Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Messages - Roger

1
Hejsan! Här kommer ett sent svar från mig :) Kvarnen är ett av de bästa köp jag gjort i maskinväg. Då jag alltid har den med mig när jag åker runt och styckar samt att den används flitigt när jag styckar hemma så har det passerat mängder med färs igenom den. Under hösten 2014 styckade jag ett 30 tal älgar, ett 20 tal rådjur ca 10 nötdjur och en del gris och lamm, vid i stort sett samtliga tillfällen användes kvarnen och inte en enda gång har den krånglat, har inte ens behövt fundera på att slipa kniven. Lägg därtill året innan, dock inte lika mkt använd då men 300-400 kg kördes säkerligen igenom den under 2013. Som sagt stora mängder kött är malt med den utan problem. Rengöringen av den är suveränt enkel och det görs på nolltid. Den går tyst och fint och man kan köra rejäla bitar i den vilket spar tid då man slipper skära ner köttet så mycket. Jag skulle aldrig tveka på att köpa en likadan igen, har faktiskt vart inne på att köpa en för att ha stående ifall dagen kommer då Jula får för sig att inte sälja den mer. Den är enligt mig ett bättre alternativ till t.ex Nimas kvarnar och de är ju även de mycket bra kvarnar.
2
Jag har varmrökt under många år med vedeldad rök och då har man ju liksom kört på tills det varit klart,detsamma har jag ju nu gjort i mitt hemmabygge med Bradleygeneratorn,har liksom aldrig haft en tanke på något annat men nu blir det till att testa detta. Ja jäklar vad man lär sig lite nytt varje dag :-)
3
När jag varmröker så använder jag mig av rök under hela processen. Har nu hört från flera håll att man inte behöver använda rök mer än 4 timmar för efter denna tid absorberar inte köttet någon rök i alla fall. Enligt dessa påståenden så innebär ju det att efter 4 timmar räcker det med att enbart låta köttet gå klart i värmen utan rök. Någon som gör så eller använder ni också rök under hela processen? Detta gäller ju förstås då man använder sig av någon rökgenerator och lätt kan" plocka bort" röken efter önskad tid, vedeldar man så blir ju det svårare. Själv har jag byggt en rök och använder en Bradley rökgenerator vilket gör att jag tycker denna fråga är intressant då det ju är en stor mjlighet att minska användningen av puckar till den.
4
Jag har nu testat min nyinköpta Bradley Smoker rökgenerator. Jag kallrökte en bit sidfläsk tänkt att ha som bacon men den fick absolut ingen färg,den var lika blek som när jag stoppade in den i röken. Då jag just ska ha den som bacon att steka så rökte jag den i 6 timmar enbart för röksmakens skull(använde äppelpuckar) men jag hade väntat mig att det skulle bli färg på den, så på den punkten blev jag besviken, smaken var det inget fel på. Jag hade torkat av den före med hushållspapper och sen fick den lufttorka i några timmar. Har jag gjort något fel eller är det så här det blir. Förut har jag enbart varmrökt så jag kanske är bortskämd med fin färg på produkterna men man har ju sett kallrökt som har fin färg, är det helt enkelt som så att det är tiden som avgör?
5
Såg en rökgenerator som säljs av Mat Modus. Man använder sig av rökspån som tömmes i en behållare och sedan förs spånet sakta framåt med hjälp av en skruv,på vägen passerar det en spiral med värme som får spånet att ryka. Tyckte denna såg intressant ut, är det kanske någon som vet nåt om den eller rentav testat? Priset på den är detsamma som Bradleys rökgenerator dvs 2495:-. Skulle som sagt vara kul att höra om någon vet nåt om den. Sök på Flexismoker på blocket
6
Har nu även testat att köra den med flis och det fungerade också fint,dock var det lite kortare tid på det. Såg att det amerikanska företaget amazen som gör labyrinten hade sådana här tuber och det finns en del på Youtube om det. Såg detta och kände för att ge det en chans. Som sagt så kan man ju göra dem i den storlek man önskar. Man borde ju kunna göra en även för varmrökning och enbart använda tuben som värme och rökkälla, det gäller ju bara att hitta rätt propotioner på rökskåp och tub. Enkelt förklarat litet skåp och stor tub så borde ju glöden ge den värme man vill ha. Det känns som att man kan pyssla en hel del med en rulle nät ;D
7
Har nu testat och donat med "venturigeneratorn" och det kan nog vara en god ide om man får den att funka,än har jag ju som sagt inte fått till det riktigt hundra så jag byggde mig en "Tube Smoker" istället och kan nog säga att fy tusan vilken skillnad. Gjorde en med måtten 8cm i diameter och ca 30cm hög. Måttena blev dessa då jag hittade en perfekt liten vedkubbe att rulla nätet runt. Fann ett nät av typ insektsnät i metall(ej galvat) i min samling av skrot. Skar till detta i passande mått, några cm längre än kubben så jag kunde skära till flikar att vika in en botten utav,najade sedan ihop den på några ställen och fyllde den med spån och fjuttade på. Den pyrde finfint och gav en fin rök i 5-6 timmar. Har nu testat den med flis och den ryker lika fint med detta. Funkar så bra att det får bli denna jag kör med. En sådan här kan man ju göra precis så stor man vill ha den allt efter vart man ska använda den. I grillen räcker det med en liten och har man stort skåp gör man en större. Den kräver ingen el utan man kan använda den överallt vilket passar mig utmärkt då jag kan göra en att ha vid jaktstugan. När den är förbrukad svänger man ihop en ny för de tar endast 10 minuter att göra om ens det. Känns som att jag för tillfället i alla fall har hittat " min grej" att använda så nu får experimenttiden användas till att experimentera med godsakerna i röken. Tack för all input Skogis ang venturiröken. Jag vill gärna fortsätta att få dina tips och råd ang kallrökning då du verkar vara hemma på området.
8
Ja jag har sett att det är många som är nöjda med labyrinten. Men jag får testa vidare lite till med med generatorn. Jag eldar med ved för värmen i huset;har man för dåligt drag i pannan och det bara "pyr", det är ju då man får beläggningar och skit i skorstenen det var därför jag tänkte på att man skulle öka draget i generatorn. Var in och kollade lite amerikanska sidor vad det gäller Smoke Daddy och där skrevs  det att om man förvärmer genertaorn 30-60min före rökning så att den blev riktigt varm, med 1 eller 2 bitar kol så tjärade den inte alls nästan.

