Matforum

Övrigt => Konsumentfrågor => Ämnet startat av: Andreas skrivet 2007-10-01 08:20

Titel: Glutamat kan göra dig sjuk - borde man undvika glutamat?
Skrivet av: Andreas skrivet 2007-10-01 08:20
GP har precis skrivit om Glutamat: http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=763&a=372155

I artiklen kopplas glutamat  till fosterskador, astmaanfall, depressioner, tillväxtproblem, hormonstörningar, lever- och nervskador, försämrad syn, parkinson,  alzheimer, adhd samt mer än hälften av alla migränanfall.

"Svenska Livsmedelsverket intar emellertid en avvaktande hållning - så länge natriumglutamat är tillåtet inom EU anses det också kontrollerat och ofarligt. ... "Vissa företag fasar dock på eget initiativ ut ämnet. Campbell Soup i Sverige är ett."

Någon som brukar undvika glutamat? Jag gör det inte... borde man?
Titel: SV: Glutamat kan göra dig sjuk - borde man undvika glutamat?
Skrivet av: Anne skrivet 2007-10-01 09:30
Jag undviker det gärna, men inte maniskt. Det finns i så himla mycket - men har jag ett val väljer jag gärna glutamat-fritt.
Titel: SV: Glutamat kan göra dig sjuk - borde man undvika glutamat?
Skrivet av: Anso skrivet 2007-10-01 22:14
Jag funderar på att börja, jag lider av rätt illa migrän... Min man protesterar med att det finns ju i allt... Det finns ju naturligt i viss mat, men i övrigt så borde det vara nyttigare att undvika knepiga tillsatser tycker jag.
Titel: SV: Glutamat kan göra dig sjuk - borde man undvika glutamat?
Skrivet av: Andreas skrivet 2007-10-02 16:49
Är det så lätt att undvika glutamat - framgår det ordentligt i alla innehållsförteckningar?

Expressen har en lite vassare rubriksättning på det här med Glutamat: "Barnens favoritmat innehåller nervgift" http://www.expressen.se/halsa/1.863575/barnens-favoritmat-innehaller-nervgift

"Det är fruktansvärt att man ger barnen sådant, säger läkaren Annika Dahlqvist. ... På 70-talet förbjöds smakförstärkaren glutamat i barnmat i Sverige. Detta efter en studie av neurofysiologen John Olney som visade att en engångsdos av glutamat orsakade hjärnskada hos en nyfödd rhesusapa."

"Glutamat kan öka risken för övervikt, man blir hungrigare och äter mer. Möss som får glutamat sväller som ballonger."
Titel: SV: Glutamat kan göra dig sjuk - borde man undvika glutamat?
Skrivet av: agnetasch skrivet 2007-10-03 07:51
Jag känner mig lite trampad på tårna;i listan på mat som innehåller glutamat står det "Storköksmat" Vad menar dom med det,tror dom att man kryddar med glutamat i storkök? Det är väl lika stor risk att det förekommer glutamat i mat lagad i hemmen som i ett storkök.Kanske mer,det var ju massor med "fredagsmys" som kryllade av glutamat; varmkorv, pizza o chips (är det inte lite långsökt att skylla barnens övervikt på glutamaten om de vräker i sig sånt?) Många storkök lägger stor vikt vid att laga från grunden,gärna ekologiskt, o ska inte rankas som sämre mat än hemlagad (Euroshoppers fiskpinnar med pulvermos o en sötsliskig fruktyoghurt som efterrätt,det är fin hemlagad mat det!)
Även föräldrarnas "fredagsmys" verkar vara farligt; lufttorkad skinka, parmesan o valnötter står på svarta listan. Det är ju basvaror i dagens hushåll! Vad kan man äta? Man får suga på ramarna (vältvättade o fria från glutamat) ;D
Titel: SV: Glutamat kan göra dig sjuk - borde man undvika glutamat?
Skrivet av: Andreas skrivet 2007-11-14 13:39
Va, har inte alla storkök en storburk märkt "glutamat" som all mat duschas med?

Nu har även Aftonbladet en glutamatartikel (Tack Lagers tabberas): "Barnen kan bli sjuka av köttbullar" http://www.aftonbladet.se/matvin/article1229294.ab

Speciellt nämns ICAs varor: "En snabb runda i en Icabutik visar att Ica gärna stoppar glutamat i sina egna märkesvaror trots att konkurrerande märken klarar sig utan smakförstärkaren.

Icas kylda färdigmat innehåller glutamat trots att konkurrerande Annikkis lagar snarlika rätter utan. Icas köttbullar innehåller glutamat men inte Scans, Icas fiskbullar behöver smakförstärkning i form av glutamat medan Abba klarar sina fiskbullar utan.

... Glutamat smakar ju gott, säger Kristina Karlsson, dietist och hälsoansvarig på Ica."

Aftonbladet bjuder också på en tabell på matvaror som innehåller glutamat och ersättningsprodukter till dessa: http://www.aftonbladet.se/matvin/article1232868.ab

Förutom Ica-produkterna så ska man tydligen undvika produkter från bland annat Charkmäster, Pärsons och Santa Maria, om man inte tycker som Kristina Karlsson förstås.
Titel: SV: Glutamat kan göra dig sjuk - borde man undvika glutamat?
Skrivet av: johannao skrivet 2007-11-14 20:02
ehrm...en annan har för inte alltför länge sedan köpt en påse med "smaksalt" dvs. glutamat... :-\
Titel: SV: Glutamat kan göra dig sjuk - borde man undvika glutamat?
Skrivet av: Hasse skrivet 2007-11-14 20:09
Aromat är väl också en "glutamatbomb"?
Titel: SV: Glutamat kan göra dig sjuk - borde man undvika glutamat?
Skrivet av: Andreas skrivet 2007-11-15 08:34
Hasse ja. Här är den som används i storköken. :)
http://www.unileverfoodsolutions.se/vara_produkter/produktportfolj/show/pdf/1915-4877-0-30682.html
Först i innehållsförteckningen står salt och som god tvåa mononatriumglutamat. (Nytt för mig är att aromat även innehåller mjölksocker vilket borde innebära problem för den som är laktosintolerant.)

Och tydligen innehåller nästan alla Bongsfonder glutamat också.
http://www.icakuriren.se/ArticlePages/200410/04/20041004141325_Administrators252/20041004141325_Administrators252.dbp.asp "Smakförstärkaren glutamat finns i alla fonderna utom i den rena grönsaksfonden av märket Bong. "

Btw. är inte "Chinese restaurant syndrome" ett ganska roligt namn på det hela?
http://en.wikipedia.org/wiki/Chinese_restaurant_syndrome

Fast hur 17 gör man egentligen på restaurang om man vill undvika MSG? Frågar servitören om de använder glutamat?
Titel: SV: Glutamat kan göra dig sjuk - borde man undvika glutamat?
Skrivet av: Kari skrivet 2007-11-15 13:15
Och Aromat som är så gott på varma popcorn.. Så var det struket på listan som verkar bli lång denna höst på vad man inte ska äta.
Titel: SV: Glutamat kan göra dig sjuk - borde man undvika glutamat?
Skrivet av: agnetasch skrivet 2007-11-15 17:59
Du kan hälla smält smör på dom istället, det är inte farligt längre.
Titel: SV: Glutamat kan göra dig sjuk - borde man undvika glutamat?
Skrivet av: Andreas skrivet 2007-11-22 16:50
Karin Ahlborg skriver intressant i Aftonbladet idag "Välj bort Icas varor och slipp glutamat" http://www.aftonbladet.se/matvin/karinahlborg/article1305372.ab

"Icas fiskbullar innehåller glutamat. Abbas fiskbullar innehåller inte glutamat. Men det är Abba som tillverkar Icas fiskbullar efter Icas direktiv.

...Lithells korv innehåller inte glutamat. Det gör Icas. Det är Lithells som gör Icas korv enligt Icas direktiv.

...misstanken om att Ica pressar priserna genom att använda sämre råvaror och sedan stagar upp produkten med billig smakförstärkare dyker givetvis upp."

Undrar just hur det är med Coops och Hemköps egna varor..?
Titel: SV: Glutamat kan göra dig sjuk - borde man undvika glutamat?
Skrivet av: Andreas skrivet 2007-11-30 08:27
Ja inte verkar det väl som att Coop är så mycket bättre än Ica.

Karin Ahlborg i Aftonbladet igen: "I vems intresse späds skinksmaken ut med extra mycket vatten för att sedan ersättas med glutamat? Aldrig har jag fått ett mejl från någon som önskat sig detta. Har ni, Coop?"

http://www.aftonbladet.se/matvin/karinahlborg/article1357222.ab
Titel: SV: Glutamat kan göra dig sjuk - borde man undvika glutamat?
Skrivet av: agnetasch skrivet 2007-11-30 10:59
Men är vi inte rätt duktiga på att lura oss själva (nu pratar jag för mig själv) Hittar man en julskinka för 25:-/kg är det ju en rätt vissen skinka, ändå är det alltid dessa skinkor som är slut i affären, mycket p.g.a priset, men kanske också p.g.a smaken. Glutamat kanske har blivit en av våra julsmaker; glögg, saffran o glutamat :o
Titel: SV: Glutamat kan göra dig sjuk - borde man undvika glutamat?
Skrivet av: Andreas skrivet 2007-12-04 13:38
Det värsta är att det är en ekonomisk fråga för många, de som har riktigt knaper ekonomi kanske inte har råd med annat än den billigaste glutamatskinkan.

Här är dagens glutamat-artikel: Glutamat i riskakor http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=106&a=386663

GP har titta närmare på Friggs riskakor med nacho chilismak, De innehåller 30 olika ingredienser och glutamat (E621) är den 7:e största ingrediensen. Dessutom innehåller kakorna också smakförstärkaren E 635 "dinatrium-5'-ribonukleotider".
Titel: SV: Glutamat kan göra dig sjuk - borde man undvika glutamat?
Skrivet av: Gilius skrivet 2007-12-04 14:51
För mycket av något är ju aldrig bra, men att ta upp alla de saker som naturligt innehåller glutamat känns ju litet överjobbat. Att slänga i glutamat för att höja smakerna när man har dåliga eller misshandlade råvaror diskuteras i den Hemlige Kocken, men att gå från detta till Parmeggiano Reggiano, valnötter, svamp etc. etc. som är smakbomber fulla med umami är litet att skrämmas i onödan tycker jag.
Man det är väl typiskt Expressen, det skall säljas lösnummer.
/gilius
Titel: SV: Glutamat kan göra dig sjuk - borde man undvika glutamat?
Skrivet av: agnetasch skrivet 2007-12-09 11:55
På Borgeby Kryddgård skiljer man minsann inte på umami o glutamat. Så här beskriver dom umami:
INNEHÅLL: Monosodiumglutamat E621 

Jag begriper ingenting  ???

http://borgebykryddgard.jetshop.se/default.aspx
Titel: SV: Glutamat kan göra dig sjuk - borde man undvika glutamat?
Skrivet av: Mimmi skrivet 2007-12-27 10:46
Att kockarn på Kinarestaurangerna använder sig av glutamat som smakförstärkare är kanske känt. Det finns något som kallas för Chinese restaurant syndrom. Detta anses drabba  personer som är extra känsliga för glutamat, symtomen är bla huvudvärk,svettningar,bröstsmärtor och tappad känsel kring munnen.
Att glutamat gett upphov till hjärnskador på ungar till gnagare är inget som talar till fördel för detta ämne. E 621 är inte längre tillåtet som tillsats i barnmat. Det får man anse vara ett klokt beslut.
Aromat i skolmatsbespisningarna har all anledning att ifrågasättas.
Titel: SV: Glutamat kan göra dig sjuk - borde man undvika glutamat?
Skrivet av: roffekock skrivet 2008-01-03 22:02
Här finns ett antal företag som använder Glutamat i sina produkter+en del smått och gott om glutamat.
http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=1465&blogg=17691
Jag skulle inte kunna återge vad som finns här med egna ord så det är bra om ni läser själv.

/rolf
Titel: SV: Glutamat kan göra dig sjuk - borde man undvika glutamat?
Skrivet av: Kari skrivet 2008-01-15 18:26
Jag söker konkreta tips på vad man kan använda istället för Aromat, någon som vet? En genväg sökes..





Titel: SV: Glutamat kan göra dig sjuk - borde man undvika glutamat?
Skrivet av: kryddburken skrivet 2008-01-15 20:42
Aromat är verkligen gott, men har ju glutamat som 2:a ingrediens så försök bara att "glömma" den smaken om du inte vill använda Aromat.... *S*
Har googlat lite på min favoritkrydda Lawry´s o den är dubbelt så god som Aromat men verkar INTE innehålla glutamat! :-)
Titel: SV: Glutamat kan göra dig sjuk - borde man undvika glutamat?
Skrivet av: Kari skrivet 2008-01-15 23:35
Hur smakar den? Bild? Var köper man den?
Titel: SV: Glutamat kan göra dig sjuk - borde man undvika glutamat?
Skrivet av: Andreas skrivet 2008-01-16 14:03
Jag har faktiskt aldrig haft en burk Aromat i min ägo - vad använder ni Aromat till rent konkret?

Huvudingrediensen i Aromat förutom gultamat är salt, duger inte det? ;)
Titel: SV: Glutamat kan göra dig sjuk - borde man undvika glutamat?
Skrivet av: Kari skrivet 2008-01-17 08:58
Griilad kyckling utan skinn
Röror, bönröra med matlagnings yoghurt
Varma popcorn
Potatismos

Det är de fyra första jag kommer på att jag lagat, försökt laga, medvetet utan Aromat. Men det blir inte riktigt "rätt" utan.  :(

--

Finns det fler som har svårt att låta bli?

På mötet: AAÄ ;)

- Hej jag heter Elka och är Aromatare..
- Hej Elka, välkommen ut ur garderoben!

