Matforum

Hemmalagat - laga själv => Köksredskap, utrustning och maskiner => Ämnet startat av: Andreas skrivet 2007-08-29 08:52

Titel: Ska man skaffa induktionshäll?
Skrivet av: Andreas skrivet 2007-08-29 08:52
Induktionshällar verkar vara på modet, men är det något att ha - vilka är de största fördelarna jämfört med en gammal vanlig platta respektive en glaskeramikhäll? Finns det några nackdelar?

(Tråden "Är Induktionshällen ofarlig?" finns redan här: http://matforum.nu/index.php?topic=481.0)
Titel: SV: Ska man skaffa induktionshäll?
Skrivet av: Anne skrivet 2007-08-29 09:42
Om det inte var för att jag har en ganska ny spis - som jag råkade vinna förra året - så skulle jag gärna köpt en induktionshäll faktiskt. För mig är det framför allt två fördelar: snabbare temperaturreglering, och att det inte blir några varma plattor som man kan bränna sig på, och därmed bränner inget fast. *gillar*
Titel: SV: Ska man skaffa induktionshäll?
Skrivet av: Rob skrivet 2007-08-29 11:55
Följande får väl ses som en mindre recension av en induktionshäll...

I samband med köksrenoveringen skulle givetvis en häll in...

Vi valde denna:
http://www.gaggenau.se/SE_sv/Cooktops/Cooktops-Overview/Product-Detail.do?protocol=*~CI+482&contentId=6831570

Den är använd under ca 1.5 år och våra erfarenheter är mycket bra.
Vi har en liten kille på 18 månader som gillar att vara med då vi lagar mat och han står då på en pall framför hällen. Inte sällan lägger han händerna på fel ställe (jag är en elak far, att bränna sig LITE gör att han lär sig...).

Nåväl. Koka upp vatten på plattan slå av, tag bort pannan och lägg handen på. Varmt, men ingen allvarlig bränning!! Precis som Anne säger, fettet bränner inte fast. Dock bör man vänta med att torka av tills hällen är helt kall, annars blir det vattenmärken. Håller även med om snabbhet i temperaturreglering.

Fartmässigt är den nästan jämförbar med vår gamla gasspis. 1 liter kallt vatten kokar upp på 2 minuter och 15 sekunder på en mellanstor platta.

Ljudmässigt så tickar vår häll lite svagt då den slår på och av, mest vid låga temperaturer. På boosterläget brummar den lite granna. Inget som stör mig. Enligt endel uppgifter har jag hört att induktionshällar skall pipa, men det är inte något vi uppfattar.

Totalt är jag mycket nöjd och skulle inte tveka att köpa induktion igen. 
Titel: SV: Ska man skaffa induktionshäll?
Skrivet av: Andreas skrivet 2007-08-31 16:06
Anne: hur lyckades du med konststycket att vinna en spis?

Rob, tack, det var intressant.

"Dock bör man vänta med att torka av tills hällen är helt kall, annars blir det vattenmärken. " - är det alltså märken som inte går att få bort? Det lät väldigt känsligt...

Vet du förresten något om energiförbrukningen - sparar man energi jämfört med andra alternativ?
Titel: SV: Ska man skaffa induktionshäll?
Skrivet av: Anne skrivet 2007-08-31 17:17
Andreas - recepttävling faktiskt. Jag vann första pris.. :)
Titel: SV: Ska man skaffa induktionshäll?
Skrivet av: Rob skrivet 2007-08-31 23:41
Märkena försvinner givetvis, det blir bara "droppmärken" som på glas fast lite mer utpräglade om hällen är varm.

Vi har inte mätt energiförbrukningen så egentligen vet jag inte. Dock bör det ju vara effektivare än järnplattor eftersom själva spisen inte värms upp till ingen nytta. Vill minnas att jag läst att de ligger bra till effektivitetsmässigt, men jag kan inte svära på det.
Titel: SV: Ska man skaffa induktionshäll?
Skrivet av: Andreas skrivet 2008-04-08 16:03
Test visar att induktionshällar är energieffektivast. "Induktionshällar drar 40 procent mindre energi än gjutjärnshällar vid uppkok och de är snabbare än både gjutjärn och glaskeramikhällar. ...  Skillnaden är inte lika stor vid längre kokningar. Om du till exempel kokar fyra portioner spagetti är skillnaden i energiförbrukning 17 procent jämfört med gjutjärnshällen och bara 5 procent jämfört med glaskeramikhällen." http://www.energimyndigheten.se/sv/Press/Pressmeddelanden/Test-visar-att-induktionshallar-ar-energieffektivast-/

Nu fattast bara att nån räknar ut hur många liter vatten man behöver koka upp för att tjäna in en ny spis vid byte från gjutjärnplattespis respektive glaskeramikhäll.  ;)
Titel: SV: Ska man skaffa induktionshäll?
Skrivet av: Hasse skrivet 2008-04-08 23:16
I ett tidigare inlägg[1] mätte jag energiåtgången 0,33 kWh för att koka upp två liter vatten på glaskeramikhäll. Energimyndigheten skriver att induktionshällen är 20 % effektivare än glaskeramikhällen vid uppkok av en liter vatten. Men vi kan ju vara generösa och låta det gälla för två liter också.

Det betyder att du sparar 0,066 kWh per tvåliters uppkok. I runda slängar motsvarar detta en besparing på 6,6 öre. För varje tusenlapp du vill spara måste du alltså koka upp två liter vatten över 15000 gånger, alltså 30000 liter vatten. Kokar du upp två liter vatten per dag, måste du hålla på i mer än 40 år för att spara din tusenlapp.

Hmm... Det blir mycket spagetti!

[1] http://matforum.nu/index.php?topic=648.msg7550#msg7550
Titel: SV: Ska man skaffa induktionshäll?
Skrivet av: Andreas skrivet 2008-04-12 13:39
40 år för att spara en tusenlapp, ajdå på de premisserna kan man inte motivera en spisuppgradering.  :(  (De 0,33 du mätte upp förut stämmer bra med energimyndighetens siffror, klickar man sig vidare hos energimyndigheten finns hela testet och de har uppmätt en genomsnittslig keramikhäll till 0,29 kWh för att koka upp 2 liter vatten. http://www.swedishenergyagency.se/WEB/STEMFe01e.nsf/V_Media00/C12570D10037720FC12574250023617C/$file/Alla_modeller.pdf (http://www.swedishenergyagency.se/WEB/STEMFe01e.nsf/V_Media00/C12570D10037720FC12574250023617C/$file/Alla_modeller.pdf))

Med så lite energibesparing är nog tidsskillnaderna mer intressanta.

