Lufttorkad skinkstek

Startat av hansaberg, 2014-09-08 14:00

Föregående ämne - Nästa ämne

hansaberg

2014-09-08 14:00 Last Edit: 2014-09-08 14:05 by hansaberg
Koka önskad mängd vatten tillsätt 1,2 dl salt och 2 krm salpeter per liter vatten. Låt svalna. Lägg skinka i en burk eller bunke och slå på vattnet så det täcker skinka ordentligt och sätt på lock. Ställ i kylen i 4 dagar.



När 4 dagar gått ta upp skinkan och torka den rejält torr. Slå sedan in den i en handduk och knyt år hårt och häng den i ett fönster (ha gärna fönstret öppet)



När en vecka har passerat byt till en ny handduk och låt den hänga i en vecka till sedan är den klar att käka.





Om det skulle finnas lite mögel på är detta bara att skära bort. Skinkan förvara du bäst där den hängde.

Hasse

Tack för det, och välkommen till Matforum!

Hur mycket vägde skinkorna som du torkade?

hansaberg


hansaberg

Så här ser dom nu ut efter en vecka när jag byter handdukar


Mickan

Detta blir jag sugen på. Kanske skulle göra en liten. Jag är ju förtjust i lufttorkat och älskar fläskkött. Blir till att köpa en fin bit ekoskinka.
Video meliora proboque deteriora sequor

hansaberg

Ja gör det. men gör 2 på en gång, för dom går åt :)

agnetasch

Igår bytte jag handduk på min skinka, den såg fin ut. Nu är det bara en vecka kvar :)

Andreas

Citat från: hansaberg skrivet 2014-09-08 14:00
Skinkan förvara du bäst där den hängde.


Skall den alltså förvaras i rumstemperatur helt utan någon form av förpackning? Vad är det för hållbarhet på den då?
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

Nu har min skinkstek hängt två veckor så igår smakade jag på den.Den smakade....ingenting. Låter den hänga en vecka till i en ren handduk.

hansaberg

Smakade den inget? låter konstigt tycker jag.

agnetasch

Vad ska den smaka då? Salt? Mögel? What? ???

agnetasch

Nu, efter 3 veckors hängning börjar skinkan smaka lite. Vi gjorde bedömningen att den nog bör hänga minst 6 veckor för att utveckla maximal smak. Men den ser rätt hemsk ut; vit- grön- o svartmögel slåss om utrymmet på ytan. Vet inte om man ska torka den med ättika nu eller när den har hängt färdigt. Någon som vet?

Andreas

Vissa sorters mögel är ju rent ohälsosamma, vilka som då är det och vilka som inte är det. Jag hade försökt få bort det så snart som möjligt om jag inte var helt bombsäker på att det var ofarligt. För om det det bildas gift så blir det mer ju längre möglet sitter där.

Borde det inte spela rätt stor roll vilken tid på året man hänger sin skinka? Jag att tänker luftfuktigheten varierar rätt stort över året och luftfuktighet påverkar mögeltillväxten.
Den som inte frågar får inga svar.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal