2024-03-28 14:59


Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av kjpil
 - 2009-06-24 14:36
En annan favorit som också kan göras väldigt vikteffektiv.
Torkade bönor, malen koriander & spiskummin, soltorkad tomat, vitlök, sambal olek, olja & lite couscous
Skrivet av kjpil
 - 2009-06-24 14:22
Nudlar, soltorkade tomater, cashewnötter,vitlök, parmesan och olivolja - ett av de recepten som kräver minst förberedelser (inget att torka) och smidig tillagning
Sen är det bara att fixa med proportionerna så kan man få det mer vikteffektivt än frystorkad färdigmat

Skrivet av annamaria
 - 2009-05-29 22:44
Min lille pojk (hm 11...) är nu på sitt livs första Pingstläger med scouterna och jag hoppas han sitter och grillar marschmallows (ursäkta om det är felstavat). Kanske ett fint litet pinnbröd först. Spökvandring farmåt natten kanske.....och mamman sitter här.....hm.  ???
Skrivet av kjpil
 - 2009-05-29 22:36
500 gram torkade baljväxter som kokas, och sen torkas igen väger cirka 400-420gram efter torkning.

Förslag på vegetarisk och låglaktos "livsmedelsbas" vid "långvandringar":

•   Choklad
•   Rapsolja
•   Olivolja
•   Nötter & frön av olika slag
•   Torkade baljväxter (olika bönor, linser, ärtor)
•   Banachips
•   Sojamjöl
•   Havregryn
•   Några olika typer torkad frukt
•   Gojibär
•   Kokosflingor
•   Parmesanost
•   Cous cous
•   Bulgur
•   Tortellini
•   Nudlar
•   Snabbris
•   Äggpulver
•   Mjöl
•   Smör
•   Jordnötssmör
•   Tahini
•   Torkad svamp
•   Soltorkade tomater
•   Pesto
•   Finbuljong
•   Kryddblandningar
•   Vitlök, chili, ingefära
•   Kaffe
•   Te

Selen, C-vitamin och D-vitamin kan bli lågt (andra näringsämnen också förståss beroende på hur proportionerna ser ut)
Skrivet av ivanl
 - 2009-04-19 23:17
Mycket bra har sagts hittills men några saker tål att läggas till:

- Saltad och lufttorkad skinka med rejäl fettsvål, står sig i värmen
- Torkat renkött, magert men gott
- Kokos är energirikt och kan användas för att piffa många maträtter
- Macadamianötter är de fetaste nötterna, tål värme sisådär men om man chokladdoppar dem så ;)
- Knäckebröd brukar vi alltid ha på fjällvandring, det mättar bättre än man tror

Skrivet av kjpil
 - 2009-04-19 21:46
Nu sprack mina planer på kött på årets första fjällvandring i Juni. Min vandringskamrat meddelade att han blivit vegetarian och laktosintolerant - klarar bara små mängder laktos. Desto roligare utmaning med maten.

Så om nån har bra tips på proteinkällor?
Jag kommer ha ganska höga krav på hur maten ska se ut - max ett kilo per person och dag eftersom planen är 2-3 veckor. Och den måste innehålla 4500-5000kcal per dag och person. Det kommer alltså bli mycket fett. På gränsen till LCHF för att kunna få i sig all energi :) - givetvis inte ketogen kost eftersom vi ska vara fysiskt aktiva.

Sitter nu och funderar över proteinkällor... det kommer i vart fall bli mycket av:
kokta, torkade baljväxter
hårdost - massor
ska se på att torka quinoa o liknande proteinrika
torkade sojaprodukter
kanske corn
mjölkpulver, eller nåt sojamjölkpulver om det finns

Sen har jag börjat fundera över äggpulver och t.ex. torkad lök, torkade ärtor etc. kanske kan fixa nån snabb omelett
Riktigt spexigt hade varit om man kunde få till en paj med lite mjöl och äggpulver, bara att det får ju inte ta mer än några minuter att tillaga - osäker på hur snabbt man kan få iordning en acceptabel pajbotten i gasdriven panna.

Ett uppkok bör egentligen räcka generellt för att laga middag - men nån/några dagar kanske man kan lyxa till och låta brännaren gå i 10-15 min.

