Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av Kari
 - 2007-11-23 11:05
Enligt folket på västkusten ska man äta makrillen färsk.. Inom en timme efter fisket. Såg det på KBV på femman igår.

Är detta sant?  ??? Har vi någon västkustare som kan..?
Skrivet av agnetasch
 - 2007-11-23 10:27
Urban: Jag köper makrillfileér, inga ben där.
Skrivet av roffekock
 - 2007-11-22 22:31
Makrill färsk svensk finns att köpa nu i alla fall i södra sverige.Även om den nu inte är som fet som på hösten så är den OK. Makrillen behöver inte saltas utan läggs in som vanlig inlaggd sill. Samma sak kan man göra med tex. lax. Jag pratar om vanlig löksill med 1,2,3 Lag. Ni som inte testat gör det, utmärkt på julbordet. :D
Skrivet av Urban
 - 2007-11-22 21:49
Man skulle väl kunna salta in några makrillar och testa lägga in i en traditionell löksillinläggning. Fast det får kanske bli till sommarn då om den inte går att få tag på i vinter.
Tror att det kan bli ganska så bra eftersom makrillen är så fast i köttet. Vad tror ni?. Nu var det väääldigt länge sedan jag åt makrill så jag kommer inte ihåg hur mycket ben det är i den, eller hur dom ligger.
Är den lätt att bena Agnetash?.
Skrivet av roffekock
 - 2007-11-22 19:05
Du tänka bra ;)
Skrivet av agnetasch
 - 2007-11-22 11:32
Fast sill o sill...När jag pratar om inlagd sill i makrillsammanhang menar jag inlagd strömming. Vid inlagd sill utgår man väl från salt sill, men strömmingen är rå (som makrillen) o får behandlas därefter. Man kanske skulle prova att göra till jul. Har inte sett om det finns någon makrill i fiskbutikerna nu, är den ätbar så här års?
Skrivet av roffekock
 - 2007-11-21 21:04
Kan användas på samma sätt som sillinläggningar.
Skrivet av Urban
 - 2007-11-21 20:14
Går makrill att använda istället för sill vid inläggningar?.
Skrivet av roffekock
 - 2007-08-21 13:12
Rätt. Kanske inte så vanligt utanför krogdörren men väl så gott till nästan all sorts fisk.
Du skär ung 2 cm långa bitar du kan även ta med dom små kvistarna lågger dom i en skål och gör en marinad på olja,citronolja,råsocker,vitvinsvinäger. Mänderna får du laborera med själv. Vänd ner dillen i marinaden låt marinera 1 min lägges på fisken.
Skrivet av agnetasch
 - 2007-08-21 12:25
Marinerad färsk dill??
Skrivet av roffekock
 - 2007-08-21 11:12
Halstrad gravad makrillfilé är en riktig höjdare. Snabbgravas max 2 tim. Socker,salt 50/50 grovskuren dill,generöst med grovkrossad vitpeppar lägges i lätt press tex en skärbräda.Grillas i torr panna helt kort tid potatis ,gravlaxsås och marinerad färsk dill.och liten snaps till.
Skrivet av Urban
 - 2007-05-12 20:55
Makrill verkar vara en riktig allround fisk.. Synd att man sällan ser färsk makrill här i V-Botten.
Skrivet av agnetasch
 - 2007-05-12 09:08
Åh,himmel så gott!På knäckebröd.Eller med dillströsslad färskpotatis krönt med smörklick. :P
Makrill är en okänd storhet.Man kan göra mer av den än vad man tror.När jag jobbade på regemente på 70-talet serverade vi som frukostmat Abbas inlagda makrill.Den var inlagd precis som sill o var URGOD.Jag såg den aldrig i affärerna så den tillverkades nog bara för storkök(precis som fiskbullar i pepparrotssås :o)En vacker dag ska jag ta mitt bra-iga recept på inlagd sill o prova med makrill.
Skrivet av Jörgen
 - 2007-05-11 21:04
Hej Agnetasch.
En gång blev jag bjuden på stekta inlagda makrillfiléer. Dom var inlagda i en ättikslag precis som man kan göra med stekta strömmingar. Det var jättemumsigt och rekommenderar dig att prova samma sak om du har några Makrillar över.
Skrivet av agnetasch
 - 2007-05-05 09:05
NEJ,det var inget vidare med gravad + varmrökt makrill.Det blev alldeles för salt trots att vi utgick från filéer som i gravat tillstånd var perfekta i saltningen.Kanske,kanske det går bättre om man använder metoden dubbelt socker mot salt.Ska prova den men inte riktigt än,mannen tyckte det räckte med makrill på ett tag.Men dill var gott,det ska man använda.
En liten kulinarisk upptäckt i alla fall;sockret från gravningen "karamelliserades" på makrillens yta vid rökningen,det var så pass gott att vi i fortsättningen ska sockra lite på fiskfiléer som ska rökas.Man kanske t.o.m kan tillverka någon slags "dillsocker".Där ser man,inget ont som inte har något gott med sig.

Annonser

Powered by EzPortal