Många grönsaker och frukter påverkar varandra, äpplen påverkar avokadon osv. Hur bör man förvara grönser i kylen? Jag har två grönsakslådor, vilka är säkra att ha tillsammans i lådorna? Ibland så blir vissa grönsaker dåliga bara på några dagar (kanske är de inte besprutade;) men jag har aldrig lyckats luska ut varför eller vilken av de andra grönsakerna/frukterna som påverkar. Är det någon som sitter inne på hemligheten får den personen gärna hjälpa till!
Vissa frukter producerar/Avger mer eller mindre mängder av gasen "Etylen".
Etylen har en förmåga att påskynda mognaden/åldrandet på andra frukter och grönskaker.
Om man vet vilka frukter och grönsaker som producerar denna gas så ska man inte beblanda dessa med varandra.
Frukter/grönsaker som producerar Etylen är:
Frukt:
Äpplen
Päron
Melon
Persika
Nektarin
Grönsaker:
Tomater
Paprika
Förvara inte Dill, Blomkål, Gurka och morötter tilsammans med Paprika,Tomater,Päron, Äpplen.
Etylen gör morötterna och gurkan seg, blomkålen ändrar färg och blir uttorkad, och dillen blir hängig.
Tips:
Vill du få din omogna avokado snabbt mogen så låt den ligga bland äpplen o tomater.
Om löken är för stark så kan du göra detsamma så blir den mildare.
Räcker det med att förvara de gasproducerande frukterna i en tät plastpåse? Eller tränger etylengasen igenom påsen?
Om du lägger frukterna som alstrar Etylen i en plastpåse, så har du precis skapat en livsfarlig BOMB!!.. Minsta lilla gnista så..... Say no more ;D..
Näe.. Allvarligt talat. Jag tror att det räcker om du har frukterna separerade från varann..
Alltså i separata förvaringslådor som finns i kylen.
För att ta reda på lite mer om Etylen sökte jag lite på nätet:
"Eten, etylen, ett kolväte med summaformelm C2H4 ... Inom industrin används eten framförallt som råvara till plasten polyeten (PE) som är en av de absolut vanligaste plasterna i dagens samhälle."
(http://sv.wikipedia.org/wiki/Etylen)
"Det är en gas som under mognadsprocessen avges av bl a frukt, grönsaker, barrväxter, vissnande växtrester samt rökare."
(http://www.blomsterframjandet.se/index.php?show=24387_SWE)
På ovanstående länk kan ni även se vilka blommor som inte bör stå nära fruktfatet.
"Den inverkar negativt på bl a gurka, som blir gul och seg i konsistensen. Dill och morötter får bitter smak. Sallat och purjolök blir gul och vissen."
(http://www.ewerman.se/modules/core/downloader.php?fileid=13)
"Tomat, äpplen, plommon, päron och melon avsöndrar etylen som kan få annan frukt och grönsaker att mogna för snabbt. Förvara dem därför i separata plastpåsar eller burkar med lock."
http://www.mat.konsumentverket.se/mallar/sv/artikel.asp?lngCategoryId=960&lngArticleId=2123
Om jag tagit en bita av en citron så sparar jag resten i en glasburk m lock.
Jag tycker att den håller sig frächare längre än i plastfolie. :)