Titel: SV: Glutamat kan göra dig sjuk - borde man undvika glutamat?
Skrivet av: roffekock skrivet 2008-01-17 10:18
Koksalt,kryddor 17 %(vitlök,vitpeppar,muskotnöt,kummin,mejram) smakförstäkare(natriumglutamat,dinatrium,inosinat)torkad lök 8%,socker,frgämne (riboflavin)

Denna text finns på en gammal burk. Vad är det nu som är svårt att ersätta?

/rolf
Titel: SV: Glutamat kan göra dig sjuk - borde man undvika glutamat?
Skrivet av: Kari skrivet 2008-01-17 10:24
Salt, vitlökspulver, vitpeppar, muskotnöt, kummin, mejram, lökpulver och socker..

Det blir till att blanda och mixa en provsats och prova med popcorn? Dax för en ny tråd?!   ;D
Titel: SV: Glutamat kan göra dig sjuk - borde man undvika glutamat?
Skrivet av: kryddburken skrivet 2008-01-17 11:11
såhär ser Lawry´s ut! På min burk står det såhär på baksidan :
"Salt, socker, kryddor inkl. paprika, gurkmeja, lök, majsmjöl, vitlök, trikalciumfosfat, paprikaextrakt, naturliga smakförstärkare"
Titel: SV: Glutamat kan göra dig sjuk - borde man undvika glutamat?
Skrivet av: Kari skrivet 2008-01-17 12:45
Tack Kryddburken, denna har jag sett någonstans här hemma vid, dax för jakt!  ;)

Andreas: trikalciumfosfat och naturliga smakförstärkare, har Du koll? Eller en länk till en bra sida som förklara?
Dax att sammanfatta på en lista här på Matforum, som med restaurangerna och snabbmaten? ;D
Titel: SV: Glutamat kan göra dig sjuk - borde man undvika glutamat?
Skrivet av: Andreas skrivet 2008-01-17 14:33
Trikalciumfosfat = E 341 kalciumfosfater klumpförebyggande.

Och smakförstärkare... det är ju precis vad glutamat är... ???

La in ett recept på lawrys i blanda-sina-egna-kryddortråden.
Titel: SV: Glutamat kan göra dig sjuk - borde man undvika glutamat?
Skrivet av: Kari skrivet 2008-01-17 15:38
Aha, naturliga smakförstärkare är glutamat, trodde naturliga är just naturliga..

Trikalciumfosfat = E 341 kalciumfosfater klumpförebyggande. Man borde väl kunna skaka burken så slipper man det å?  :)

Har Du en E-lista? Vill Du dela med Dig? Är den för kemister eller vanligt folk?
Titel: SV: Glutamat kan göra dig sjuk - borde man undvika glutamat?
Skrivet av: Sweber skrivet 2008-01-18 13:57
I boken "Den hemliga Kocken" listas alla E-nr med förklaringar till vad det är och exempel på användning. (ja, jag har läst den nu, mycket läsvärd. den väcker många tankar.)

Där förklaras även vad som gäller när man ska ange vilka aromämnen som används.

Konstgjorda aromämnen är enligt livsmedelsverket aromämnen med molekyler som inte finns naturligt, utan som "byggs".
Naturidentiska aromämnen är ämnen med molekyler som är lika som är byggda på konstgjrd väg med som är kemiskt lika som naturliga.
Naturlioga aromämnen är molekyler som finns i naturen och som är utvunnena, inte byggda. Dock behöver inte tex naturlig jordgubbsarom innehålla någon jordgubbe, det räcker med att den molekylen som ger jordgubbssmaken är kemiskt lika som den som finns i jordgubben. Den kan dock vara utvunnen ur vad som helst, tex kodynga eller råolja eller var man nu kan hitta den någonstans.

Reservation för att jag inte minns allt rätt.
Titel: SV: Glutamat kan göra dig sjuk - borde man undvika glutamat?
Skrivet av: kryddburken skrivet 2008-01-28 17:55
I dagarna har jag gjort en liten enkät som jag skickat ut till några kryddleverantörer på nätet, det handlar naturligtvis om tillsats av glutamat i kryddor!

En del har redan svarat och lämnat sina synpunkter! Väldigt intressant & varierande svar kan jag säga!

Ska publicera samtliga svar på bloggen måndag den 4:e feb. då får ni chansen att höra vad våra kryddleveratörer tar för ställning i debatten!
Titel: SV: Glutamat kan göra dig sjuk - borde man undvika glutamat?
Skrivet av: agnetasch skrivet 2008-01-28 18:10
Vilken bra idé, ska bli spännande att läsa  :D
Titel: SV: Glutamat kan göra dig sjuk - borde man undvika glutamat?
Skrivet av: Kari skrivet 2008-01-28 20:04
Spännande! Bra initiativ Kryddburken!  ;D

Hur ser enkäten ut? *nyfiken* Eller ska man vänta?  ;)
Titel: SV: Glutamat kan göra dig sjuk - borde man undvika glutamat?
Skrivet av: kryddburken skrivet 2008-01-28 20:22
Frågeställning ser ut såhär :

1) Ni har ett brett utbud av kryddor, finns det kryddor ur ert sortiment som innehåller glutamat, isåfall vilka?

2) Hur ser ni på att informera konsumenterna om glutamatinnehållet?
Är det något ni kan göra mer synbart så det blir lättare för konsumenten att urskilja?

3) Hur pass insatta är ni själva i debatten kring glutamat?

4) Finns det några planerade framtidsplaner/åtgärder för att minimera denna tillsats i kryddor?

Övriga synpunkter/kommentarer kommer också att publiceras!
Titel: SV: Glutamat kan göra dig sjuk - borde man undvika glutamat?
Skrivet av: kryddburken skrivet 2008-02-04 18:40
Nu finns svar från våra kryddleverantörer upplagda på Kryddburken.
Ämnet är naturligtvis GLUTAMAT!

http://kryddburken.wordpress.com/2008/02/04/glutamat-leverantorer-pa-natet/
Titel: SV: Glutamat kan göra dig sjuk - borde man undvika glutamat?
Skrivet av: Kari skrivet 2008-02-04 18:57
Spännande läsning! Bra jobbat!
Titel: SV: Glutamat kan göra dig sjuk - borde man undvika glutamat?
Skrivet av: agnetasch skrivet 2008-02-04 19:25
Snörpiga tongångar från Borgeby Kryddgård eller?
"Vi säljer ren Umami, då efterfrågan är stor"
Varför talar dom inte klarspråk: "Vi säljer ren glutamat,eftersom folk inte vet att dom får det när dom köper umami"
Titel: SV: Glutamat kan göra dig sjuk - borde man undvika glutamat?
Skrivet av: kryddburken skrivet 2008-02-04 19:27
Precis!
Jag tror att det är för stora för att bry sig, de säljer ju enorma mängder kryddor på marknader runt om i sverige, men som konsument tycker jag det är viktigt hur min leverntör tänker och då fastnade jag ju inte för Borgeby kan jag säga! Däremot Aromia har en attityd mot sina kunder där de tar till sig kritik på ett vettigt sätt! Likaså Oldenburg! De som inte svarat alls ser jag som ren nonchalans mot sina kunder!
Titel: SV: Glutamat kan göra dig sjuk - borde man undvika glutamat?
Skrivet av: Andreas skrivet 2008-02-04 21:02
Det var bra gjort Kryddburken, tänk om fler visade sådant engagemang om vår mat!

