Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av Kapten
 - 2009-03-10 14:35
Hummmm det går inte att lägga in fotnoter på detta forum
Skrivet av Kapten
 - 2009-03-10 14:29
När det gäller fett så är det ett ämne som kan bära fram ändra smaker vilket jag tycker är en viktig egenskap. Men sen så finns det vissa som hävdar att bara för att fett är energi rikt ämne så är det inte bra. Men det finns vissa egenskaper som gör att mättnadskänslan ökar. Detta leder i sin tur till att man äter mindre .

Att den kost som vi äter när vi har bråttom inte är bra har vi vetat länge men det kan ha större och värre konsekvenser än vi tidigare har räknat med . Men det som har hänt och det jag tycker är det värsta med det hela är att vi som individer har lösningen på det men vi väljer att ignorera det. Det vi måste gör är att börja röra oss betydligt mer än det vi gör oss. Vi har en kropp som är tillför att användas i detta liv och det är nått som vi inte skall sitta och spara på för det blir inte bättre av det .

Sen så måste LVS bli bättre på att ta reda på vad som är bra. För vad som verkar var problem just nu är LDL fett. Det är ju nått som finns i vår kost. Men det är ju nått som minskar hos friska aktiva människor som äter sunt. Så vad vi måste gör är få bort kostgjorda saker som vi inte har kontroll på. En sak som vi där av måste få bort är såkallade transfetter . Det är tråkigt när byråkrater slutar lyssna på de experter som finns. Men där har vi också en förklaring varför inte folk följer LVS råd. Varför skall folk följa deras råd när deras egna experter inte gör det? Så om det nu är så farligt med transfetter så att länsyrelsen inte vill servera det till sina gäster och personal varför skall vi då äta dem?

Sen nästa gång ni steker i extra olivolja och det ryker ur pannan så var medveten om att ni tillverkar transvetter för fullt. Men det är ju inte farliga för det säger ju LSV

Ta och läs på en "lätt" förpackning och fråga dig varför de har smöraromer i och vad det är för fibrer (i detta fall kan man läsa fibrer som plaster) som de sätter in i "lätt" produkterna. Kan det vara det som gör att det inte går att steka i? ;)
  http://medicinskaccess.se/index.php/Artiklar/Kronika-Fetmadebatten-behover-saneras-dags-att-utforma-en-tredje-standpunkt.html
  http://medicinskaccess.se/index.php/Nyheter/Snabbmat-mojlig-riskfaktor-for-Alzheimers.html
  http://medicinskaccess.se/index.php/Nyheter/Kost-och-motion-viktigast-mot-folksjukdomar.html
  http://medicinskaccess.se/index.php/Nyheter/All-mat-som-serveras-inom-landstinget-ska-vara-fri-fran-halsoskadliga-transfetter.html
Skrivet av agnetasch
 - 2009-02-28 18:17
Trassla nu inte till det!
När jag gjorde "lättsmör" använde jag smör, rapsolja o vatten i lika delar. För er ungdomar som är uppfödda på lättmargarin kan jag berätta att smör är gjort av grädde (vispar man grädde tillräckligt hårt blir det smör, detta fick man göra i småskolan innan smör fick giftstämpel ;D)
Både på smörs o Bregotts innehållsdeklaration står grädde som största ingrediens, därför valde jag att skriva som jag gjorde. Bregott Mellan består av grädde (=smör) rapsolja o vatten

Lättsmöret (kolla, inga apostrofer, namnet är etablerat) ser skumt ut i stekpannan först; vattnet ser ut som ett väldigt vitt skum. Men det försvinner o sen är det som vanligt fett. De gånger jag försökt steka i lättmargarin (såklart man testat) har det bränt fast i bottnen som ett slaskigt tuggummi. Jag tycker också att vattnet bara borde gå att koka bort.
Skrivet av kjpil
 - 2009-02-28 16:38
Agneta: du hade väl vatten och inte grädde i?

