Varför syrliga äpplen i äppelpaj?

Startat av PerG, 2009-04-20 15:27

Föregående ämne - Nästa ämne

PerG

I äppelpajrecept är det i princip alltid syrliga äpplen som ex. granny smith som ingår i ingredienslistan.

Är det enbart "av gammal hävd" och att sockermängden är anpassad efter syrliga äpplen eller finns det någon direkt fördel med syrligt äpple (som man ändå "sötar upp") jämfört med ett äpple som är sötare?

agnetasch

Kan det inte vara så att syrliga äpplen ofta är fastare i konsistensen. Pajen blir inte så mosig om man använder dom. Eller?

PerG

Det är sant. Men är alla söta äpplen lösa i fruktköttet? Är ingen stor äppelsortskännare själv tyvärr..

Jag gjorde äppelpaj på Jona Gold (den är väl mittemellan) senast och det funkade utmärkt vad gäller konsistens i alla fall!

PerG

Hmm... Jonagold räknas visst som söt.. ;)... korsning mellan Golden delicous och Jonathan...

Andreas

Kan det inte helt enkelt vara så att receptmakarna tycker det är godast när pajen smakar lite syrligt?
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

Det kanske är sockerproducenterna som skriver recepten. Dom får sälja mer om vi öser socker över sura äpplen ;D

PerG

Så måste det vara! ;)

Citat från: agnetasch skrivet 2009-04-21 15:49
Det kanske är sockerproducenterna som skriver recepten. Dom får sälja mer om vi öser socker över sura äpplen ;D

PerG

Ja, det är klart att brytningen sött och syrligt kanske gör det extra gott.

Kanske är läge för att experimentera lite... ;)

Citat från: Andreas skrivet 2009-04-21 13:33
Kan det inte helt enkelt vara så att receptmakarna tycker det är godast när pajen smakar lite syrligt?

Mickan

En tanke jag har är att många recept är gamla och kom till när man tog äpplen från egen trädgård. Om man då skrev att man skulle ta syrliga äpplen var detta synonymt med lätt omogna äpplen, dvs fastare äpplen. Kanske har detta bara hängt med. Jag tror också att sockermängden är anpassad efter detta och tar vi sötare äpplen måste vi minska på det. Jag tänker också på vad jag ska servera till. Om det är en kaka man äter utan sås eller glass kan den vara lite sötare medan den som ska ätas med glass eller vaniljsås kräver minst. Grädde placerar jag i mitten.
Video meliora proboque deteriora sequor

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal