Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Messages - DRutström

1
Biltema, Jula och andra inrättningar brukar sälja ungefär samma typ av bryne. Det är oftast ett kiselkarbid i grovlekar kringom 110-200 grit (grovt-som-tusan), mer exakt tillverkning än så är det inte och ett tämligen värdelöst verktyg om du vill ha vass kniv. Duger till att grada av saker, inte mycket mer.

Ibland kan det också vara ett bryne av aluminiumoxid, brukar då sträcka sig upp till cirka 600 grit, fortfarande väldigt grovt. Går att få skärpa på knivar, men ingen egg man kan spegla sig i.

Båda typerna av brynen i de grovlekar som säljs är inte bara dåliga att vässa köksknivar med ur ren skärpesynvinkel, dom avverkar också rätt mycket material från kniven vilket kan vara lite tråkigt.
2
JanneG, jag tycker precis som du, att dom är helt outstanding! Har 6-7 stycken Force Blue och 2 stycken Carbon Plus. Används mycket flitigt! Har konstant funderingar på att utöka samlingen så man får några nya objekt att börja steka in nu när alla börjar ha fin patina och släppegenskaper.

Carbon Plus är rent egenskapsmässigt överlägsen Blåstålspannorna tycker jag, slår sig inte och har bra värmespridning, däremot tycker jag att det är svårare att få upp samma svarta patina i dem, samt att dom är jäkligt mycket tyngre att arbeta med. Inget man står och kastar sig igenom en wokinspirerad matsejour med :-)
3
Möjligen fel fortsättning på tråden, men finns det någon som sett någon non-stick-panna i samma stuk som deBuyer Force Blue som dessutom fungerar på induktion?

Alltså precis samma utformning, skålning och handtag? Hur tusan jag än letar går jag bet. Hittar vissa modeller som är snarlika, men jag vill verkligen ha Lyonaissehandtag!
4
Hej,

Jag tycker Anthony Bourdains "Les Halles Cookbook" ger en rätt bra början för franska bistro/brasserie-rätter.



/David
5
Hej,

Mina Force Blue är efter rätt mycket matlagning rätt snea i botten, men det verkar inte påverka funktionen nämnvärt. Och som det sagts tidigare är Force Blue och Lyonaisse-serien mer lämpade för matlagning över öppen låga.

Mina Carbone Plus är fortfarande totalt tvärsläta i botten trots en hel del hög värme och det känns som att det är lite svårare att bygga upp en bra patina på Carbone Plus jämfört med Force Blue, men det kan väl ha att göra med att man använder dem till lite olika saker.

Nu verkar det dock ha exploderat med De Buyer i Sverige, Culina och Bagaren & Kocken verkar kränga dem också.

/David
6
Mig veterligen finns det ingen butik i sverige som säljer dessa pannor. Jag har letat som en dåre, men utan större framgång. Tror att HW Larsen i danmark kränger Bourgeats motsvarande pannor. Men allra enklast är att plocka dem från England. Blir både enkelt och tämligen billigt.

Måste få inflika med en fråga också. Någon som vet av några non-stick-pannor med samma "estetiska" form som de Buyer eller Bourgeat som dessutom fungerar på induktion? Det verkar vara en ekvation som ingen lyckats lösa ännu, eller så har jag bara inte hittat det.

Mvh
David
7
Hoj!

Nu har jag kört med mina pannor rätt länge och jag är fortfarande mycket nöjd! Mest nöjd är jag med Force Blue, mest på grund av att dom är smidigare än Carbone Plus som då är tjockare.

Lyonaissepannorna är tunnare som redan skrivet, sen har dom inte nitade handtag utan punktsvetsade, alltså inte lika hållbara rent fysiskt. Har hört att dom kan slå sig lite vid oaktsamhet.

Vad som skiljer stekegenskaper mot gjutjärn är inget jag kan svara på, jag märker ingen direkt skillnad. Däremot är själva utformningen helt annorlunda, vilket jag gillar.

Personligen tycker jag att deBuyerpannorna är behagligare att arbeta med än med exempelvis skeppshults gjutjärnspanna, men om resultatet skiljer på grund av pannan är jag högst tveksam till. Det är väl bara två olika vägar att uppnå i princip samma resultat.

Eller ja, bacon blir helt galet suveränt i plåtpannorna. Har dock inte kommit på varför, men jag får inte alls samma resultat i någon annan panna, varesig gjutjärn eller nonstick. Och ska du steka plättar så är crêpepannorna guld!

Sen blir dom bara snyggare med tiden, några har nästan börjat bli alldelens svarta nu, vilket verkar vara det man strävar efter. Skönt att slippa oroa sig för att använda plåtstekspade och dylikt också.

Så slutsatsen är väl att det känns mer som en nonstickpanna än en gjutjärnspanna, men har gjutjärnspannans egenskaper och vikt. Fördelar? Nackdelar? Mja, smaksak.


/David
8
Hej!

Så vitt jag förstår det hela så har Menigo tappat en hel del sedan de var ICA Meny. ICAs inköpsorganisation på Frukt & Grönt är väldigt kompetent, däremot så förefaller det sig så att den riktar sig i det närmsta enbart till produkter tänkta att hamna hos en slutkonsument och inte på en restaurang.

Själv skulle jag välja att ha två samarbetspartners när det gäller just färskvaror som frukt och grönt, en stor grossist enbart sysslar med sånt, Everfresh (hette Lime tidigare) har jag enormt god erfernhet av, dom har ett bra sortiment, förmåga att lösa problem samt att man kan prata med någon på telefon. Beställer man av ICA/Menigo så gör man det, så vitt jag vet endast via Internet och måste man prata med någon så får man prata med någon pappersvändare på vid ett skrivbord som för det första inte besitter någon varukunskap och inte heller möjlighet att rusa ut på lagret och faktiskt fysiskt titta vilken kulör bananerna har.

Därtill skulle jag försöka få kontakt med någon lokal nasare som kan på kort varsel dyka upp med exempelvis en låda tomater, gurka eller vad det nu må vara. Det brukar vara aningen, om inte mycket dyrare, men det kan vara värt det om man sitter på pottkanten.

Måste tillägga att jag inte har så djup erfarenhet av vad gällande samspel mellan restaurang och grossist, däremot har jag jobbat mycket med frukt & grönt och grossiter.


/david
9
Haj,

I många fall använder butikerna enbart Santa Marias grillkrydda, och det till precis allt dom slänger in i grillen. Rätt tragiskt, men jag måste hålla med om att butiksgrillad kyckling allt som oftast är rätt suverän. Men det kan nog också bero på att dom har särskilda ugnar avsett just för att enbart grilla kycklingar. Självrengörande och hela baletten!

Och ett tips på kycklingmarinad om man ska grilla kyckling (på kolgrill i detta fall, och då bör man helst stycka den så man har lite kontroll på grilltiden) Inga exakta mängder, jag brukar köra lite på känn, men på ett ungefär:

0,1-0,2dl Soja (gärna någon som inte har fullt lika mycket sälta som Mrs Chengs)
0,2-0,3dl Saft från riven ingefära
Saft från en halv lime eller motsvarande mängd citron, själv föredrar jag citron
0,5dl Olja (raps, jordnöt eller solros)
Vitlök om man så önskar
Peppar, några vred på kvarnen
10
Hej,

Nu kanske jag är ute och cyklar eller tänker fel, men själv skulle jag först se till pannornas funktion och form. Sen är det nästan ett "måste" i köket med pannor och kastruller med stål/järn-handtag så man kan slänga in dom i ugnen eller slippa, som du säger, att det luktar illa.

