Göra eget äppelflis (rökspån)

Startat av Znapper, 2007-09-13 15:08

Föregående ämne - Nästa ämne

Znapper

Har ett äppelträd där en gren har gått av, för mycket äpplen.

Vad tror ni om att göra flis till grillen av den?
Ska man kapa upp grenen och torka den sisådär ett år och sen gör smådelar av det.
Eller har någon nån bättre ide?

crlhrv

Borde inte torkprocessen gå snabbare om du flisar den innan du torkar?
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

Znapper

jag vet inte ... därav frågan.
Men det borde vara svårare att flisa det (har ingen maskin) när det är blött

crlhrv

Hur har du tänkt att flisa det?
Jag har ingen koll på hur pass tunna/tjocka spån som krävs vid grillning. Borde det inte fungera med en trähyvel t ex?
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

Znapper

Tänkte nog bara såga upp det i kortare bitar och sen klya med yxa eller nått.
Grenen är bara ca 8cm tjock.

Man borde väl även kunna använda det som blir över när man beskär trädet?

roffekock

I små bitar blir helt perfekt.Sen lägger du dem väl genomblötta på glöden annars brinner dom upp och sotar ner köttet. Detta träslag passar utmärkt till fläsk. Har en mild framtoning. ;D
Matforum är bäst

Andreas

Om du vill att kvisten ska torka snabbare innan du hackar upp den gäller det att bryta barkhöljet, kan du klyva kvisten på längden på nåt sätt?
Den som inte frågar får inga svar.

Kari

Händer att jag röker med blötlagda eller färska spån, enda skillnaden blir att det tar lite längre tid.
Spån är jobbigt att göra för hand så hugg 20-30cm långa stickor något tunnare än ett lillfinger. Såga skivor kanske? Lägg dom sedan på glöden eller en rostfri låda på glöden. Reglera med luften in och ut så att det inte tar eld.

Äpple låter spännande, vinranka ska vara en hitt vad jag hört.

Znapper

Eftersom jag inte har maskiner till det här så får det bli att kapa i bitar och dela med yxa och hammare.
Vinranka har jag också MEN den får växa vidare  ;)

Kari

Kolla med grannarna om det inte finns en kommpostkvarn att låna.. http://matforum.nu/index.php?topic=372.0

Själv gjorde jag alspån i helgen, ca 20liter på 20minuter inkl avverkning och transpot.

Andreas

Elka: Jo fast Znapper pratar om en 8 cm grov kvist - min kompostkvarn klarar då inte mer än ett par tre centimeter grova kvistar...
Den som inte frågar får inga svar.

Kari

Oj, sorry missade det. Yxan och sen?  ;)

Stickor med yxa är nog enklast.

Znapper


Andreas

Hur tänkte du hålla i 10-cm bitarna när du kör med kniven?
Den som inte frågar får inga svar.

Znapper

Dom håller kniven tag i om jag bara har en kubbe att köra mot.

Eller så kör jag vidare på min hickory påse ...

roffekock

Ni har snöat in gubbar. Gör det inte så komplicerat.
Matforum är bäst

Andreas

"Inte så komplicerat" säger mig tyvärr just ingenting - hur menar du att Znapper på bästa och enklaste sätt ska flisa upp sin 8 cm grova kvist från sitt äppelträd?
Den som inte frågar får inga svar.

Kari

Citat från: Znapper skrivet 2007-09-14 11:42
Men om man kapar grenen i 10 cm bitar och sen kör med en späntkniv
http://www.gysinge.nu/Products/ProductDetail.aspx?itemId=953&sectionId=975



Yxa enklare och billigare. Om man inte är en prylmano.. (vem ÄR inte det??!)

roffekock

Om han nu ska använda den för BBQing så behöver han inte flisa någonting kapa bara biten i skivor. Färdigt.
Om man nu ska använda rökved är det helt klart bättre med lite större bitar och lägger den direkt på glöden. Den tid det tar att flisa kan man använda till bättre ändamål rapppppppppp......... dig man......
Matforum är bäst

Znapper

Cool, jag gör större bitar.
Nu lägger vi ner den tråden .... OK!

Andreas

(Znapper: jag har sagt det förut och jag säger det igen - på detta forum lever alla trådar i evighet . :))

Roffekock: Det där med större bitar var intressant. Vilken storlek på bitarna ungefär menar du är optimal?

Jag har alltid trott att mindre bitar var bättre eftersom ju mindre bitar man har desto större yta finns som kan avge rök = mer rök per tidsenhet. Nu är jag inte säker på om vi riktigt talar om samma sak heller - för jag använder ju mitt rökspån i en vanlig klotgrill och då handlar det om ganska korta tillagningstider medan du kanske med dina stora bitar tänker på riktigt lång tillagningstid i en riktig BBQ smoker..?
Den som inte frågar får inga svar.

bryggens

En fundering; jag har nu i våras kapat lite grenar från äppelträdet.
Grenarna ligger fortfarande hela. Om jag vill använda dom till rökgrillning,
måste jag då låta dom torka först, eller om inte, kan jag köra bitarna som dom är eller ska dom ändå blötläggas?
Ska barken bort? Tänkte hacka/ flisa upp dom snart.

Kari

Alveden försöker jag ha utan bark, vet inte om det spelar någon roll... Någon som vet?

Bryggens: Kör dom i en kompostkvarn, blir flis som enkronor i storlek och torkar snabbt. Grannen har säker en sån.. Annars funkar stickor bra, blöta räcker längre. Berätta sen hur det gick och om det blev någon succé!




kurt

Om man smakar på barken (varför inte) så märker man att barken innehåller en hel del bitterämnen. Bark har ju bla använts för att garva skinn och det skall skydda trädet, så jag tror att det är bra om man inte har det med när man röker med spån.

bryggens

Jag har tillgång till en kompostkvarn, tänkte använda den, men, går det att använda flisen typ redan dagen efter, och i så fall, ska den ändå läggas i blöt?

roffekock

Du behöver inte flisa ditt äppleträ du kan kapa dom i små puckar och inte behöver du torka dom hellre om du ska använda dom direkt på elden men om du vill göra rökspån är det en annan sak. Men du kan lätt elda med äppelträspuckar direkt på glöden. På rökspånen får du bara ut rök men på veden får du ut både värme och smak.

/rolf
Matforum är bäst

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal