Matforum

Hemmalagat - laga själv => Matbröd => Ämnet startat av: johannao skrivet 2007-10-18 15:57

Titel: Naan-bröd
Skrivet av: johannao skrivet 2007-10-18 15:57
Jag har ett recept (Cathrine Shucks) på naan-bröd. Jag tycker att det blir gott men undrar om det inte finns någon variant som kanske funkar lite, lite bättre. Jag skrev just ner receptet åt en väninna och då kan jag lika gärna dela med mig till er och efterlysa era naan-recept

Naan:
Till 6 bröd
2 dl mjölk
1 ägg
1 dl yogurt
2 msk olja
1 tsk salt
2 tsk strösocker
½ tsk bakpulver
2 tsk torrjäst
7½ dl vetemjöl
matolja till pensling (ghi borde ju också funka, min anm.)
ugn 250-300 grader

Gör såhär:
Ljumma mjölken. Vispa upp ägget i en separat skål och rör ner olja, yogurt, salt, socker, bakpulver, torrjäst och ½ dl av mjölken.
låt blandningen stå en stund tills jästen aktiveras och blandningen börjar bubbla eller skumma.
Häll upp mjölet på ett bakbord. Gör ett hål i mitten och slå i jästblandningen. Knåda till en deg och späd med resten av mjölken tills degen blivit smidig.
Pensla degen med lite olja, lägg den i en bunke, täck med plastflm och låt jäsa 1 ½-2 timmar eller tills degen jäst till dubbel storlek.
Sätt ugnen på högsta värme 250-300, med plåten i ugnen så även den blir varm.
ta upp degen och arbeta den smidig. Kavla sedan ut den till sex avlånga kakor, 20-30 cm storlek.
olja den varma plåten och lägg på två naanbröd åt gången. Sätt in på mittfalsen. Om bröden blåser upp i stora bubblor så stick hål på dem med en vass kniv.
Bröden är klara när de fått lite ljusbruna fläckar, det tar ca 3 minuter.
Arbeta snabbt och förvara bröden på galler under duk. Godast nybakade.

Jag kan nästan inte göra dem utan att servera spenat boorani till:
stek tunt strimlad gul lök tills den är gyllene, lägg i spenat och låt fräsa med en stund. Låt kallna.
blanda matyogurt med pressad/riven vitlök och salt och peppar. Blanda med spenatröran. Låt stå kallt en timme innan servering.
Titel: SV: Naan-bröd
Skrivet av: Andreas skrivet 2007-10-20 17:27
Citat från: johannao skrivet 2007-10-18 15:57
Jag tycker att det blir gott men undrar om det inte finns någon variant som kanske funkar lite, lite bättre.


Är det nåt speciellt du tänker på när du säger funka bättre?

Blir ditt bröd förresten segt?

Citat från: johannao skrivet 2007-10-18 15:57
matolja till pensling (ghi borde ju också funka, min anm.)


Nu känns det som jag har långa ledningar - vad är "ghi"?

Jag har hur som helst inte hittat det perfekta nan-receptet än. Men här är i alla fall två som jag provat -

1) Naanbröd
6 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
1 tsk salt
1 ägg
1 dl mjölk
1 dl matlagningyoghurt
1 msk olivolja

Sätt ugnen på 250°. Blanda mjöl, bakpulver och salt. Tillsätt ägg, mjölk och matlagningsyoghurt. Arbeta ihop till en deg. Dela den i 6 delar och platta ut med mjöland hand till ovala bröd. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen 6-8 min. Ta ut bröden och pensla dem med olivolja. Servera bröden nygräddade.

Bra smak men inte alls sådär trevligt segt som det bröd jag ätit på indisk restaurang

2) Nan
5 dl vetemjöl
1 tsk yoghurt
1 tsk socker
1 msk torrjäst
1 msk matolja
ca 1,5 dl Vatten och mjölk (börja med mindre och sätt mer efter behov)

Rör ut torrjäst och socker i en skvätt fingervarmt vatten. Tillsätt mjöl, salt, matolja och yoghurt. Knåda ihop degen med lite varmt vatten blandat med en skvätt mjölk. Låt degen stå och jäsa under ca en timme. Platta till degen och dela den i fyra bitar. Rulla varje bit till en liten boll som du därefter kavlar ut tunt och stänker lite mjölk på. Därefter bakar du brödet i en stekpanna, ca 5 minuter på varje sida.

