Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av Ulrika Westerberg
 - 2011-09-19 18:40
Tack för alla svar. Jag blev jätteglad när jag fann så många svar.
Det blir en gjutjärnspanna med lock och på så sätt ska den också bli gammal med mig, fungera som en multipanna (steka ¨lättkoka¨och servera med samt att den kan fungera både på spis och i ugn) På kuppen får jag snygga armar också eftersom den väger mer än min gamla teflonpanna.

Ska bara hitta en seriös säljare som säljer panna med passande lock (Var på en välkänd butik på Vasagatan i Stockholm som lurade på mig en panna som inte passar till lock - något tillverkaren av gjutjärnspannan Skeppshult informerade mig när jag hade konstaterat att locket som jag blivit rekommenderad på CB inte passade.

Tack för ett bra forum.
Skrivet av Andreas
 - 2011-09-18 12:26
Apropå det jag lite kort skrev om giftiga köksredskap av plast.

Det gift som verkar förekomma i svarta plastköksredskap är en primär aromatisk amin (PAA) som kallas anilin/methylenedianiline (MDA). Anilin misstänks kunna skada arvsanlagen samt vara cancer- och allergiframkallande.

Norska livsmedelsverket gjorde 2004 ett test som visade att anilin kan lösas ut från köksredskap till kokvatten i icke-tillåtna halter. Migration of aniline from polyamide cooking utensils into food simulants.

Här är en artikel från 2005, i artkieln skriver de om en dansk undersökning där 12 av 19 redskap innahöll skadliga mängder anilin. Och att anilin förbjöds i Sverige 2003. Köksredskap sprider gift till din mat

Här är en artikel från 2007, om anilin i en stekspade som såldes från 2004 och framåt. Stekspade innehåller gift

I ett minitest av stekspadar I Icakuriren från april i år står följande "Brabantia, Coop, Gastro Max och Ikea intygar att deras stekspadar inte innehåller anilin. Svenska återförsäljaren Roswi svarar att de är 99 procent säkra på att anilin inte existerar i deras produkter. WMF säger att själva bladet inte innehåller anilin men att det däremot finns i skaftet." Stekspadar minitest

Från och med 1/7 i år infördes kontroll på köksredskap av plast från Kina och Hong Kong innan de får föras in i EU. http://www.slv.se/sv/grupp2/Import-och-export/Import-fran-lander-utanfor-EU/Kontroll-av-koksredskap-fran-Kina-och-Hongkong/
Skrivet av webguide
 - 2011-09-18 11:35
Hehe oops :)
Skrivet av vilsjin
 - 2011-09-16 10:33
Citat från: webguide skrivet 2011-09-16 09:07
Melamin är förhoppningsvis på väg ut efter som det är hälsovådligt att hantera, t.ex. vid kontakt med huden.

Men det gäller rent melamin. Inte melaminplast i redskap och kärl.
[quote author=FDA]If melamine from plastic tableware can get into foods and drinks, does it make the foods or drinks harmful to health?

It has been found that melamine does not migrate from melamine-formaldehyde tableware into most foods.  The only measured migration, in tests, was from some samples (three out of 19 commercially available plates and cups) into acidic foods, under exaggerated conditions (that is, the food was held in the tableware at 160 oF for two hours).  When adjusted for actual-use conditions (cold orange juice held in the tableware for about 15 minutes), the migration would be less than 10 parts of melamine per billion parts of juice.

This is 250 times lower than the level of melamine (alone or even in combination with related compounds - analogues - known to increase its toxicity) that FDA has concluded is acceptable in foods other than infant formula (2,500 parts per billion); in other words, well below the risk level.  In addition, such highly acidic foods make up only about 10% of the total diet, so the dietary level of melamine in these scenarios would be less than one part per billion.

However, when highly acidic foods are heated to extreme temperatures (e.g.,160 ° F or higher), the amount of melamine that migrates out of the plastic can increase. Foods and drinks should not be heated on melamine-based dinnerware in microwave ovens.  Only ceramic or other cookware which specifies that the cookware is microwave-safe should be used. The food may then be served on melamine-based tableware.[/quote]
Skrivet av webguide
 - 2011-09-16 09:07
Melamin är förhoppningsvis på väg ut efter som det är hälsovådligt att hantera, t.ex. vid kontakt med huden.
Skrivet av vilsjin
 - 2011-09-14 20:30
Nu har man ju använt teflon i kokkärl sedan 1954 och några direkta hälsorisker har man inte funnit de senaste sex decennierna. Överhetta (260C) inte kärlet och använd inte metallredskap så är det säkert. Plastredskap har det funnits problem med men köper man från välrenommerade fabrikat som Gastromax eller Rosti tror jag inte att det är någon fara.
Själv föredrar jag gjutjärn (rent eller emaljerat) och rostfritt för kokkärl. Teflon känns onödigt emedan det är så känsligt för mekanisk påverkan.
När det gäller redskap så använder jag trä, rostfritt, melamin och plast beroende på vad jag vill göra. Därutöver har jag ett förtennat kopparrivjärn.

Jag tror inte att kokkärl och redskap är en särskilt stor hälsorisk i jämförelse med de cancerogener man tillverkar med råvarorna.
Stekyta är gott men kanske inte hälsosamt...
Skrivet av Hasse
 - 2011-09-13 23:41
Hej Ulrika!

När det gäller stekpannor tycker jag att gjutjärn är överlägset. Nackdelarna är att det är tungt och att det kräver en gnutta omvårdnad. Även om tillverkarna påstår att järnet är instekt och klart för användning, så har jag märkt att det inte riktigt stämmer. Det krävs lite extra kärlek och tålamod innan järnet är riktigt instekt, men sedan är det en fröjd att använda. Rätt skött håller en gjutjärnspanna i minst hundra år!

Rostfritt är tåligt och kan diskas i maskin. Å andra sidan bränner det ganska lätt vid i en sådan panna.

Sedan jag skrotade min senaste plastbelagda panna har jag inte brytt mig om att skaffa någon ny. Inte för att jag tror att plasten skulle vara skadig på något sätt, utan för att jag inte har känt något behov av det. Plastpannorna är ömtåliga, men en stor fördel är att de är lätta.

En gång hade jag det tvivelaktiga nöjet att laga mat i en hyrd campingstuga med den köksutrustning som fanns där. Bland annat en plastpanna som släppte teflon i drivor. Det skulle vankas stekt potatis och det blev en intressant anrättning med potatis lätt panerad med krispiga plastflarn. Det var faktiskt gott med den krispiga plasten tillsammans med potatisen, men självklart inget som jag skulle bjuda på om det nu inte var så att jag inte hade något alternativ.

Rätten döptes till "pommes teflon", som uttalas "påmm teflånn".   :)
Skrivet av Andreas
 - 2011-09-13 17:32
Teflon har jag inte funnit anledning att undvika. Men däremot försöker jag komma ihåg att inte laga sura rätter i aluminiumkastrull. Och sådana där köksredskap av plast kan ibland kännas lite läskiga, för några år sedan så var plasten i något fabrikat giftig.
Skrivet av Ulrika Westerberg
 - 2011-09-12 13:55
Du som köper dina köksredskap med tanke på att materialet inte ska fälla ut kemikalier eller annat hälsovådligt, vad köper du och vilken forskning har du valt att tro på? Jag ska köpa en stekpanna med lock och funderar mycket på om aluminium, teflon och andra plastytor ska skrotas och istället välja gjutjärn eller rostfritt stål.
Jag har surfat i timmar men ändå inte kommit i kontakt med oberoende grupper som framför sin forskning sakligt och objektivt (och som är tillgänglig/läsbar för mig som inte är forskare)..

Annonser

Powered by EzPortal