Konserverade tomater, krossade eller hela i konservburk eller pappförpackning använder jag rätt ofta men jag brukar inte tänka på vilket fabrikat jag köper, tar första bästa burktomater, oftast de billigaste.
Men när jag var och handlade sist så såg jag en sorts tomater (minns tyvärr inte fabrikatet) som var dyrare än andra och som enligt förpackningen skulle vara mycket godare. När man tänker efter är det stor skillnad på färska tomater så det är inte helt ologiskt att det också skulle vara skillnad på konserverade tomater. Nån som märkt att nåt fabrikat av konserverade tomater är godare och i så fall vilket?
Måhända menar du Mutti? http://www.mutti-parma.com/
...och ja, helt klart värt att betala extra för. Samma sak med deras tomatpuré.
Kommer inte att köpa ica's "varärtomatsmaken" krossade tomater igen:)
Oj oj! Ja, absolut! MUTTI´s tomatkross är oslagbara! Köper inget annat märke längre, och JA det är stor skillnad på smak, konsistens, utseende, ALLT! Mutti´s konserver är mina juveler på kökshyllan! :-) Även tomatsåsen på glasflaska, de små körsbärstomaterna, också konserv och tomatpuren på tub! Du måste prova Andreas!
Var handlar man dessa delikatesser? Finns dom i ICA-butiken?
Dom finns på mitt Hemköp, dom finns absolut på de större kedjorna som Citygross, Coop mm. Men har dom inte i din affär, så be dom ta hem! :-)
Jag köper Muttis när jag hittar dem, dem har tomatsmak. Bunkrar. Dem är dyrare men värda de extra kronorna. Särskilt om jag gör tomatsås. Här finns dem inte just för tillfället (har funnits) i varken Coop eller ICA-affären. Däremot 1 mil bort i den ICA-affären. Köper annars när jag storhandlar.
Har ni andra tips än Muttis?
Mutti är verkligen oslagbara. Jag har faktiskt ändrat middagsplaner helt ett par gånger istället för att köpa något annat märke.
Hoppsan! Ni är verkligen helt lyriska över Polpa Mutti!
Jovisst var det Mutti jag hade sett, och nu har jag köpt ett 3-pack för 20:50 på Coop Forum i veckan. Inte så hemskt mycket dyrare än Coop x-tra tomater som kostar 4,90 burken.
På framsidan står "HAR DU SETT MAKEN TILL TOMAT!" Och på baksidan "Ved du vad som gör Polpa Mutti så unik?
¤ Att man enbart använder italienska tomater odlade under den varma solen vid Medelhavet.
¤ Att man bara väljer mogna tomater och konserverar dem samma dag som de skördas. Därför kan man hela året erbjuda samma kvalitet som hos färska tomater"
¤ Ett minutiöst urval av själva tomaten där man bara använder det röda "hjärtat" och kasserar alla gula och gröna växtdelar."
Fast att Muttis tomater är italienska konserverade tomater är inte unikt, Coop x-tra är också från Italien, och jag skulle faktiskt tro att de flesta konserverade tomater är just från Italien. Och innehåller verkligen andra fabrikat gula och gröna växtdelar?! Men däremot kanske Coops inte är lika mogna som Mutti när de plockas? Jag jämförde smaken på dem direkt ur burken och Mutti är definitivt fylligare i smaken, fast jag tyckte också Muttis hade en liten konstig bismak, men å andra sidan äter man dem ju vanligtvis inte direkt ur burken. Ska man jämföra dem ordentligt ska man nog laga två tomatsåser bredvid varandra, det hade jag tyvärr inte riktigt tid med denna gång utan blandade helt sonika Coop och Mutti i samma sås.
Vad man också kan notera är att Mutti är mer finfördelad i konsistensen än vad konserverade tomater vanligtvis är.