Hur länge fick de på sig att svara?

Du funderade aldrig på att skicka enkäten till Santa Maria och Knorr Kockens?

Intressant med Arombodens "vår leverantör använder sig av den renaste msg som finns" - kan det verkligen stämma att det finns olika "renhetsgrader"? Vad skulle i så fall "smutsen" bestå av i den "orena" glutamaten?

Borgebys "Om kunden kan läsa finns informationen tillgänglig" lät lite halvspydigt faktiskt och logiken i "Den dagen som livsmedelsverket förbjuder glutamat i livsmedel och butikerna tar bort kött, skaldjur, parmesanost ur sitt sortiment kommer även vi att ta bort det ur våra kryddblandningar." är dåligt på två sätt. Dels haltar jämförelsen med kött, skaldjur och parmesanost med tanke på att naturligt och syntetisk glutamat inte är riktigt samma sak. Dels säger de i klarspråk att "Vi lyssnar bara på livsmedelsverket, vad våra kunder tycker ger vi blanka 17 i."

Vissa anser att glutamat är en fuskkrydda man använder för att kunna snåla på andra dyrare kryddor så kanske finns det ekonomiska skäl för Borgeby att försvara dessa blandningar.

Men visst Borgeby har en poäng - var är alla studier som bevisar farligheten hos Glutamat - i denna tråd finns många artiklar från dags/kvällstidningar men det enda konkreta forskarmaterial som nämns är en studie på glutamathalten hos hyperaktiva barn av Helen Courvoisie i GP-artikeln först i tråden. Nog måste det finnas fler studier än så?! Ska leta vid tillfälle.
Titel: SV: Glutamat kan göra dig sjuk - borde man undvika glutamat?
Skrivet av: Andreas skrivet 2008-02-04 21:06
Citat från: elka skrivet 2008-01-17 15:38
Aha, naturliga smakförstärkare är glutamat, trodde naturliga är just naturliga..
...
Har Du en E-lista? Vill Du dela med Dig? Är den för kemister eller vanligt folk?


Ursäkta, har missat att svara på detta men nu ser jag det och svarar. :)

Nä inte är tillsatt glutamat "naturliga smakförstärkare"... men glutamat är en smakförstärkare, vad "naturliga smakförstärkare" innebär har jag ingen aning om.

Nä har ingen E-lista, brukar söka på nätet bara.
Titel: SV: Glutamat kan göra dig sjuk - borde man undvika glutamat?
Skrivet av: kryddburken skrivet 2008-02-04 21:22
Andreas!
Citat från: Andreas skrivet 2008-02-04 21:02
Hur länge fick de på sig att svara?
Exakt en vecka fick de på sig att svara och även vid första förfrågan då även angivet att min ambition att publicera inlägget var dags dato!

Du funderade aldrig på att skicka enkäten till Santa Maria och Knorr Kockens?
Av den anledningen att många köper sina kryddor på nätet och det var just nätbutikerna som i vanlig dagligvaruhandel är ganska anonyma bakom datorskärmen!


Det är riktigt intressant att se "personen" bakom företagen ibland och jag har redan sållat rejält bland de jag handlar av i framtiden! Marknaden styrs som bekant av kunden och det borde så också vara en leveratörs insikt och respekt att "följa" kundens påverkan!
Titel: SV: Glutamat kan göra dig sjuk - borde man undvika glutamat?
Skrivet av: Andreas skrivet 2008-02-05 12:12
Javisst är det märkligt hur tanklösa vissa företag är i kommunikationen med sina kunder ibland.

På tal om företag, titta på denna sida från Nybergs deli http://nybergsdeli.se/i-maten/glutamat-aer-inte-farligt Visst låter det väldigt likt det Borgeby kryddgård säger? Fast Nybergs deli tar det ett steg längre, det är närmast en hyllning till glutamat!

Har också sökt lite mer på det här med glutamatforskning:

En person som har stor del i att glutamat (MSG) är förbjudet i barnmat i de flesta länder, däribland Sverige är John W. Olney. Hans studier har visat att glutamat är ett viktigt signalämne i hjärnan, men även ett nervgift som kan döda nervceller genom överstimulering av receptorerna. På 60-talet matade han djur med glutamat och upptäckte att det dödade hjärnceller. Störst var effekten på djurbarn, därför stred han för att glutamat skulle bort från barnmat.  http://www.academyofsciencestl.org/initiatives/fellows/o/john_olney.php

Här är en artikel ur Nature 1970 "Brain Damage in Infant Mice following Oral Intake of Glutamate, Aspartate or Cysteine" http://www.nature.com/nature/journal/v227/n5258/abs/227609b0.html Där just John W. Olney och Oi-Lan Ho skriver om tidigare studier som visat att glutamat påverkar näthinnan och att de "nu" (alltså 1970) funnit att musbarn får ordentliga hjärnskador även av relativt låga doser - 0,5g / kg kroppsvikt.

Och eftersom glutamat är ett av hjärnans signalämnen så är det många som tror att man kan rubba hjärnans funktion genom att äta glutamat.

Å andra sidan - en artikel som glutamatförespråkare - exempelvis Nybergs deli - gärna refererar till för att säga att glutamat är oskadligt är denna i New Scientist  15/1 1994 där Australiensiska forskare hävdar att "Chinese restaurant syndrome" - dvs illamående och huvudvärk pga glutamat är en myt. 71 frivillliga deltog, halva gruppen fick en hög dos glutamat, andra halvan placebo. 15% ur den ena och 14% av den andra blev påverkade. Forskarnas teori var att de symptom vissa tillskriver glutamat istället beror på histaminer. http://www.newscientist.com/article/mg14119082.400-science-why-msg-myth-is-a-load-of-chop-suey-.html Men det enda den artikeln måhända visar är att Glutamat kanske inte ger kortsiktigt illamående, studien säger ingenting om långtidseffekter.
Titel: SV: Glutamat kan göra dig sjuk - borde man undvika glutamat?
Skrivet av: Andreas skrivet 2008-02-06 15:53
Javisst kan man spekulera i vad Astrid Lindgren skulle tyckt om Lönnebergaskinka med glutamat tillverkad i Halmstad av finska Atrias dotterbolag Sardus chark & deli? http://www.icakuriren.se/ArticlePages/200801/30/20080130095009_Icak903/20080130095009_Icak903.dbp.asp

Konsumentföreningen Stockholm, KFS har anmält Atria till konsumentombudmannen - dels pga tillsatserna när det i reklamen heter "...ge en smak som inte går att få till på konstgjord väg" och dels då det står  "Lönnebergaskinka - Prima småländsk mat" på en produkt gjort i Halland. http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=763&a=397856
Titel: SV: Glutamat kan göra dig sjuk - borde man undvika glutamat?
Skrivet av: Andreas skrivet 2008-03-26 09:33
I plus igår visades ett riktigt klassiskt skräckpropagandeproducerat inslag om Glutamat.

1) Det börjar med svartvita bilder på folk som äter i slowmotion, i bakgrunden hörs en ensam trumma och ödesmättade elgitarrackord.

2) Charlotte Erlansson-Albertsson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid Lunds Universitet, säger "Jag skulle vilja sammanfatta riskerna med msg och med glutamat är både att det stimulerar kroppen till att bli hungrig och äta mer - av det får vi fetma - och det andra är det aktiverar hjärnan på ett okontrollerat sätt och i slutändan kan det leda till nervcellsdöd."

3) En speaker säger att livsmedelsindustrin älskar glutamaten.

4) Ann-Marie Larsdotter som varit allergisk mot msg i 10 år presenteras. Sex timmar efter hon ätit något med msg i får hon en sprängande huvudvärk i 12-14 timmar mot vilken ingen smärtstillande medicin hjälper.

5) Speakern berättar att MSG är en genväg till goda umamismakupplevelser, det är billigt och bra för tillverkaren.

Och så fortsätter det, professor Erlansson-Albertsson berättar mer om glutamatavigsidor och om forskare man inte lyssnar på och genom speakern får vi även veta att:
¤ Varje år får varje svensk i sig 5 kilo tillsatser genom maten. (Och får det att låta som om vi äter 5 kilo ren glutamat.)
¤ Förutom allergier och fetma kan MSG vara ett gift, ett gift som kan ligga bakom allvarliga sjukdomar som alzheimers och som i rätt dos dödar våra hjärnceller.

Och så avslutas inslaget med att de kokar de soppa på bokstavskex!

Varefter Sverker kommer in och säger att det där var en bild men att meningarna går isär och att livsmedelsverket säger att det inte finns några vetenskapliga bevis som talar för att förbjuda tillsatser av glutamat. Men om man är orolig så gäller det att undvika det och då måste man läsa innehållsförteckningen.

Se inslaget själva här http://svt.se/svt/road/Classic/shared/mediacenter/index.jsp?a=1091480&d=72593

Vad sägs om det upplägget? Först nästan 6 minuter som ägnas åt att skrämma upp folk ordentligt och så en minut Sverker som säger att livsmedelsverket säger att det inte är farligt men om man är orolig så undvik det!
Titel: SV: Glutamat kan göra dig sjuk - borde man undvika glutamat?
Skrivet av: ena skrivet 2008-11-11 11:10
*puffar upp en gammal tråd*

har ätit så lite glutamat som möjligt sedan i somras, alltså är allt glutamat bannlyst hemma och ute har jag inte engagerat mig spec mkt, försöker dessutom undvika jästextrakt vilket innebär att man jagar kryddblandningar på marknader och blandar egna, lagar mat från grunden hemma. och framför allt lusläser innehållsförteckningar.

Resultat : nästan inga som helst reumatiska besvär, inga "knäppande" leder, mkt lite oförklarlig huvudvärk, en mkt lugnare son som inte haft ont i huvudet eller magen utan anledning, min mamma med diabetes som också äter utan glutamat har halverat sitt insulinintag samtidigt som hennes testvärden på det långa sockret har sänkts med en hel enhet. Sen finns det säkert annat vi inte reagerat för.

Kommentar från Borgebys marknadsförsäljare när jag frågade om glutamatfria kryddblandningar (de har ju både och) "-vilken sorts glutamat är det du inte vill ha, du vet väl att det finns flera sorter och de tillverkas på olika sätt"
Titel: SV: Glutamat kan göra dig sjuk - borde man undvika glutamat?
Skrivet av: Kari skrivet 2009-03-01 11:19
*puffar upp en gammal tråd igen*

---

Hur går det för oss som skrivit i tråden egentligen? Har ni klarat er från glutatmatet? Eller blundar ni??

Själv äter jag popcorn utan Aromat nuförtiden, tänker mig för annars men det är svårt att få till utan ibland i matlagningen. En halvering gissar jag...

Senast blev det lasagne som barnen annars brukar älska, nu gick den knappt ner. Så nog märks det.
Titel: SV: Glutamat kan göra dig sjuk - borde man undvika glutamat?
Skrivet av: Andreas skrivet 2009-03-08 10:17
Det låter verkligen som du är fast i Aromat-träsket, har du alltså alltid använt aromat i din matlagning? Vem lärde dig att använda det? Jag har aldrig köpt ens en enda burk Aromat...

Men däremot så är det väl nästan i princip omöjligt att gå på affären och göra en veckohandling utan att få med sig ett antal produkter med smakförstärkare i sig..?

Apropå glutamat så kanske detta kan vara en intressant historisk tillbakablick, fd. hushållslärare och konsumentrådgivare  Majken Arvidsson som praktiserade på http://www.kls.se på 50-talet berättar att "glutamat användes för att skyla över att köttet inte var pinfärskt... – Varje morgon fick vi tillbaka stora mängder kött som affärerna inte lyckats sälja. Det maldes ner i stora grytor för att bli till 300 kilo isterband. Jag skalade och hackade 30 kilo lök som blandades ner och slutligen hällde man i en skyffel glutamat. Alla visste att det var för att dölja smaken."

http://www.barometern.se/nyheter/kalmar/glutamat-dolde-dalig-smak(928308).gm
Titel: SV: Glutamat kan göra dig sjuk - borde man undvika glutamat?
Skrivet av: ivanl skrivet 2009-03-08 10:51
Håller med Andreas, har heller aldrig någonsin köpt en burk Aromat eller liknande.
I skolan gjorde jag och min kompis ett elakt experiment en gång och hällde Aromat i kokosbollarna till skoldiscot. Det var inte populärt  ;D
Som tonåring var jag förtjust i citronpeppar (som innehåller glutamat) på pyttipanna men av något skäl gjorde smaken helt om som vuxen och nu kan jag knappt se åt citronpeppar.
Personligen tror jag att glutamat är en tillvänjningssak ungefär som socker i kaffet eller överdriven saltning av maten.
Titel: SV: Glutamat kan göra dig sjuk - borde man undvika glutamat?
Skrivet av: Kari skrivet 2009-03-08 11:00
Just ren Aromat har varit till just popcorn och bönsallad. Men det är popcornen som lett mig in i träsket med Aromat. Dock kravlar jag mig upp nu med högsta fart! :)

Annars är det kryddblandningar som innehåller smakförstärkare E 621 som står hemma på kryddhyllan.

Aromat och Allroundkrydda innehåller i huvudsak salt och smakförstärkare.
Citronpeppar och grillkryddan med honung har smakförstärkare på sjätte plats enligt innehållsförteckningen.

Allround och citronpeppar är vanliga kryddor hemma hos folk gissar jag? Aromat likaså..

En dam(70+) jag känner som jobbat hela livet i storkök i Umeå använder Aromat i princip till allt hon lagar. Annars får hon inte till "rätt smak" som det heter.