Koka upp 1 liter vatten
Snabbaste induktionshällen - Husqvarna QHC 7505: 4:00 - 0,12 kWh
Långsammaste induktionshällen - bl a Electrolux EHD60140P: 4:50 - 0,12 kWh
En genomsnittslig kermamikhäll: 7:20 - 0,15 kWh
En genomsnittslig gjutjärnshäll: 8:30 - 0,19 kWh

Koka upp 2 liter vatten
Snabbaste induktionshällen - Husqvarna QHC 7505: 6:00 - 0,24 kWh
Långsammaste induktionshällen bl a Electrolux EHD60140P: 6:00 - 0,23 kWh
En genomsnittslig kermamikhäll: 9:20 - 0,29 kWh
En genomsnittslig gjutjärnshäll: 10:50 - 0,35 kWh

Nästan 5 minuters skillnad på att koka upp 2 liter vatten mot gjutjärn och dryga 3 mot glaskeramik, det är klart märkbart.
Titel: SV: Ska man skaffa induktionshäll?
Skrivet av: Hasse skrivet 2008-04-12 14:17
Nä, energibesparingen är nog inget hållbart argument.

Men det finns ju andra argument. Känslan t.ex! Jag är mycket förtjust i att laga mat på gasspis, och om det stämmer att induktionshällarna är lika snabba och exakta i regleringen som gas är, så skulle jag välja induktion om det vore dags att byta spis. (Nu bor jag i hyreslägenhet, så för min del lär det inte bli induktion under den närmsta tiden.)    :(
Titel: SV: Ska man skaffa induktionshäll?
Skrivet av: Andreas skrivet 2008-04-16 07:50
Tror du man måste köpa en hel spis då, du tror inte att det finns fristående induktionskokplattor att köpa för en rimlig summa någonstans?
Titel: SV: Ska man skaffa induktionshäll?
Skrivet av: Filippa skrivet 2008-04-16 09:05
Inte måste du köpa en hel spis men det är nog inte många affärer som har två-plattors induktionshällen :-) Pappa har precis fått induktionshäll och jag är faktiskt imponerad av snabbheten på uppkoket och möjligheten till att reglera värmen som jag uppfattar som enklare än på en vanlig spis. Tyvärr så "pulserar" induktionshällen - i alla fall den Gorenje som pappa har. Dvs värmen kommer i vågor och det blir liksom inte jämt  varmt. Å andra sidan kan man reglera upp å ner och fram och tillbaka.  Så jo det tycker jag !
Titel: SV: Ska man skaffa induktionshäll?
Skrivet av: Hasse skrivet 2008-04-16 20:56
Andreas: Det finns säkert fristående induktionsplattor att köpa. Frågan är hur mycket du är beredd att betala.    ;)
Det finns proffsmodeller som kostar många tusen. Men jag är absolut ingen expert på detta. Det lilla jag vet har jag läst på Internet.

Filippa: Aj då! Om värmen kommer i pulser så missar man poängen att exakt kunna reglera värmeeffekten som man kan på en gasspis. Av samma anledning är jag lite skeptisk mot glaskeramikhällar, men i praktiken spelar det kanske inte någon roll?

Vad säger ni som har induktionshäll? Sweber?
Titel: SV: Ska man skaffa induktionshäll?
Skrivet av: Hasse skrivet 2008-06-14 14:05
Kjell & Company säljer nu en fristående induktionsplatta för 599 kr! Artikelnummer 48250.

http://www.kjell.com/
Titel: SV: Ska man skaffa induktionshäll?
Skrivet av: Sweber skrivet 2008-06-15 11:44
Citat från: Hasse skrivet 2008-04-16 20:56
Filippa: Aj då! Om värmen kommer i pulser så missar man poängen att exakt kunna reglera värmeeffekten som man kan på en gasspis. Av samma anledning är jag lite skeptisk mot glaskeramikhällar, men i praktiken spelar det kanske inte någon roll?

Vad säger ni som har induktionshäll? Sweber?


Om vad? Att det pulserar? Jag störs inte av det alls. Däremot njuter jag av att kulla lägga blockchoklad i en kastrull och sätta plattan på 1:an och sedan sköter det sig självt. Om jag går ifrån och kommer tillbaka efter 20 minuter så är chokladen fortfarande lagom rinnig och inte överhettad. Vattenbad har jag slutat med.
Titel: SV: Ska man skaffa induktionshäll?
Skrivet av: Hasse skrivet 2008-06-15 12:13
Det låter riktigt häftigt!

Jag ska köpa en platta och prova själv.
Titel: SV: Ska man skaffa induktionshäll?
Skrivet av: Andreas skrivet 2008-06-15 16:30
Vad spännande Hasse, tyvärr kommer jag inte in på deras hemsida så jag kan se den men för 599 kronor måste det ju vara en ganska hyfsad historia, ska bli jätteintressant sen om du köper en och vill berätta lite om hur den fungerar!
Titel: SV: Ska man skaffa induktionshäll?
Skrivet av: agnetasch skrivet 2008-06-15 18:02
Vilka kastruller/grytor kan man ha på induktionshällen? Sina gamla i aluminium, rostfritt o gjutjärn?
Titel: SV: Ska man skaffa induktionshäll?
Skrivet av: Hasse skrivet 2008-06-15 18:36
Om kokkärlet inte är märkt att det är lämpligt för induktion, kan man använda en magnet. T.ex. en vanlig kylskåpsmagnet. Om magneten fastnar på kärlets botten är det OK att använda på induktionshällen.

Gjutjärn går utmärkt och sådant rostfritt som är magnetiskt. Aluminium, glas och icke magnetiskt stål fungerar inte.
Titel: SV: Ska man skaffa induktionshäll?
Skrivet av: mums skrivet 2008-06-15 19:45
Det finns mellanlägg av järn att använda till kärl som inte fungerar med induktion. Om man köper en sån där på kjell & co kan man ju prova. Man brukar ju få lämna tillbaka om man inte är nöjd. Hajjar ni?
Titel: SV: Ska man skaffa induktionshäll?
Skrivet av: Hasse skrivet 2008-06-17 16:41
Då har jag varit på Kjell & Company och köpt en induktionsplatta för 599 kr. Jag har ännu inte hunnit prova den på riktigt, utan bara experimenterat lite genom att värma vatten.

Plattans diameter är 22 cm, vilket är lika stort som stora plattan på en normal hemmaspis. Men det går utmärkt att använda även mindre kokkärl. Den är, som väntat, snabb och svarar direkt när jag ändrar effekten. Främsta anledningen till köpet, bortsett från ren nyfikenhet, var att jag ville ha en platta för varmhållning och sjudning, vilket den verkar vara bra på. Men en klar nackdel är att den har en inbyggd kylfläkt, så den låter en hel del när den används.
Titel: SV: Ska man skaffa induktionshäll?
Skrivet av: Kari skrivet 2008-06-17 17:08
Kul "leksak"!

Vad är effekten? Hur tjock/hög är den? Skulle den gå att bygga in tro?
Titel: SV: Ska man skaffa induktionshäll?
Skrivet av: Hasse skrivet 2008-06-17 19:58
Effekten är 2000 W, tjockleken/höjden är 6 cm. Jag tror det blir marigt att få det snyggt om man bygger in den, men jag är å andra sidan inte vidare bra på snickeriarbeten.

Men det är ganska häftigt att kunna göra så här!    :o
Titel: SV: Ska man skaffa induktionshäll?
Skrivet av: Andreas skrivet 2008-06-18 15:35
Jättebra idé där Elka, att bygga in en sån där platta bredvid spisen på nåt vis hade inte alls varit dumt! Enda är väl att man skulle haft en liten köksfläkt ovanför också.

Hasse: Vad använder man den där knappen märkt "temp" till, går plattan på något vis att ställa in på fasta gradtal? Nåt jag alltid drömt om är en platta till vilken man kopplar en temperaturgivare så man kan hålla precis den temperatur man vill i grytan.
Titel: SV: Ska man skaffa induktionshäll?
Skrivet av: roffekock skrivet 2008-06-18 15:58
Grattis Elka men hur är det med kvalitén, min erfarenhet är ju att man får vad man betalar för,inget smolk i bägaren nu Hasse jag ser fram emot en liten testresultat.
Priset på en sådan här häll ligger väl i restkvalité runt 6 lakan så du har gjort ett klipp. ;)

/rolf
Titel: SV: Ska man skaffa induktionshäll?
Skrivet av: Hasse skrivet 2008-06-18 16:52
Jag får väl försöka ge mig på att summera mina första intryck av induktionsplattan.

Självklart är det så, att man får vad man betalar för. T.ex. är höljet av plast. Den väsnas ganska ordentligt, som jag nämnde tidigare, vilket är klart irriterande. Själva induktionsspolen är inte lika stor som den yttersta ringen på hällens ovansida. Den är snarare ungefär lika stor som den innersta ringen. Detta kunde jag konstatera när jag kokade ur en stekpanna och kunde se på vattenbubblorna var pannan var hetast.

Plattan arbetar i två lägen. Det ena är avsett för kokning och där kan man ställa in plattan i tio effektsteg, 1 - 10. Det andra läget är avsett för stekning och man kan ställa in plattan på tio olika temperaturer mellan 60 grader och 240 grader. Detta enligt bruksanvisningen, och man hoppas på en termostat som verkligen reglerar temperaturen exakt. Så är det emellertid inte! Den enda avgörande skillnaden mellan dessa två lägen är, vad jag kan finna, att överhettningsskyddet löser ut vid en högre temperatur i stekläget. Nu kan det ju vara så att hällen är trasig, men jag tror inte det, därför att en trasig termostat brukar ge antingen maximal värme, eller ingen värme alls. Dessutom är det ju en billig platta, och att en sådan skulle vara utrustad med termostatreglering är väl att våga hoppas på för mycket.

Efter att ha lagat hela gårdagens middag på hällen har jag ett par reflektioner.

Att koka potatis skiljer sig inte så mycket från en vanlig gjutjärnsplatta. Men uppkoket går betydligt snabbare med induktion och hällen reagerar snabbt när man skruvar ner effekten efter att vattnet kokat upp. Ingen anledning att lyfta kastrullen för att förhindra överkok.

När det var dags att fräsa lök ställde jag min sauteuse på plattan, satte på plattan och plockade fram smör ur kylskåpet. När jag sedan lade en smörklick i pannan, så bara fräste det till och smöret blev bränt. Sauteusen blev alltså het oerhört fort. Det kan inte ha handlat om mer än 10 - 15 sekunder mellan jag satte på plattan och lade ner smöret. Vis av denna erfarenhet lade jag en ny smörklick i en kall panna och då gick det betydligt bättre. Det står visserligen i bruksanvisningen att man inte får ha tomma kärl på hällen när den är igång, men, tja... Jag ville väl testa lite!    :)

Men den riktiga kicken fick jag när jag satte stekpannan av gjutjärn på hällen. Också den blev varm mycket snabbt, men det visste jag ju sedan tidigare. Den svarade oerhört snabbt när jag reglerade effekten och det var riktigt kul!

Mina samlade erfarenheter av induktion är därmed slut. Vad gäller just denna häll önskar jag fler effektsteg. Tio steg är ganska mycket, men ju fler desto bättre. Att temperaturinställningen inte är termostatstyrd var väntat med tanke på prislappen, och ljudnivån är besvärande.

Men jag är imponerad av induktion som uppvärmning. Om jag stod i begrepp att byta spis, så skulle jag tveklöst köpa en induktionsspis.
Titel: SV: Ska man skaffa induktionshäll?
Skrivet av: Kari skrivet 2008-06-19 09:49
Tack Hasse för för att vi fick vara med på ett snabbtest!

Du råkar inte ha en sån där pryl som mäter hur mycket el som går åt, som man sätter mellan vägguttaget och plattan? Skulle vara kul att veta om 2000w är just 2000w och om hälften är hälften är hälften.

Sjävl brukar jag mäta allt möjligt med min, både som felsökare och nördintresse.  ;)

Synd det där med fläkten, skulle man inte kunna sätta en brytare till fläkten för att slippa ljudet när det bara ska sjudas och varmhållas?

Hur mycket är "väsnas ganska ordentligt"? Som mikrovågsugnen? Samma varvtal hela tiden?

Så vad ska Du ha plattan till nu? Kul/bra att ha? Stugan/husvagnen/husbilen/båten/loppis eller lämna tillbaka på öppet köp? ;)

--

Fråga rent allmänt och indutionshällar - har alla fläkt?
Titel: SV: Ska man skaffa induktionshäll?
Skrivet av: Sweber skrivet 2008-06-19 14:42
När vi tittade på induktionshällar för 2 år sedan fanns ingen modell (för hushållsbruk) med tempreglering, endast effektreglering. Varför vet jag inte. Alla hällar hade fläkt som jag tror är för att kyla spolarna och styrelektroniken. Våran Siemenshäll kör fläkten långt efter att man har stängt av den och "plattorna" är svala.
Titel: SV: Ska man skaffa induktionshäll?
Skrivet av: Hasse skrivet 2008-06-19 14:48
Nej Elka, jag har ingen effektmätare. Men en sådan borde jag köpa, förstås.

Vad gäller kylfläkten så är det svårt att jämföra ljudstyrka, men något starkare än mikrovågsugnen fast inte lika starkt som köksfläkten på full fart. Jag skulle inte ge mig på att koppla in en strömbrytare till fläkten, däremot skulle jag möjligen kunna tänka mig att byta till en tystare fläkt men med samma "blås".

Jag kommer att behålla plattan och använda den som värmehäll och till sjudning. Den kommer säkert att komma till nytta; Det är en kul pryl och det finns sämre saker att lägga 600 kr på, tycker jag.

Sweber, har du någon uppfattning om hur stora induktionsspolarna är i din häll?
Titel: SV: Ska man skaffa induktionshäll?
Skrivet av: Sweber skrivet 2008-06-19 18:19
Citat från: Hasse skrivet 2008-06-19 14:48

Sweber, har du någon uppfattning om hur stora induktionsspolarna är i din häll?


Nej.
Titel: SV: Ska man skaffa induktionshäll?
Skrivet av: Kari skrivet 2008-06-19 18:35
Bara att lägga till i julklappslistan.. ;) http://www.clasohlson.se/Product/Product.aspx?id=38213936
Jag har den grå, enda nackdelen är att de inbyggda backupbatterierna tar slut på 2-3mån om apparaten inte är kopplad till elnätet. 2st typ lr-44.

--

Finns det tystare fläktar - egentligen? Det är väl luft i rörelse som låter mest?  8)
Titel: SV: Ska man skaffa induktionshäll?
Skrivet av: Hasse skrivet 2008-06-22 14:00
Visst finns det fläktar som bullrar mer eller mindre.

Ljud är luft i rörelse, eller tryckvågor i luften om man så vill. Men luft som strömmar behöver inte nödvändigtvis föra oväsen. Jämför t.ex. med en dammsugare, det bullrar betydligt mer i den ände av slangen där fläkten sitter jämfört med änden med munstycket.   ;)
Titel: SV: Ska man skaffa induktionshäll?
Skrivet av: Andreas skrivet 2008-06-22 14:45
Instämmer med Elka, tack Hasse! (Fast var fick du snabbtest ifrån Elka, det var ju ett väldigt ambitiöst test.)

Så knappen märkt "temp" med termometern är alltså stekläget och knappen med flamman på kokläget? Då är jag med. Men skumt det där med att ställa in ett gradtal utan verklighetsförankring, hur har de tänkt då, enda rimliga är ju att gradtalet skulle gälla för en viss last, vilken det nu kan vara?

Undrar just hur svårt det skulle vara för en händig person att modifiera en sån där Kjell-platta till något som styrdes av en temperaturgivare, är drivsteget någorlunda separerat från övrig elektronik borde det vara en ganska smal sak.

Sweber: Du måste helt klart börja meka med dina vitvaror oftare. ;)

Elka: Jo som Hasse säger det är stor skillnad på ljudnivån från olika fläktar, det ser du inte minst om du jämför uppgifter om ljudnivå från kylfläktar till datorer. Och vad gäller datorkylning har ju vissa tillverkare numera helt passiv kylning (stora aluminiumflänsar) eller vattenkylning och den typen av kylning går säkert att montera i en induktionsplatta också, bara att ta fram stora rörtången.
Titel: SV: Ska man skaffa induktionshäll?
Skrivet av: roffekock skrivet 2008-06-22 18:47
Jag tycker att alla klyftiga hjärnor skall bygga en superind. häll snarast jag beställer gärna en färdig produkt.  :D

/rolf
Titel: SV: Ska man skaffa induktionshäll?
Skrivet av: Catarina skrivet 2008-08-11 12:50
Har haft en häll med två induktionsplattor ett par år nu, nästa häll blir med fyra plattor, vilken skillnad, så snabbt det går. Nackdelen är ju att man måste ha kastruller som passar till, men numera har dom gått ner i pris.

Catarina
Titel: SV: Ska man skaffa induktionshäll?
Skrivet av: matlagarn skrivet 2008-12-12 08:25
Induktionshäll är helt underbart! Världen bästa uppfinning. Jag älskar verkligen min häll. Till alla som gillar att laga mat är detta KUNG! Spring och köp eller om du inte testa så åk hem till någon som har en och prova. Dagen efter är det DU som står i köksbutiken och beställer en häll. Garaterar detta!!! Lycka till! Och fundera inte på vilka kastruller som funkar. >För mig funkar de flesta. Annars är det bara att köpa nya.
Titel: SV: Ska man skaffa induktionshäll?
Skrivet av: anel skrivet 2008-12-29 15:31
Vi har skaffat induktionshäll! Men Gud vad jag ångrade mig, inget av mina köksredskap passade på spisen, var tvungen att köpa allt nytt. Köpte även en Espressobryggare i julklapp åt min sambo, jaha var tvungen att byta den me, glämde att aluminium inte funkar, och inte heller koppar. Tråkigt, kan inte rekommendera induktionshäll, köp hellre glashäll, i alla fall om du är singel eller ni kanske bara är ett par. Förstår inte varför man egentligen ska ha induktionshäll. Det borde finnas något underlag man kunde lägga dit så alla redskap man redan har passar att använda.
Titel: SV: Ska man skaffa induktionshäll?
Skrivet av: Rob skrivet 2009-07-30 12:03
Vår induktionshäll har nu gått i dryga 4 år och jag har inte ångrat en minut!
Snart blir det gas igen och jag tror att jag kommer sakna induktionen.

Då vi bytte så köpte vi IKEA 365-kastruller och de funkar utmärkt. Teflonpannan är pensionerad och återvunnen men annars har det funkat finemang.
Titel: SV: Ska man skaffa induktionshäll?
Skrivet av: Sweber skrivet 2009-08-04 10:05
Citat från: anel skrivet 2008-12-29 15:31
Vi har skaffat induktionshäll! Men Gud vad jag ångrade mig, inget av mina köksredskap passade på spisen, var tvungen att köpa allt nytt. Köpte även en Espressobryggare i julklapp åt min sambo, jaha var tvungen att byta den me, glämde att aluminium inte funkar, och inte heller koppar. Tråkigt, kan inte rekommendera induktionshäll, köp hellre glashäll, i alla fall om du är singel eller ni kanske bara är ett par. Förstår inte varför man egentligen ska ha induktionshäll. Det borde finnas något underlag man kunde lägga dit så alla redskap man redan har passar att använda.

Jag håller med dej, om det enda skälet till att skaffa ny spis är att man ska kunna använda alla gamla kokkärl man har, då är induktion inget för dej. Dom stora fördelar som induktion ger vid matlagning, jämfört med glashäll och gjutjärnsplattor, är tydligen inget du värdesätter och det är ju självklart helt ok då vi alla är olika. Men jag förstår inte hur du kan rekomendera glashäll. Den ställer ju synnerligen stora krav på att boten på kokkärlen är helt jämna annars blir värmen ojämn och det tar evigheter att koka upp något. Då tycker jag att gjutjärnsplattor är bättre, marginellt långsammare, klara skeva bottnar bättre och är mycket billigare att reparera när dom går sönder. Den enda fördelen med en glashäll är ju att den ser modernare ut, och det kansek är viktigt för dej, men det är det inte för mej.
Titel: SV: Ska man skaffa induktionshäll?
Skrivet av: johbal skrivet 2009-08-09 20:55
Varför ska du skaffa induktionspis?

Jag ska berätta! Jag äger en induktionspis själv och är mycket nöjd med både användarvänligheten, effektiviteten vid matlagning och säkerheten. Och har, som vissa andra ej behövt byta ut mina kastruller och stekpannor.

Nackdelar:
1. För en tid sedan, ca 5-10 år sedan var induktionspisar mycket dyra, dem kunde kosta närmare 15-20.000 kr. Idag är dem billigare men fortfarande rätt dyra. Köper du en induktionspis från en mera erkänd tillverkare får du räkna med priser närmare 10.000kr. Billigare märken finns givetvis, vad gäller kvalitet på kända tillverkare och mindre kända tillverkare kan jag inte elaborera kring, men gör som jag och ha tålamod och leta, kolla om du kan hitta demoexemplar eller liknande, dem brukar kunna vara billigare.