Hos oss blir det endera Muttis tomater eller Kung Markatta. Sambon föredrar den sistnämnda pga det ekologiska perspektivet. Jag anser att då vi köper ekologiskt och närproducerat när det gäller nästan allt annat, så tummar jag inte på kvaliteten utan väljer Mutti. Jag gillar den fylliga smaken, konsistensen och den intensiva färgen. Jag har testat många andra märken och hittat mindre goda gulgröna bitar i som inte kokar sönder i bolognesen. I Mutti har jag inte hittat något icke ätligt. Så det absolut bästa just nu vore om Mutti kom ut med ekologisk variant. Det vore en finfin julklapp.
Skulle laga köttfärssås idag och tänkte passa på att prova Muttis krossade tomater efter era rekommendationer. Men tyvärr fanns de inte i någon av de två ICA-butiker jag har i närheten. Så jag grabbade istället ICA:s krossade tomater och tänkte att jag kunde jämföra dem med ett paket Heinz som jag visste att jag hade hemma.
Av dessa båda tycker jag att ICA:s är klart godast. De har en tydlig tomatsmak med en mild sötma i eftersmaken. Heinz däremot var vattniga och med en skarp, obehaglig eftersmak. De smakade ungefär som de allra billigaste sorterna.
Ett - noll till ICA alltså, i denna tvekamp.
Hasse, får man fråga vad de båda kostade? Någon större differens?
ICA:s köpte jag idag och de kostade 10,90 kr för 500 g. Det blir 21,80 kr/kg.
Heinz har jag haft hemma ett bra tag och är långt ifrån säker på vad de kostade. Men med en stor reservation för fel har jag för mig att jag betalade 5,90 kr för 390 g, vilket blir 15,13 kr/kg.
Intressant att Mutti är både billigare per kg och godare. Heinz har jag aldrig testat. Jag använde en del ICA-tomater tidigare innan jag läste ett test i Allt om mat (tror jag) för några år sedan, där man gav ICA dåligt betyg men lovordade Kung Markatta. Använde därför dessa en tid innan Kryddburken tipsade om Mutti. Och ja, jag är frälst. Hoppas att du hittar Mutti snart i en butik nära dig, Hasse.
Ha en trevlig fredagkväll!
Betala extra vet jag inte.
Jag hittade mutti på prisma i Jakobstad och priset var 0,81€/burk eller ca 7,80kr och ett annat märke, rainbow, som är lågprismärke kostade 0,89€ för samma burkstorlek eller ca 8,60kr.
Vad kostar dom i sverige?
Muttis ÄR bäst. Dyrare, javisst, men mycket godare! Jag använder bara dessa, när det inte finns egna färska eller från frysen.
Hälsar fröken Dill
Mutti är klart värt pengarna. Om jag gör en tomatsås med Mutti-tomater i stället för att köpa en färdig tomatsås så blir det inte dyrare, bara godare.
Sjunger med i Muttikören..!
Samma här. Tänk om tillverkaren skulle vilja sponsra oss med tanke på allt gott vi säger!
Spara burkarna och plantera små tomatplantor i till våren. Perfekt gå-bortpresent!
Just nu skiljer det 10 öre burken mellan Coop x-tra och Mutti på Coop forum, de säljer 3 burkar Mutti för 15:- och 10 burkar x-tra för 49:-
Men är det verkligen bara jag som tycker att Mutti smakar lite konstigt direkt från burken, eller har ingen annan smakat dem "råa"?
Tycker nog tvärtom att det smakar riktigt bra direkt från burken.
Ja nu blir det en tur till staden för inköp av Mutti tomater. Tänkte laga långkok Bolognese i morgon.
glöm inte sockret för att lyfta fram tomatsmaken
Citat från: petere skrivet 2010-01-13 22:22
glöm inte sockret för att lyfta fram tomatsmaken
Det tycker jag inte behövs om man använder Muttis tomater, de har en naturlig sötma som jag gillar.
I ett tidigare inlägg[1] jämförde jag ICA:s krossade tomater med Heinz. Idag blev det dags att jämföra ICA och Mutti. Det blev en jämn kamp.