En annan bekant är i skolkökssvängen på Gotland och där finns det två(?)liters tetror med Aromat i köket på strategiska ställen.

Gå förbi en skola och kika in i köket, förpackningarna finns där, gissar jag. Jag ska kolla sonens skola i veckan.

--

Bilden visar de tre E 621 bomber jag har hemma förutom en burk med grönsakskrydda som också innehåller smakförstärkare.


Titel: SV: Glutamat kan göra dig sjuk - borde man undvika glutamat?
Skrivet av: Rollson skrivet 2009-03-13 20:16
Jag ringde Knorr/Unilever och fick prata med en Chef som heter Peter.
Ang varför dom har kvar glutamaten i div buljonger/såser till konsumenter i affärer och inte i storpack till Restauranger/Storkök.

Svaret var att på storkök så kan kocken välja vad han/hon vill ha i tex såsen !

Dom är så fula att dom ej har i glutamat i sina produkter till folk som vet vad det innebär, men till konsumenterna som kanske resonerar "Snart är det farligt att äta allt" som ej är så insatta så har dom i det i div såser och buljonger.

Efter 10min samtal säger han att han inte äter det själv, jag frågar varför.

Då blir det tyst en stund, så säger han " Jag gillar inte smaken" !!

Det är inte så konstigt att allergin bland barn har gått upp 100tals % dom sista 30 åren, Parkinsons och Diabetes likaså.

Läs om giftet.

Varför glutamat är farligt: aminosyran
som förvandlas till ett förrädiskt neurotoxin

Glutamat är en av kroppens 20 aminosyror och ämnet behövs i låga halter för att muskler och nervsystem ska fungera samt i hjärnan där det fungerar som en signalsubstans. Om man äter en kost utan glutamat kan kroppen själv tillverka den mängd som behövs.

För att hålla glutamathalten på exakt rätt nivå i vätskan som omger nervcellerna i hjärnan har kroppen kraftfulla skyddsmekanismer för att hindra att glutamathalten blir för hög (de s.k. glial-cellerna).

Problemen uppkommer med den kraftiga och långvariga överdosering av glutamat som vi idag får i oss via alla tillsatser i maten. Till slut blir skyddsmekanismerna överbelastade och glutamathalten i hjärnan stiger. Vad som då inträffar är att glutamatet gör så att cellväggen öppnas och kalcium släpps in i nervcellen som börjar signalera okontrollerat. Om nervcellen inte klarar av att stoppa kalciuminflödet dör cellen, stimulerad till döds.

Vad kan förvärra biverkningarna av glutamat.

Gliacellernas skyddsmekanismer kräver mycket energi för att fungera. Att ha syrebrist och lågt blodsocker när man utsätts för glutamat förvärrar därför dess skadeverkningar. Alla vet nog att hjärnans celler dör snabbt om man inte får syre. Orsaken till detta är att när syret tar slut fungerar inte de mekanismer som skyddar cellerna mot glutamat, glutamathalten i vätskan runt cellerna stiger med en faktor 100 och cellerna dödas av glutamatförgiftning 1.

Andra faktorer som gör hjärncellerna extra känsliga för glutamat är vitaminbrist och magnesiumbrist.

En ytterligare skyddsmekanism i kroppen är den s.k. blod-hjärn-barriären som hindrar skadliga ämnen i blodet att nå hjärnans celler. Tyvärr skyddar barriären inte hela hjärnan, exempelvis är hypotalamus sämre skyddad mot glutamat.

Många av de hjärnskador forskarna kunnat koppla samman med överdosering av glutamat hittar man i den delen av hjärnan. Blod-hjärn-barriären är inte heller fullt utvecklad hos barn. Barn är därför extra känsliga för glutamat. Gravida kvinnor som utsätts för glutamat överför detta till det oskyddade fostret och bör därför undvika glutamat.

Djur som utsatts för glutamat under dräktigheten födde ungar som var ointelligenta, kortväxta, kraftigt överviktiga och hade störningar av hormonsystemet. Även gamla har en försvagad barriär mot glutamatets giftverkan.

"stimuleringsgift"

I höga doser fungerar glutamat som ett neurotoxin eller ett så kallat excitotoxin. Termen kan närmast översätta med "stimuleringsgift" och dess effekt är att nervcellerna börjar signalera till varandra på ett okontrollerat sätt. Effekten av excitotoxiner på hjärnan påminner om centralstimulerande droger som kokain och amfetamin, med den skillnaden att överdosering av glutamat aldrig kan framkalla någon berusning. Förutom glutamat är aspartat (som finns i sötningsmedlet Aspartam) samt aminosyran L-cystein vanligt förekommande excitotoxiner. (Inga av dessa excitotoxiner kan framkalla berusning.) De olika excitotoxinerna förstärker varandras giftighet. Att exempelvis dricka en dietläsk som innehåller aspartam när man äter snabbmat som nästan alltid har mycket tillsatt glutamat ökar den totala skadligheten kraftigt.

Människor är mer känsliga för glutamat än alla andra djurarter man undersökt. Om en vuxen människa på 70 kilo utsätts för 10 gram natriumglutamat ökar glutamathalten i blodet till 20 gånger den normala. Om möss får samma dos i förhållande till sin kroppsvikt ökar blodhalten bara fyra gånger och för apor ökar blodhalten inte alls 2.

Forskarna har visat att möss får direkta hjärnskador om glutamathalten i blodet stiger till 60 - 100 mmol/dl. Om en vuxen människa på 70 kg äter 14 gram natriumglutamat stiger blodhalten till 80 mmol/dl. Detta är alltså samma nivåer som ger direkta hjärnskador på möss. Försök där människor fått äta glutamat visar att de upplevda överkänslighetsreaktionerna kan uppträda vid så låga doser som 1 gram och ända upp till 12 gram. Att långvarigt utsättas för lägre doser av glutamat ger också hjärnskador, men dessa är svårare att mäta 3.

Överdosering av glutamat skadar synen.

Överdosering av glutamat skadar dessutom synen genom att förstöra nervcellerna i ögats näthinna. Råttor som fick höga doser glutamat under en längre tid förlorade upp till 75% av cellerna i näthinnan (läs artikel i News Scientist ).

Det finns även starka indikationer på att glutamat påskyndar utvecklingen av demenssjukdomar som Parkinson och Alzheimers. Exempelvis är ett nytt läkemedel mot Alzheimers (Memantine) effektivt just för att det blockerar glutamat i hjärnan.

De som vill fördjupa sig i de vetenskapliga studierna kring riskerna med glutamat kan läsa boken "Excitotoxins: The Taste That Kills"4.

Se en översikt av de möjliga sambanden mellan glutamat och olika sjukdomstillstånd här.

Hur hittar jag alternativ utan tillsatt glutamat?

KRAV-märkta produkter är fria från tillsatt glutamat. Ekologiska livsmedel i hälsokosthandeln är normalt glutamatfria. Köper man råvarorna och lagar maten själv går det att undvika tillsatt glutamat. (Tyvärr smyger livsmedelsindustrin in glutamat i råvaror där du förväntar dig att inte få med tillsatser. Exempelvis fryst lågpriskyckling.)