Därefter skulle jag lösa problemet med varma handtag med denna typ av mackapär:
http://www.auravita.com/PopUpImagesV3.aspx?HealtheCode=GBRT10715&ImageID=0


Googla på "pan handle cover" så finns det massa olika, snygga och fula, dyra och billiga etc.

Ett tips i alla fall! För har du en panna vars handtag blir varmt av lågan, då krävs det ganska exklusiva material för att bibehålla en låg temp.
11
När det gäller grönsaker kan det in många fall vara precis samma innehåll i exempelvis en påse ekologiska morötter och i en påse icke eko. Inte för att lura någon konsument men för att oftast har producenterna rätt rejäla odlingar och än så länge så säljs det mer icke-eko än eko och då väljer dom att packa delar av produktionen i "vanliga" påsar, trots att det är ekologiskt odlat för att "få iväg dom".

Själv ser jag inget fel i det, skulle inte känna mig blåst om jag köpte vanliga morötter och det framgick att det var ekologiska egentligen, däremot om det vore omvänt kanske man skulle bli missnöjd.
12
En anledning till att COOPs butiker ofta kan vara lite "risiga" kan vara att butikerna inte har någon ägare på plats. Han som är högsta hönset på bygget är en anställd butikschef och har egentligen inget djupare intresse än att behålla sitt jobb, han får sin månadslön och är allt för ofta nöjd med det.

En ICA butik ägs av handlaren, alltså högsta hönset på bygget. Det är hans butik, det är hans hyllor, det är hans varor. ICA har allifrån 1-9% av aktierna och har särskilda avtal. Men det ligger i handlarens intresse att driva butiken framgångsrikt, för då blir han rik. Ibland rik som ett troll, och då kan man förstå att dom gärna och ofta väljer att satsa lite mer på sina butiker eftersom det lönar sig i slutändan.
13
Hej,

Stekegenskaperna är mycket bra i båda två, visserligen känns det som att Carbone Plus är lite mer lämpad om man ska steka lite större köttstycken eftersom den inte blir lika lätt kall p.g.a. det tjockare godset. Egentligen är det väl två helt olika pannor, om jag skulle rannsaka mig själv så skulle jag inte köpa Carbone Plus igen, men jag skulle nog ändå gärna behålla de jag redan köpt :-)

Force Blue är mer "kastvänliga" både till vikt och form, lätt att kasta runt maten och fräsa av grejer, Carbone Plus använder man nog mer som en "vanlig" gjutjärnsstekpanna.

En sak man får ha i åtanke är att Force Blue kallnar fort om man slänger i mycket kall mat på samma gång, visserligen blir dom varm igen j*vligt fort. Problemet verkar vara störst på vanlig "elspis/spishäll", man märker inte av det så mycket på induktion eller gas.

När jag shoppade lös så köpte jag även en crêpepanna och en blinipanna. Force Blue crêpepanna kan starkt rekomenderas, jättetunn, låga kanter, gör fantastiska "plättar" samt att den är smidig även till omeletter och annat man kan behöva komma åt att skicka under en stekspade för att att vända runt. Kostar ju dessutom bara runt £8.

Deras Affinity-serie är ruskigt trevlig, om man ska ha traktörpanna. Däremot tycker jag att dom är lite dyr, inte för att jag är ett dugg emot dyra köksprylar, snarare tvärt om.  ;D

Innermått (mätt från undersidan så det kan vara +0,5mm):
24cm Force Blue = 17cm stekyta
26cm Force Blue = 19cm stekyta
28cm Carbone Plus = 21cm stekyta
14
magkar80: Jag fick leta som en galning innan jag hittade något ställe som kunde sälja dessa pannor. Försökte först på decuisine.co.uk, men efter lite efterforskningar visade det sig vara ett skurkföretag, ja, det fick jag ju även erfara. Fick inte hela beställningen, men pengarna tog dom.

Därefter la jag in en beställning på kings & queens och det kan jag varmt rekomendera. Visserligen, dyr frakt som du säger, men sanslöst bra service. Mailuppdatering om vad dom håller på med helatiden, snabb frakt fram till dörren.

