Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av agnetasch
 - 2014-07-25 10:49
Jag såg att dom hade hönsvingar, det måste jag prova!
Skrivet av webguide
 - 2014-07-25 07:47
ICA har börjat sälja ekologiskt hönsköt från Scandinavian organics.
Skrivet av Blurre
 - 2014-07-23 13:36
Skulle rekomendera att prata med en uppfödare för att få färskvaror istället.
Skrivet av kurt
 - 2014-04-07 16:44
Netto säljer höns (Skånefågeln) för 15 kr/kg denna vecka
Skrivet av webguide
 - 2014-04-07 11:01
Citat från: Andreas skrivet 2012-10-08 08:16
Jag är förstås partisk, men jag tycker diskussionen är klart relevant för förståelsen om bristen på tillgång på kokhöna. Och frågan är om man över huvud taget bör äta höna såvida man inte vet att hanteringen fram till slakt varit human? Det verkar ju som att hönsen faktiskt mår bättre av att inte hamna på våra tallrikar.


Ja, det gäller vanliga svenska kycklingar/höns, vad jag förstår så finns det välsigt få uppfödare som kör på kvalitet (inklusive ekologiska) man använder raser som är snabbväxande vilket gör att de "växer sönder".

Nu har ICA (och säkert andra) franska kycklingar som är uppfödda på ett bra sätt, det är långsamväxande svartkycklingar med klassificering Label Rouge.

Den vanliga typen av kyckling i Sverige kallas i Frankrike för skräpkyckling, köttet är dåligt eftersom de växer så fort och de lär lida en hel del (även om de är frigående).
Skrivet av Margareta
 - 2014-04-07 08:25
jag köpte en fryst höna för en månad sedan på ICA KVANTUM JÄTTEN TROLLHÄTTAN.
Skrivet av Andreas
 - 2012-10-08 08:16
Jag är förstås partisk, men jag tycker diskussionen är klart relevant för förståelsen om bristen på tillgång på kokhöna. Och frågan är om man över huvud taget bör äta höna såvida man inte vet att hanteringen fram till slakt varit human? Det verkar ju som att hönsen faktiskt mår bättre av att inte hamna på våra tallrikar.
Skrivet av Robert021
 - 2012-10-07 16:40
Nu tycker jag att tråden slirar iväg off topic. Starta hellre en ny tråd och håll er till ämnet.
Skrivet av Andreas
 - 2012-10-07 14:47
Tack för den otrevliga läsningen Kurt.

Sista stycket sammanfattar det bäst tycker jag "koldioxidavlivning i stallet anses vara mindre i förhållande till de alternativ som innebär hantering vid insamling, lastning, transport och slakt/avlivning på annan plats än i stallet under förutsättning att gasavlivningen utförts på ett korrekt sätt. Dock kan hävdas att perioder av potentiellt smärtsamma och stressande förlopp såsom t.ex. kippande och försök att bibehålla balans borde kunna förkortas ytterligare, vilket skulle kunna åstadkommas med fortsatt kunskapsökning gällande byggnadsmässiga faktorer och teknisk utveckling av metoder för gasadministrering."

I texten nämns också att det innebär är en kostnad för procucenten att göra sig av med hönorna. Kostnaden i fallet med höns här i Umeåtrakten är 6 kronor per höna enligt inslag i västerbottensnytt. http://www.svt.se/nyheter/regionalt/vasterbottensnytt/30-ton-atligt-kott-eldas-upp

Så i princip vore det ju vinst för äggproducenterna att låta folk komma och hämta kokhöns gratis.
Skrivet av kurt
 - 2012-10-01 14:00
Ne nu har man utrett gasning av höns med koldioxid och kommit fram till att det trots allt är det humanaste:

"Uttjänta värphöns har också relativt skör benstomme, vilket bland annat medför köttkvalitetsproblem till följd av skador från benfragment och djurskyddsproblem kopplat till risken för frakturer i samband med utlastning och transport"

http://www.jordbruksverket.se/download/18.32b12c7f12940112a7c800021126/31-12917-07+Koldioxidavlivning+av+v%C3%A4rph%C3%B6ns+i+inhyysningsstallar,+Algers.pdf
Skrivet av agnetasch
 - 2012-10-01 09:38
Jag upprepar: Rädda hönorna!!
Skrivet av Andreas
 - 2012-09-30 09:43
Kan det vara så enkelt att folk inte tycker att höna är gott? Folk vill äta kött men köttet skall helst inte smaka för mycket.

Apropå att gasa hönor hittade jag den här 10 år gamla artikeln. Men rimligtvis kan ju inte gasningen så här 10 år senare fortfarande vara ett brott mot djurskyddslagen.

"Varje år gasas nära tvåhundratusen fullt friska värphöns till döds i landet... Enligt Jordbruksverkets beslut är hanteringen ett brott mot djurskyddslagen. ... ingen som helst tillsyn av hönsgasningen förekommer. Det finns inte någon sakkunnig som bedömer om djuren plågas eller om gasen har rätt koncentration för att snabbt döda samtliga höns."

http://www.dn.se/nyheter/sverige/hons-avlivas-olagligt-med-gas
Skrivet av agnetasch
 - 2012-09-28 08:36
Vad är det för fel på oss? Varför kan vi inte äta mat som tar lite tid att laga? Varför ska allt vara så bekvämt, snabbt o smidigt?
Sen vänder vi plötsligt på kuttingen o det blir populärt att göra långkok. Men inte kokar vi något som verkligen behöver kokas länge, nej vi ger oss på fläskkarré av alla möra köttbitar o kokar den tills den faller i småsmulor ??? Använde vi den energin till att koka en höna istället kanske det inte skulle behövas några koncentrationsläger för höns i Norrland >:(

Rädda hönorna!
Skrivet av Andreas
 - 2012-09-27 19:48
SvD hade för några dagar sedan en intressant artikel om vad som händer med hönorna när det är färdigvärpt, här är en sammanfattning:

I Sverige slaktas 5,5 miljoner värphöns varje år. 50% går till matproduktion, främst till färdiglagade produkter som wraps kycklingsallader och buljong. 30 procent körs till Danmark och blir minkfoder. 20% eller 1600 ton bränns upp.

Efterfrågan på hönskött är så dålig att det bara finns ett enda större slakteri som tar emot hönor, det ligger i Västergötland. Eftersom djurskyddsregler förhindrar djurtransporter längre än 8 timmar gasas alla hönor från äggproducenter på Gotland och i Norrland ihjäl i hönshuset och skickas sen till destruktion.

Hönor kan inte brännas var som helst utan det krävs en anläggning som kan hantera högriskavfall. Ihjälgasade hönor från Innertavle utanför Umeå skickas som exempel över 75 mil till Karlskoga.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/hons-branns-upp_7521988.svd
Skrivet av Marcelo
 - 2012-05-02 10:56
Hej!
På Saluhallen i Goteborg fanns det färska höns 31.- kg Mycket bättre och större än frysta.
Nu bygger de om där och jag hoppas de är tillbaka när de är klara med ombyggnaden.
Det tar längre tid och laga höns men det blir tio gånger bättre än kycklingsoppa.

Annonser

Powered by EzPortal