Nästan alla smaksalter och färdiga kryddblandningar innehåller mycket höga halter glutamat. Exempelvis Aromat och Kycklingkrydda från Knorr, Allroundkrydda från Santa Maria, samt de asiatiska Ajinomoto och Vetsin.

Glutamat finns i nästan all färdigmat, halvfabrikat och mat i vanliga lunchrestauranger. Några enkla tumregler är att mat som är salt och behandlad troligen innehåller glutamat. Mat som smakar kött eller fisk innehåller troligen glutamat. Pulversatser innehåller ofta glutamat. Om listan över ingredienser på innehållsförteckningen är lång finns det troligen tillsatt glutamat.

I pulversoppor, burksoppor och såsmixer finns det nästan alltid glutamat tillsatt. Likaså i färdigkryddat kött, buljonger, storköksmat, chips och snabbmat. I kinamat finns det ofta höga halter av glutamat.

Om du reser utomlands brukar glutamatfria restauranger ha en skylt med texten "No MSG" (engelskspråkiga länder). Ordlistan här anger vad glutamat kallas för på ett antal olika språk.

I engelskspråkiga länder: MSG (monosodium glutamate)
I USA: MSG samt bl.a. varumärkena Accent och Zest
I Japan: Ajinomoto
I Kina: Ajinomoto eller Vetsin, wèijing
På Filipinerna: Vetsin
I Thailand: phong churot
I Tyskland: Natriumglutaminat


Hur hittar jag glutamat på innehållsförteckningen?

Leta på innehållsförteckningen efter tillsatserna E620 - E625 men främst E621 (natriumglutamat), Ibland kan det istället stå "smakförstärkare" (se listan nedan).

Det ökande köpmotståndet gör att livsmedelsindustrin försöker dölja glutamat under andra tillsatsnamn. Ett sådant är alla sorters hydrolyserat protein som du därför bör undvika.

Vad du alltid bör undvika är tillsatserna:

• E620 Glutaminsyra
• E621 Natriumglutamat (kallas även smakförstärkare)
• E622 Kaliumglutamat
• E623 Kalciumdiglutamat
• E624 Monoammoniumglutamat
• E625 Magnesiumdiglutamat

• Hydrolyserat protein, i alla former (hydrolyserat sojaprotein, hydrolyserat växtprotein osv.)

Utöver dessa finns det ett antal andra tillsatser som ofta innehåller dold glutamat. Några av dessa är: kalciumkaseinat, natriumkaseinat, gelatin, autolyserad jäst, jästextrakt, sjögräsextrakt, karragenan och maltodextrin.

Olika listor över ingredienser och produkter finns här
för den som vill vara riktigt säker på att inte få i sig någon dold glutamat:
www.truthinlabeling.org/hiddensources.html
www.truthinlabeling.org/Enumbers.html
www.msgtruth.org/avoid.htm
www.findarticles.com/p/articles/mi_m0876/is_2001_Wntr/ai_75705628


Mindre problem med naturliga glutamatkällor

Glutamat förekommer naturligt i låga halter i ett antal matvaror. Naturlig glutamat är bunden i proteiner och tas upp långsammare av kroppen än den tillsatta fria glutamaten som snabbt går ut i blodet och lättare når farliga nivåer. Om det fria glutamatet dessutom är löst i vätskor som soppa och juice sker upptaget ännu snabbare.

Dessutom har tillsatt glutamat som tillverkats andra egenskaper än naturligt glutamat. Tillverkad glutamat framställs med hjälp av hydrolysering (spjälkning) eller jäsning av proteiner. Tillverkad glutamat innehåller föroreningar som heterocykliska amider, pyroglutamat och klorpropanoler. Naturlig glutamat i kroppen förekommer enbart i molekylformen L-glutamat. I tillverkad glutamat förekommer även den kroppsfrämmande molekylformen D-glutamat.

Läs mer:

"How is MSG manufactured?" >>
What is the difference between the glutamic acid found in protein and the potentially harmful manufactured glutamic acid we refer to as MSG? >>

Dessa skillnader bidrar troligen till att problemen för de överkänsliga är värre för tillsatt glutamat jämfört med den organiskt bundna glutamaten i kosten.

Med en normal och varierad kost skulle det inte vara något problem för kroppen att äta t.ex. parmesanost eller sojasås. Tyvärr är våra matvanor idag långt från detta ideal. De flesta äter mycket halvfabrikat och färdiglagat där livsmedelsindustrin tillsätter glutamat i stora mängder nästan överallt. Med en konstant överdosering av glutamat kan även glutamaten från mat där den förekommer naturligt bli ett problem.

De som utvecklar stark glutamatöverkänslighet kan i värsta fall tvingas avstå från ett antal vanliga matvaror där glutamat förekommer naturligt (se tabellen nedan). Om man inte har några besvär och undviker mat med höga halter tillsatt glutamat är det inga problem att äta de matvaror som finns på listan i en varierad kost.

Överkänsliga mot glutamat.

Personer som är överkänsliga mot glutamat reagerar ibland på matvaror med en medelhög glutamathalt som sojasås. Ibland kan de även ha problem med matvaror med låga glutamathalter. Är du starkt överkänslig för glutamat kan du använda denna lista för att prova hur känslig du är.

Medelhög naturlig glutamathalt (mg glutamat /100 gram)

Marmite (engelskt smörgåspålägg) 1690
Vegemite (australiskt smörgåspålägg) 1431
roquefortost 1280
parmesanost 1200
sojasås 1090
torkad shiitakesvamp 1060
kelp (kombu), sjögräs ca. 1000
Nam pla (Thailändsk fisksås) 950
ostronsås 900
valnötter 658
ansjovissås 630

Låg naturlig glutamathalt (mg glutamat /100 gram)

färsk tomatjuice 260
druvjuice 258
ärter 200
svamp 180
broccoli 176
tomater 140
ostron 137
majs 130
potatis 102
kyckling 44
makrill 36
nötkött 33
ägg 23
modersmjölk 19
mjölk 3
Lägg märke till att flera av dessa produkter som Marmite och Vegemite är tillverkade av jästextrakt, vilket innehåller den fria glutamat som finns i livsmedelsindustrins tillsatser.


Dåliga argument från livsmedelsindustrin

När Glutamattillverkarna och livsmedelsindustrin försöker försvara glutamat återkommer de alltid med tre argument - alla lika dåliga. Först hävdar de att eftersom glutamat förekommer naturligt i vissa råvaror är det ofarligt. Sen påstår de att glutamat smakar unami - en femte grundsmak efter sött, salt, surt och beskt. Deras tredje argument är att det inte finns några vetenskapliga bevis för att glutamat är skadligt.

