Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av smakakarin
 - 2009-03-14 00:48
Den är ju sååå god! Och den kan som sagt varieras i det oändliga! Värt ett försök? :)

Citat från: Krista skrivet 2009-03-13 10:43
Nu blir det lite OT här, men men där skogssvamppannan tycker jag är rätt god (jag gjord en så god grej häromveckan: hittade spännande fryst svampmix i frysdisken på ica, en blandning av nån sopp och asiatiska svampar var det, stekte på det och blandade med skogssvamppanna).

Fast jag har för mig att nån sylt var huvudingrediensen i skogssvamppannans smakpasta (?). Jo lingonpuré var det. Och så 12,5% torkad svamp. Kostar 16.90 kr i min affär men ibland 22-23 kr på andra ställen.

Man kan säkert ha i kyckling också om man vill ha svampgrytan mer matigt (...fular in mitt svampinlägg på onT-spår igen...) ;D
Skrivet av Krista
 - 2009-03-13 10:43
Nu blir det lite OT här, men men där skogssvamppannan tycker jag är rätt god (jag gjord en så god grej häromveckan: hittade spännande fryst svampmix i frysdisken på ica, en blandning av nån sopp och asiatiska svampar var det, stekte på det och blandade med skogssvamppanna).

Fast jag har för mig att nån sylt var huvudingrediensen i skogssvamppannans smakpasta (?). Jo lingonpuré var det. Och så 12,5% torkad svamp. Kostar 16.90 kr i min affär men ibland 22-23 kr på andra ställen.

Man kan säkert ha i kyckling också om man vill ha svampgrytan mer matigt (...fular in mitt svampinlägg på onT-spår igen...) ;D
Skrivet av smakakarin
 - 2009-03-12 17:40
Andreas: Ja här är det ju en prioriteringsfråga, givetvis! Har man tiden, orken och vill hålla nere kostnaderna så är det säkerligen bättre att fixa den från grunden. Min poäng var mest att det finns (peppar peppar) bra halfabrikat att använda som är riktigt goda! Jag är annars rätt skeptisk till sådant och gör helt min mat från grunden  :D
Skrivet av Andreas
 - 2009-03-12 13:39
Sofia: Precis, det var inget försök att svara på din fråga utan bara rent allmänt något som jag tyckte passade i en tråd med rubriken "Smarrig kycklinggryta efterfrågas".

Karin: Enkelt är bra! Fast för vissa är det ibland en kostnadsfråga, vad kostar en burk Arla Skogssvampspanna, hur mycket dyrare blir det att använda den jämfört med att istället köpa matlagingsgrädden den innehåller, torkad svamp och lite kryddor?
Skrivet av smakakarin
 - 2009-03-12 01:00
Om jag var du skulle jag testa denna!!!

Skogssvampspanna med grönsaker
http://smakakarin.blogspot.com/2009/02/skogssvampspanna-med-wokgronsaker.html

Den här är enkel (antagligen för enkel) men vansinnigt god och rätt nyttig. Dessutm märks det inte att den är verken god eller enkel, men den är GRYM! Tro mig... Ge den en chans. Lycka till!!!

Kram Karin
Skrivet av Sofia
 - 2009-03-11 19:50
Visst låter skolklassens gryta supergod, men det är inte den (soppan) jag är ute efter. (Eller det kanske bara var ett förslag på kycklinggryta?)
Skrivet av Andreas
 - 2009-03-11 18:13
"Fjärdeklassarna Emma Andersson, Kalle Kjellman och Mathias Byskog från Rosentorpsskolan i Vellinge segrade i Barnens Egen Matskola 2009 och tävlingen Pippi på gryta som avgjordes på Operakällaren i Stockholm idag."

Kyckling a la curry

Av Rosentorps skola, 4, Vellinge
Tävlande elever: Mathias Byskog, Kalle Kjellman, Emma Andersson
Lärare: Lina Hansson

4 kycklingfiléer
1 vitlök
2 lökar
1 matsked röd curry
3 deciliter kokosmjölk
1 hönsbuljongtärning
½ matsked soya
1 paprika
2 morötter
Salt och peppar
1 matsked sweet chili
1 matsked farinsocker

Tillbehör
1 zuccini
1 liten burk vattenkastanjer

Bryn kycklingfiléerna och lägg i en gryta. Bryn vitlöken, löken och röd curry i lite vatten. Lägg i grytan. Häll i kokosmjölken, hönsbuljongen, soyan, paprikan och morötterna i grytan. Krydda med salt, peppar, sweet chilisås och soya.

http://www.newsdesk.se/pressroom/matskola/pressrelease/view/vellingeelever-lagade-sveriges-godaste-kycklinggryta-278875
Skrivet av Sofia
 - 2009-03-11 16:27
Recepten jag fick upp liknade inte den soppan jag tänker på. Det var en ganska enkel soppa, kyckling och champinjoner var de enda "stora" ingredienserna.
Skrivet av dePaul
 - 2009-03-11 11:08
Citat från: Sofia skrivet 2009-03-10 20:13
Hmm, jag gjorde ett försök, men tyckte inte det blev riktigt rätt...  ???
På vilket sätt var det fel?

~Paul~
Skrivet av Filippa
 - 2009-03-11 09:02
Annars har Anne en kanelkycklinggryta på sin blogg http://annesmat.blogspot.com/2009/03/lindas-kanelkyckling.html som låter himla spännande !
Skrivet av Sofia
 - 2009-03-10 20:13
Hmm, jag gjorde ett försök, men tyckte inte det blev riktigt rätt...  ???
Skrivet av dePaul
 - 2009-03-10 18:36
Med tanke på ingrediensvalet så handlar det om en "standard" thai-soppa som heter "Thai Red Curry Soup".

Om du googlar på detta recept så får du fram en hel del träffar ;).

~Paul~
Skrivet av Sofia
 - 2009-03-10 16:05
Wow! Jag verkar ha fått en kyckling-expert på tråden! Det var många recept som såg goda ut där...

Ett sopp-förslag fick mig också att tänka på en jättegod soppa jag åt på ett lära-känna-varandra-läger första dagarna på min utbildning. Vi var indelade i grupper om 8 och turades om att laga mat. Jag var med och lagade en soppa med kyckling, champinjoner, röd curry, kokosmjölk, citrongräs och färsk koriander (och säkert fler ingredienser). Vi hade dock en "köksmästare" som höll i det hela, medan vi mest gjorde som vi blev tillsagda. Jag fick skära en massa champinjoner... Därför har jag inte koll på receptet, men skulle väldigt gärna vilja veta om det är någon annan som känner igen ingredienserna och har ett recept?

Skrivet av dePaul
 - 2009-03-10 11:05
Currykyckling (4 portioner)

Ingredienser:
• 2 kycklingbröstbitar av normal storlek skurna i små kuber
• 2 finhackade vitlöksklyftor
• 1 msk finhackad färsk ingefära
• 3 msk Madrascurry
• 1 lättvispad äggvita
• 2 msk sojasås
• 1 msk Maizena
• salt
• vitpeppar
• 2 tsk socker
• olja till stekning (egentligen är ister bäst)
• 1 dl vatten
• 2 msk torrt vitt vin
• 1 medelstor lök (skuren i bitar)
• 3 msk små gröna ärtor
• ev. ananasbitar

Arbetsgång:
Marinera kycklingen i en blandning av 1 msk curry, äggvita, peppar och salt i ca 30-60 minuter i en tättslutande plastpåse eller burk.

Blanda ihop vatten, vin, socker, soja, Maizena och resten av curryn.

Så till själva tillagningen. Hetta upp en teflonpanna eller wok på mellanvärme. Tillätt oljan och löken. Stek den så att den blir gyllenbrun. Ta därefter ut löken och släng den. Öka värmen i pannan. Lägg nu i vitlök, ingefära och kyckling och fräs under ständig omröring i ca 2 minuter. Ta ut alltsammans och ställ åt sidan.

Häll nu i lagen och ärtorna samt rör under tiden som såsen tjocknar. Lägg tillbaks kycklingblandningen, rör om och servera.

Den här rätten kan med fördel serveras med ris, nudlar eller t o m potatis! Man kan eventuellt blanda i ananas om man gillar den lite söta brytningen.
----------------------------------------------------------------------
Thaisoppa med kyckling (4 portioner)

Ingredienser:
• 2 kycklingbröstfiléer i kuber (1,5 x 1,5 cm stora)
• 1 burk kokosmjölk
• 1.5 tsk grön currypasta
• 350 g hackad Pak-Choikål
• 1 pkt nudlar
• 1 kycklingbuljongtärning
• 0.5 l vatten
• 1 lime
• 1 tumstor bit färsk ingefära

Arbetsgång:
Marinera kycklingfiléerna i ca en halvtimme i en blandning av MSG(natriumglutamat) och lite salt. Stek dem i olja tills de är genomvita.

Koka upp vattnet och smula i buljongen. Riv ner ingefäran. Blanda i currypastan, samt kläm ut saft ur en limefrukt och låt sjuda ett tag. Tillsätt kokosmjölken och låt sjuda upp.

Lägg i valfri mängd nudlar och låt dem bli mjuka. Avslutningsvis vänder du i Pak-Choikålen och serverar genast.
-------------------------------------------------------------------------
Thailändsk currykyckling (4 portioner)

Ingredienser:
- 400 g kycklingfilé
- 1 gul lök
- 200 g champinjoner
- ½ msk röd currypasta
- smör att steka i
- 2 dl vatten
- 1 hönsbuljongtärning
- ½-1 dl matlagningsgrädde
- 2 dl mjölk
- salt
- malen svartpeppar

Arbetsgång:
1. Strimla kycklingköttet, hacka lök, och skiva champinjonerna. Fräs detta i smör tillsammans med currypastan.

2. Smula över buljongtärningen och häll på vattnet och låt koka upp.

3. Tillsätt mjölk och grädde och låt koka några minuter.

4. Smaka av med salt, svartpeppar, och currypasta.

5. Strö över lite idealmjöl till önskad tjocklek på såsen och låt koka 1 minut.

Servera med kokt ris.
--------------------------------------------------------------------------
Glaserad kyckling med grönsaker (4 portioner)

Ingredienser:
• 2 medelstora bröstfiléer av kyckling
• 1 grön paprika
• 1 röd paprika
• 1 bit färsk ingefärsrot (ungefär som en tumme)
• 2 vitlöksklyftor
• 1 tsk färskmalen vitpeppar
• 1 liten purjolök (egentligen 2 vårlökar, men purjon går lika bra)
• ½ dl ljus, japansk soja (Kikkoman)
• 1 uppvispad äggvita
• 1 msk Maizena
• 2 msk Hoisinsås (finns att köpa på t ex ICA)
• 1 dl halvtorr/torr sherry, t ex Amontilado
• 3 dl vatten
• Jordnötsolja efter behov (går också bra med raps/majsolja). Inte olivolja!!!)
• 1 liten burk skivade bambuskott (helst färska men de finns oftast inte att köpa)
• 1 liten burk skivade champinjoner
• 1 liten burk vattenkastanjer
• 1 näve torkad blötlagd kinesisk svamp, (Judasöron heter de). Kan utelämnas)

Arbetsgång:
Skär kycklingfiléerna i små kuber på ca 1.5 cm. Blanda ihop kuberna med äggvitan, 1 msk soja, 1 msk sherry, 3 tsk Maizena och 1 tsk vitpeppar. Låt stå i kylskåp i minst 20 minuter.

Under tiden finhackas ingefäran, vitlöken och den vita nedre delen på purjon. Det här är den s.k. stekgrunden som i stort sett alltid förekommer i samband med kinamat.

Fortsätt med att dela paprikorna, bambuskotten, kastanjerna och champinjonerna i lika stora delar på ca 1.5 x 1,5 cm. Poängen är att alla delar inklusive kycklingen skall vara exakt lika stora!

Vidare delar man även den gröna delen av purjon i samma storlek, 1,5 cm.

Hetta upp en stor stekpanna tills den ryker. Skvätt i ca 1 dl olja och vänta tills även den är varm. Lägg därefter i stekgrunden och kycklingkuberna. Stek under konstant rörelse i ca 1,5 minut. Ta upp allt och lägg det i en glasskål modell större.

Skvätt i lite olja igen och lägg i alla grönsakerna förutom den gröna delen av purjon. Fräs under omrörning i ca 2 minuter och ta upp det igen, samt lägg över kycklingen i skålen.

Skvätt återigen i lite olja och häll i Hoisinsåsen. Låt fräsa i ca 15 sekunder och därefter häller du tillbaka kycklingen och grönsakerna som finns i skålen in i stekpannan igen. Rör om ordentligt och häll på ca en halv deciliter soja och 4 dl vatten blandat med 1,5 msk Maizena (stärkelse, inte mjöl!).

Sjud upp igen tills såsen tjocknar och lägg i den gröna delen av purjon. Rör om igen och stjälp ut alltsammans på ett avlångt serveringsfat. Därmed är maten färdig.

Servera med ris, gärna Basmati eller Jasmin eller kinesiska nudlar.

Den här rätten ser väldigt komplicerad ut men det är den inte. Det jobbiga består i att skära allt i lika stora bitar. Själva tiden vid spisen är däremot inte längre än kanske 7 minuter.
-------------------------------------------------------------------------
Kyckling (På lökbädd, 4 p)

Ingredienser:
• 1 kyckling i bitar (inte alltför små!)
• 4-5 stora gula lökar (i tunna ringar)
• 1,5 dl mörk öl
• rött paprikapulver
• salt
• peppar
• matolja
• vatten

Arbetsgång:
Sätt ugnen på 175 grader.

Ta fram en ugnfast form med lock och smörj insidan med matolja. Täck nu botten av formen med lök (salta löken lätt). Salta, peppra och beströ kycklingbitarna med det röda paprikapulvret samt placera den på löken.

Häll i ölen och grädda med lock över i ca 35 minuter. Ta därefter av locket och grädda i 10 minuter till. Skvätt i lite mer vatten om grytan börjar bli torr.

Servera tillsammans med Gnocchi.
----------------------------------------------------------------------------
Kyckling (Pikant, 4 p)

Ingredienser:
• 1 kyckling i mindre bitar
• 1-2 pressade vitlöksklyftor
• smör
• 1 dl finhackad lök
• ½ dl vatten
• 1 msk Worcestersås
• 1 msk socker
• 1 msk ättika
• ½ tsk mald cayennepeppar (eller annan stark chilisort)
• sv peppar
• salt

Arbetsgång:
Sjud alla ingredienser utom kyckling, vitlök och smör i en kastrull i 10 minuter. Låt därefter svalna.

Smörj kycklingen med vitlöken och täck med den färdiga smeten/såsen. Stek kycklingen i smör i en stekgryta tills den är mör. Skvätt i lite vatten om grytan skulle börja bli torr. Obs, den här rätten blir godast om man lagar den i en lergryta.

Servera tillsammans med ris eller cous-cous.
--------------------------------------------------------------------------
Kyckling som vilt (4 p)

Ingredienser:
• 1 mindre kyckling
• 150 g rökt bacon
• 1,5 dl rödvin
• 3 lagerblad
• 8 enbärskulor
• 4 kryddpepparkorn
• 1 msk stött timjan (torkad)
• vatten
• salt
• peppar

Arbetsgång:
Sätt ugnen på 175 grader.

Strimla baconet och placera det i kaviteten. Salta, peppra samt beströ kycklingen med timjan.

Placera kycklingen i en ugnsform med lock över, lägg i resten av kryddorna runtom kycklingen och häll på vinet.

Kör nu i ca 50 minuter. Kontrollera med jämna mellanrum att det finns vätska kvar i formen. Skvätt i vatten om det börjar bli torrt.

Efter 50 minuter så tar man bort locket och kör i ca 10-15 minuter till så att fågeln får en fin yta.

Ta ut, låt vila och tranchera den sedan. Sila såsen och servera antingen separat eller genom att hälla den över kycklingen.

Servera tillsammans med kokt potatis och rödkål.
--------------------------------------------------------------------------
Kyckling Kung-pao (4 p)

Ingredienser:
• 400 g kycklingfilé skurna i tärningar på ca 1,5 cm
• 50 g jordnötter eller cashewnötter
• 3 msk matolja (neutral)
• 2 äggvitor (lättvispade)
• 1 msk kinesiskt risvin eller torr sherry (Amontilado)
• 1 msk ljus soja
• 3 tsk Maizena
• 2 chilipaprikor i små ringar
• 2 nypor socker
• salt
• eventuellt MSG (natriumglutamat)
• eventuellt 1 msk sås på gula kinesiska bönor (den japanska Misopastan är ett alternativ)

Arbetsgång:
Blanda kycklingen med salt, Maizena och äggvitor. Låt vila i kyl i ca 30 m.

Blanda under tiden ihop "sås" i form av soja, sherry, socker och ev MSG samt sås på gula bönor.

Hetta upp olja i en stekpanna eller wok på näst högsta värme. Lägg i kycklingen och stek den under omröring i ca 1,5 m.

Addera chili, nötter och häll på "såsen". Rör om och låt tjockna. Obs, det blir inte speciellt mycket sås i den här rätten. Den skall vara ganska torr.

Servera med ris eller risnudlar.
--------------------------------------------------------------------------
Stekta kycklingtärningar (2 p)

Ingredienser:
• 225 g kycklingbröst
• 1½ tsk salt
• 1 äggvita, lättvispad
• 1½ msk Maizena
• 2 salladslökar eller en bit mindre purjolök
• 1 liten grön paprika
• 1 liten röd paprika
• 3 msk buljong
• 1 msk risvin eller torr sherry (Amontilado)
• 1½ tsk sesamolja
• olja till stekning

Arbetsgång:
Skär kycklingköttet i kuber av en speltärnings storlek, blanda dem med lite salt, äggvitan och 1 msk Maizena i nu nämnd ordning (obs, det är mycket viktigt!).

Skär löken och paprikan i samma storlek som kycklingkuberna.

Fritera kycklingkuberna i olja över medelvärme under bara några sekunder, ta upp dem och låt dem droppa av.

Häll bort det meta av oljan, lämna kvar ungefär 1 msk i pannan. Lägg i lök och paprika, rör om och tillsätt buljong, vin resten av saltet och resten av Maizenan. Blanda om ordentligt och lägg ner kycklingtärningarna. Blanda igen, droppa över lite sesamolja och servera med ris.
--------------------------------------------------------------------------
Paprikakyckling (4 p)

Ingredienser:
- 1 medelstor kyckling
- ca 2 msk rött (sött) paprikapulver
- 1 gul lök
- 2 dl vispgrädde
- Salt och peppar
- Beurre manié (roux) eller annan typ av redning
- Vatten
- Olja till stekning (ej olivolja)

Arbetsgång:
Hetta upp olja i en stekgryta och sautera löken. Dela under tiden kycklingen i mindre bitar och salta/peppra dem samt pudra över paprikan. Lägg kycklingen i grytan tillsammans med löken och häll på vattnet så det precis täcker 2 cm av kycklingen.

Sjud nu grytan på låg värme i ca 40 - 50 minuter, eller tills kycklingen är mör. Häll därefter i grädden och en liten klick redning. Om såsen skulle visa sig vara för tjock så får man späda med mer vatten.

Garnera med citron och persilja. Servera med ris, potatismos, pasta eller knödel.

~Paul~
Skrivet av Krista
 - 2009-03-10 09:17
Jag lagade också Porterkyckling i helgen :) Jag kommer såå laga den igen, supergod!

Med en liten modifikation dock: jag tog mindre än 0,5 dl soja men det var nog lite för myckte det med. Det finns ju olika sojasorter; finns det nån som är starkare och svagare? Jag hade Mushroom Soy.

Sen hade jag inte enbär, det blev gott ändå (saknade inte viltsmaken). Portern provsmakade jag innan och den var god, så det blev nog 23 cl porter i grytan istället för 33.. :)

Den här tråden är ju en kycklingguldgruva; speciellt banan- och jordnötskycklingen och örtkycklingen låter jättegoda :D

Annonser

Powered by EzPortal