Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av kurt
 - 2013-01-11 11:54
Citat från: Andreas skrivet 2012-12-19 13:21
Var kommer uppgiften om att temperaturen måste hållas över 80 grader för att undvika tillväxt av bacillus cereus ifrån? Jag har fått för mig att bakterier i allmänhet växer som bäst runt 30-40 grader, och runt 50 grader är tillväxten låg/i princip avstannad.


Finns det några "allmänna" bakterier?

"Heat resistance of spores of Bacillus strains was compared with the temperature adaptation of each strain as measured by the optimum and maximum growth
temperatures and the heat resistance of vegetative cells. Maximum growth temperatures ranged from 31 to 76 C and were little affected by the nature of the
growth medium."

PMID:  659368

Skrivet av Robert021
 - 2012-12-20 21:11
Jag är inte död eller sjuk ännu. Filtgröten var och är väldigt god.
Skrivet av annamaria
 - 2012-12-20 20:34
Vi har också just satt i oss en gryta filtgröt sista dagarna. Vi lever och har hälsan  :)
Skrivet av Robert021
 - 2012-12-19 17:06
Nu har jag kokat efter angivet recept. Nu står gröten och gosar sig under lagret av handdukar. Såhär långt verkar allt okej. Den smakar bra också.

Jag tror inte att jag kommer lida någon skada. Jag blir inte sjuk. Jag återkommer med mer information.
Tack för receptet.
Skrivet av Andreas
 - 2012-12-19 15:25
Sen begriper jag inte varför folk vill trassla till det så för sig.

Det är busenkelt att koka risgrynsgröt på en vanlig platta så länge man ser till att röra ordentligt under uppkoket efter man tillsatt mjölk. Lämna inte spisen och se till att röra i lugnt och sakta mak med träslev över ytan av hela botten av kastrullen från det att mjölken är tillsatt och hela tiden tills det kokar. När det väl kokar, sänk värmen till lägsta möjliga som spisen tillåter och fortsätt röra på samma sätt några minuter eftersom plattan fortfarande är varm ett tag. Sen är det bara att lägga på locket och gå iväg tills gröten är klar.

När gröten borde vara klar, provsmaka, om grynen inte känns mjuka, låt stå ett tag till. Känns grynen mjuka men gröten är för lös, låt den stå utan lock 10 minuter eller längre om det behövs.

Hur svårt kan det vara?  ???
Skrivet av Andreas
 - 2012-12-19 13:21
Var kommer uppgiften om att temperaturen måste hållas över 80 grader för att undvika tillväxt av bacillus cereus ifrån? Jag har fått för mig att bakterier i allmänhet växer som bäst runt 30-40 grader, och runt 50 grader är tillväxten låg/i princip avstannad.
Skrivet av kurt
 - 2012-12-18 14:01
Ugnar brukar vara dålig att ange rätt temperatur under 100 grader, det intressanta är ändå vad det är för temperatur i själva gröten, och det mäter man enklast med en stektermometer.
Skrivet av annamaria
 - 2012-12-18 07:43
Kom ihåg nu att jag hade den på 100 grader. Kanske blir bättre med 80-85?
Skrivet av annamaria
 - 2012-12-17 21:09
Jo det finns dem som gör det! Har också gjort det, min blev inte bra. Tror värmen blev för hög ändå.
Skrivet av Hasse
 - 2012-12-17 20:52
Skulle man inte kunna koka upp gröten och sedan låta den gå färdigt i ugnen på 80 °C?

Då borde man slippa vidbränning och oönskad tillväxt av bakterier.
Skrivet av kurt
 - 2012-12-17 10:26
Citat från: annamaria skrivet 2012-12-15 19:40
Om gröten kokas upp innan servering så avdödas B.C eller?


Ja, men toxinet är helt värmestabilt och påverkas inte av uppvärmning (till skillnad mot det värmekänsliga botulinumtoxinet).
Skrivet av annamaria
 - 2012-12-15 19:40
Citat från: kurt skrivet 2012-12-15 05:54
Det är ju mycket enkelt, håll bara koll på temperaturen, så länge man håller den över 80 grader så löper man ingen som helst risk för problem med B. cereus.


Om gröten kokas upp innan servering så avdödas B.C eller?
Skrivet av kurt
 - 2012-12-15 05:54
Om man inkuberar över natten eller några timmar har ingen som helst betydelse. Det är ju mycket enkelt, håll bara koll på temperaturen, så länge man håller den över 80 grader så löper man ingen som helst risk för problem med B. cereus.

Matlagning skall inte vara något hokuspokus, hur svårt kan det vara att använda lite normal logik?
Skrivet av annamaria
 - 2012-12-14 20:08
Citat från: NicklasOlsson skrivet 2012-12-13 12:35
Modifierade AnnaMarias recpet lite, blev superbra...

GRÖT!!!
Jag har under hela mitt hmm "vuxna" liv köpt färdiga
grötkorvar, men igår hittade jag ett recept som funkade
för mig tack AnnaMaria på matforum...
Nu slipper man stå och röra i 45 minuter för att skiten
inte ska bränna fast. Hoppas ni testar det... helt klart värt!!!

2,5 dl grötris
5 dl vatten
1 tsk salt
1 kanelstång (jag hade två)
några msk socker
1 L  mjölk

Koka upp vatten och ris och kryddor. Koka ca 5-10 minuter. När vattnet nästan va slut. hällde jag i mjölken. Koka upp under omrörning. När det kokar - sätt på locket och ta bort från plattan.

HÅLL I ER NU - FÖR HÄR KOMMER DET!!! Snurra in grytan i ett par tre badlakan eller gamla handdukar som du har . Låt stå över natten. FÄRDIGT!!!


Trots diverse varningar så blir jag glad för ditt inlägg  ;) Har köpt risgryn idag. I morgon ska handdukarna fram. Förresten så räcker det med några timmar, behövs inte en hel natt, kanske kan jaga undan en och annan spor.
Skrivet av kurt
 - 2012-12-14 17:05
Du har helt rätt i att gröten i princip värms upp två ggr, men sporbildande bakterier dör inte hur mycket du än kokar dem, däremot så aktiverar värmen sporerna . När livsmedelsinspektörerna tar prover på julbord, så är det just Ris à la Maltan som är en av deras favoriter, just för förekomsten av Bacillus cereus. Toxinet från Bacillus cereus är dessutom värmeresistent, så även om man sedan skulle värma så att levande Bacillus cereus skulle dö, så finns toxinet kvar.

Annonser

Powered by EzPortal