Hushållsnära tjänster, RUT, vad tycker du och varför?

Startat av Andreas, 2010-03-19 11:42

Föregående ämne - Nästa ämne

Vad tycker du om RUT-avdraget?

Bra
6 (66.7%)
Dåligt
2 (22.2%)
Ingen åsikt
1 (11.1%)

Antal personer som röstat: 9

Andreas

Jag vet inte hur det ser ut i era dagstidningar, men i de jag läser går debattens vågor höga när det gäller hushållsnära tjänster och rutavdraget. Å ena sidan sägs att det främjar mångfald och skapar massor av arbetstillfällen, gör svarta jobb vita, att heltidsarbetande kvinnor kan göra karriär och får mer tid för barnen, och att äldre får ett prisvärt alternativ till hemtjänsten. Å andra sidan att det bara gynnar rika stadsbor som egentligen inte behöver subventioneras, att fattiga kvinnor tvingas ta lågavlönade pigjobb, och att det inte alls är så många arbetstillfällen och att arbetstillfällena som skapats kunde gjort bättre nytta inom vård och äldreomsorg. Å tredje sidan undras det varför inte RUT-avdraget är OK när ROT-avdrag är det. Å fjärde sidan ifrågasätter vissa varför det hela tiden pratas om kvinnor och inte om män när det gäller RUT.

Så vad tycker ni, är RUT-avdaget bra eller dåligt och varför?
Den som inte frågar får inga svar.

Krista

Spontant tycker jag det är bra. Tänker varken på rikemans- eller jämställdhetsdebatten (kanske naivt, vad vet jag...), utan bara på att det skapar fler jobb för de som städar och mer fritid åt de som får det städat.

JonasBååth

Jag tycker inte att RUT/ROT-avdragen är bra eftersom det skapas motsättningar i samhället med herrar och tjänstefolk. Några kanske minns Fredrik Reinfeldts förre pressekreterares uttalande om avdragen, och om kvinnan som ringdes in på en söndag för att det fanns en hundlort i hans trappa, den typen av mentalitet förstärks med s.k. hushållsnära tjänster. Vissa behöver hjälp, och de ska givetvis få det, men jag vet själv att det inte är fallet med de flesta som använder avdraget (80% av de som gör avdraget tillhör de rikaste 10% enl. DN).

Jag har även diskuterat det mer generellt med en statistiker på skatteverket, han berättade att det är huvudsakligen de rikaste 25% av befolkningen som använder sig av olika avdrag, eftersom resterande är för dåligt informerade om vad de kan dra av och hur de gör det.

Slutligen anser jag att det är en cover-up, vi börjar få färre och färre uppgifter som måste utföras av människor, vilket leder till mindre arbete. Att då skapa nya jobb är bara att skjuta problemet på framtiden. Som en historisk översikt kan det betraktas så här:

1. Bondesamhälle - Hela familjen arbetar så fort barnen kan
2. Folkskola - Arbetet har effektiviserats så att barn inte längre behövs i arbetet
3. Reglerade arbetstider, semester - alla behöver inte arbeta lika länge för att samhället ska gå runt
4. Längre utbildning samt pension - de gamla kan sluta arbeta tidigare och de unga börja senare
5. Kronisk arbetslöshet - 100% av befolkningen kan försörjas utan att alla är delaktiga i produktionen av varor och tjänster
6. Skapande av "nya jobb" - lägre kostnad ökar efterfrågan på vissa tjänster, t.ex. RUT (som många nog läst så går det inte att belägga hur många nya jobb som skapats men de 11000 som det pratas om ibland är den totala sysselsättningen idag, inte ökningen, de gissningar som verkar bäst grundade hamnar på c:a 1000 jobb). Detta är en cover-up för att vi inte kan garantera alla människor arbete som behövs i samhället. Om endast det nödvändiga arbetet i samhället hade utförts hade många fler varit arbetslösa, och det hade kostat de som har pengar mycket i skatt etc. Men det kanske är dags att sänka arbetstiden - eller ännu radikalare ändra på grunden för inkomst - istället för att hitta på arbete som inte behövs.

Jag växte själv upp i ett hem med städhjälp, det har gjort att jag inte ser när det behöver städas och är riktigt dålig på det. Det har inte blivit en naturlig del av min vardag. Alla barn bör lära sig att städning är en naturlig del av vardagen, vilket då försvinner om familjen har städhjälp.

Krista

Jag växte upp i ett hem utan städhjälp och är dammråttsblind ändå ;)

Klart man inte är "tjänstefolk" bara för att man valt att ha ett städföretag, det är ju som vilken affärsverksamhet som helst. Hade jag ett städföretag skulle jag snarare blir förolämpad över att bli sedd som tjänstefolk som servar herrar.

