Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av Kari
 - 2008-08-15 15:43
Citat från: agnetasch skrivet 2008-08-14 10:17
Ja, samma mått på rubbet (5 mm ?) Utom ärtorna som jag brukar skiva något tunnare ;D


Stora ärtor Ni har i Göteborg.. Äpplen kanske? ;)

Men allvarligt talat, detta låter jätte bra! Tack igen Agnetasch! :-*



Skrivet av agnetasch
 - 2008-08-14 10:17
Ja, samma mått på rubbet (5 mm ?) Utom ärtorna som jag brukar skiva något tunnare ;D
Skrivet av Kari
 - 2008-08-13 17:57
Citat från: agnetasch skrivet 2008-08-12 10:53
Jag minns en kokerska som absolut ville göra grönsakssoppa på detta vis. Den kallades av biträdena för "ceremonisoppan" ;D

Annars är det lätt att koka grönsakssoppa om man har en äggklocka:
Sätt den på 30 min o lägg i rötter; morot, selleri, p-nackor mm Vid 20 min läggs potatis i. Vid 10 min läggs blomkål o purjo i o har man ärtor läggs dom i när det är 5 min kvar. (Liten klick tub-pepparrot i utan att koka) Kan man kalla detta "nedräkningssoppa"?


Kanon! Tack! Grovleken på grejerna? Samma mått på rubbet?

Skrivet av Hasse
 - 2008-08-13 12:06
Aha! Då missförstod jag dig fullständigt. Jag fick för mig att du pratade om grön purjolök kontra vit blomkål, eller något liknande.   :D

Visst, ett par minuters koktid gäller för purjolökens vita del.
Skrivet av agnetasch
 - 2008-08-13 11:53
En bild säger mer än tusen ord.
Här ser du tydligt att det som är överst är grönt o grovt o det som är underst är vitt o mjällt. Var man lägger snittet hänger på kirurgens egen smak :D
Skrivet av Hasse
 - 2008-08-12 20:48
Det här med grönt, grovt och vitt, mjällt måste du utveckla! Kan du ge några exempel?
Skrivet av agnetasch
 - 2008-08-12 18:59
Citat från: Hasse skrivet 2008-08-12 16:15
Innebär det att jag kan titulera mig ceremonimästare?   :)

Du lagar väl soppan iförd frack?

Purjolöken kan jag vara lite tveksam till; grönt, grovt åker i tidigare än vitt, mjällt. Börjar låta som en ceremonisoppa..... :D
Skrivet av Hasse
 - 2008-08-12 16:15
Innebär det att jag kan titulera mig ceremonimästare?   :)

Purjolök låter jag inte koka så länge som tio minuter. Den vill jag ha al dente, så det räcker med ett par minuter om den är någorlunda fint skivad. Åtminstone enligt min smak.

Pepparrot låter spännande! Det ska jag prova. Annars brukar jag smaksätta grönsakssoppa med timjan.
Skrivet av agnetasch
 - 2008-08-12 10:53
Citat från: Hasse skrivet 2008-08-11 18:55Jag kokar ingredienserna var för sig

Jag minns en kokerska som absolut ville göra grönsakssoppa på detta vis. Den kallades av biträdena för "ceremonisoppan" ;D

Annars är det lätt att koka grönsakssoppa om man har en äggklocka:
Sätt den på 30 min o lägg i rötter; morot, selleri, p-nackor mm Vid 20 min läggs potatis i. Vid 10 min läggs blomkål o purjo i o har man ärtor läggs dom i när det är 5 min kvar. (Liten klick tub-pepparrot i utan att koka) Kan man kalla detta "nedräkningssoppa"?
Skrivet av Hasse
 - 2008-08-11 18:55
Hej Elka och välkommen tillbaka!

Min metod funkar inte om det ska gå undan, men jag har gott om tid när jag lagar mat.

Jag kokar ingredienserna var för sig, men i samma vatten/buljong. Känner efter med provsticka och fiskar upp grönsakerna med hålslev mellan omgångarna. Till sist är det bara att hälla alla färdigkokta grönsaker i buljongen, smaka av och servera.

Detta sätt är idiotsäkert men, som sagt, tidskrävande.
Skrivet av Kari
 - 2008-08-11 17:52
Jo, provsticka förståss.. Slarvig fråga från mig, ponera följande:
Grönsakssoppa där alla möljiga grejer ska bli klara samtidigt.. Hur länge, i vilken ordning ska man lägga i? :-[
Skrivet av Andreas
 - 2008-07-31 11:28
Provsticka är bra. Fast jag brukar helt sonika smaka på dem.

Vore det möjligt att på något sätt mäta sig till hur länge en viss grönsak behöver kokas? Vad är det egentligen som avgör koktiden, är det "hårdheten" som avgör eller kanske densiteten (volymvikten)?
Skrivet av Emma
 - 2008-07-01 10:39
Enklast är nog att känna med en sticka, som med potatis.
Skrivet av Kari
 - 2008-06-23 17:26
Om någon har en lathund..

När jag ska koka grönsaker så infinner sig alltid samma fråga, hur länge är lagom? Självklart är grovleken svaret fast baklänges ;)

Jag tänker på:

Morot
Rotselleri
Kålrot
och alla dom andra som nu finns ;)

Annonser

Powered by EzPortal