Det här blev lite mer kompakt - men förmodligen hade jag inte tillräckligt varm degvätska för att aktivera torrjästen ordentligt. Och segt blev det tyvärr inte heller..
Titel: SV: Naan-bröd
Skrivet av: johannao skrivet 2007-10-21 17:43
borde specificerat mig lite...när jag säger funka bättre som menar jag att jag vill att det ska smaka mer äkta; segt, mjukt, sött, härligt....
"Mitt"recept ger hyfsat sega men dock lite torra bröd. Dessutom är det som att det är någon smak som saknas, men jag kan inte sätta fingret på vad ännu.

Ghi är smörolja, det är nog inte så svårt att få tag på i butik (typ "invandrarbutik"), man kan göra det själv också. Gott alternativ till veg. olja. Smakar bra och känns mer autentiskt.

ghi/ghee/ghrit/smörolja
sägs vara nyttigare än smör (inget kolestrol). Har en speciell och god smak. Kan ersättas av veg. olja. lång hållbarhet efter tillverkning, även i rumstemp.
gör såhär:
1kg osaltat smör
1, värm smöret i kastrull på medelvärme. När smöret smält, sänk temepraturen till lägsta tänkbara.
2, skumma av lite då och då. ghin är färdig när du kan se avlagringen som bildats på botten av kastrullen. Färgen är gyllengul och ghin är klart genomskinlig. För 1 kg smör tar processen ca. ½ timme. var försiktig så att den aldrig bränns, den blir då brun och luktar fränt (och är förstörd).
3, häll genom en sil (silduk eller kaffefilter) och överför föriktigt till rena glasburkar. Sätt på locket när ghin svalnat. mycket lång hållbarhet.
Titel: SV: Naan-bröd
Skrivet av: justrom skrivet 2007-11-04 20:38
Jag har också gjort Naan-bröd. Jag provade följande från ica.se (dock insänt av någon extern) och receptet ser ju nästan identiskt ut med johannao:s variant.

"Naan enl MJ"
http://www.ica.se/FrontServlet?s=mat_recept&state=recept&receptid=-106249

I receptet stod det att man skulle knåda i 10 minuter vilket jag tyckte lät jobbigt så jag körde den i
köksassistenten istället i 5 min. Fel eller rätt?
Jag kavlade dem nog lite för tjocka också samt hade inne alla utom en för kort tid.
Jag tyckte mina bröd blev hyfsat goda ändå, men inte lika bra som de bästa jag ätit på restaurang.

Sen läste jag ett märkligt recept i "Stora Asiatiska Kokboken" av Könemann.
Naan:
Sätt ugnen på 200 grader
Sikta ihop 500 g vetemjöl, 1 tsk bakpulver, ½ tsk bikarbonat, 1 tsk salt
Tillsätt ett vispat ägg
4 msk smält ghi eller smör
1 1/4 dl yogurt eller så mycket som behövs för att forma en smidig deg.
Låt står varmt i två timmar.
Knåda på rejält mjölat underlag i 2-3 min eller tills degen är slät.
Dela i åtta bitar och kavla varje bitt till en 15 cm lång oval form.
Pensla med vatten och lägg med den fuktiga sidan neråt på en smord ugnsplåt
Pensla med smält ghi eller smör och grädda 8-10 minuter

Bikarbonat och bakpulver? Och sen låta den stå i 2 timmar ändå? Sen så är det ju stor skillnad i hur varm ugnen skall vara också.



Titel: SV: Naan-bröd
Skrivet av: roffekock skrivet 2007-11-04 21:01
När du talar om naan på restaurang är du säker på att man inte hade koleldade tandooriugn då. Om det är så är det inte lätt att är det igen rättvis jämförelse.
Titel: SV: Naan-bröd
Skrivet av: jelvis skrivet 2007-12-01 11:43
Jag har liknande problem när jag gör Naanbröd. Smaken blir helt ok men lyckas inte få till den speciella seghet som utmärker restaurangbröden. Rent spontant känns det inte som om ugnstypen borde avgöra om brödet blir segt eller inte.
Titel: SV: Naan-bröd
Skrivet av: justrom skrivet 2008-04-07 23:24
Naanbröd från Bröd av Jan Hedh

Fördeg:
2g jäst
150 g mjölk 3%
200 g grahamsmjöl

Lös upp jästen i mjölken och häll över grahamsmjölet. Arbeta degen på låg hastighet i 10 minuter. Lägg degen i en lätt inoljad plastlåda med lock och låt stå i rumstemperatur i 3 timmar

Bortgörning:
900 g Vetemjöl m hög proteinhalt
50 g solrosolja
10 g bakpulver
15 g honung
30 g jäst
500 g mjölk 3%
25 g salt

1. Väg upp mjöl, olja, bakpulver och hunung. Skrapa ner fördegen. Lös upp jästen i mjölken och häll den över. (Min anm: Häll inte i allt mjöl direkt utan kolla att du får rätt konsistens)
2. Knåda 10 minuter i låg hastighet. Tillsätt saltet och knåda 8 minuter på hög hastighet tills den är riktigt elastisk. Gör en degtest.
3. Jäs degen i 60 minuter i lådan med lock. Stöt ner degen efter 30 minuter och sedan ytterligare en gång på slutet.
4. Dela degen i två och rulla ut två längder. Skär bitar om 120 g och rulla till runda bullar. Låt vila under bakduk i 10 minuter.
5. Kavla ut bitarna till ovala tungor och lägg dem på plåtar som är smorda med lite olja ca 6 st på varje. Sikta över grahamsmjöl och låt jäsa under bakduk i 45 minuter.
(Min anm: Kavla tunt. Jag kavlar alltid för tjockt)
6. Sätt ugnen på 275 grader
7. Baka bröden i 5 minuter tills de är gyllenbruna. Ta ut bröden och vira in dem i en handduk.

Titel: SV: Naan-bröd
Skrivet av: jelvis skrivet 2008-05-11 19:05
Idag har jag för första gången gjort Naan på en kolgrill. Det blev mycket bättre, precis så segt som jag är van vid från restaurangerna! Förmodar att det har mest med temperaturen att göra precis som Roffekock var inne på. Elektriska ugnar blir väl helt enkelt inte varma nog.

Körde med ett snabbt och lätt recept eftersom jag inte hade tid med Hedhs variant.
http://allrecipes.com/Recipe/Naan/Detail.aspx

Rekommenderas!
Titel: SV: Naan-bröd
Skrivet av: KarinW skrivet 2008-05-11 21:51
Det ska nog vara hett som attan,jag hade grillen på högsta i min ugn och plåten högt upp också.Tog ett recept av Anders Leven men jag hade i kalonjifrön och det blev  gott det!
Titel: SV: Naan-bröd
Skrivet av: jelvis skrivet 2008-05-11 22:16
Jag har gjort så också men tycker inte att det räcker för att få det riktigt bra. Kolgrill är det närmsta jag har kommit restaurang-Naan.
Titel: SV: Naan-bröd
Skrivet av: Johansson skrivet 2008-07-22 21:23
Ghi eller hur man nu skall stava det har jag hittat på en Ica Maxi, så det borde vara lätt att få tag på .
Jag har bakat ett naanbröd efter ett recept i en kokbok om indisk mat som blev väldigt lyckat, skall återkomma med receptet..
Titel: SV: Naan-bröd
Skrivet av: David skrivet 2010-04-22 19:17
Jag tycker det är dumt att kavla ut brödet - det är ofta ett av nybörjarmisstagen som förstör 90% av alla hemmapizzor - Ge attans i att kavla, efter halva jästiden delar man upp degen och rullar den i perfekta bollar, formen på bollen bestämmer hur din "pizza" kommer se ut sen. - Metoden appliceras också på naanbröd.

Efter att bollarna för jäsa, trycker du med fingrarna runt om bullen och skapar en "vallgrav" runt omkring, ca 2 cm tjock. Dra jämt med handen, lite i taget, "isär" bullen, samtidigt som du roterar den. Gört fort med naan bröd - lägg sen degen över armen lite snabbt, den hänger till sig och blir tunn och fin - inte så tunn som pizza dock.

Jag steker alltid i stekpanna, en gammal teflon som inte längre funkar - steka bröd förstör pannan.

Segheten får jag av att arbeta degen ordentligt, tillsätta salt sent.
Titel: SV: Naan-bröd
Skrivet av: helfgren skrivet 2010-04-22 20:48
Pratade med en som jobbar på en indisk restaurang här i Sundsvall och dem har en koleldad ugn, när dem gör naan-bröd slår dem fast brödet på ugnens innerväggar. Detta gör dem samtidigt som dem tillagar annan mat i ugnen, därför bör det vara svårt att uppnå "samma" smak hemma. Han berättade att det fanns även elektriska ugnar som det blev varmare i än vanliga ugnar som vissa restauranger använder.

MVH// Henrik