Andreas

Citat från: JonasBååth skrivet 2010-03-25 18:11
(80% av de som gör avdraget tillhör de rikaste 10% enl. DN). ...Jag har även diskuterat det mer generellt med en statistiker på skatteverket, han berättade att det är huvudsakligen de rikaste 25% av befolkningen som använder sig av olika avdrag, eftersom resterande är för dåligt informerade om vad de kan dra av och hur de gör det.


Jag har följt med lite i debatten och sett olika siffror nämnas hit och dit som sen ifrågasatts fram och tillbaka, men jag har hittils inte sett någon hänvisa till ett ordentligt underlag som finns tillgängligt för alla att granska, har du något sådant som stöd för dina siffror?

Citat från: Krista skrivet 2010-04-09 10:45
Klart man inte är "tjänstefolk" bara för att man valt att ha ett städföretag, det är ju som vilken affärsverksamhet som helst.


Mjo, fast visst är väl vissa jobb mer otacksamma, enformiga, slitsamma, skitiga och lågavlönade än andra?
Den som inte frågar får inga svar.

Mickan

Flera bekanta runt oss har städhjälp och det har de skaffat efter avdraget. Dessa skulle jag beteckna som medelinkomsttagare. Det jag vill hävda är att detta inte alls är ett skitigt och tufft jobb utan ett bra jobb! Skulle ni själv tycka synd om den som skulle behöva städa hemma hos er? Är det så skitigt? Två bekantas bekanta arbetar idag som städhjälp, vilket de själva kallar sig, och de är glada att dessa jobb finns då de inte slagit sig in i gängen som sköter lokalvården inom t ex kommun och landsting. De tycker också att det är bättre än det de gjort inom hemtjänsten innan då de trivs bättre med att enbart städa.

Jonas idé om att man inte lär sig städa om man har hjälp hemma kanske är sann om man ser till att han den dag han flyttade hemifrån inte hade full kompetens. Nu hoppas jag att han hade en förmåga att lära sig! Illa vore det om allt man missat att lära sig före 20 vore kört... Jag hade inte veckopeng eller månadspeng när jag växte upp utan fick pengar när jag behövde. Inga stora summor vill jag tillägga! Vi hade inte någon ordning på middagar och annat och det handlades tämligen ostrukturerat. Idag är jag en person med full koll på mina pengar och jag veckohandlar samt släpper inte en färdigrätt över tröskeln.

 
Video meliora proboque deteriora sequor

Andreas

Visst kan det vara ett bra jobb och viktigt att det utförs och somliga gillar säkert yrket. Men jag är också ganska säker på att en klar majoritet inte gillar att städa och att många som jobbar med städning hellre skulle vilja ha ett annat yrke!

Men det är egentligen inte det som är huvudfrågan, den är väl om staten över huvud taget skall subventionera vissa tjänster till privatpersoner? Borde det inte vara alla tjänster eller inga tjänster alls? Varför ska man kunna dra av för städning men inte för bilreparationer och hårklippning?
Den som inte frågar får inga svar.

webguide

Det är intressant att Socialdemokraterna (som oficiellt är ett feministiskt parti) väljer att gå på RUT-avdraget när de vill spara skattepengar. De går på ett traditionellt kvinnligt yrke, inte ROT som traditionellt går till tjänster som utförs av män.
Det män gör är förståss viktigare än det kvinnor gör, det gäller ju att prioritera på ett adekvat sätt.

Psilander

Självklart skall det vara enkelt och smidigt för gemeneman att ha städhjlp, kokerska eller barnflicka om så behöver. Förhoppningsvis skall dessa tjänster utvecklas till tex att studerande kan extraknäcka som hembiträden och därigenom få allt från kontakter, bostad och lön istället för lån.

Tror det är bättre för alla parter
- "arbetsgivaren" får mer tid över till annat, mår bättre och kan fokusera på familj, livet eller helt tjäna ännu mer pengar om man så vill.
- "arbetstagaren" får ett riktigt jobb, skapar kontakter, betalar skatt istället för att stämpla osv.
-"Staten" får in skatt, får folk i arbete och en nöjdare befolkning.

Gillar inte álla dessa epitets diskussioner om kön, klass, etnicitet osv. Vi har alla en plats och en roll att fylla i samhället. Vi får det bättre genom hårt arbete i den roll vi har så kan kanske våra barn få det ännu bättre genom de förutsättningar som vi föräldrar har skapat åt dem.

janbeck

Självklart är det bra då det skapar vita arbetstillfällen. Svårare än så är det inte. Snack om olika klasser och skitjobb och allt vad sossarna talar om framstår idag mest som löjligt för att det är bara tom retorik. Man försöker skapa någon sorts rättvisekamp i 20-talsstil men sverige ser inte ut så längre. Alla jobb är bra jobb!

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal