Ekologiskt jäst

Startat av ChristerKastrull, 2009-03-10 19:14

Föregående ämne - Nästa ämne

ChristerKastrull

Såg på Bullar av stål på svt2 där Camilla Plum talar sig varm om ekologiskt jäst som skall ge bättre smak än vanligt jäst (Arlas jäst).
Är det någon som vet var man kan köpa detta, i Göteborg eller online?
Någon som har testat och om det ger bättre smak?

//Christer

MiGa

Ekostore i Göteborg hittade jag på nätet.

Andreas

Vad är det för skillnad på ekologisk jäst och vanligt jäst, består inte jäst bara av jästsvampar? Är det någon annan svampart i ekologisk jäst?  ???
Den som inte frågar får inga svar.

MiGa

Eko-jäst innehåller inte GMO dvs genmanipulerade organismer eller genmodifierade organismer.

http://hem.passagen.se/zanane/gmo.html

epim

Tycker också att ekologisk jäst verkar spännande (att ha som komplement till sina surdegar)
Den som Camilla Plum använder innehåller flera jäststammar och mjölksyrakulturer, vilket ger en mer komplex smak (och bättre enligt många kan man anta.)
Industrijästen innehåller en stam, den som förökar sig snabbast, och det låter ju rimligt att det inte är den som ger det godaste brödet.
I hennes bok (Et ordentligt brød) står det att hälsokostbutiker ska ha, eller kunna ta in, ekologisk jäst.

Andreas

Citat från: MiGa skrivet 2009-03-11 12:15
Eko-jäst innehåller inte GMO dvs genmanipulerade organismer eller genmodifierade organismer.


Men är verkligen vår vanliga Kronjäst kultiverad på genmodifierat material?

Och är det verkligen nån skillnad på Kronjäst och Ekostores? Den jäst Ekostore säljer kallas Bioreal, väger 42 gram per paket och förs av tyska Rapunzel. http://www.rapunzel.de/index.php?plink=produkt&fs=&alink=p_suessung&rid=Frischhefe Innehållsdeklarationen lyder: "Färsk bagerijäst kultiverad på spannmålsprodukter. Obs: ingen tillsats av vitaminer eller sursmak." Bagerijäst brukar betyda Saccharomyces cerevisiae vilket är samma som Kronjäst.

Citat från: epim skrivet 2009-03-11 12:26
Den som Camilla Plum använder innehåller flera jäststammar och mjölksyrakulturer, vilket ger en mer komplex smak (och bättre enligt många kan man anta.)


Vad är det för fabrikat på jästen hon använder?
Den som inte frågar får inga svar.

ChristerKastrull

Hittade ekologiskt jäst i Ekostore i Göteborg och gjorde ett test för att se om/hur jäst påverkar smaken och konsistensen på bröd. Jag satte två satser av ett neutralt bröd (se recept nedan), den ena med Kronjäst (ca 1:50kr/st) och den andra med Bioreal Hefe (ekologiskt, ca 11:00kr/st).

Poolish
Satte en fördeg och första bilden visar den ickejästa degen.

Bortgörning
Efter jästning i kylskåp över natten av fördegen är det något mer synliga jäsbubblor i degen med Kronjäst och den har även något högre  volym.

Slutresultatet
Något grövre blåsor i degen med Bioreal.
Jag gjorde sedan en blindtest på familjen och ....
dom kunde inte känna någon skillnad i smaken!
(och brödet blev jätte gott)

Detta lilla test övertygade mig att det inte finns något belägg för att ekologiskt jäst skulle ge ett mer smakrikt bröd, åtminstone gäller det detta receptet.

Recept neutralt bröd (Typ ciabatta)

Dag 1 (Poolish)
5g jäst
250g vatten
250g vetemjöl (Ölandsvete)

Dag 2 (Bortgörning)
5g jäst
250g vatten
375g vetemjöl (Ölandsvete)
15g havssalt

ivanl

Citat från: ChristerKastrull skrivet 2009-03-10 19:14
Är det någon som vet var man kan köpa detta, i Göteborg eller online?
Någon som har testat och om det ger bättre smak?


Ekologisk torrjäst av märke BioVita finns på Fram ekologisk handel på Nordenskiöldsgatan.
Se Backhefe, www.biovita.de.
Har inte provat den själv, däremot BioVitas surdegspulver i samma serie. Den ger en utsökt äkta tysk surdegssmak till rågbröd.

Per-Erik

 Skeptisk till att det är genmodifierat spannmål som används till kronjäst.
Men visst har ju oädla jäst svampar mer smaker, till fördel och nackdel,
Om man vill ha andra smaker (estrar och malto lacto bakterier) så skulle jag titta in http://www.wyeastlab.com och välja bland olika jäst sorter, fördelen med det är att man kan återupprepa ett lyckat bak.

Gilius

Vad skiljer den vanliga färskjästen från den för söta degar ?

/gilius

ivanl

Den klarar av att jäsa vid högre alkohol-/sockerhalt

Andreas

Christer: Tack så mycket för det testet, det var intressant! Och 11 kronor är faktiskt rena rånet för ett paket jäst, för de pengarna borde man kunna kräva enorm skillnad.

Nu har jag även sett programmet, Camilla Plum brer verkligen på om økologisk gær, faktiskt talar hon om det och visar paketet hela tre gånger, det är nästan i klass med produktplaceringen i en typisk svensk långfilm. :) Och det måste vara samma jäst som du använder Christer, visserligen ett enkilospaket, men det står tydligt Bioreal, dessutom rekommenderar hon även en påse torrjäst där det står Rapunzel.
Den som inte frågar får inga svar.

Andreas

Citat från: Per-Erik skrivet 2009-03-16 13:37
Skeptisk till att det är genmodifierat spannmål som används till kronjäst.


http://www.jastbolaget.se/eway/default.aspx?pid=272&trg=Content_5720&Main_5717=5720:0:&Content_5720=5724:0:10,2339:1:0:0:::0:0

"Varför är KronJäst inte KRAV-märkt?
Jäst är en helt naturlig produkt som tillverkas genom att man odlar cellerna i ett näringsmedium. Som sockernäring använder vi melass, en restprodukt från sockerindustrin. För att jäst ska vara KRAV-märkt måste jästen odlas med KRAV-godkänd melass men tillgången på denna råvara är begränsad."

Frågan är var melassen kommer ifrån..?
Den som inte frågar får inga svar.

ivanl

Melass är en rest vid sockerframställning. I England och USA kan man köpa den i affären för bak och matlagning.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal