Svamptråden

Startat av Urban, 2007-08-18 16:58

Föregående ämne - Nästa ämne

Kari

Skulle Svamptråden behöva en kompis som heter tex "Svamp - nu är det dax!" där man skulle kunna diskutera och berätta att nu är det dax att ge sig ut.
Naturligtvis får man hålla sin skog ifred men som en fingervisning? Umeå - kantareller i massor, eller ännu bättre Umeå nära travet - kantareller i massor...

Eller är det en dum idé?

agnetasch


Kari


Urban

Jag tycker det låter som en bra idé. Men frågan är ju hur många som vill ens "fingervisa" var det växer kantareller, trattkantareller eller trumpetsvamp.

Kari

Jag bjuder gärna på rapporter. Dock inga GPS kordinater.  ;)

Urban

Varför??. Varför inga GPS kordisar?? :'(. Please Elka.. Jag looovar o svääär att inte fara till "kordinat-utpekad" plats ;).

Kari

Urban, kommer någon och plockar MINA kantareller på MINA ställen så ska jag se till att man hamnar här:
N 59o 09.794' E017o 40.491'  ;) ;)

-------

Skämt och sido, kan vi få en deltavla eller vad det heter under svamptråden för vars man kan berätta om sina fynd? Kommun: skulle kunna vara ett sätt..?

Andreas

Elka: Jo det hade kanske varit nåt på sikt men än så länge så finns det nog inte fler svampentusiaster här än att man kan berätta i den här tråden. :)

Nu är årets svampsäsong ingång. Nån som har plockat svamp än?

Experten Jan Lind i Hjorted menar att det blir explosion i svampskogen om knappt ett par veckor. http://www.vt.se/nyheter/artikel.aspx?articleid=4102594

Svampkonsulent Barbro Engstedt i Ockelbo meddelar att det är ett gott svampår med rikliga mängder av både kantareller och Karl Johan. http://arbetarbladet.se/nyheter/ockelbo/1.105948

Även svampkonsulent Michael Krikorev i Stockolm stämmer in "- Det kryllar av karljohan just nu" och tipsar om att ta med sig korgen till restauranger (som exempelvis Leijontornet i Gamla stan) och försäljningsställen "Då brukar man få bäst betalt." http://stockholm.city.se/nyheter/2008/08/21/Svampexplosion_/

Och Pia Lindén Nordström i Ransäter har hittat kantareller i massor. http://www.nwt.se/ArticlePages/200808/21/20080821110504_NWT160/20080821110504_NWT160.dbp.asp

Liksom Mathias Nilsson i Karlshamn. http://www.blt.se/nyheter/karlshamn/guldfynd-i-skogen(806249).gm

Och Anna spielman hittade 14 Karl-Johan i Malmö förra lördagen.  http://sydsvenskan.se/sverige/article358711/Dags-att-damma-av-svampkorgen.html

Och även i Göteborg finns det svamp, svampexpert Magnus Neuendorf på Göteborgs botaniska trädgård: "- Jag tog en lite sväng i tisdags och hittade en del svamp. Det är mycket kremlor och gula kantareller" http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=113&a=438878

Amatörmykolog Erik Heijbel i Vittskövle slår ett slag för soppar, kremlor och stolt fjällskivling. http://www.kristianstadsbladet.se/apps/pbcs.dll/article?AID=/20080822/KRISTIANSTAD/322179091

Kerstin Eriksson i Olofström plockar svamp från bilen "- Där, där är den. Stanna till! ropar Kerstin. Hon slänger upp bildörren, svingar ut de gummistövelbeklädda benen och springer ner i diket." http://www.blt.se/nyheter/olofstrom/kerstin-fyller-svampkorgen-tidigt(810493).gm

Till sist ett hett tips från en svampförsäljare på salutorget i Helsingfors "- Låt bli att kasta även om det finns maskgångar i svampen, uppmanade försäljaren. Häll på lite salt och masken kryper ut." http://hbl.fi/text/mat/2008/8/22/d16844.php?rss
Den som inte frågar får inga svar.

annamaria

Jajamensan! mackan är också fixad: http://annamariasmatblogg.blogspot.com/2008/08/kantarellmackan.html

Då var det inga våldsamma mängder ännu. kanske blivit bättre nu?