Jag köpte också Force Blue 24 och 26 och carbone plus 28. Diametern är mätt allra högst upp, så stekytan är inte 24,26 eller 28cm bara så du vet. Carbone plus är rätt tunga pjäser, lättare än gjutjärn men ändå rätt tunga, inget man står och kastar med. Köper jag fler så kommer det bli ur Force Blue serien, definitivt. Se bara till att du inte köper från Lyonnaise-serien, dom är tunnare än FB och har inte nitade handtag.

Dessutom är skillnaden på 24 och 26 rätt försumbar. Hade jag gjort allt från början hade jag nog tagit 2x26 och 2x28cm istället :-)

Men vilken modell du än väljer så kommer du bli nöjd, köprekomendationen är stark!

/David
15
Citat från: Krista skrivet 2010-05-05 09:55
Eller kanske färg? Har för mig att färdigköpt blev rätt ljus (även i friterat tillstånd) och det ser ju aptitligare ut med ljusbrunt.


Det är fullt möjligt! Har inte testat köpesvarianten så jag har inte riktigt någon referens, men med det där receptet så blir det precis sådär gyllenbrunt som på lokala kina-schaket :-)
16
Undrar om inte kolsyran i ölen har något med saken att göra också, så egentligen borde det ju fungera med kolsyrat vatten också, men då kanske man går miste om någon smak?
17
Hej,

Precis som hasse säger så bevaras både närings- och smakämnen men även färgämnen. Exempelvis broccoli som lätt blir rätt sunkig om man kokar den i vatten, men ångar du den så bibehåller den sin gröna lyster.

Jag brukar ångkoka rätt ofta frysta grönsaker som broccoli, blomkål, sparris etc, inte för att jag egentligen bryr mig om näringsämnena särskilt mycket, men jag tycker det går lätt, relativt snabbt, blir gott och snyggt. Kör med en liknande uppsättning som på Hasses bild.
18
Jag brukar köra med följande:


  • 225g vetemjöl

  • 285ml ljust öl (!)

  • 3 rågade teskedar bakpulver



Vispa ihop, doppa det som ska fritteras och ned i kastrullen/fritösen tills det är gyllenbrunt (typ 3-4 minuter vid 190ºC). Inte så galet exakt med ölmängden, men i den regionen i alla fall. Gör ju inget om det blir över en munfull eller så.  ;D

Tilläggas bör att med denna smet blir det KRISPIGT, precis som på restaurang. Har aldrig slagit fel!
19
Citat från: crille skrivet 2010-02-08 22:42
Men va f-n, nu har jag precis slipat ner den med stålull/svinto, haha! Nu är den nog förstörd :( verkar det som iallafall. Jag trodde det skulle hjälpa men nu börjar den rosta direkt när man värmer på pannan med fukt i.


Sakta i backarna! Rost är ingen fara i en gjutjärnspanna! Men om du ska göra "rätt" så gå över den med stålull och varmvatten igen, så du får bort rosten, torka hjälpligt med papper, värm upp den direkt, tom, utan någonting i, så den torkar.

Därefter fettar/oljar du in den ordentligt. Därefter finns det lite olika metoder, jag föredrar att olja in den med exempelvis rapsolja, sen in i ugnen på 175 grader i en timme, slå av ugnen och låt svalna där inne. Repetera 1-2 gånger till. Nu har du en början till gjutjärns-"nonstick".

Här kan du titta hur dom "restaurerar" en rostig gjutjärnspanna: http://www.youtube.com/watch?v=h5sE7reKnQY
20
Samma snubbar som tidigare länkats till har ju en egen YouTubekanal som är fenomenal http://www.youtube.com/user/BarbecueWeb

Det är inte direkt haute cuisine, men man blir helt galet sugen och inspirerad till att fräsa igång webern!

Annonser

Powered by EzPortal