Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av Helge
 - 2011-03-21 13:03
Kan bara hålla med Markus138.
/Helge
Skrivet av pizzalover
 - 2011-03-21 09:37
Citat från: Markus138 skrivet 2011-03-17 20:56
Pizzalover. Blogg och blogg! Det var en komplett bruksanvisning till vetemjöl du skapat. Snyggt jobbat.


Tack! ^^
Skrivet av Markus138
 - 2011-03-17 20:56
Pizzalover. Blogg och blogg! Det var en komplett bruksanvisning till vetemjöl du skapat. Snyggt jobbat.
Skrivet av pizzalover
 - 2011-03-11 14:25
För er som är intresserade, har jag skrivit en blogg som bara handlar om hemlagade pizzor. :)

http://pizzahemma.bloggplatsen.se/

Mitt uppdaterade recept finns där, nu i viktmått istället för volymmått.
Skrivet av Markus138
 - 2011-02-04 18:12
Jag slänger ihop en deg som får jäsa en stund.
Delar upp degen i portionsdelar som får fortsätta jäsa till dubbel storlek.
Vid utbakning är jag väldigt noga med att inte pressa  luften ur "kanten" av pizzan. Jag som många andra vill ha en luftig och krispig kant.
Jag bakar av på het plåt, maxvärme. Jag vill gärna ha småbrända kanter.

Blir det pizza över, så värmer jag den i stekpannan (utan olja).

Skrivet av pizzalover
 - 2010-12-07 10:27
Hallå igen. Bumpar tråden med lite uppdatering.

Jag har experimenterat lite med degen och kör nu enligt nedan recept:

(för två pizzor, köpepizzastorlek)

300g vanligt vetemjöl
150 ml ljummet vatten
2 msk olja
1/8 kub jäst
5-6 gr salt
1-2 tsk socker

-Jag blandar i lite socker och jästen i vattnet, låter det stå i några minuter så att jästen vaknar upp..
-Häller i oljan.
-Blandar ner vätskan i mjölet (och saltet).
-Kör 10 min i degmaskin.
-Gör bollar.
-Låter bullarna jäsa under en hinna av gladpack i drygt 1 timme beroende på rumstemperatur.
-Kör in bullarna i kylskåpet i ca 20 min (degen blir fastare då och lättare att hantera vid utplattningen)

-Degen är nu elastisk, lagom seg och lätt att göra väldigt tunn (< 1 mm om man vill det) utan att den går sönder.
- ca 10 min innan gräddning, kör jag in en ugnsplåt i ugnen och förvärmer den.
- Gräddar sedan i 220 grader i mindre än 10 minuter, ofta 8 minuter.
- Detta är fullt tillräckligt eftersom degen innehåller lite mindre vatten än en "vanlig" degrecept.

Resultat:
Pizzan får en fin bränd botten och mysiga luftfickor på kanterna. Konsistensen blir helt okay ; krispig på ytan och lagom seg under den. Inte helt olik pizzor man kan köpa.


Lite bilder:

Pizza med pilgrimsmusslor och handskalade räkor.
(utmärkta pizzatallrikar finns att köpa hos Clas Ohlson!)


Kebabpizza :) Själva såsen är gjord på gräddfil + kebabkrydda


Luftficka:


Luftficka igen:


Och en cappriciosa-slice:



Skrivet av pizzalover
 - 2009-12-02 10:34
Mickan - Ok, jag ska testa det nån gång.
Här är en annan variant som jag gjorde nyligen:
(använde vetemjöl special denna gång och konstigt nog svällde den upp i ugnen. kanterna blev t ex märkbart tjockare jämfört med vanligt vetemjöl. dessutom tycker jag mig uppleva att degen med vetemjöl special blir lite grå i färgen)
Det vita i mitten är ett ägg.



Skrivet av Mickan
 - 2009-11-30 18:46
Italian way betyder att grundosten är mozzarella! Ingen pizzaost eller annan färdigriven svensk variant.
Skrivet av pizzalover
 - 2009-11-30 09:46
Citat från: Mickan skrivet 2009-11-29 20:44
Mozzarella är ett måste!


[har bytt nick]

Mozzarella har jag inte testat, det låter gott, men det beror väl på pizzan? Eller ska man ha mozzarella på alla pizzor?
Skrivet av Mickan
 - 2009-11-29 20:44
Mozzarella är ett måste!
Skrivet av pizzalover
 - 2009-11-29 11:59
Hej alla, är nykomling både vad gäller matlagning och matforum. ^^
Jag har fått fnatt på pizzalagning på senare tid och experimenterat med både kokade tomater eller lite tomatpuré utspädd med vatten, lite olja, svartpeppar, en skvätt mjölk, vitlökspulver, oregano och salt. Det sistnämnda med tomatpuré tycker jag fungerar utmärkt.