2. Induktionspisar har ett rykte om sig att inte ge effekt på vissa material. Det är sant, en induktionspis använder sig av något som kallas resonant induktion, som innebär (jag är inte fysiker) i runda slängar att ett begränsat magnetfält bildas alldeles vid ytan på hällen, detta betyder att allt som är magnetiskt och befinner sig inom detta magnetfält kommer att värmas. rena aluminiumpannor fungerar därför inte. Vad som krävs är att du använder gjutjärnspannor och kärl ELLER pannor och kärl som har en tjock botten av magnetisk sort. För att testa dina nuvarande pannor, gör som sagt tidigare i tråden, testa med kylskåpsmagneter, fastnar dem så är pannan/kärlet godkänt. Fastnar dem inte, köp något billigt på IKEA eller Rusta som är godkänt för induktionspisar.

3. Jag är inte säker på detta, så jag ska inte klassa det som fakta. Men min induktionspis krävde vid installation tre faser istället för två faser, dvs. du kan behöva dra fram en extra strömkabel. En induktionspis har en effekt på runt 5000 watt och över. Min ligger på runt 7000 watt. Men oroa er ej, den värmer som sagt maten dubbelt så fort som andra spisar och drar i genomsnitt mindre. Och den matlagning som kräver mest med ström är den matlagning där du kokar lite vatten, ägg eller kanske steker på något snabbt och där är induktionspisen överlägsen.

Varför är induktionspisar effektivare?
Jo! När man gick i småskolan fick man lära sig något som kallas verkningsgrad. Verkningsgrad är hur mycket av den tillförda energin som går till nytta. I en glödlampa går 90 eller mer procent av den tillförda energin åt som värmeenergi, vi skulle kunna säga att ljuset som kommer från lampan är en bieffekt av att den glöder, så det är alltså ordentligt med bortkastad energi. Samma sak gäller med gamla spisar. Där går en stor del av den tillförda energin till åt att värma både plattan i sig, kastrullen och omgivande utrustning som materialet och själva spisen som plattan sitter i. Alltså... en hel del energi knallar iväg åt andra håll.

Med en induktionspis riktas all energi direkt in i kastrullen eller pannan och inget annat, därför blir det mycket effektivt. Därav värms bara kastrullen och själva hällen blir inte särskilt varm, åtminstone inte efter en snabb vattenkokning eller liknande.

Varför är dem användarvänlig?
Med induktionspis har du mycket bättre kontroll över din matlagning eftersom du har direktkontroll över den tillförda energin. Kokar du något och det kokar för mycket, drar du ner på effekten får du direktrespons, det slutar koka eller minskar allt eftersom du minskar effekten, direkt. Det blir inte en försening. När du gör grytor eller steker ställer du in den på en viss effekt och den håller den exakt, det blir svårt att bränna osv.

Varför är den säker?
Med äldre spisar måste plattan bli mycket mycket varm för att du ska få önskad effekt i kärlet/pannan. Med induktionspis fixeras effekten direkt i pannan och därför blir hällen sällan eller aldrig direkt farligt eller brännhet. Dessutom så händer inget på spisen om inget magnetiskt finns där. Drar du bort kastrullen slutar den ge effekt, i vissa fall och vissa modeller så stänger den av sig efter ett tag eftersom den kan känna efter om det finns något magnetiskt över plattan eller inte, så du behöver inte åka bort eller få svårt och sova pga oro över att plattan står på.

Sammanfattning
Gillar du matlagning? I sådana fall rekommenderar jag en induktionspis, den ger glädje i matlagningen och bidrar till säkerheten, både om du har barn men också allmänt. Tänk på miljön dessutom, spisen är mycket mer energieffektivare än konventionella spisar. Du har köpt en spis och kastrullerna fungerar inte! Osis, använde du aluminiumkärl och pannor är det bara bra att det inte funkar, aluminiumkärl är farliga i längden att använda. Fungerar dem fortfarande inte? Köp nya, hade du råd att skaffa en induktionspis borde du ha råd att kila iväg till IKEA och köpa kärl, dem är billiga men fortfarande fin kvalitet. Visste du inte innan du köpte spisen att kärlen måste vara magnetiska så är det förmodligen inte ditt fel. Men läste du denna tråd innan och struntade i att testa dina kärl får du skylla dig själv.



Jag hoppas du har fått användning av det jag skrivit,
Tack!
Johan Balkefors
Titel: SV: Ska man skaffa induktionshäll?
Skrivet av: Per-Erik skrivet 2009-09-08 18:52
Nu har jag använt min induktionshäll i ca 2 veckor och är ganska nöjd men idag hittade jag en negativ sida...
Ångkokade "sticky rice" och missade att vattnet tog slut, då kan jag säga att hällen inte längre bara håller ca 100 grader, utan det blev otroligt varmt, jag var allvarligt rädd att hällen skulle gå sönder och kastrullen haverera.

edit: Skadan var inte så allvarlig som jag först trodde, jag tror att jag kan putsa upp den.

Titel: SV: Ska man skaffa induktionshäll?
Skrivet av: Fröken Dill skrivet 2009-09-21 15:34
Någon som har tips på en HEL spis (alltså inkl ugn) med induktionshäll som är bra (och inte alltför hutlöst dyr)? Min nuvarande spis har rätt usla plattor, men ugnen blir blixtsnabbt varm, vilket är en stor fördel.
Hälsar fröken Dill
Titel: SV: Ska man skaffa induktionshäll?
Skrivet av: crlhrv skrivet 2009-09-21 17:54
Per-Erik, kanske dags att skaffa riskokare ;)
Titel: SV: Ska man skaffa induktionshäll?
Skrivet av: Per-Erik skrivet 2009-09-21 20:57
Jag har en och den går varm... :) men för att ångkoka så tycker jag inte den funkar speciellt bra.
"Sticky rice" skall ju ångkoka såpass länge att det det kan gå åt en hel del vatten och då tycker jag en kastrull funkar bättre.
Men visst riskokaren skyddar mot torrkokning, och jag har ärligt talat gjort det här misstaget tidigare men då hade jag ju gjutjärnsplattor och det var bara kastrullen som blev ful.

Titel: SV: Ska man skaffa induktionshäll?
Skrivet av: Fröken Dill skrivet 2009-10-06 12:13
Nu har jag konsulterat mina arbetskompisar och de påstår att induktionshällar inte tål att spillas på. Kokar maten över så är det kört!? De tål heller inte att få socker på sig (låter väldigt konstigt, men skulle ju omöjliggöra kola-koket). Någon som vet besked?
Undrar fröken Dill
Titel: SV: Ska man skaffa induktionshäll?
Skrivet av: Hasse skrivet 2009-10-06 18:02
Det låter märkligt! Jag förstår inte varför en induktionshäll skulle vara känsligare än en "vanlig" glashäll? Min lilla experimentplatta[1] mår inte dåligt av att man spiller på den. Det är bara att torka av.


