Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av annamaria
 - 2011-02-24 19:32
Ja kött från Brasilien och Argentina har jag aldrig slutat köpa (även om jag faktiskt nästan skämts för det eftersom man ska köpa svenskt enligt alla). Det är ett fint kött. Mört och gott. Däremot irländskt köper jag inte, har nog den där kosjukan i bakhuvudet. Säkert fånigt men ändå.
Skrivet av Andreas
 - 2011-02-24 09:02
Här är en sammanfattning av vad Håkan Fällman skriver om ursprungsland i boken Kött:

Fällman menar att i Sverige finns inget kvalitetstänk, det går mest bara ut på så mycket kött som möjligt på så kort tid som möjligt. "Detta tvingar köttproucenterna att ta fram okastrerade ungtjurar som växer sig stora och musulösa men ger magert och hårt kött som resultat." Sydamerikanskt kött från Brasilien, Argentina, Uruguay hyllas för hög kvalitet, tjurarna kasteras vid tidig ålder och går ute året runt. Irland får beröm för att uppfödningen liknar sydamerikansk med stora betesmaker och passande klimat, även om irländska djur går inne ett par månader om året. Om tysk uppfödning sägs att den liknar svensk, vilket inte är ett beröm.
Skrivet av roffekock
 - 2007-12-20 16:27
Jelvis. Jag har själv undrart varför Svenskt oxkött skulle vara av sämre kvalité. Men din iakktagelse är korrekt Svenskt kött håller inte rakt över hög kvalité. Orsaken till det är inte att svenska bönder inte kan konsten att producera och att vi har andra förutsättningar i Sverige. Vi har ju ett förträfflig och förhållandevis rent land och otroligt bete från norr till söder. Rent vatten mm. Jag tror att våra förutsättnigar är lika som Sydamerikas om kanske inte bättre i nuläget.

Man måste hitta problemet på ett annat plan. Det finns egentligen 2 saker som man kan tänka sig,dels avelsmaterial och dels hanteringen efter och under trasport resp. slakt.

Jag tror inte att vi har sämre avelsmaterial men detta har jag inte belägg för.

Transporten är idag inte tillfredställande med stora volymer i bilen,långa resor och sammanfösning av för varandra okända individer detta system är mycket stressande för djuren och då utlöser sig kroppsvätskor som är av neg. karaktär jag tänker då på adrenalin mm. som har påvisbar neg. påverkan för köttet att mogna.

Skulle då hanteringen från uppbindningen i stallet till skjutboxen som iblad kan vara 2min eller 1.5 dagar vara boven. Ja delvis och ibland mycket. I mitt jobb som slaktare har jag sett tusentals tjurar i ögonen innan jag skjutit dom till förlamning med bultpistol det är ett mycket stort stressögonblick. Betänk då att det är ett löpandeband och allt måste klaffa om det finns motstånd så bryts detta omedelbart ner det finns ingen tid för några känslosamma ögonblick då utan bara tanken på att få in nästa objekt,klart att detta sätter sina spår på djuren ur alla vinklar sätt.

Resten av hanteringen är bara av mekanisk natur bortsätt från att hålskärning på tarmar är neg. ur synpunkten ehec. När nu djurkoppen hänger där och ska svalas av kommer vi till ett av det absolut viktigaste momenten för kvaliten. Normalt sättes en strömbana genom kroppen som ska ha en muskelavspänningsverkan ett par minuter här klassas även köttet, besiktigas,dessa moment som nu följer kan hanteras på olika sätt och där menar jag att vi Sverige ligger långt efter bara för att förloppet ska gå snabbt och så små viktförluster som möjligt ska bli. Nu har vi ett kött som konsumenten sägs vilja ha det är relativt billigt och ser bra ut färgmässigt (vi svenskar ska ha ett ljustrött kött ,ett mörkt kött går inte att sälja). Hur ser du nu efter att köttet ligger där på blöja att du har ett kvalitetskött det går inte utan du bara tar ett paket som ser bra ut. Om det nu hade funnits någon som du kunde tala med och frågat om vad som kan rek.tillden rätten du täkt dej TÄNK VILKET LYFT. men tyvärr så har denna viktiga länk gått förlorad i besparingssyfte.

Men som slutklämm så finns det kött av hög kvalité men bara för dom som söker och det är få tyvärr.Man får det man betalar för.

/rolf
Skrivet av Andreas
 - 2007-12-20 11:16
Citat från: Hasse skrivet 2007-08-30 20:26
Vad vi inte har fått riktig klarhet i är arbetsvillkoren för bönderna och om slakten sker på ett bra sätt.


Citat från: Urban skrivet 2007-08-30 21:10
Jag tvivlar inte på att Brazilien har bra djurhållning, eller att man kan köpa mört och välsmakande kött där.


Tydligen är det visst ändå lite si och så med djurhållningen i Brasilien - Brasilianskt nötkött får från 31/1 2008 bara importeras från gårdar som uppfyllar EU:s krav - 1/20 av de 6000 som hittils levererat till Europa. "Bakom beslutet ligger inspektioner gjorda i november som visade att Brasiliens kontrollmekanismer för bland annat djurhälsa och transporter inte är goda nog."  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1042&a=726526
Skrivet av jelvis
 - 2007-09-23 12:56
Intressant tråd. Själv har jag rest en del i sydamerika och köper helst sydamerikanskt kött om jag kan. Det finns en anledning till att Sverige är en liten exportör av oxkött, det håller generellt sett för låg kvalitet. Sedan finns det naturligtvis undantag som naturbeteskött från Revingehed.

Mina största köttupplevelser har jag naturligtvis haft i Argentina, utan jämförelse. Kött med mycket insprängt fett och med så mycket smak att man blir arg när man tänker på det man har ätit här hemma. Tyvärr tycker jag inte att det frysta billiga argentiska kött jag köpt i Sverige riktigt motsvarat kvaliteten i Argentina.

Annars håller jag på att spara pengar för att kunna köpa riktig Kobe-biff. :-)
Skrivet av agnetasch
 - 2007-09-07 07:57
Oxfilen var fryst.
Skrivet av Andreas
 - 2007-09-06 18:17
(Flyttade svar och följdfrågor på min egen fråga "Linda, Rob: Vad är Churrascaria för något?" till egen tråd eftersom det höll på att bli lite väl OT http://matforum.nu/index.php?topic=742)

Calle: På vilket sätt är kvaliteten bra just hos argentinska biffar? Mört? Välsmakande? Mycket insprängt fett?

Agneta: Var oxfilen fryst eller färsk?
Skrivet av agnetasch
 - 2007-09-06 15:18
Calle:såg precis oxfilé från Argentina på Willys för 185:-/kg Känner inte till priset på oxfile så jag kan inte bedöma om det här priset är rimligt.
Skrivet av crlhrv
 - 2007-09-05 22:40
Ur kvalitetssynpunkt är väl biffar från Argentina några av de bästa man kan köpa (till ett rimligt pris)?
Skrivet av Anso
 - 2007-09-05 21:33
Jag vill utan att ha testat själv tipsa om kött från Uruguay och Argentina, dvs länder i Sydamerika som saknar regnskog. Det känns lite bättre när man vet att det inte är någon skog som kanske behövt sätta livet till.

Sedan finns det lite leverantörer av närproducerat som man kan få tag i utan en stor ansträngning, tex i Göteborg www.ekobestallarna.se finns även liknande för grönsaker/frukt. Här finns en massa tips för Göteborgare: http://handlaekologiskt.blogspot.com/
Skrivet av Andreas
 - 2007-09-02 11:12
Hittade precis artikeln "Brazil's grass-fed cattle are its economic salvation - beef exports are soaring" från 2004:
http://www.mongabay.com/external/brazils_soaring_beef_exports.htm

(2004 hade Brasiliens köttexport tredubblats sedan 1988 och var på väg förbi Australien som världens toppexportör av kött. Där står även att Brasilien inte har några rapporterade fall av galna kosjukan men däremot förekommer problem med mul- och klövsjuka.)

Riktigt intressant var detta: "Taste is another concern. Because of their diet, Brazilian beef lacks marbling ... Soren Hjorth, a consultant for Danish Crown, a big Danish meat company that purchases from Independencia, allows that Brazilian beef is 'still not as tender,' as that of some competing producers."

Saknar på grund av sin diet marmorering och är inte lika mört som köttet från vissa konkurrenter alltså, kan det ligga något i det?

Eller har de kommit ikapp redan? Står nämligen också "..every time I go back, they've made further progress improving quality." och detta var ju 2004.
Skrivet av Hasse
 - 2007-08-31 17:29
Det finns sydamerikanskt kött med varumärket "Flodins".
Skrivet av Andreas
 - 2007-08-31 15:33
Linda, Rob: Vad är Churrascaria för något?

Finns det andra fabrikat än Naturkött som säljer brasilianskt kött i Sverige?

Urban: Skulle du inte kunna ringa naturkött och fråga om det här med bristen på insprängt fett du nämner?
Skrivet av Urban
 - 2007-08-30 21:10
Själv är jag inte så superimponerad av det Brazilianska köttet som jag köpt på affären (tyvärr).
Dom gånger jag handlat Brazilianskt kött så har det varit av märket "Naturkött". Nu tror jag personligen inte att Naturkött sätter mallen över hur bra kött från Brazilien egentligen är.
Dom gånger som jag köpt "typ" Entrecoté eller "Ryggbiff" har dom varit sega och med ytterst lite fettinsprängning + lite smak på köttet.
Jag tvivlar inte på att Brazilien har bra djurhållning, eller att man kan köpa mört och välsmakande kött där.
Men däremot så börjar jag tro att Naturkött tar 2á eller 3´je sorterat kött från Brazilien till Svergie.
Skrivet av Hasse
 - 2007-08-30 20:26
Hej BrazilianLinda och välkommen!

Då har vi väl hittills konstaterat att kvalitén på det brasilianska köttet är hög, det är bättre än det svenska ur energisynpunkt och beträffande användning av konstgödning till betet. Brasilianskt kött bidrar till stora utsläpp av växthusgas om skog avverkas för att ge plats till mer bete. Vad vi inte har fått riktig klarhet i är arbetsvillkoren för bönderna och om slakten sker på ett bra sätt.

Detta är ett spännande ämne och åtminstone jag ser fram emot mer fakta i frågan.

Annonser

Powered by EzPortal