Matforum

Hemmalagat - laga själv => Råvaror, halvfabrikat => Ämnet startat av: agnetasch skrivet 2008-12-08 12:44

Titel: Rovor
Skrivet av: agnetasch skrivet 2008-12-08 12:44
Jag har blivit väldigt förtjust i kålrabbi o experimenterar vilt med olika recept. Men nu är jag mogen att ta ett steg till. Mot rovorna. Var köper man rovor? Hur lagar man till rovor? Vilka sorter är goda?

Någon som har odlat rovor?
Titel: SV: Rovor
Skrivet av: Andreas skrivet 2008-12-08 17:51
Ska jag vara helt ärlig, och det skall man ju vara, så är den enda rova jag kommer på Majrova... vad finns det för fler sorter?
Titel: SV: Rovor
Skrivet av: agnetasch skrivet 2008-12-08 18:08
Jag läste nåt om svedjerovor, dom såg helt annorlunda ut ???
Titel: SV: Rovor
Skrivet av: Tabberaset skrivet 2008-12-20 13:32
Jodå, jag odlar rovor och ungarna älskar rovmos till någon gång sent i juli. De växer snabbt och blir fina. Inte bara majrovor utan de äldsta svenska också, de som  uppehållit livslusten hos många generationer folk.
Kolla in på impecta.se så hittar Du en variation av rovor. Majrovorna som finns där är kulturarv för övrigt.

www.tabberaset.se
Titel: SV: Rovor
Skrivet av: agnetasch skrivet 2008-12-20 17:03
Tack för tipset, där fanns det saker av intresse!  Är det den runda, vita 'Snowball' som är bäst till mos?
Titel: SV: Rovor
Skrivet av: Fröken Dill skrivet 2008-12-21 08:21
Jag odlade majrovor för ett par år sedan. De var lättodlade men jag tycker de smakade sådär. Det finns godare rotsaker.
Titel: SV: Rovor
Skrivet av: agnetasch skrivet 2008-12-21 09:42
Vilka då? Berätta, jag är inne i en rotfruktsperiod o är vansinnigt nyfiken.
Titel: SV: Rovor
Skrivet av: Fröken Dill skrivet 2008-12-28 19:55
Det absolut godaste just nu, nypotatis i december odlad av fröken Dill.  http://frkdill.blogspot.com/2008/12/mallig.html
Njut med smör och salt!

Rotselleri är annars en storfavorit. Palsternacka, jordärtskocka, svartrot eller olikfärgade morötter!

Fast det är inget större fel på majrovor om man t ex lagar dem efter Lisas recept, http://taffel.se/recept/kalrot-pa-asiatiskt-vis

Tycker fröken Dill
Titel: SV: Rovor
Skrivet av: roffekock skrivet 2009-01-03 20:03
agnetasch.
Har du aldri hört talas om vanli rabbemos,så gott som något och så hemkörd flåskorv först kokt och sen senapspanerad efterstekt i ugnen. 
Avnjutes med svinkalla ostron och renat. ;) För sjutton.

Hoppas du myser i helgen.

/rolf
Titel: SV: Rovor
Skrivet av: agnetasch skrivet 2009-01-04 11:40
Rabbemos är jag välbekant med men aldrig i livet jag vill ha ostron till :o

Renat är ok ;) God fortsättning!