[1] http://matforum.nu/index.php?topic=651.msg17700#msg17700 (http://matforum.nu/index.php?topic=651.msg17700#msg17700)
Titel: SV: Ska man skaffa induktionshäll?
Skrivet av: helfgren skrivet 2009-10-06 18:08
Jag har en induktionshäll och jag är supernöjd med denna, det enda jag fått göra är att byta ut mina icke magnetiska kastruller till nya som är magnetisk. Vad det gäller att spilla och söla på den så är det absolut ingen fara. Kokade senast idag över när jag kokade ris och den funkar ännu :) . I övrigt så är den oxå lätt att rengöra då det inte bränner fast på samma sätt på en induktionshäll som en vanlig häll/spis. Anledningen till detta är ju att det är inte spisen som blir het utan stekpannan/kastrullen. Jag har bara gott att säga om induktionshällar, blir snabbt varmt i stekpannan, kokar upp fort och framför allt mycket lätt att reglera värmen på.
Jag personligen skulle inte vilja ha något annat, men det tog ett tag att lära om.

Efter att jag hade skaffat allt nytt så provade jag att lägga en 5mm plåt på hällen och den blev lika varm som en vanlig spis, så jag testade att ställa på en vanlig aluminium kastrull på denna platta och vips så gick den att använd på en induktionshäll. Vet ej om detta kan vara skadligt för hällen då plattan blir mycket varm, men ska fortsätta mitt experiment.


MVH// Henrik
Titel: SV: Ska man skaffa induktionshäll?
Skrivet av: Andreas skrivet 2009-10-07 11:14
Citat från: Fröken Dill skrivet 2009-10-06 12:13
Nu har jag konsulterat mina arbetskompisar och de påstår att induktionshällar inte tål att spillas på. Kokar maten över så är det kört!? De tål heller inte att få socker på sig (låter väldigt konstigt, men skulle ju omöjliggöra kola-koket). Någon som vet besked?


Det där med att man ska passa sig för att koka över socker står det om i bruksanvisningen till min spis med glaskeramikhäll, har dina arbetskompisar kanske blandat ihop glaskeramik och induktion?
Titel: SV: Ska man skaffa induktionshäll?
Skrivet av: Per-Erik skrivet 2009-10-07 15:27
Om man kokat torrt så skall det finnas en övervakning men det finns en tröghet och risk att den inte hinner stänga av plattan innan det blir för varmt och då kan hällen gå sönder enligt instruktionsboken.

Titel: SV: Ska man skaffa induktionshäll?
Skrivet av: Andreas skrivet 2009-10-08 09:07
Citat från: mums skrivet 2008-06-15 19:45
Det finns mellanlägg av järn att använda till kärl som inte fungerar med induktion.


Här är ett konkret exempel på en sån: "Frabosk Mellanläggsplatta till induktion, 22 cm" á 349,00 kr "gör att du kan använda även dina gamla kastruller på induktionsspisen" http://webshop.verner-verner.se/showArticle.do?primaryId=SEB-099.02.3

Fast kanske lite väl dyr med tanke på att det väl i princip bara är en kastrullbotten från en induktionskastrull. Någon som sett billigare?
Titel: SV: Ska man skaffa induktionshäll?
Skrivet av: Fröken Dill skrivet 2009-10-08 09:19
Det låter bra! Jag måste kolla med min arbetskompis igen om vad hon egentligen menade. Börjar fundera på denna modell:
http://www.electrolux.se/node38.aspx?productid=28138&QPProducts=32360,11577,32369,32370,28138
Någon som har erfarenheter? Priset verkar rimligt och Electrolux känns som ett pålitligt märke. Behöver en hel spis eftersom det tyvärr inte finns någon plats för inbyggnadsugn i mitt lilla kök. Behöver ingen fancy design på spisen, diskmaskin och kyl/frys är vanliga vita.
Hälsar fröken Dill
Titel: SV: Ska man skaffa induktionshäll?
Skrivet av: Hasse skrivet 2009-10-10 22:27
Apropå att spilla på hällen, slog det mig att på en induktionshäll kan man skydda hällen med en gammal tidning mellan platta och kastrull, trots att värmen är på.
Titel: SV: Ska man skaffa induktionshäll?
Skrivet av: helfgren skrivet 2009-10-11 17:14
Måste säga att det var ett väldigt högt pris för en plåtbit, gå till en plåtslagare/verkstad så klipper dem till en i 5mm plåt för en 20-100:- beroende på vem man frågar. Då kan man ju använda den utan dåligt samvete den jag gjort själv ;) .

MVH// Henrik
Titel: SV: Ska man skaffa induktionshäll?
Skrivet av: Andreas skrivet 2009-10-13 13:03
Är verkligen Fraboskplattan så tunn som 5 mm Henrik? Det kanske den är, svårt att se. Undrar egentligen hur tjock plåt som är optimalt som mellanlägg för icke-induktionskastruller på induktionsplattor?

Citat från: Hasse skrivet 2009-10-10 22:27
Apropå att spilla på hällen, slog det mig att på en induktionshäll kan man skydda hällen med en gammal tidning mellan platta och kastrull, trots att värmen är på.


Så länge det finns vatten i grytan borde det där vara ofarligt eftersom vatten inte blir varmare än hundra grader och papper väl antänds först vid några hundra grader. Men kan det kanske bli farligt om kastrullen är helt tom eller om man har olja i den?
Titel: SV: Ska man skaffa induktionshäll?
Skrivet av: Hasse skrivet 2009-10-13 19:45
Ja, det kan nog börja osa och ryka om pappret om temperaturen skulle närma sig 200 grader, så det är kanske inget att rekommendera ur brandsäkerhetssynpunkt.

Alltså: Glöm mitt dåliga förslag om tidningspapper! (Men det är rätt kul att det funkar.)
Titel: SV: Ska man skaffa induktionshäll?
Skrivet av: MiGa skrivet 2009-10-13 20:36
En handduk under funkar också om man vill skydda från spill.
Titel: SV: Ska man skaffa induktionshäll?
Skrivet av: Andreas skrivet 2009-10-14 13:44
Vid vilken temperatur börjar en handduk ryka?

Citat från: Hasse skrivet 2009-10-13 19:45
Ja, det kan nog börja osa och ryka om pappret om temperaturen skulle närma sig 200 grader, så det är kanske inget att rekommendera ur brandsäkerhetssynpunkt.


Med olja kan förstås komma över 200.

Men jag skulle vilja veta om en induktionskastrull verkligen kan bli bortåt 200 grader om man skulle råka torrkoka den, finns det inte något slags säkerhetsmekanism? Har för mig att mina halogenplattor liksom börjar pulsera om man köra dem obelastade.
Titel: SV: Ska man skaffa induktionshäll?
Skrivet av: Hasse skrivet 2009-10-14 17:40
Det ska väl finnas en termostat som slår av plattan om temperaturen blir för hög. Men efter Per-Eriks inlägg[1] tidigare i tråden, undrar man ju hur tillförlitliga de är?


