.ex ugnsomelett (med mjölk)


Ah, då fattar jag.

Intressant, då får jag nog alltid specificera att jag vill ha creamy scrambled eggs utomlands så att jag inte får något som jag inte vill ha. :-)

Eftersom jag är hemma och är krasslig så testade jag både ovanstående och Gordons scrambled eggs (som är det sätt jag brukar göra det på numera).
http://www.seriouseats.com/required_eating/2007/04/gordon-ramsay-makes-scrambled.html

För min del föredrar jag Gordons scrambled eggs. Mycket, mycket bättre. De andra ser mer ut som köksolycka. :)
Skrivet av agnetasch
 - 2008-04-30 12:01
Jag skrev inte vanlig fransk omelett i motsats till ovanlig fransk omelett utan i motsats till t.ex ugnsomelett (med mjölk)
När jag kollade på menyse.com hittade jag detta: "En svensk omelett lagas normalt med vatten, vilket gör omeletten mer porös. En fransk omelett lagas oftast utan vatten" Hupp!
Scrambled eggs som lagas med mjölk/grädde är creamy scrambled eggs. Men eftersom det blir vanligare o vanligare att tillaga scrambled eggs med mejerivaror har de väl kommit att kallas bara scrambled eggs, säkert en definitionsglidning.
Du kommer väl ihåg filmen:
http://www.seriouseats.com/videos/2007/09/video-how-to-make-scrambled-eggs-with-tips-and-tricks.html
Skrivet av jelvis
 - 2008-04-30 11:35
Agneta, jag är lite nyfiken på dina definitioner. Jag skulle gissa att övervägande delen av recepten på "Scrambled eggs" på nätet innehåller mjölk/grädde. En definitionsglidning?

Jag har inte heller sett att definitionen av fransk omelett skulle vara något annat än vatten som man sedan kan grädda på olika vis.

Jag är förvirrad. :)
Skrivet av agnetasch
 - 2008-04-30 09:07
Vatten i omeletten om det är en vanlig fransk omelett vi talar om. Den ska man förresten inte röra i, bara lyfta lite försiktigt här o där med en gaffel så att den rinnande smeten kommer in under den redan stelnade. Petiga människor saltar inte PÅ omeletten för då kan den bli prickig :o
Grädde eller mjölk i äggröran.
Äggröra utan vätska blir scrambled eggs.
Skrivet av Hasse
 - 2008-04-29 18:29
Men en fransk omelett ska man ju röra i?

Tror i och för sig att jag har en hyfsad känsla för vad som är omelett och vad som är äggröra när jag ser dem, men det vore kul att veta vad som egentligen skiljer dem åt. Är det bara "kaka" kontra "gegga"? Hur är det med smeten?
Skrivet av Rookie-T
 - 2008-04-29 00:46
Citat från: Hasse skrivet 2008-04-28 23:06
En fundering så här på kvällskvisten:

Vad är det egentligen för skillnad mellan äggröra och omelett?


Okej, Utseende mässigt så  är omelett en "kaka" och Äggröra är en "gegga"

Omelett tillagas i panna och inte under omrörning. Äggröra tillagas i kastrull under konstant omrörning typ. Det är lite i enkla drag sådär.
Skrivet av Rookie-T
 - 2008-04-29 00:35
Jag har jobbat på 3 ställen hitills där "blancha" är att  snabbt sänka ner råvaran i vatten för upphettning, Typ Sparris och broccoli.
men annars så är det nog rätt med att man först "blanchar" och sedan tillagar på annat sätt, ex grillar.

och där jag jobbar för tillfället så har vi en pocherad firre på menyn. Det är alltså att tillaga i sjudande vatten/annan vätska. alltså inte koka utan pochera (sjuda, varsam "kokning" 97-98c )

Citat från: agnetasch skrivet 2007-09-04 09:14
Man har ju tidsaspekten också,när ska rätten ätas?
Pochera=du kokar ett livsmedel försiktigt o äter det omedelbart.
Blanchera=du kokar ett livsmedel,häller av kokvattnet o fortsätter tillagningen på något annat sätt.


Jepp det stämmer ju rätt bra. Men vill ju även tillägga att om frasen "blancha av grönsakerna!" används under service på en restaurang så menas det förmodligen att doppa i varmvatten, Iaf vad jag lärt mig ute på fältet.
Skrivet av Hasse
 - 2008-04-28 23:06
En fundering så här på kvällskvisten:

Vad är det egentligen för skillnad mellan äggröra och omelett?
Skrivet av Urban
 - 2007-09-11 17:23
Välkommen till forumet Johan!.
Skrivet av agnetasch
 - 2007-09-11 09:29
Hm,dom helpocherade äggen ser ut som små torkade barnskor,såna som stolta föräldrar brukar spara på.
Skrivet av johan
 - 2007-09-11 00:40
Yes, samma verkar det vara enligt menyses "gastro":

http://www.menyse.com/action/searchDictionaryForm?ifSearch=true&searchField=Blanchera&searchLang=all&searchType=include&ifSelect=&selectValue=750_rag%FA

Hittade även bild/recept på både halv- och helpocherade ägg:

http://www.menyse.com/action/recipe?recipeid=629

Laga lugnt!
Skrivet av Hasse
 - 2007-09-04 21:59
Citat från: Andreas skrivet 2007-09-04 08:59
Vad har du för källa Hasse?

Jag var inte så vetenskaplig att jag antecknade några källor. Jag googlade på "frikassé" och "ragu", och jämförde lite mellan de träffar jag fick. Dessutom en rejäl portion magkänsla. Min mormor kallade kokt kalv i dillsås för kalvfrikassé. Men jag har svårt för att kalla stekt lever i gräddsås för leverfrikassé, det måste vara en ragu.

Således ett högst ovetenskapligt ställningstagande!

Annonser

Powered by EzPortal