Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av Andreas
 - 2011-12-22 15:22
Tråkigt att de inte svarar, men det kan ju också vara så att de inte riktigt vet vad de säljer? Undrar förresten om man kan uppnå ISO 3632 klass 1 om man använder hela pistillen?

Frågan är också om klassificeringen enligt ISO 3632 säger det man egentligen vill veta. Quality Products har presenterat ett testresultat på nätet http://qualityproducts.se/sw/iso.html (se min skärmdump nedan om länken inte fungerar).

Borde det viktigaste inte vara att få ut så mycket "Safranal (smak)" som möjligt? Enligt den tabell Quality Products visar är det en parameter som skall ligga inom 20-50 för alla tre klasser i ISO 3632 och alltså inget som går att läsa ut ifrån klassificeringen. Kanske är det till och med att föredra en klass 3-saffran med safranal 50 före en klass 1-saffran med safranal 20? Hur mycket färgeffekt saffranet har kvittar då för min del.
Skrivet av Krista
 - 2011-12-22 10:34
Jag har ännu inte fått svar trots att jag frågat igen... Det tolkar jag ju som att Santa Maria använder hela pistillen och inte vill svara på det. De har svarat vilsjin ovan att de arbetar efter ISO:n, men det innebär väl inte per automatik att de bara använder märket, tänker jag.
Skrivet av Tobias
 - 2011-12-02 11:50
Hittade denna video på Youtube precis och kom att tänka på den här tråden. Ett enkelt test för att se om saffranet är utspätt med gurkmeja.

http://www.youtube.com/watch?v=miZhgxU_JlU
Skrivet av Krista
 - 2011-12-01 12:00
Hm jag har inte fått svar än, ställde denna fråga:

Hej! Undrar om ni arbetar efter ISO 3632 vad gäller saffran? Är även nyfiken på om ni använder bara pistillmärket eller hela pistillen i er saffran?
Skrivet av vilsjin
 - 2011-12-01 10:12
Mailade Santa Maria och fick svar efter mycket hedrande 21 minuter (en tårta till deras kundtjänst :)).
CiteraGällande Santa Maria saffran arbetar vi efter ISO 3632 -1:2003(E) och det är filaments and cut filaments.

Specification: Category 1
Skrivet av agnetasch
 - 2011-11-30 22:29
Hur är det med priset på hel saffran jämfört med pulver-saffran? Om det är dyrare (eftersom det uppfattas som mer "äkta") blir man ju dubbelt lurad. En billig pulvervariant är man i alla fall lite skeptisk till.
Skrivet av annamaria
 - 2011-11-30 18:02
Citat från: Andreas skrivet 2011-11-30 11:44

¤ "I lågprissaffran ingår hela pistillen och inte bara dess märke och blir därmed av sekunda kvalitet."


Så med andra ord är det inte alls säkert att det är äkta vara när det är "hel" saffran då? Det kan vara fusk även det.

Skrivet av Krista
 - 2011-11-30 14:54
Intressant, hade ingen aning om detta! Ofta leder mer info till att man upptäcker hur lite man egentligen vet.. :)

Hur som helst, om man är nyfiken på kvaliteten kan man höra med tillverkaren om de arbetar efter ISO 3632. Man kan ju vara ISO-certifierad på andra områden, kanske även här? Alltså om de inte uppfyller lägsta kraven på färg, smak och doft så får de kanske inget certifikat. Vad säger ni, ska vi mailbomba Santa Maria och höra om de är certifierade enligt ISO 3632? ;)
Skrivet av Andreas
 - 2011-11-30 11:44
[Flyttade diskussionen om saffranskvalitet från saffranspristråden till den mer allmänna saffranstråden.]

Det här med saffranskvalitet verkar komplicerat. Citat från Wikipedias artikel om Saffran:
¤ "I lågprissaffran ingår hela pistillen och inte bara dess märke och blir därmed av sekunda kvalitet."
¤ "Förfalskad saffran är ofta utdrygad med mald gurkmeja (Curcum longa), som bara ger färg, men smakar nästan ingenting alls, eller safflor (Carthamus tinctotius) som torkats och vars färg och form mycket väl liknar saffran."
¤ "Priset beror på saffranets kvalitet, som avgörs av dess färgmättnad, elasticitet, färskhet, och helhet. ISO har tagit fram en standard för att kvalitetsmärka saffran, ISO 3632, som graderar saffran i fyra kvalitetsgrupper på laborativ väg, efter dess halt av crocin (färg), picrocrocin (smak), och safranal (doft)." (ISO-Standarden hade varit intressant läsa, men är ganska dyr, ISO 3632-1:2011 "Spices -- Saffron (Crocus sativus L.) -- Part 1: Specification" kostar 529:- http://www.google.se/search?num=10&q=ISO+3632+site:sis.se)

Så alltså: Hur kan man vara säker på att man inte får mer än bara märket eller safflor om man köper hel saffran? Och hur vet man att den är färsk och vilken av de 4 ISO-kvaliteterna man får?
Skrivet av annamaria
 - 2011-11-29 18:21
Citat från: webguide skrivet 2011-11-29 07:08
Jag skulle tro att det säkraste sättet att veta det är att köpa hel saffran istället för i pulverform.


Jag trodde det var det jag köpte, det var det inte uppräckte jag när jag hällde det i morteln.... ???
Skrivet av webguide
 - 2011-11-29 07:08
Citat från: annamaria skrivet 2011-11-28 18:59
Ja och hur vet man det då?


Jag skulle tro att det säkraste sättet att veta det är att köpa hel saffran istället för i pulverform.
Skrivet av annamaria
 - 2011-11-28 18:59
Citat från: webguide skrivet 2011-11-28 10:57
Om det är riktig saffran så är det lika mycket som alltid! :)


Ja och hur vet man det då?
Skrivet av webguide
 - 2011-11-28 10:57
Citat från: annamaria skrivet 2011-11-27 17:44
Jag bjöd min mormor på Lussebullar. Hade två påsar saffran i degen. Hon är inte förtjust i saffran. Hon säger direkt när hon äter - "det var goda bullar, smakar väldigt lite saffran".

Är det lika "mycket" saffran i saffran nu för tiden?    * En fundering bara*  ???


Om det är riktig saffran så är det lika mycket som alltid! :)
Skrivet av annamaria
 - 2011-11-27 17:44
Jag bjöd min mormor på Lussebullar. Hade två påsar saffran i degen. Hon är inte förtjust i saffran. Hon säger direkt när hon äter - "det var goda bullar, smakar väldigt lite saffran".

Är det lika "mycket" saffran i saffran nu för tiden?    * En fundering bara*  ???
Skrivet av webguide
 - 2009-02-25 19:28
Pulversaffran är ofta färgad med Gurkmeja, det är bättre att köpa hel saffran, det finns i de flesta delikatessbutiker.

Annonser

Powered by EzPortal