[1] http://matforum.nu/index.php?topic=651.msg35319#msg35319 (http://matforum.nu/index.php?topic=651.msg35319#msg35319)
Titel: SV: Ska man skaffa induktionshäll?
Skrivet av: MiGa skrivet 2009-10-14 20:45
Handduk är väl mer tänkt som skydd mot spill just när man steker kött ,bacon man har kanske inte en till långkok precis ;D.

Jag är mycket nöjd med att ha en induktionsspis.
Titel: SV: Ska man skaffa induktionshäll?
Skrivet av: Lars Benthorn skrivet 2011-07-23 19:10
Citat från: anel skrivet 2008-12-29 15:31
Vi har skaffat induktionshäll! Men Gud vad jag ångrade mig, inget av mina köksredskap passade på spisen, var tvungen att köpa allt nytt. Köpte även en Espressobryggare i julklapp åt min sambo, jaha var tvungen att byta den me, glämde att aluminium inte funkar, och inte heller koppar. Tråkigt, kan inte rekommendera induktionshäll, köp hellre glashäll, i alla fall om du är singel eller ni kanske bara är ett par. Förstår inte varför man egentligen ska ha induktionshäll. Det borde finnas något underlag man kunde lägga dit så alla redskap man redan har passar att använda.


Javisst bör man kunna lägga ett underlägg emellan kastrull och platta. En vanlig järnplåt värms ju av induktionen och sedan värmer den kastrullen eller vad än det är som du sätter på. Det fungerar, om än inte lika effektivt som om kastrullen har en botten av järn.
Titel: SV: Ska man skaffa induktionshäll?
Skrivet av: Psilander skrivet 2011-07-24 12:24
Kan man gjuta tennsoldater på induktionshäll?
Titel: SV: Ska man skaffa induktionshäll?
Skrivet av: vilsjin skrivet 2011-07-24 13:05
Citat från: Psilander skrivet 2011-07-24 12:24
Kan man gjuta tennsoldater på induktionshäll?

Det borde inte vara några problem om degeln är magnetisk. Guttenn smälter väl vid runt 200C så ev.överhettningsskydd borde inte ställa till det.
Titel: SV: Ska man skaffa induktionshäll?
Skrivet av: vilsjin skrivet 2011-07-24 13:22
Jag längtar verkligen efter en spis som är snabb i reaktionerna och skulle byta så fort jag kunde. Eftersom jag bor i hyresrätt lär det dröja, men jag är verkligen less på att slänga in mynt och dyl. under kastrullerna för att sänka temperaturen.
Jag blev lite nyfiken på vad ett byte till induktionsspis skulle få för mitt kokkärlsbestånd och inventerade gömmorna.
Av 21 kokkärl (Grytor, kastruller och pannor) så skulle jag nödgas pensionera blott 5.
Två av dessa skulle saknas djupt; min stora pasta-gryta från Raadved och sauteusen från WMF.
Smörsmälten i koppar behöver förtenas på nytt och det är hursomhelst smidigare att skira smör i mikron.
Sen är det en billig rostfri kastrull som har ett visst affektionsvärde (köpt till min kokplatta i Paris) och en riktigt skräpig non-stick stekpanna.
Inga stora problem alltså.

Titel: SV: Ska man skaffa induktionshäll?
Skrivet av: Micke M skrivet 2011-07-26 21:09
Nä, kör på gas, det ger ju sååååååå mycket mer känsla! :o))))))
Titel: SV: Ska man skaffa induktionshäll?
Skrivet av: Andreas skrivet 2011-12-19 20:02
Såg i reklamblad att både Elon och Electrolux Home nu har fristående induktionsplattor (liknande den Hasse skrev om i inlägg #20 här ovan från Kell & Company).

Den hos Electrolux Home heter OBH Nordica 6537 och kostar 895:- (ordinarie pris 1195:-). Och jo det står "snabbt och enkelt för sommarstugan trots att det är julens reklamblad.

Den hos Elon heter tec lime TIP2000/300478 och kostar 699:-

Jag blir nästan lite sugen. Fast jag är ju lite sugen på att byta hela spisen också så vi får väl se.
Titel: SV: Ska man skaffa induktionshäll?
Skrivet av: Hasse skrivet 2011-12-20 10:30
Jag använder min lilla induktionsplatta då och då, och jag måste säga att jag är helfrälst på tekniken.

Om det inte vore för att den spis jag har nu bara har ett par år på nacken, hade jag utan tvekan bytt till en induktionsspis.

Jag har haft spisar med gjutjärnsplattor, glashäll och gas, men induktionstekniken slår allt - tycker jag.
Titel: SV: Ska man skaffa induktionshäll?
Skrivet av: Andreas skrivet 2011-12-20 17:14
Slår allt? Säg inte så, då blir jag ju ännu mer sugen. :( ;)

Nackdelen med en separat induplatta är att man då har ytterligare en kökspryttel att hålla reda på. Och det är ju då dessutom bara en enda platta, oftast använder man ju flera plattor när man lagar något. Och börjar man köpa flera lösa plattor får man betala motsvarande en bra bit av en hel spis. Så det mesta talar väl då för att det är en ny spis man bör skaffa.

Om man inte kan konvertera sin gamla glaskeramikspis till induktion på något sätt. Hmm.
Titel: SV: Ska man skaffa induktionshäll?
Skrivet av: webguide skrivet 2011-12-21 08:59
Den här skulle jag vilja ha: http://www.gaggenau.com/SE_sv/products/cooktops-overview/product-detail.do?contentId=f3de34da-ac63-453b-a86a-596d40255540&family=Hobs

Kör en häll från Electrolux nu, nästa kök blir Gaggenau så att man får lite bättre kvalité.
Titel: SV: Ska man skaffa induktionshäll?
Skrivet av: Andreas skrivet 2011-12-22 09:27
Hmm den var intressant. "- Under glaskeramikhällen till den nya CX 480 arbetar 48 mikroinduktorer som är lagda efter varandra och förskjutna sidleds i förhållande till varandra. Till skillnad från vanliga stora induktionsspolar omvandlar denna struktur hela spishällen till en enda stor kokzon... ...placera stekpannor och kastruller var man vill på spisen. Flyttar man på dem registreras ändringen och CX 480 fortsätter värma upp innehållet." http://digitalahemmet.idg.se/2.10583/1.371322/spisen-som-ar-en-enda-stor-platta---cx-480

Men 41 260 kr är lite halvsaftigt, finns det billigare zonlösa induktionshällar?
Titel: SV: Ska man skaffa induktionshäll?
Skrivet av: webguide skrivet 2011-12-22 10:36
Jag kollade på en häll på Mediamarkt för ett år sedan, har för mig att den var zonlös, inte lika avancerad som Gaggenau. Vet inte vad det var för märke.
Titel: SV: Ska man skaffa induktionshäll?
Skrivet av: Andreas skrivet 2011-12-23 12:35
Det borde inte vara speciellt dyrt att tillverka en zonlös häll. Induktionsspolar är just spolar dvs. lindad metalltråd och kan inte kosta många kronor att tillverka per styck. Sen krävs styrelektronik för några hundralappar.

Förutom att Gaggenau är ett "exklusivt" märke antar jag att prislappen kommer av att zonlösa hällar är något ganska nytt och att tillverkningsvolymerna är små. Ungefär som de första platt-tv-apparaterna som kostade skjortan och var sämre än de som säljs nu.
Titel: SV: Ska man skaffa induktionshäll?
Skrivet av: webguide skrivet 2011-12-26 08:12
Citat från: Andreas skrivet 2011-12-23 12:35
Det borde inte vara speciellt dyrt att tillverka en zonlös häll. Induktionsspolar är just spolar dvs. lindad metalltråd och kan inte kosta många kronor att tillverka per styck. Sen krävs styrelektronik för några hundralappar.

Förutom att Gaggenau är ett "exklusivt" märke antar jag att prislappen kommer av att zonlösa hällar är något ganska nytt och att tillverkningsvolymerna är små. Ungefär som de första platt-tv-apparaterna som kostade skjortan och var sämre än de som säljs nu.


Det är hög kvalite på Gaggenau och det kostar + att elektroniken i den där är ganska avancerad, den känner ju bland annat av om man flyttar kokkärlen över hällen och deras inställningar följer med.
Elektroniken måste ju tåla en del värme också som alstras av kokkärlen.
Titel: SV: Ska man skaffa induktionshäll?
Skrivet av: Rob skrivet 2012-01-21 22:36
Citat från: webguide skrivet 2011-12-26 08:12
Det är hög kvalite på Gaggenau och det kostar + att elektroniken i den där är ganska avancerad, den känner ju bland annat av om man flyttar kokkärlen över hällen och deras inställningar följer med.
Elektroniken måste ju tåla en del värme också som alstras av kokkärlen.


Moderkortet pa var Gaggenau induktionsspis gav upp efter ca 4 ar.... Reparationskostnad (inklusive del) nastan 3.000 kronor.
Kylskapet (Gaggenau) behovde 5 besok av reparatoren inom garantitiden
Kaffemaskinen (Gaggenau) funkade felfritt (eftersom hela maskinen ar en Siemens), men aluminiumskyddet dar man staller koppen hade sa dalig eloxering att kopparna repade bort den inom 2 ar.
Det var de Gaggenaumaskiner vi installerade.

Gaggenau gor jattesnygga grejjer, men om det ar bra kvalitet? Jamfort med priset, inte direkt.
Titel: SV: Ska man skaffa induktionshäll?
Skrivet av: webguide skrivet 2012-01-22 12:30
Citat från: Rob skrivet 2012-01-21 22:36
Moderkortet pa var Gaggenau induktionsspis gav upp efter ca 4 ar.... Reparationskostnad (inklusive del) nastan 3.000 kronor.
Kylskapet (Gaggenau) behovde 5 besok av reparatoren inom garantitiden
Kaffemaskinen (Gaggenau) funkade felfritt (eftersom hela maskinen ar en Siemens), men aluminiumskyddet dar man staller koppen hade sa dalig eloxering att kopparna repade bort den inom 2 ar.
Det var de Gaggenaumaskiner vi installerade.

Gaggenau gor jattesnygga grejjer, men om det ar bra kvalitet? Jamfort med priset, inte direkt.


Hmmm vad skall man köpa egentligen?
Får börja hända på konkursauktioner för restauranger! :)
Titel: SV: Ska man skaffa induktionshäll?
Skrivet av: crlhrv skrivet 2012-01-22 15:03
Citat från: Andreas skrivet 2011-12-19 20:02
Såg i reklamblad att både Elon och Electrolux Home nu har fristående induktionsplattor (liknande den Hasse skrev om i inlägg #20 här ovan från Kell & Company).

Den hos Electrolux Home heter OBH Nordica 6537 och kostar 895:- (ordinarie pris 1195:-). Och jo det står "snabbt och enkelt för sommarstugan trots att det är julens reklamblad.

Den hos Elon heter tec lime TIP2000/300478 och kostar 699:-

Jag blir nästan lite sugen. Fast jag är ju lite sugen på att byta hela spisen också så vi får väl se.


Jag fick en sån OBH-häll i 30-årspresent och gillar den skarpt! Det är min första bekantskap med induktion och om det inte var så att jag bor i hyresrätt skulle jag utan att blinka byta ut min vanliga häll mot en induktionshäll. Går snabbare att koka vatten på induktionshällen än i vattenkokaren  ;D
Titel: SV: Ska man skaffa induktionshäll?
Skrivet av: Hasse skrivet 2012-01-24 18:50
Crlhrv,

Ja, jag tror att induktion är beroendeframkallande.  ;)

Som jag skrev tidigare i tråden* så värmer min billiga platta inte upp en hel stekpanna, utan bara i mitten. Detta är ju inte hållbart för seriös matlagning med större kokkärl. Kanske kan du testa med din OBH-platta om det är samma sak med den? Fyll en stekpanna med vatten och koka upp. Börjar det bubbla endast i mitten av pannan, eller jämnt fördelat över hela bottenytan?

Är ljudet från kylfläkten störande?


*) http://matforum.se/index.php?topic=651.msg17753#msg17753 (http://matforum.se/index.php?topic=651.msg17753#msg17753)
Titel: SV: Ska man skaffa induktionshäll?
Skrivet av: Andreas skrivet 2012-03-08 10:55
Jag är lite i valet och kvalet om jag skall köpa mig lite kontorsmateriel. Handlar man för 299:- exklusive moms hos Staples får man nämligen en induktionsplatta på köpet...
Titel: SV: Ska man skaffa induktionshäll?
Skrivet av: Hasse skrivet 2012-03-08 17:18
Det där är väl inget att tveka om. KÖP!!!  :)
Titel: SV: Ska man skaffa induktionshäll?
Skrivet av: pralin skrivet 2012-03-09 14:51
Jag har induktionshäll i 3 år nu och är mycket nöjd med den. Energisnål,man kan inte bränna sig, barnsäkert, temperaturen kan sänkas snabbt  vid behov. Jag har också en jet funktion där jag kan varma upp mat eller vatten jättesnabb. Jag ser bara fördelar med den. Med tanke på att jag är matbloggare, gjorde jag mycket bra investering
Titel: SV: Ska man skaffa induktionshäll?
Skrivet av: Andreas skrivet 2012-03-19 15:53
Citat från: Hasse skrivet 2012-03-08 17:18
Det där är väl inget att tveka om. KÖP!!!  :)


Jag tvekade för länge. Nu står det "Induktionshäll är tyvärr slutsåld. Ersätts med bestickset på köpet när du handlar för minst 299:-" hos Staples. Bestickset. Bah. Nåja, jag slapp i alla fall en massa onödigt kontorsmateriel.
Titel: SV: Ska man skaffa induktionshäll?
Skrivet av: Hasse skrivet 2012-03-19 18:16
Men Andreas, en miljon gem har man väl alltid nytta av!?   ;)