Vad är det för skillnad på sambal badjak och sambal oelek? Jag har aldrig hört talas om badjak tidigare, kan man ersätta badjak med oelek med lyckat resultat?
[url]http://www.menyse.com/action/subProductGroup?productId=10977/url]
Kort men kanske räcker det?
Jag tycker sambal badjak låter som ett godare alternativ till sambal oelek , gillar när det är lite röksmak.
Vart kan man hitta sambal badjak ? Kan inte minnas att jag sett den på någon affär här i närheten .
MVH// Henrik
Här kan man beställa (verkar det som ska väl tilläggas): http://www.krydderikrokus.se/Starkasser_625.html
Har läst att man kan ersätta med Ancho chili. Badjaken är ju stekt så jag vet inte....
Det fanns någon mer Sambal-variant också.
Min Hemköp har badjak då och då. Minns inte fabrikatet. Rökt chili ger nog samma effekt. Kanske en gnutta rökarom om det verkligen är det man vill åt. När vi lagar sporadiskt från andra kök kanske en sambal räcker?
För är mig Sambal oelek bara stark medans Badjak faktiskt smakar något.
Blanda badjaken med gräddfil eller creme fraiche, gott till både kött och fisk eller varför inte till fredagsmyset när ni äter tacos.
Det är mkt stor skilnad på Oelek o Badjak. Oelek innehåller i princip bara chilli och ättika. Badjak däremot flera ingredienser såsom bla vitlök och kryddor samt att det är stekt. Det ena kan inte ersätta den andra. Badjak är mkt godare och mer användbar men har en distinkt smak. Oelek är bara stark. China och Vietnamaffärer har den oftast men den kan vara lite svår att få tag på.
Hittade en sida som säljer båda sorterna och flera andra, blir en beställning därifrån senare idag.
Bifogar länk
http://www.kryddlandet.se/products/164-sambal-badjak.aspx
MVH// Henrik
Badjak smakar något och är dessutom god medans Sambal oelek bara är stark. Använder Badjaken i gräddfil till tacos, coleslaw, i marinader m.m.
Konstigt att man inte ser mer av den i olika recept då den smakar något till skillnad från oeleken som är just bara stark.
+1 på Badjak. Godare och intressantare.