Vad är det egentligen som gör att det inte går att steka? Man borde väl bara kunna ha i mer "lättfett" och koka bort vattnet? Fast om det är massa protein i kanske det koagulerar?
Skrivet av agnetasch
 - 2009-02-28 11:04
Mannen är mycket nöjd med sitt "lätt-smör" det hänger ihop fortfarande.
Jag har provat att steka med det o det gick utmärkt; ena dagen brynte jag kålrabbi o andra dagen stekte jag köttfärs.
Det förvånar mig lite. För tittar man på Bregott Mellan så är det också 60% fett i det o det består av samma saker; grädde, rapsolja o vatten. Men det går inte att steka i. Konstigt.
Jag tänkte fortsätta experimentera o göra lätt-Bregott. Jag är inte så förtjust i smaken på smör, Bregott är mycket godare så nu tänkte jag blanda Bregott, rapsolja o vatten. Lika delar blir 58% fett. Undrar om det går att steka i?
Skrivet av Mickan
 - 2009-02-25 15:02
Uppdatera oss undan för undan hur det hela går. Jag är inne på ditt spår!
Skrivet av agnetasch
 - 2009-02-25 12:45
Jag använde elvisp. Allt ska vara rumstempererat. Jag vet inte hur stabil blandningen är eftersom jag gjorde den igår, men den jag snodde receptet från verkade att göra det ständigt o jämt. Fryser det tydligen också.
Jag tror man kan klämma i lite mer vatten. Jag ska proväta det lite bara så får vi se vad som händer vid nästa blandningstillfälle ;)
Skrivet av kjpil
 - 2009-02-25 12:30
elvisp eller stavmixer? vad ska man köra om man vill prova? Håller sig blandningen stabil över tid?

Finns det nåt sätt att ytterligare sänka fetthalten?
Skrivet av agnetasch
 - 2009-02-25 09:59
Det var väldigt enkelt att vispa ihop "lätt-smöret" Det blev också lite fluffigt, inte alls som Nivea som lätt-margariner brukar vara.
Skrivet av ivanl
 - 2009-02-24 21:05
Ja, det ser rätt ut.
Nyvispad grädde är också ganska gott på smörgåsen (särskilt till pålägg såsom lax eller kokt skinka, då med lite riven pepparrot i). Denna håller bara 40% fett och är dessutom mycket drygare än margarin pga sin fluffighet.
Skrivet av agnetasch
 - 2009-02-22 17:35
Finns det några smaklökar för fett så har min man det. Han tittar avundsjukt på min Bregottbytta medan han själv använder Lätta för att det går att bre på mackorna kylskåpskallt.
Nu lovade jag honom att göra bredbart smör. Med hjälp av ½ kg smör, 5 dl rapsolja o 5 dl vatten ska det tydligen gå. Det slog mig då att det måste ju bli magrare än smöret. Räknar jag rätt?
½ kg smör 80%
½ l olja 100%
½ l vatten 0%
80 + 100 + 0 =180 Dela det med tre o du får 60% Kan detta stämma?
Skrivet av agnetasch
 - 2009-02-22 17:15
Det var en rolig blogg; kors vad hon tillverkar fett. Missa inte hennes lard-tillverkning i veckan!
Skrivet av kurt
 - 2009-02-22 16:12
Citat från: agnetasch skrivet 2009-02-21 10:32
gilius: Du har inte lust att skriva en liten recension när du läst klart boken? Vad är det som är bra?


Om man läser hennes blogg så kan man nog göra sig en ganska bra bild, hon verkar i alla fall vara en kompetent kock.

http://jennifermclagan.blogspot.com/
Skrivet av agnetasch
 - 2009-02-21 10:32
gilius: Du har inte lust att skriva en liten recension när du läst klart boken? Vad är det som är bra?
Skrivet av Gilius
 - 2009-02-21 02:11
Jag läser just nu Fat, http://www.amazon.co.uk/Fat-Appreciation-Misunderstood-Ingredient-Recipes/dp/1580089356/ref=sr_1_2?ie=UTF8&s=books&qid=1235178553&sr=8-2 , vad skönt det är att läsa sådant som man anat under lång tid, rekommenderas.

/gilius

Annonser

Powered by EzPortal