På en del skapelser har jag sett att man kör in luftpipan i botten på generatorn istället för in i rökröret. Eftersom jag har dubbla utgångar på min pump så kanske man skulle testa att använda den ena att tillföra luft underifrån och den andra in i rökröret som det är nu fast å andra sidan så om man tillför allt för mycket drag i grejerna så börjar det väl brinna ist. Nåja nu "tänkte jag lite högt för mig själv" här men det får bli att testa sig fram och skulle det inte bli bra får jag skita i det och återgå till det jag har. Jag har nämligen rökskåpet (oisolerat av trä) i ett uthus, i detta har jag placerat en grilltändare med en plåt ovanpå. Med de temperaturer som varit ute nu så har grilltändaren värmt upp det till runt 30 grader bara trots att jag då lagt puckar av trä på plåten och de har då rykt i ett par timmar, istället kan jag ju lägga på större bitar som helt enkelt glöder längre. Detta har funkat bra men man vill ju testa andra saker också :)
9
Tjenis Skogis :)......Nu behöver jag lite råd!! Generatorn jag testbyggt tjärade en hel del som du skrev. Kommer man undan det problemet om man gör en där röret sitter i nederkant av "burken"? Om man har lite större "luftpipa" samt större rökpipa skulle det hjälpa? Nu har jag toppen av en radioantenn som lufttillförsel så den är ju inte så stor precis och rökröret är 16mm. Om man har större rör tjärar det mindre då eller tar det bara längre tid innan det tjärar igen. Skulle det hjälpa att göra större tilluftshål så det kommer in mer syre och ger bättre förbränning? Behöver lite input nu när jag fortfarande är i teststadiet så jag vet vad jag ska bygga när det blir " på riktigt".
10
Jag har rökröret i toppen av burken. Skulle det kanske funka om man skippade spånet och kör med flis istället det är ju inte lika kompakt utan kommer liksom att ramla ner lite hursom och då borde ju åtminstone chansen öka att det har lättare för att pyra på. Som sagt spån blir ju ganska kompakt. Ja början av detta projekt blev bättre än väntat så nu gäller det att justera till det hela.
11
Rostfritt kommer det att bli i den "riktiga" sen. Det var ju inte så direkt att det bolmade ur den utan det kom....vad ska man säga... väldigt lagomt..typ :) det såg ut att vara väldigt bra iaf så det kommer bli detta jag kör med. Har en tanke att sätta en ballofix som jag kan strypa med om jag skulle vilja det. En sak som ska ändras på är det konvexa locket jag lade i botten. Ska göra något som är konformat istället ev böja till den så det blir större lutning så spånet ramlar ner lättare. Som det var nu pyrde det jättebra ända upp till toppen så att säga men sen fick det inte tag i nåt nytt att pyra i så det slocknade efter ca en timme. Nu kan det ha med mängden att göra också då jag bara testade med lite spån och fick på så vis ingen "tyngd" i det hela så det kunde pressa sig nedåt. Gissar att det blivit annat om jag tex fyllt burken. Men detta är enkla småsaker att fixa. Pumpen jag köpte var inte som jag trodde reglerbar...den ger 110l/utgång eller om man kör båda samtidigt 90l/utgång. Men den blev iaf perfekt. Tack för all din input Skogis och jag hoppas du vill hjälpa mig mer när det behövs för mer frågor kommer att komma :)
12
Sådär nu har jag byggt en provgenerator och den puffar på ordentligt. Tog en konservburk som det varit ett kilo hundmat i så det är en ganska rejäl burk. Som rökrör tog jag en gardinstång (16mm) och som rör från pumpen blev det två delar av en antenn från en gammal jaktradio jag hade liggandes.

