Processat kött, korv, leverpastej = ökad risk för cancer

Startat av Andreas, 2012-01-13 12:06

Föregående ämne - Nästa ämne

Andreas

"Processat kött, som korv eller leverpastej, ökar risken för cancer i bukspottkörteln, visar en svensk översiktsartikel... I studien ökade risken med nästan 20 procent för varje 50 gram processat kött en person äter per dag. Det motsvarar ungefär en varmkorv. Det innebär att den som äter fem varmkorvar per dag fördubblar risken att drabbas."

http://www.unt.se/sverige/varmkorv-och-pastej-okar-cancerrisk-1629788.aspx

Studien är gjord av Susanna Larsson och Alicja Wolk vid IMM på KI och har titeln "Red and processed meat consumption and risk of pancreatic cancer: meta-analysis of prospective studies"

http://www.nature.com/bjc/journal/vaop/ncurrent/full/bjc2011585a.html
Den som inte frågar får inga svar.

Andreas

Igår i Rapport intervjuades Susanna Larsson och där sa hon att de tror att nitrit är boven.

Finns det alltså nitrit i leverpastej?
Den som inte frågar får inga svar.

Rookie-T

Nitrit finns i väldigt många produkter. Leverpastej, Skinka, Oxtunga osv. Allt kött som får den där röda färgen även fast den tillagats är ofta (inte alltid) Nitrit i fabriksförädlad mat.
53 55 47 20 4d 49 4e 20 52 c3 96 56 21

Andreas

Den som inte frågar får inga svar.

Rookie-T

Rödbrun då om man vill vara sådär.... Tror du förstår vad jag menar.... Struntar du i nitriten så blir maten gråare och oxiderar lättare.

http://tigerfamiljen.se/wp-content/2008/10/20081020-klockan-0915.JPG
53 55 47 20 4d 49 4e 20 52 c3 96 56 21

Tobias

Väldigt orättvist att döma ut korv och leverpastej som farligt om det bara är nitrit som ställer till det.

vilsjin

Vill bara påpeka att man inte har nitrit i maten för att skapa en snygg produkt utan för att undvika tillväxten av bakterier och då framförallt botulin.

vilsjin

Utan tillsatser i maten riskerar vi att dö
CiteraLåt mig ta ett par exempel. Natriumnitrit, E 250 får användas till köttprodukter (korv, skinka med mera) i begränsad mängd. Vi som har varit med ett tag minns Björn Gillbergs kamp på 1970-talet mot nitrittillsats i charkvaror. Både de svenska och europeiska livsmedelsmyndigheterna har dock vägrat att plocka bort natriumnitrit från den tillåtna listan. Anledningen är enkel - ett antal människor skulle i så fall avlida i botulism.
För den oinsatte är natriumnitrit en "make up"-produkt, som ger köttprodukterna en attraktiv rosa färg. För den insatte är det ett skydd mot botulinum-förgiftning. Ett enda gram botulinum-toxin räcker för att döda 7 miljoner människor. Sporer (ett vilostadium för vissa bakterier) till bakterien Clostridium botulinum finns på rått kött, rå fisk och på produkter som kommit i kontakt med jord. Sporerna finns också i tarminnehåll från människa och djur. Så länge sporerna kvarstår i sporform är de ofarliga. Men i en trivsam miljö, till exempel i en korv eller i en sillinläggning, kan sporerna övergå till bakterier, som sedan börjar bilda gift i livsmedlet i fråga. Natriumnitrit och kyla skyddar mot detta.

Ett stort charkföretag fick för några år sedan för sig att plocka bort natriumnitrittillsatsen i korvarna. Korvarna blev dock trist gråa. För att råda bot mot detta tillsatte de rödbetssaft. Vad de inte kände till var att rödbetor innehåller höga halter av natriumnitrat, som omvandlas till nitrit. Livsmedelsverket varnar för övrigt för att ge rödbetssaft och rödbetor till barn yngre än 6 månader. De "hälsosamma" korvarna blev i stället väsentligt farligare än de traditionellt tillverkade och försvann snabbt från marknaden.


Edit: Äldre tråd i ämnet

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal