Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av Sandra269
 - 2012-11-03 13:55
Man kan inte köpa foie gras om man har något som helst intellekt eller samvete. Dessvärre saknar den större delen av mänskligheten dessa beståndsdelar med tanke på hur vår värld ser ut.

http://www.youtube.com/watch?v=BAzrSl0ztsQ
Skrivet av webguide
 - 2012-03-11 08:20
Citat från: Zita skrivet 2012-03-01 12:15
Det är klart att man kan! Kan man äta gris, kalv och lamm som alla göds cid späd ålder, och dessutom äter extra fint nötkött, som göds hela livet-då kan man väl äta anka och gås?  8). I Skåne äter man mycket både gås och anka, det är tradition även i Sverige med andra ord.


Man tvångsmatar inte gris, lamm och nöt. Vad menar du med extra fint nötkött?
Extra fint nötkött för mig är kött från bpskap som går fritt och äter gräs för att sedan hängas.
Skrivet av Zita
 - 2012-03-01 12:15
Det är klart att man kan! Kan man äta gris, kalv och lamm som alla göds cid späd ålder, och dessutom äter extra fint nötkött, som göds hela livet-då kan man väl äta anka och gås?  8). I Skåne äter man mycket både gås och anka, det är tradition även i Sverige med andra ord.

Skrivet av agnetasch
 - 2012-02-07 16:54
Citat från: Lali skrivet 2012-02-05 19:54Gäss lever mycket godare än gås
Gås och gäss är ju samma djur; en gås, flera gäss. Vad är det du tycker är godast?
Skrivet av Lali
 - 2012-02-05 19:54


Gäss lever mycket godare än gås, den har finare smak och i alla avseende. Det betyder att gäss kött har också godare smak.
När jag var barn (j. invandrare), såg hur tvångsmatades dessa stackars djur. Tanten håller stackars djuren i en ben sax och tvinga majskorna i munnen, sen med en träbit trycker ner i halsen.
När sommaren blev jag skickat till min farmor, jag såg flera ställe i byn detta "naturliga" matningsmetod :-(


Citat från: mani75 skrivet 2008-10-30 19:12
Tvångsmatning av ankor och gäss dvs gavage är förbjudet i Sverige. Den lever som vi förknippar med foie gras är alltså importerad. Etisk lever är levern från vanliga gäss och ankor och är inte lika bra som originalet, har inte samma smak, storlek etc. En vanlig gåslever är mycket mindre och har en mörk färg. Den franska är gul pga fetthalten. Att få foie gras som fransmännen utan gavage tar lång tid och vinsten mindre fast har för mig att vissa producenter låter det ta längre tid och har ett annat födosystem, kanske räcker för att kalla dem etiska, vad vet jag...

Bara att köpa en gås nu till Mårten så får du levern med så kan du jämföra...Jag vill säga att det inte är samma sak och den sk etiska gör man mousse och paté av etc, ej halstrad som den franska för det blir inte samma sak.

Smakskillnad? Svårt att säga, väldigt inviduellt men jag föredrar anka framför gås. Har en mycket mild leversmak, mer åt det köttiga hållet. Mycket gott! Men äter det inte längre...Gåslever har lite fränare smak tycker jag.
Skrivet av ChristerKastrull
 - 2009-03-10 19:28
Pratade med en representant från Werners Gourmet Service (http://www.wgs.se/) på matmässan Passion För Mat som gick av stapeln nu i helgen i Göteborg. Hon nämnde att dom hade en ny leverantör av anklever.
Så här står det på deras produktbeskrivning:

"Producenten Selectos de Castillas ankor matas för hand med ickegenmanipulerade
majskorn, som skötarna fyller ankans kräva med d.v.s.
ankan får själv svälja när den är hungrig. Eftersom både uppfödning och
slakt äger rum på farmen, slipper ankorna en stressig transport."

Kanske något att prova om man vill värna om fåglarna, det är ju gott.
Man kan be sin lokala handlare att ta hem deras produkter, tex ICA Focus i Göteborg.
Skrivet av webguide
 - 2009-03-06 10:20
LUX serverar anklever från ankor uppfödda på en gård i Spanien som följer de EU-direktiv som kommer att gälla from 2010 och skall vara helt OK. Åt den för ett par veckor sedan och det var utan konkurrens den godaste "gåslever" jag ätit!
Skrivet av Mickan
 - 2009-03-02 21:26
Det kan man, eller i alla fall gjorde jag det i helgen...

Jag har många ideal och försöker göra rätt. Detta ger utrymme att kanske handla och äta något tveksamt då och då. För mig är det viktigare med rätt ägg och kyckling som jag äter ofta och stora mängder av. Foie Gras är en sällanköpsvara även om jag önskar att så inte var fallet. Måste säga att det är något av det godaste jag vet. Det är en icke överskattad delikatess!
Skrivet av sol_en
 - 2008-11-13 08:37
Åh Tack! Det såg trevligt ut! Skall åka ut dit och prata med dem i nästa vecka :)
Skrivet av kurt
 - 2008-11-11 20:58
Fast rent tekniskt borde man ju kunna ordna med felttlever utan att tvångsmata gässen, t ex genom att föda upp dem på alkohol?
Skrivet av agnetasch
 - 2008-11-10 18:08
Kolla med den här gården, de säljer köttprodukter av anka o gås. Det borde betyda lever också tycker man:

http://www.unc.se/cgi-bin/php.cgi/foretag/visaette.htm?id=999275
Skrivet av webguide
 - 2008-11-10 17:26
Hmmm testa att ringa någon namnkunnig krog, t.ex. Gastro i Helsingborg de bör veta.
Skrivet av sol_en
 - 2008-11-10 16:33
Hej!

Jag är med på jakt efter ank/gåslever. Bor i skåne och skulle vilja få tag i ank/gåslever som går bra att göra en härlig mousse av!
Någon som vet var jag kan köpa detta?
Skrivet av agnetasch
 - 2008-10-31 09:53
Varför äter du inte anklever längre?
Skrivet av mani75
 - 2008-10-30 19:12
Tvångsmatning av ankor och gäss dvs gavage är förbjudet i Sverige. Den lever som vi förknippar med foie gras är alltså importerad. Etisk lever är levern från vanliga gäss och ankor och är inte lika bra som originalet, har inte samma smak, storlek etc. En vanlig gåslever är mycket mindre och har en mörk färg. Den franska är gul pga fetthalten. Att få foie gras som fransmännen utan gavage tar lång tid och vinsten mindre fast har för mig att vissa producenter låter det ta längre tid och har ett annat födosystem, kanske räcker för att kalla dem etiska, vad vet jag...

Bara att köpa en gås nu till Mårten så får du levern med så kan du jämföra...Jag vill säga att det inte är samma sak och den sk etiska gör man mousse och paté av etc, ej halstrad som den franska för det blir inte samma sak.

Smakskillnad? Svårt att säga, väldigt inviduellt men jag föredrar anka framför gås. Har en mycket mild leversmak, mer åt det köttiga hållet. Mycket gott! Men äter det inte längre...Gåslever har lite fränare smak tycker jag.

Annonser

Powered by EzPortal