Låt oss börja med det sista argumentet. De pekar på massor av förment vetenskapliga studier som visar detta. Men vad de glömmer bort att berätta är att de forskare som gjort dessa studier är betalda av glutamattillverkarna eller har andra kopplingar till dessa. Denna "forskning" är helt enkelt inte trovärdig. Jämför den med all "forskning" som "bevisat" att cigarrettrökning är ofarligt och som finansierats av tobaksindustrin. Det gör inte cigarrettrökning ofarligt lika lite som glutamatindustrins forskning gör glutamat ofarligt.

Det mest beklämmande är att myndigheterna med öppna ögon accepterat industrins manipulerade data. Myndigheterna verkar vara mer intresserade av att försvara industrins särintresse än att skyddakonsumenterna från farliga ämnen.

Vägrade acceptera resultaten

Ett exempel är den amerikanska regleringsmyndigheten FDA som efter omfattande konsumentprotester tvingades utreda glutamats risker i mitten av 1990-talet. FDA lämnade ett större uppdrag till ett forskningsinstitut att granska forskningsläget kring glutamat. När rapporten var klar vägrade FDA att acceptera resultaten och tvingade forskningsinstitutet att skriva om rapporten innan den fick publiceras. Dessutom förvrängde FDA resultaten i den tvättade rapporten. Man skrev en sammanfattning som inte hade stöd i rapportens huvudtext5.

Denna förvrängda sammanfattning var allt som politiker och journalister orkade läsa igenom när FDA fastställde att glutamat var ofarligt. Sen har FDAs förvrängda slutsatser blivit "sanning" och okritiskt accepterats av EU och det svenska Livsmedelsverket.

Den som vill fördjupa sig i alla fula manipulationer när industrin lyckades undertrycka glutamats skadlighet kan läsa den utmärkta akademiska artikeln, "The toxicity/safety of processed free glutamic acid (MSG): a study in suppression of information"6.

Annars kommer här några korta exempel på hur forskarna förvrängt resultaten av "vetenskapliga" studier:

När oberoende forskare publicerar studier som visar på glutamats skadeverkningar drar glutamatlobbyn ingång en omfattande PR-kampanj för att diskreditera dessa. Ett exempel är en studie som publicerade 2002 där japanska forskare visade att långvarig överdosering av glutamat allvarligt skadade ögats näthinna, där upp till 75 procent av näthinnan förstördes. (http://www.truthinlabeling.org/NewScientist-Simple-Review-2-ByAD.html)

Här kommer ett annat exempel. Trots att man vet att apor tål glutamat mycket bättre än människor har de flesta av de studier som ska bevisa att glutamat är ofarligt gjorts på apor. Man kan undra varför.

En av industrins forskare (W.A. Reynolds) gjorde en studie på apor som fått jättedoser av glutamat och där slutsatsen blev att glutamat var ofarligt. Vad Reynolds inte avslöjade var att aporna som fått jättedoserna spytt upp glutamatet innan det hann gå ut i kroppen. Dessutom hade aporna fått injektioner av ett ämne som blockerade glutamatets giftverkan7.

I s.k. dubbelblinda studier får hälften av försökspersonerna glutamat och den andra hälften ett verkningslöst sockerpiller (placebo) utan att veta vilken grupp de själva tillhör. I många av de studier som "bevisar" att det inte finns någon skillnad mellan glutamat och placebo förekommer det rent fusk med placebotabletterna. Istället för att jämföra med ett verkningslöst piller innehöll placebotabletterna aspartam som sötningsmedel. Forskarna fick placebopillren av Glutamatindustrins forskningsorgan. Aspartam är ett nästan lika farligt neurotoxin som glutamat. Om båda grupperna får ett skadligt ämne kommer skillnaden mellan dessa att bli liten. De som inte visste vad placebopillren innehöll drog naturligtvis fel slutsatser8.

Kinarestaurangsyndromet.

Man vet att de direkta reaktionerna på överdosering av glutamat (kinarestaurangsyndromet) kan komma med en fördröjning av upp till 48 timmar. Men när man gör sina studier rapporterar man bara de reaktioner som kommit inom två timmar efter exponeringen. Andra taktiker är att plocka bort alla försökspersoner som uppger att de är glutamatöverkänsliga innan man börjar studien utan att uppge detta när man redovisar resultaten.


Livsmedelsindustrins andra argument

Livsmedelsindustrins andra argument är att glutamat smakar unami, vilket skulle vara en femte grundsmak. Detta är tveksamt. Stoppar man in rent glutamat i munnen känner man ingenting, det är först när man äter något annat som det folk tror är glutamatsmak framträder. I själva verket är det de övriga smakerna som förstärks och förvrängs. Om unami vore en egen smak skulle alla som är överkänsliga mot glutamat känna igen denna smak och undvika den. Något de inte kan. Unami verkar mest vara en PR-ploj av glutamatindustrin.

Att det förekommer låga halter av glutamat i vissa råvaror är inte heller något argument för att glutamat är ofarligt. Tillverkat glutamat tas upp i kroppen mycket fortare än naturligt biologiskt bundet glutamat och ger snabbare skadligt höga halter i blodet. Dessutom innehåller tillsatt glutamat föroreningar och den kroppsfrämmande glutamatmolekylen D-glutamat.

Fotnoter:
1.) Russell L. Blaylock "Excitotoxins: The Taste That Kills" Health Press, Santa Fe: NM, 1997, pp 77-7.
2.) Russell L. Blaylock "Excitotoxins: The Taste That Kills" Health Press, Santa Fe: NM, 1997, pp 37
3.) Olney J. W. "Excitatory Neurotoxins as Food Additives: an evaluation of risk" Neurotox. 2(1980): pp 111, pp 163-192.
4.) Health Press, Santa Fe: NM, 1997) skriven av Russell L. Blaylock, läkare och specialist i neurologi.
5.) Russell L. Blaylock "Excitotoxins: The Taste That Kills" Health Press, Santa Fe: NM, 1997, pp 248 - 253.
6.) Samuels, Adrienne: "The toxicity/safety of processed free glutamic acid (MSG): a study in suppression of information", Accountability in Research (1999) Vol 6, pp. 259-310. LÄNK: www.truthinlabeling.org/l-manuscript.html
7.) Russell L. Blaylock "Excitotoxins: The Taste That Kills" Health Press, Santa Fe: NM, 1997, pp 56 - 57.
8.) Russell L. Blaylock "Excitotoxins: The Taste That Kills" Health Press, Santa Fe: NM, 1997, pp 200 - 201.
Titel: SV: Glutamat kan göra dig sjuk - borde man undvika glutamat?
Skrivet av: ena skrivet 2009-03-25 14:31
måste erkänna att jag blev riktigt förvånad när jag såg att Borgeby Kryddgård börjat plocka bort glutamatet ur sina kryddblandningar  :D
De har helt klart lyssnat på sina kunder!!

citerar deras hemsida:
"ÄNDRING AV INNEHÅLL
Vi har efter kunders begäran nu börjat plocka bort smakförstärkaren Glutamat, E 621, ur våra kryddblandningar. Innehållsförteckningarna i onlinebutiken ändras efterhand kryddornas innehåll ändras. För er som önskar så säljs rent glutamat under namnet Umami."