Mimmi

Jodå, här i mina Värmlandsskogar har Karl-Johan kommit igång ordentligt. Superfina svampar!
http://mimmismat.wordpress.com/2008/08/24/kraftor-kryddost-och-karl-johan/

Kari

Bland massa svampar (som jag heller inte kände igen >:() hittade jag denna.. 3-4cm hög, 10-tal meter från havslinjen. Inte sett något liknande.. Så jag lät den stå kvar.

Någon kanske vet?

agnetasch

Det är nog en druvfingersvamp, eller vad tror du?

http://www.svampguiden.com/art.asp?art=Ramaria_botrytis

Eller "Rödletta Bockskäggs-svampen" ;D

Milla

Var till skogen i en timme idag, med koppladhund i ena handen och min son på ca 3,5 år i den andra handen. Vi hade en fikapaus mitt i, så jag letade väl bara svamp i ca 40 min men hittade ändå en halv matkasse. Måste säga att det är ganska gott om stora kantareller i år - hittade även trumpetsvamp i veckan, men jag tycker inte att de är lika goda.
Men varför ska något som är så roligt att plocka och så gott att äta, som kantareller, vara så jobbigt att rensa?! Vet att man bör ha med sig kniven ut i skogen och rensa på plats - i alla fall det grövsta, men det var lite svårt med hund och son.

ttt

Kari

Sprattlar igång denna gamla tråd ;D

Jag har begåvats med två halva pappkassar trattkantareller, 12-15L. Nu är hälften rensat och står inne i torkskåpet och....torkar :)

Efterlyser nu tips på hur jag ska göra med resten.

Frysa är en väg, ska dom förvällas innan eller inte? Vad tycker ni?
Sen har jag fått förslag på att göra snaps och att sylta trattisar. Fler förslag? :-*

ena

jag förväller innan jag fryser dem, tycker att de tar mindre plats i frysen då :) men bäst är ändå att torka dem *anser*

eller gör en trevlig svamppaj o frys in -smidigt en dag när du inte vill laga mat ;)

Sylta dem är trevligt!! Favoriten här är nog trattkantarellsoppa... sen är just trattisar väldigt bra att dryga ut köttfärs med *S* i grytor, köttfärs-limpa o -biffar...
Plockar massor av trattisar varje år o de har en förmåga att ta slut...
man kan prova allt -minst en gång!!;)

Kari

Nu är alla mina trattkantareller torkade, kunde inte motstå att göra lite vetenskap och väga innan och efter.

Nästan 90% vatten är det i dessa svampar. Bilder innan och efter finns på min blogg: http://receptomaten.blogspot.com/2009/10/trattkantareller-farska-och-torkade.html

Nu har jag torkade trattisar för flera år... :)

Kari

Med hänvisning till inlägget ovan - nu visar jag hur det går till att blötlägga de torkade små liven :)

http://receptomaten.blogspot.com/2009/12/att-blotlagga-svamp-trattkantareller-pa.html

Johan_

Hej Kari.
Varför tilsätta en nypa socker när du blötlägger trattisarna? Tar det fram mer smak eller finns det någon annan orsak? När jag har gjort det så brukar jag bara använda vatten. Men för det mesta så brukar jag mortla dem och använda som krydda blir riktigt bra

Kari

Ett japanskt husmorsknep är att slänga med en nypa socker i blötläggningsvattnet, det påstås att svamparna mjuknar snabbare då.

Jag gillar socker - så jag köpte idén direkt ;D

Källa: http://matmolekyler.taffel.se/2009/12/09/umamilexikon-torkad-shiitake-och-annan-svamp/

annamaria

I år det sjukt mycket svamp i mina trakter. På 45 minuter blev det 6 l vanliga gula kantareller och 6 l trattisar. Då kunde jag inte bära mer. Gick tillbaka och upptäcker att dottern tappat jackan i skogen. Får gå tillbaka och hittar jackan i ett hav av trattisar, fyller jackan och går tillbaka.  ;D

Har nu förvällt och även lagt ett gäng trattisar på tork.


Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal