Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Messages - vilsjin

41
Ja det räcker. Du bör inte använda ett skärpstål på en Globalkniv om det inte är MYCKET finmönstrat (alt. keramiskt) och du vet precis hur du skall göra. Risken att skada eggen är för stor. Skärpstål används för att 'räta upp' eggen på knivar av mjukare stål.
42
Ok, lovar att leta.
44
Definitivt. Ville bara påpeka att det inte är samma sak. ;)
45
Bara för att de klarar magsyra betyder det inte att de klarar alkohol. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23135829
46
Picards djupfrysta grejor håller hög klass. Något helt annat än vad som brukar bjudas i svenska frysdiskar.
47
Vitamin D: Health Panacea or false Prophet?

CiteraIn light of these counterbalancing observations, curbing excessive enthusiasm for universally increasing vitamin D intake recommendations may be in order.


Edit: fixade länken.
50
Låter den vara kvar i ugnen tills den svalnat?
53
Kanolds halstabletter i mjölk var vad som gällde när jag var barn.
55
Chips, när det finns danska fläsksvålar?
56
Just push/pull har jag aldrig hittat bra svenska termer för. Här finns en mycket bra genomgång av japanska och engelska namn på knivens olika delar. Kan göra identifierandet av de svenska termerna lättare. Några förslag till översättningar: spine=knivrygg tang=tånge bolster=bolster etc. Återkom gärna med spec. frågor om delarnas namn.
Vad är det för text förresten?
57
Har haft ont om tid, men lite reflektioner. Innuiter klarar sig bra utan grönsaker eftersom man äter mycket (delvis rå) inälvsmat. Vi är ju lite av ett undantag i djurvärlden eftersom vi inte kan tillverka c-vitamin (som vi gör med d-vitamin). Inälvor innehåller mycket c-vitamin men den är värmekänslig.
Däremot gör uppvärmning att många näringsämnen blir mer lättupptagliga för våra kroppar. Utan tillagning hade vi behövt äta mycket mer för att få i oss samma mängd näring.  Att vi lärt oss att tillaga maten kan ha gett oss stora hjärnor och tid att använda dessa hävdar bl.a. Wrangham http://www.slate.com/articles/life/food/2009/06/i_cook_therefore_i_am.html
Citera

Wrangham illustrates this with an array of observations and experimental evidence. He cites a BBC TV show about an "Evo Diet Experiment" that followed nine volunteers who gave up processed food for 12 days and ate only the kinds of food that humans are supposedly wired to eat, mostly raw nuts, fruits, and vegetables. At the end of the experiment, the volunteers had improved cholesterol and blood pressure, and they also lost a lot of weight, despite the fact that the food was chosen to give them the required amount of calories per day. Wrangham even meets with some modern-day raw foodists, who are all very slim. He finds ample evidence that people who eat mostly raw food "thrive only in rich modern environments," and they usually feel very, very hungry. An actual "evo" diet, Wrangham notes, would deliver even fewer calories; require some actual hunting and gathering; and, being more like the diet of chimps, need to be chewed for hours and hours every day.

Cooked food, by contrast, is easier to digest, gives you more energy, and takes no time to eat. Cooking also kills bacteria and renders many natural poisons inactive. So the simple expedient of heating food gave us access to many more safe calories every day, which was a survival jackpot. Once we started to eat soft, cooked food, our jaws and teeth were no longer required to munch ceaselessly, and they became smaller and more delicate. That is why we don't look like apes anymore. Similarly, the more cooked food we ate, the less industrial-strength digestion we had to do, and the smaller our guts became. In the same way that our bodies evolved to better walk on two legs, our bellies changed to better handle well-done over rare. This had two enormous payoffs. First, as our guts got smaller, this freed up energy for our brains to operate on a larger and larger scale. (Leslie Aiello and Peter Wheeler first discovered the relationship between gut size and brain size, dubbing it the Expensive Tissue Hypothesis.) Second, as we spent less time eating, we had more time to do other things with those rapidly expanding brains.
58
McGee har skrivit en del om det och på PubMed kan man hitta hur mycket som helst, skall gräva lite. Återkommer senare.
59
Sen är det en del nyttigheter som förstörs/minskar av tillagning (tex c-vitamin) medan andra blir tillgängliga genom tillagning (som lykopen).
60
Tillagningsmetod av kött och cancerrisk http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2935655/?tool=pmcentrez (Meat and Meat Mutagens and Risk of Prostate Cancer in the Agricultural Health Study)

Annonser

Powered by EzPortal