Jag smakade direkt ur burken och båda fabrikaten är goda. Muttis har dock en något fylligare tomatsmak och är lite sötare än ICA:s. Muttis tomatkross är mer finfördelat än ICA:s.
Vinsten går till Mutti, men det är inte en lika förkrossande seger som när jag jämförde ICA och Heinz. Vinstmarginalen är inte stor.
http://matforum.nu/index.php?topic=3518.msg37413#msg37413 (http://matforum.nu/index.php?topic=3518.msg37413#msg37413)
Jag köpte ett gäng Muttiburkar förra gången denna diskussion var på tapeten. Har använt dom till o från i matlagningen, men jag känner ingen större skillnad. Har väl dåligt utvecklade smaklökar :-[
Att du skulle ha dåligt utvecklade smaklökar tror jag inte på för ett ögonblick!
Vad har du jämfört med? Som jag skrev tycker jag inte att det är så stor skillnad mellan ICA och Mutti, men jämför man med ett lågprisfabrikat så är skillnaden betydande. Tycker åtminstone mina smaklökar. ;)
Jag tror att mina smaklökar är kopplade till plånboken; är en vara dyr är smaklökarnas förväntningar höga. Jag tror inte Mutti har tillfredsställt vare sig plånboken eller smaklökarna :-\
DN har låtit Eurofins testa krossade burktomater. Muttis tomater hade högst sockerhalt (högst värde på brixskalan) samt innehöll inte några mätvara nivåer av C-vitamin. Eckhard Jacob, analysansvarig på Eurofins på frågan om hur C-vitaminhalten kan vara så låg: "- Det mest sannolika är det saknades skydd mot syre under framställningen. Eller möjligen att kvaliteten på tomaterna var låg eller att de var övermogna, säger han." Låg C-vitamin-halt spelar dock enligt artikeln ingen roll eftersom tomaterna vanligtvis används i grytor osv. där de kokas och C-vitaminet då ändå förstörs.
Lykopen är en nyttig antioxidant, mest finns i Ica Eco med Mutti som god tvåa, minst i Ica icke-Eco och Euroshopper.
Bakterier hittades i Coops tomater (ska absolut inte finnas i konserver) och bekämpningmedlet Fluazifop i Willys tomater.
¤ Artikel http://www.dn.se/ekonomi/tomatkross-bit-for-bit-1.1149544
¤ Pdf med testvärden http://www.dn.se/ekonomi/tomatkross-bit-for-bit-1.1149544
Kung Markattas hela tomater och Muttis körsbärstomater tycker jag är i särklass. Ekologiskt helst, så slipper man Fluazifop och hans kompisar.
Marisan: Var handlar du Kung Markatta? Jag tycker det är svårt att hitta, Coop Forum hade tills ett år sedan..
Jag köper på ICA. Ganska stor så de har en avdelning för varor från Kung Markatta, Urtekram etc.
Tack :) Go to ICA sen då!
Ekologiskt är alltid bra, men smakar Markatta verkligen lika mycket som Mutti? Och vad är kilopriset på Markatta jämfört med Mutti?
Ytterligare ett inlägg i debatten. SvD har testat krossade tomater i olika förpackningar/olika fabrikat. Smaken är som baken... Jag hittade ingen länk till testen så jag scannade in resultatet. Bifogas för vad det nu kan vara värt.
/Helge
PS Det gick inte! Filen blev för stor - 1100 kb. Hur gör jag?
I alla fall ansågs ICAs smaka bäst följd av COOP och Saltå.
Saltå? Har de konserver?
Ja uppenbarligen har Saltå det. "Saltå krossade tomater, 400 g, ekologiska 12,90 kr".
/Helge
Citat från: Lena Marie skrivet 2010-10-29 15:37
Saltå? Har de konserver?
Var på Saltå kvarn på studiebesök för någon månad sedan och det var intressant att höra deras marknadschef tala. Man är ju inte längre ett företag som bara säljer det som odlas runt knuten och det i svensktryckta papperspåsar. Han försvarade sååå fint hur bra man kan transportera hit quinoa från andra sidan jorden. Då är det väl helt okej att packa utländska tomater i konservburkar...
