Citat från: Krista skrivet 2009-01-15 22:05
Men tänk om polaren bjuder på middag och serverar dig stekt biff?
Citat från: Krista skrivet 2009-01-15 22:05Men det är ju självklart. Ungefär som om man näringsvärdesberäknar morötter så tar man inte selleri-värden.
Om du bara har en tillgång till en våg och en färdiglagad vara så är det viktigt att man tar värdet för livsmedlet i tillagad form
Citat från: Krista skrivet 2009-01-15 22:05Det används då man beräknar och presenterar energivärden, t ex på förpackade färdiga måltiderBingo! Där var ett användningsområde jag kan tycka är ok. Men det är ju i ett kommersiellt sammanhang; frågan är ju om man har någon nytta av det vid näringsvärdesberäkning av hemlagad mat?
Citat från: Krista skrivet 2009-01-15 22:05Det är väl ungefär här jag tycker lite annorlunda. Om jag köper/får 100 g stekt griskarré o vill veta energivärdet så antingen hittar jag det i en tabell. Typ:
Det hela handlar att det ska bli rätt om man har tillgång till ett visst livsmedel i en viss form och vill veta energin
Citat från: agnetasch skrivet 2009-01-15 18:02
Men dom kalorierna känner man väl till innan man börjar steka köttet? Är det då inte enklare att steka 100g lövbiff så får man i sig 110 kcal?
Citat från: agnetasch skrivet 2009-01-15 18:02Eller är det när man undrar om man kan ta en portion till som man får plocka fram vågen o mini-räknaren
VARFÖR är det så viktigt att ta hänsyn till "krympningseffekten" jag är väl intresserad av vilket energimängd jag får i mig, inte vilken vikt?
Citat från: agnetasch skrivet 2009-01-15 18:02Ursäkta mig för att jag är tjatig, men jag har i hela mitt yrkesverksamma liv inte använt mig av någon "krympningseffekt" Det verkar ju vara en väldig massa räknande o nu är jag naturligtvis väldigt nyfiken på i vilka praktiska sammanhang det har någon nytta
Citat från: Krista skrivet 2009-01-15 13:10
ha en viss mängd kcal kvar att "spendera" när det är middagsdags
Citat från: Krista skrivet 2009-01-15 13:10
Det är just för livsmedel som krymper märkbart vid tillagning, som t ex en kött- eller fiskbit, som det är viktigt att ta hänsyn till "krympningseffekten".
Citat från: agnetasch skrivet 2009-01-14 17:09
Här förstår jag helt enkelt inte hur du menar. Varför skulle man bry sig om det energilösa vattnet i en rå alt. tillagad maträtt?
T.ex har jag bestämt mig för att äta en tomat på 100 g. Den innehåller 83 kcal.
Om jag rostar den i ugnen o äter upp den får jag i mig 83 kcal. Om jag hackar den o kokar den i 3 dl vatten till en soppa får jag i mig 83 kcal.
Varför ska jag bry mig om vattenhalten?
Citat från: Krista skrivet 2009-01-14 15:07Här förstår jag helt enkelt inte hur du menar. Varför skulle man bry sig om det energilösa vattnet i en rå alt. tillagad maträtt?
Vill man vara riktigt petimeter får man komma ihåg att korrigera för eventuell vattenförlust