Vad gäller degen, som jag tycker är A och O för att få till en bra pizza, så har jag hittills använt mig utav vanligt vetemjöl (ej fullkorn) enligt följande proportioner:

Pizza skins för två personer -

Vetemjöl - 300g
Ljummet vatten - ca 170-175 ml
Torrjäst - 3 gram
Salt - 6 gram
Olja - 2 matskedar

Jag brukar blanda ihop rubbet utan någon form av autolyse, eller fördeg eller så och knåda degen tills den blir jämn och fin (nästa gång ska jag testa lite autolyse) det brukar handla om ca 10 minuter.
Sen delar jag klumpen i två delar och formar dem som två små bollar - Pizzamästaren Tony Gemignani visar här hur man gör dem:

http://www.youtube.com/watch?v=he-V1J86REA

Sen låter jag bollarna jäsa under en fuktig duk i ca 45-60 min eller ungefär tills bollarna blivit dubbelt så stora.
Riktiga pizzaentusiaster menar att man måste kalljäsa i kylskåp över natten, men än så länge tycker jag att det funkar bra med "ljummen jäsning" i ca 1 timme.

Efter jäsningen fipplar jag med degbollen (den måste ha en tjock pizzakant! youtuba Tony Gemignani så visar han hur man på enklast sätt gör en smidig och tunn pizzabotten med tjocka kanter) tills den blir ca 33 cm i diameter, för mig känns 30 cm för litet...sen lägger jag den på en ugnsplåt med ugnspapper på. Själva degen är ca 2 mm tjock.

Sen är det upp till mig vad jag vill ha för pålägg. :)

In med pizzan i den varma ugnen som är runt 250-270 grader och grädda den i 10 minuter eller tills kanterna får en lite mörkare gyllenbrun färg.

Här är en baconpizza med coctailtomater och köttfärs:



Några tips och egna funderingar:

-Jag har testat att använda "Extra Virgine" olivolja till deg osv men märker ingen skillnad om jag använder nån billig solrosolja.
I överlag tycker jag att billigare ingredienser inte alls känns billiga i smaken när pizzan är färdig.
Oreganon och andra kryddor döljer effektivt billighetsfaktorn!

-En annan favorit är havsskattpizzan (ok, inte havskatt, notera de två "ss" en. ^^) med tonfisk, crab-sticks, räkor, ost. Jag brukar olja in tonfisksbitarna lite för att slippa den där torra känslan och använda lite paprikapulver för att få en lite finare färg.

-En ytterligare pizzavariant som jag tycker är god är currypizzan med köttfärs som grund (förutom ost, tomatsås, champinjonskivor osv); blanda köttfärsen med currypulver och lägg på några skivade bananer och grädda.

-Om pizzan innnehåller extra feta ingredienser, kan det hända att pizza-slicen när man ska äta den, blir svår att hålla eftersom fettet runnit ut på själva pizzan och gör den lite mjuk, men fettsnålare ingredienser gör att det går att hålla pizzabiten med en hand, precis som det går att göra med vanliga "fulpizzor" som man käkar ute.

-Vad gäller osten och skinkan så brukar jag köpa de där färdigstrimlade varianterna som finns på Coop.
Jag brukar dela upp dem i mindre portioner och frysa dem så blir det lättare att hantera dem när jag vill baka 1 eller 2 pizzor.

-Använd färska champinjoner. Så mycket roligare att tugga och se på än de där bruna burkchampinjonerna. Har jag inte färska champinjoner hemma, så kör jag utan. Hellre det än sega burkchampinjoner. En fråga : Kan man frysa färska champinjoner?

-Det går alldeles utmärkt att frysa överblivna pizza-slicar och köra dem i ugnen i några minuter när man blir sugen.

-Om man har en pizzameny från nån pizzabutik att kika på, kan man hämta många tips, men så har jag märkt att pizzorna bara ser ut att vara extremt många; man har väldigt många men endast smärre varianter på några basic pizzor. Ta bort räkorna och kalla det Marinara. Ersätt krabbfisken med musslor och kalla det Mares osv. ^^

-Man behöver inte lassa på så hemskt mycket toppings för att pizzan ska smaka bra. I början lassade jag på en massa toppings bara för att det var möjligt, men på senare tid har jag blivit snålare med toppingen, minskat volymen med kanske hälften eller mer, men provsmakarna märker ingen skillnad, mer än att pizzan blir lättare att hålla och äta. :-)


Det blev ett långt inlägg... sorry.
Skrivet av Mickan
 - 2009-11-21 14:18
Jag älskar s k vit pizza som inte har någon tomatsås. Toppas gärna med getost, pecorino och pinjenötter. Några blad färsk basilika och kanske en skiva lufttorkad skinka när den tas ut ur ugnen. Stänk av gräsig olivolja lyfter pizzan en nivå till.
Skrivet av Sara W
 - 2009-11-19 13:56
Jag väcker liv i en gammal tråd och bidrar med "mitt" recept på pizzadeg. Den blir lite åt pan pizzahållet med krispig kant. Påminner lite om Pizza Huts. Var själv tveksam till att receptet innehöll både torrjäst och mjölkpulver, men efter att ha provat den, var jag fast.
Degen räcker till 2-3 runda pizzor i pizzeriastorlek. Jag brukar dela degen i 3 delar, göra två pizzor och några kuvertbröd till frukost. Receptet kommer ursprungligen från en amerikansk receptsajt vars namn jag glömt.

Pizzabotten


3 dl vatten
0,5 dl torrmjölkspulver
½ tsk salt
9,5 dl vetemjöl
1 msk socker
2 msk neutral olja
1 förp torrjäst

Blanda torrjäst, socker, salt och mjölkpulver i en bunke. Tillsätt vattnet (som ska vara ca 45-50°C). Blanda väl och låt vila ca 2 minuter. Tillsätt oljan och blanda väl. Tillsätt mjölet i omgångar tills det bildas en fin deg. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda under ca 10 minuter. Dela i tre delar och kavla ut till rundlar direkt på en bakplåtspappersklädd plåt eller i pizzaformar. Pensla eller spraya gärna degkanterna med lite olja. Täck över bottnarna och låt jäsa på ett vältempererat ställe ca 1-1,5 timme. Fyll bottnarna med valfri fyllning och grädda.

Passar också på att tipsa om en fantastisk kombination på pizza som jag smakade i Frankrike i somras. Mild tomatsås, rödlök, mozzarella och chèvre. Efter gräddning toppar man med rucolasallad och en dressing gjord på grädde, vitvinsvinäger, hallon och lite vitlök. Superbt!
Skrivet av PerG
 - 2008-08-12 00:02
Jag lyckades väldigt bra (tyckte även min fru) med pizza sist jag gjorde det. Receptet hittade jag i en vanlig kokbok som jag alltid använt, men jag moddade det lite sist gång med mjölsorter och "gräddningsmetod" efter lite surfande (receptet nedan är ur huvudet så jag garanterar inget nu ;)

Pizzadeg till 2 bakplåtar:

25g jäst
4dl vatten
1/2dl olja
3/4 tsk salt
1 liter vetemjöl
     min mod istället: c:a 1/8 durumvetemjöl, 1/4 dinkelvetemjöl, 1/4 vetemjöl special och resten vanligt vetemjöl

Smula jäst och blanda med ljummat (37 grader) vatten. Blanda i olja, mjöl, salt och arbeta ihop degen (jag använde assistent och knådade den ganska länge pga dinkel/vetemjöl special som jag förstått kräver mer för att bilda gluten eller nåt?!)

Jäs 30 min under bakduk

Jag tyckte nu att degen var mycket mer elastisk och fin än när jag bara gjort på vetemöl (inbillning?)

Sedan maxade jag ugnen (i mitt fall c:a 270 grader tror jag) med en tom plåt i.... under tiden bakade jag ut pizzadegen tunt på två bakplåtspapper som jag lade på bakbordet och toppade sen.. När ugnen var riktigt varm tog jag ut plåten (med 4 grytlappar... ;) ) och lirkade upp pizzan på den och in i ugnen tills den gräddats klart... blir väl liknande princip som ugnssten, men jag har ingen sån (ännu ;) )....

Nu vet jag inte vilket som bidrog mest till det bra resultatet eftersom jag provade två nya grejer samtidigt (mjölmodden och  ugnstemp/plåt)
Skrivet av annamaria
 - 2008-06-27 16:05
Jag skulle precis nu ta mod till mig och erkänna - jag gjorde pizza i stugan av färdig botten och färdig tomatsås. Agneta hann före.... Min pizzabotten blev krispig och ganska god faktiskt. Jag skippar tomatsåsen nästa gång och gör min egen. Just i stugan så passade den utmärkt.

Annonser

Powered by EzPortal