Gjorde helt sonika som så här: Tog av locket på burken och böjde till det så det blev konvext,detta lade jag sedan i botten, tog sedan och borrade två hål i nederkant av burken (ett på var sida) eftersom det var två utgångar på pumpen så gjorde jag två små hål och använder mig av båda. Ja sen var det bara att tömma i spån och fjutta på via hålen på sidorna och jäklar vad det rök.

Nästa steg blir att kontakta kusinens gubbe så får han sno med lite rör från sitt jobb så att jag kan börja bygga en ordentlig. Men den jag har kommer funka tills vidare. Men jag undrar om storleken på behållaren har någon betydelse för själva funktionen....nu har jag ju tydligen lyckats hitta rätt vad det gäller förhållandet med luft och storlek på rör skulle då en bredare och högre behållare göra att det kan bli något knas så det inte funkar lika bra som det gör nu? Egentligen räcker ju diametern på behållaren till som det är nu men en något högre skulle inte skada. Den jag har nu är 18cm hög och 10cm bred. Så låt säga att jag gör en som är 35-40 cm hög...skulle detta kunna ställa till det?
13
Har precis inhandlat en pump vars kapacitet är reglebar mellan 125-225l finns även 2 utgångar på den och då ger den 90 liter/ utgång. Ska kolla in tråden du hänvisade till.Vad det gäller storlek på rören...har det någon betydelse för hur generatorn sen fungerar eller kan man ta typ vad man har? Tack för din hjälp så länge Skogis....fler frågor lär komma :)
14
Skulle möjligtvis en 72 liters räcka?
15
Tackar så mkt för svaret :) Jag hade tänkt mig en som brinner underifrån.....men det ligger nåt i det du säger. Om jag skulle bygga en som brinner uppifrån är det något speciellt jag bör tänka på då jämfört med en som brinner underifrån? Har du byggt nån själv...tänkte ifall man kanske skulle kunna få se lite bilder :) jag har ju sett båda sorter av generatorer när jag letat runt på nätet. Men en 100 liters räcker iaf säger du....läste om en som byggt men fick det inte att funka bra med en 100 liters utan han rekommenderade en större uppåt 300 liter. Men jag gör som så att jag inhandlar en 100 liters så kör jag och ser. Än en gång tack
16
Jag har tänkt bygga mig en kallröksgenerator en sådan modell som drivs med hjälp av en syrepump typ sådana man har i akvarium. Själva grejen i sig är ju inte så svår att fixa till men det jag undrar över är: Hur stor pump behöver man ha för att det ska funka? Räcker det med en som ger runt 100l/h eller ska man ta i lite och skaffa en som går mot 300-400l/h?
17
Har tänkt att införskaffa en vacuumförpackare. Kollat på några olika från 900:- upp till 2500:- . Har ni någon ni kan rekommendera? Såg att Siba och Net on Net sålde en Andersson till ruggigt bra pris och även rullarna med påsar till den var riktigt billiga. Någon som testat denna? Nu vet jag att det finns en och annan som säkert rynkar på näsan åt att det är en Andersson, men jag har köpt en hel del andra produkter av märket som jag blivit mkt nöjd med. Vet ju att det finns bättre grejer men är dom värda prisskillnaden? Just för tillfället så är tanken att jag ska köpa denna men innan jag gör det så vore det kul att höra om nån testat. Hur är OBH:s i prisklassen runt tusenlappen?
18
Laxen ska testas Skogis :). Tack allesammans för input i tråden. Mer tips och råd tas tacksamt emot  :) både recept och tillvägagångssätt
19
Denna debut gav mersmak!!. Efter 36 timmar tog jag ut fläsket då hade det också fått lite färg. Pga av den låga tempen (9-10 grader) så borde det ju ta sin tid. Efter 36 timmar som sagt tog jag ut biten, då hade den vart rökbehandlad i 30 timmar ( vilade från rök i 6 timmar under natten) då hade den fått färg, dock hade ytterligare x antal timmar inte skadat för färgens skull. Kunde inte hålla mig utan skar till ett par skivor och stekte direkt......vid alla grönsvansade isbjörnar så gott det blev. Känns ju som att det inte skadat om man kunde få upp tempen lite men det är ju inte lätt i ett kylskåp. Men man kan ju använda nåt annat som rökskåp. Nu ska det testas vidare. Detta var ett enkelt och prisvärt sätt att ge sig in på kallrökningens område. Kan skarpt rekommendera denna rökenhet.
20
Halloj!! Håller på att kallröka sidfläsk. Nu har det legat i rökskåpet under konstant rökbehandling i 7,5 timmar i en temperatur av 10grader. Det är riklig rökutveckling men det blir ingen färg på sidfläsket. Biten som jag nu debuterat med är på knappa kilot....hur länge kan man räkna med att det tar innan det syns att den vart i ett rökskåp överhuvudtaget? Den var torr och fin innan jag lade in den. Börjar att kunna skönja en viss liten färgförändring i fettranden men den förändringen är ytterst liten. Har räknat med att ha den inne i minst 12-14 timmar men trodde att det skulle märkas nåt efter halva tiden. Kanske får räkna om tiden och låta den ligga inne betydligt längre. Tacksam för tips.

Annonser

Powered by EzPortal