Problemet med många av dessa livsmedel kommer ju bli kostfiber eftersom det kommer bli mkt torkad frukt, nötter, frön etc dessutom. Kommer få i sig alldeles för mkt kostfiber, plus att det är onödigt att bära på vikt som inte ger någon energi. Mjukt bröd, mjukost och liknande livsmedel med hög vattenhalt kommer vara helt bannade från vår packning

Ytterligare ett problem är att många av de här livsmedlen gör maten väldigt volymiös - inte det lättaste att stoppa i sig 4500-5000kcal per dag.

Hade i alla fall varit kul om nån har några tips, framförallt bra och roliga proteinkällor?
Skrivet av kjpil
 - 2009-02-24 12:51
Jag brkar köra bananchips i min "jägarsnus-blandning" grymt gott.
Skrivet av agnetasch
 - 2009-02-24 11:14
Vad tror ni om bananchips? Såg att det fanns en massa såna i fruktdisken. Dom borde väl vara lätta o enegirika?
Skrivet av annamaria
 - 2009-02-23 17:07
I lördags (angel eller isfiske om man vill) fick sonen med sig pannkakor med sylt inrullade i aluminiumfolie, bara att lägga på elden. Mjölkchoklad på termos.
Skrivet av Gotish
 - 2009-02-23 16:35
Som gammal guide måste jag väll bidra med några av mina favoriter:

Damper bröd: Ett bröd du "steker" över öppen eld eller glöd och äter precis rykande nybakat. Enkelt att göra degen och bara plocka med sig ut.
Bullens pilsnerkorv: Öppna burken och ställ den i utkanten på eldstaden, snabbt enkelt och gott.
Tunnbröd: Kan man linda in allt i, nyfångad fisk, stekt svamp etc.
Salt, Smör, Citronpeppar och aluminium: Perfekt för fiskedagen.
Nöt och choklad påse: 50/50 nötter och marabou choklad
Baguetter: När man vill vara över seriös.

//Mattias
Skrivet av agnetasch
 - 2009-02-22 17:02
Du kanske skulle prova SAP-kött? Någon slags kryddig torkning som vi har haft på tråden tidigare. Mig veterligt är det ingen matforummedlem som testat det. Du blir först. Grattis ;D

http://matforum.nu/index.php?topic=1172.msg10309;topicseen#msg10309
Skrivet av kjpil
 - 2009-02-22 15:41
Verkar ballt, men för avancerat med rökning för mig.
Skrivet av agnetasch
 - 2009-02-22 11:37
Indiangodis / Indian Candy (receptet har jag snott från SmartFritid)
Ingredients:
Salmon fillets
salt
brown sugar/Farinsocker

Cut salmon into 1/2" strips from fillets of salmon. In a large bowl, mix together salt and brown/farin sugar in a 50/50 ratio making certain you have enough to completely cover the salmon. Place salmon in the bowl and coat/täck evenly with the mix by rolling salmon in through the mix. Leave salmon in the bowl, in a cool place 5°C (40°F) for 12 to 24 hours. Remove salmon from the bowl, rinse/skölj off excess mix and pat/torka av dry.

Place salmon on racks and put in the Bradley Smoker. Using Maple/Lönn flavour bisquettes, smoke at about 50°C to 60°C (110°F to 135°F) for 4 to 12 hours depending on your preference as to texture and taste. The longer the smoking process, the more chewy/tuggmotstånd the Indian Candy will be.

Indian Candy is a wonderfully versatile/mångsidigt hard-cured salmon product. It is great as an appetizer or a high-protein snack/godis. Great on the trail/vandringen as well, but watch out for bears - they love it too!
This process will extend/öka hållbarheten the amount of time the fish can be stored in the refrigerator. Traditionally small salmon, such as Coho or Sockeye are used in this process. For a flavour twist add/lägg till some genuine maple syrup/lönnsirap to the salt/sugar mixture.



Skrivet av kjpil
 - 2009-02-22 11:06
Vad är sockerrökt lax ? Det låter intressant. Gravad borde man väl kunna ha med sig första veckan i bra förpackning - gör väl inget om den fryser.

Någon som har alternativa mellanmål till mackor och "Jägarsnus" ? Jag vill ha nåt som blir lik energifördelning, lika snabbt och låg vikt :)
>500kcal/100g torrvikt tycker jag är bra att försöka uppnå för vandringsmaten.
Skrivet av agnetasch
 - 2009-02-22 09:37
Indiangodis = sockerrökt lax borde väl platsa som vandringsmat?

Annonser

Powered by EzPortal