Citat från: Mickan skrivet 2010-10-29 17:28
Var på Saltå kvarn på studiebesök för någon månad sedan och det var intressant att höra deras marknadschef tala. Man är ju inte längre ett företag som bara säljer det som odlas runt knuten och det i svensktryckta papperspåsar. Han försvarade sååå fint hur bra man kan transportera hit quinoa från andra sidan jorden. Då är det väl helt okej att packa utländska tomater i konservburkar...
Där tappade Saltå en stjärna i min bok! Trodde de trodde på nära och lokalt. Inte för att jag inte använder saker från "jorden runt" men ...
Allt går ju inte odla på våra breddgrader, ska vi då inte äta det?
Citat från: Kari skrivet 2010-10-30 12:46
Allt går ju inte odla på våra breddgrader, ska vi då inte äta det?
Jo, det gör vi alla men att just Saltå som man förknippar med "närodlat rent mjöl"?
Edit: Är nog löjligt gnällig nu. Har tråkigt (ensam hemma hela helgen) och måste gnälla på något! ;)
SvD har testat tomatkonserver. ICAs vinner och Euroshopper får jumboplatsen. (http://www.svd.se/mathalsa/mathalsa/svds-tomattest_5588147.svd)
Här är länken till SvD: http://www.svd.se/mathalsa/mathalsa/svds-tomattest_5588147.svd
Tack Vilsjin för tipset :)
Testfakta har med testat tomater:
http://www.testfakta.se/Mediaarkiv/Dokument/article11354.ece/BINARY/476564.pdf
Citat från: Kari skrivet 2010-11-04 12:17
Här är länken till SvD: http://www.svd.se/mathalsa/mathalsa/svds-tomattest_5588147.svd
Tack Vilsjin för tipset :)
Fungerade inte min länk?
Vilsjin: Såg den inte, den är ju topphemlig ;)
Har nu sett ett annat tomatmärke: Delizie. Lite dyrare tomater. Jag frågade på Maxi om dem Muttis tomater - vilket dem brukar ha. Fick då till svar att dem nu hade Delizie tomater i stället. Jag köpte aldrig några.
Är det någon som använder dessa? Är dem i klass med Mutti? Till min förtjusning upptäckte jag att min lokala COOP hade både Muttis krossade och passerade tomater på flaska.
Jag kollade ICAS tomater - blivit betydligt dyrare, inte så stor skillnad mot Mutti längre som det var tidigare.
Varför inte testa och se vilka du/ni tycker är bäst?
http://barariktigmat.se/2012/october/tomatkonserver-ett-test.html
Jag vet några till som jämfört och samtliga, förvisso inte så många, har föredragit Delizie framför Mutti. Jag ska nog göra ett eget test också. Dumt att köpa Mutti om jag tycker nå't annat är bättre...
Fast i bloggtestet du länkar till står att mutti är rent äckligt, det låter konstigt! När de skriver så är något fel. Och sen står ju att det kanske är ett måndagsexepmlar eller att det skulle vara skillnad på mutti på tetra som de testade och mutti på burk.
Minns knappt att jag hört talas om Delizie tomater tidigare faktiskt, men nu ser jag plötsligt helsidesannonser.
Citat från: Andreas skrivet 2012-11-03 11:46
Fast i bloggtestet du länkar till står att mutti är rent äckligt, det låter konstigt! När de skriver så är något fel. Och sen står ju att det kanske är ett måndagsexepmlar eller att det skulle vara skillnad på mutti på tetra som de testade och mutti på burk.
MIn huvudpoäng var att det nog är bäst att testa själv. Jag har inte provat Delizie och har dessutom ett visst lager av Muttiburkar, men av vad jag läst så verkar det som om Muttis tomater är lite sötare än Delizies. Detta är något som talar för att jag kanske tycker bättre om Delizie. Dags att testa m.a.o. :)
Har nu köpt en burk med hela cocktailtomater av märket Delizie. Återkommer.